Ostanem v dome bývať, alebo skončím na ulici?

26. nov 2022

Som už po päťdesiatke. Mám skoro dospelé dieťa z prvého manželstva. Ovdovela som veľmi mladá. Neskôr som sa vydala za môjho terajšieho manžela. On mal dom a už aj dve deti. Deti sú už skoro dospelé. S terajším manželom máme jedno dieťa, pubertiaka. Manžel je žiaľ chorý. Nevyzerá to dobre. Ja ku všetkým starostiam som postavená pred veľký problem. Manželove deti sa mi už párkrát vyhrážali, že keď ich otec umrie oni ma z domu vyhodia a keď nepôjdem aj tak predaju svoju časť z domu. Bojím sa čo so mnou bude. Môj syn ma uisťuje, že aj ja aj jeho brat máme právo na časť dedičstva a že ma nikto nemôže vyhodiť. No ja mám aj tak strach. Mám niečo našetrené, ale nie dosť na kúpu domu.

zalka
26. nov 2022

Dedia tri deti manželove a aj ty ako manželka, ak by sa manžel pominul.
Čiže všetci budete mať 1/4tinu.
Ty so spoločným dieťaťom polovicu, dalšie dva deti polovicu ... nemáš sa čoho báť. Ale zrejme ich budeš musieť vyplatiť. Aby si mala pokoj.
A ešte nesi vdova ver, že sa manželovi polepší .

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzkaa1991
26. nov 2022

Nech manzel spravi darovaciu zmluvu teraz za ziva kazdy co by mal dedit mal rovnaký podiel manzel dozivotne právo
Majetok podla mna mali by ste tiez mat podiel ako manzelka aj deti a jeho deti bez vášho podpisu nemozu predat nehnuteľnosť;) vsetko zalezi ako je (bude) na katastri.....ak budu voac viac podiely (spoluvlastníci) tak.pri predaji musi kazdy suhlasit

viestta
26. nov 2022

Po smrti manžela budete dediť, aj ty aj váš spoločný syn aj jeho deti. Ak sa aj dom predá, vy dvaja mate nárok na peniaze z predaja, takže budete mat z čoho zariadiť si strechu nad hlavou.

deginko
26. nov 2022

Určite budeš dediť ty aj vás spoločný syn,neboj sa.A čo sa týka predaja ich časti domu...kto by niečo také kúpil?podiely v dome,v ktorom nebude úplným a jediným vlastníkom?nikto.Bud sa dom preda celý a podelite sa...alebo sa vyplatite

nelca84
26. nov 2022

Dedit budete vsetci, ten, kto si bude chciet dom nechat, musi vyplatit ostatnych, alebo sa dom preda a kazdy dostane sumu posla svojho podielu.

sasa1310
26. nov 2022

@nelca84 alebo budú všetci na LV - si zabudla podotknúť.

nelca84
26. nov 2022

@sasa1310 aj to by bola moznost, ale kedze sa jej nevlastne deti uz teraz vyhrazaju, ze ju vyhodia z domu, tak tuto moznost nevidim ako pravdepodobnu.

sasa1310
26. nov 2022

no takto. Ak neexistuje závet, tak dedíte podľa zákona všetci štyria rovnakým dielom. Samozrejme berieme do úvahy, že jediným vlastníkom domu je tvoj manžel. Každý jeden z vás bude mať predkupné právo. T. j. keď budú chcieť predať jeho deti svoju časť, musia najprv osloviť teba a tvojho syna s predajom. Až potom môžu predať cudziemu svoju časť domu.

morgane1975
26. nov 2022

Poraďte sa s právnikom. Podľa mňa je to tak, že manželka dedí polovicu a druhu polovicu dedia deti rovným dielom. Čiže polovica je vaša a z druhej polovice tretina vášho spoločného dieťaťa a zvyšné dve tretiny patria 2 muzovym deťom. Jedine že by existoval závet a ten ma prednosť pred dedením zo zákona.

nelca84
26. nov 2022

@morgane1975 mylis sa, vsetci dedia rovnakym dielom, kedze dom nebol v BSM ale manzel ho mal uz pred svadbou.

sasa1310
26. nov 2022

@morgane1975 všetci dedia rovnakým dielom.

sasa1310
26. nov 2022

okrem toho pani autorka, veď už si raz dedila po manželovi, tak musíš vedieť koľko si dostala a koľko dostal váš spoločný syn

panelacikova
26. nov 2022

@sasa1310 tak asi nevie. ak po bývalom manželovi dedila všetko, lebo to nadobudli do spoločného vlastníctva, tak nemusí vedieť, čo ju čaká teraz. navyše, ak sa jej vyhrážajú.... len škoda, že autorka si nenechala niečo svoje, veď musela kedysi kdesi bývať, než sa dala dokopy s týmto mužom...

sasa1310
26. nov 2022

@panelacikova nadobudnutie spoločného majetku a dedenie po nebohom sú dve rozdielne veci. Svoju časť už predsa nededíš po manželovi. Vždy manželka dedí po manželovi rovnakú časť z jeho časti, či niečo spolu vlastnili alebo nie. Všetko ostatné navyše bolo len jej vlastníctvo. Takže za mňa by to mala vedieť

panelacikova
26. nov 2022

@sasa1310 no takto... ak ona ovdovela mladá a nemala s prvým deti a všetko nadobudli spoločne za manželstva, tak dedila všetko ona, mýlim sa? a ak to takto bolo, tak teraz môže byť v pomykove, že ako je to vlastne teraz, keď situácia s majetkom je diametrálne odlišná...

sasa1310
26. nov 2022

@panelacikova píše, že má prvého syna z prvého manželstva.

autor
26. nov 2022

@sasa1310 My sme bývali u manzelovych rodičov. Zabil sa na aute, keď mal syn ani nie rok. Nemal nič. Len nízke úspory. A teraz je to ine.

1andrea111
26. nov 2022

Ak tam budeš chcieť bývať, musíš jeho deti vyplatiť alebo sa dom predá a rozdelite si peniaze.

evica17
26. nov 2022

@1andrea111 prečo by mala vyplatiť deti ? Však tam môže bývať a aj oni a nemusí nikto nikoho vyplácať,ona buď evlastnit 1/4 tak ako aj oni

sasa1310
26. nov 2022

aha, tak potom áno. Tak ako som vyššie písala. Budeš vlastniť 1/4 domu, tvoj syn 1/4 domu a jeho každé dieťa tiež po 1/4. Keď ich budeš chcieť vyplatiť, budeš musieť im dať polovicu z trhovej hodnoty domu

nelca84
26. nov 2022

@evica17 oni s nou zjavne byvat nechcu a nikoho nemozno nutit zotrvat v spoluvlastnictve. Mozu poziadat (co pravdepodobne aj urobia) o vysporiadanie spoluvlasrnictva a dojde na to, ze bud niekto niekoho vyplati alebo sa dom preda.

1andrea111
26. nov 2022

@evica17 to môže, ale podľa toho čo píše to nevyzerá že by s tým deti boli ok. Asi to skôr budú chcieť vysporiadať

som_realistka
26. nov 2022

Ak som dobre čítala, tak ma dve deti z prvého manželstva a dve s Tebou áno? Takže ak poza Tvoj chrbát neprepuse dom na deti z prvého manželstva tak ste piati dediči, a v tom prípade ty a tvoje deti mate väčšinu, to po prvé, vyhodiť ta len tak nemôžu. Po druhé, ak by aj chceli predať svoju časť máš predkupné právo. A po tretie, treba si dať pozor, aby tebe nepovedali ze chcú nejakú horibilnu sumu, a keď odmietnes tak to predaju tretej strane za primeranú cenu. Ale treba veriť, že manželovi sa polepší. Držím palce.

evica17
26. nov 2022

@1andrea111 ahaa,tak to som nevedela. A platí to aj pre menšinových vlastníkov ? Teta vlastní v dome 1/4 a zvyšok súrodencov ostatné časti (je ich viac ,ale oni sa vzdali dedičstva po mame,kvôli dlhom, a majú iba časť po otcovi,teta má aj časť po mame,s tým že dlhý jej ostali). A teta si narokuje tú časť,že tam bude bývať, ale nechce nikoho vyplácať a ani predávať to nechce. Môžu trvať na vyolateni?

panelacikova
26. nov 2022

@sasa1310 prehliadla som, pardon. ale medzitým aj autorka upravila informácie... takže nečudo, že nevedela, ako to vlastne "chodí".

nelca84
26. nov 2022

@som_realistka jej dieta z prveho manzelstva nededi, dedici su styria. Zeny, len ju niektore zbytocne metiete.

panelacikova
26. nov 2022

@som_realistka bude to znieť veľmi morbídne, čo teraz napíšem, ale toto je život. aj keď sa manželovi polepší a bude ďalších 10 rokov super, bolo by fajn, keby mali oni dvaja vyrozprávané, čo bude "potom"? manžel ak aj teraz "prežije", môže sa pominúť o rok, päť či desať a manželka bude stáť opäť pred touto istou dilemou. nehovoriac o tom, že ceny nehnuteľností stále stúpajú a o 10 rokov bude vyplácať detiská z omnoho väčšej sumy. mala by s ním hodiť reč, ako si to predstavuje predovšetkým on, pretože je to citlivá a háklivá téma a ona fakt môže ostať prakticky na ulici. pretože teraz by možno vyplácala (napríklad) sumu 50 000, ale o 10 rokov to môže byť 150 000. bude staršia, nemusí dostať hypotéku a keby aj, čo komu urobila, aby o pár rokov vyplácala jeho už dávno zaopatreným a dospelým deťom s trhovej hodnoty, ktorá tu bude práve o tých 10 rokov? čiže na jej mieste, či už to je vhodné alebo nevhodné, hodím reč s manželom, ako ten majetok vyriešiť, aby som neostala s dieťaťom na ulici. obzvlášť, ak má on také chamtavé deti z predchádzajúceho vzťahu...

sasa1310
26. nov 2022

@panelacikova čiže má "vydediť" deti, o ktoré sa v podstate ani nestaral, len kvôli tomu, že si jeho 50ročná manželka neobstarala doteraz žiadne vlastné bývanie.
Sú to jeho deti predsa. A je jedno či budú dospelé alebo ešte nebudú dospelé. O čo sú horšie ako jeho ďalšie dieťa?

zalka
26. nov 2022

@evica17 áno môžu trvať na vyplatení, a ak teta nechce tak to môžu poriešiť návrhom na súd, na vysporiadenie podielového spoluvlastníctva, alebo tete môžu dať návrh na platenie trhového nájomného.
Napr. nájomné za dom je 1000e + energie .. teta vlastní 1/4 .. takže zvyšok 3/4tiny vlastnia ostatný a môžu po tete chcieť aby im platila nájom za užívanie ich časti vo výške 750e napr. s tým ale, že energie a vodu spotrebuváva sama tak si ich sama platí. Ale ak sa čosi pokazí, napr. strecha a oprava alebo nová stojí 20000e tak teta zaplatí 5000e a zvyšok musia zaplatiť ostatný spoluvlastníci vo výške svojich podielov v celkovej sume 15000e ..