Ostať s manželom, ktorého nemilujem len kvôli jeho psychickým problémom alebo sa riadiť srdcom?
Som v ojednelej situácii. Prosím každého, kto to bude čítať, aby mi veril, že je to naozaj tak, nič nebudem prifarbovať ani prehaňať ani podceňovať.
Som 9 rokov vydatá, máme s manželom jedno dieťa, ktoré sme veľmi chceli. Do muža som bola zaľúbená, ale zaľúbenie vyprchalo spolu s ťažkou popôrodnou depresiou. Manžel je do mňa zaľúbený, miluje ma tak ako sa to píše v románoch. Povedala by som, že ma úplne nekriticky miluje, zboňuje. Varil, pral, upratoval, robil všetko čo si myslel, že ma poteší. Popri tom bol neskutočne žiarlivý, chránil ma pred celým svetom úplne prehnane, aby mu ma niekto nevzal. Pochopila som čo je to tá povestná "zlatá klietka". Ja som už zaľúbenosť necítila, ale po nástupe do práce sme žili ako usporiadaná rodina, stavali si dom, proste úplne na povrch idylka. Ja som však vnútorne vysychala, chradla, cítila citové prázdno. Niesla som si v sebe čoraz väčšie bremeno citov, ktoré som jemu nevedela dať. 7 rokov som mu bola verná. Čo som sa naprosila vyšších mocností, aby som ho vedela ľúbiť a túžiť po ňom, žiaľ nešlo to. Nebol mi úplne protivný, ale živorila som. Prestala som si spievať, tancovať, nič ma nebavilo, v ničom som nenachádzala uspokojenie. Veci som robila mechanicky. 10x za deň sa ma pýtal prečo som taka smutná a čo by ma potešilo. Nie som beštia, trapilo ma to, že mu neviem city opätovať, keby sa to dalo, sme najšťastnejší pár na svete. Pred rokom som sa zoznamila so starším mužom z nášho okolia. Pozval ma na kávu, za dva týždne na ďalšiu, mne sa vôbec nepáčil, avšak išla z neho taka dominancia a istota, že som sa s ním na tých kávičkách stretávala čoraz častejšie. Na sex nenaliehal, vôbec, chodili sme športovať, na obedy (zistili sme, že bývame pár km od seba) krátke tajné výlety, bolo s ním zrazu čoraz lepšie. Nech by sme išli aj na smetisko brigádovať tešila by som sa ako malé decko. Potom som zistila, že je veľmi bohatý, rozvedený a má povesť sukničkára, a že so žiadnou ženou sa verejne neukazuje. So mnou áno. Skrátka sa to zintenzívnilo, ja som mu hovorila, aká som nešťastná v manželstve a že sa asi rozvediem. Po pol roku nás môj manžel pristihol ako sa bozkávame v aute. V ten deň som od muža odišla a začala bývať u mamy, čo je len o dalších pár km ďalej. Za pár týždňov po mojom odchode sme s tým dotyčným starším začali mať sex, s veľkým S. Chodila som aj k nemu, čo bolo od neho nad rámec. On je komplikovaná povaha, ale myslím, že ma začal ľúbiť a počítať so mnou do budúcna, hoci nikdy sme to takto "natvrdo" nepreberali. Lenže! Manžel ostal bývať v našom dome s dieťaťom 8 ročným a začal hladovať, nemohol jesť (ja v stresoch priberám). Za pár mesiacov, čo som bola odídená schudol z 88 kg na 70 a chudol dalej. Ked som prišla za malou alebo pre ňu či ju doviezla, videla som, že je kosť a koža, že ide už pod 70 kg, že ho už motká. Nie som necitlivá, jasné že ma to veľmi zasiahlo. Hovoril, že nemôže bezo mňa žiť a ja som videla, že doslova. Bol skoro mimo duševne aj fyzicky. Povedala som mu, neboj sa, ja sa ti vrátim, daj mi ešte 2-3 mesiace a ja to skončím a vrátim sa. Každý deň som si povedala, že to s tým priateľom musím skončiť, ale vždy to bolo tak naplňajúce, že som to odložila na další den, ešte chvíľu ešte...... Manžel chudol dalej, prichádzali mi správy, že je na tom už fyzicky naozaj zle. Trápilo ma to a trápi.....tá gýčová veta, že "rozum chce iné a srdce iné, a že srdcu nerozkážeš". Ked manžela opustím uplne, resp. sa rozvediem- umrie, vyhladuje sa, a ja nemám na to, dívať sa ako odchadza.Priateľ je už nervózny, ako je to s tým mojím rozvodom, a ja neviem, NEVIEM...vrátiť s ak manželovi a zachrániť ho, ale ja sama budem zas živoriť alebo sa rozviesť, risknúť to s priateľom a vedieť a vidieť ako sa otec môjho dieťata utrápil a vyhladoval na smrť. Keby som sa vrátila už by som nikdy nemohla byť ani raz s tým priateľom ani s nikým iným, žiadny ventil, nič, len s manželom, navždy, mechanicky žiť zo dňa na deň a tešiť sa len dieťatu. Situácia je núnosná, na prasknutie, tlak zo všetkých strán, trápime sa všetci ale na mne je rozhodnutie. Uvedomujem si, že manžel, ktorý je už dosť pod 70 kg by mal ísť ku psychológovi, lebo čo robí, nie je normálne....ale neviem či by som ho tam dostala. Povedzte, ako nezainteresovaní...čo mám sakra robiť, ved ni ja už nespávam a pichá ma pri srdci čoraz častejšie. Muža mám istým spôsobom rada, je mi ho ľúto.
@negymama si to ty
@africkafialka vyjadrím sa k tomu ako muž... bohužiaľ, čo sa stalo tebe, sa proste stáva a chyba je aj v tvojom manželovi. Paradoxne totiž platí, že ak je chlap príliš veľký dobrák a príliš zaľúbený, tak sa tej žene môže ľahko zunovať. Je to ľudská psychika... prečo by si mala bojovať o niečo, čo dostaneš ako na tácke? Naše inštinkty nám hovoria, že to má zrejme nízku hodnotu a zrejme je to pod našu úroveň. Oveľa viac nás láka niečo, čo je ťažšie dosiahnuteľné, o čo musíme zabojovať. S manželkou sme spolu už 16 rokov a úprimne ti poviem, že len vďaka tomu, že viem, čo tvoj manžel nevedel. Radu pre teba nemám, skôr pre tvojho manžela.. mal by sa vschopiť a ísť trtkať iné ženy, aby si prišla na to, čo si stratila. Jemu to ale nedocvakne, takže si myslím, že to celé skončí rozvodom.
@negymama ako to, ze ostatne (vacsinou) jednocho zmyslajuce ciernobiele zenusky to nevidia a trepkaju dve na tri a... ty to vidis? Kazde tvoje slovo je z mojho pohladu pravdive
Zacni písať romány... A hlavne buď odíď, alebo ostan. To čo robíš je divné, choré, .. odídeš od manžela, necháš tam dieťa pozerať sa na chradnuceho chlapa a tvoj problém je, že ty nebudeš kvitnúť, keď sa vrátiš a keď odídeš tak on zomrie 😱 keď ho nemiluješ, sadni si s ním, povedz mu to, rozved sa a viac mu na oči nechoď, on sa bude musieť pozbierať kvôli dcéra. Čo si myslíš, že teraz mu pomôže, keď sa nerozvedies? Veď už si odišla. Čo ešte viac mu to ublíži??? Zo dňa na deň milovanú osobu chytiť s iným dedom sa olizovat, následne sa odsťahuje. . To je už hádam dosť. Si to zober z druhej strany.
Mám tu takú hviezdu v blízkom okolí čo zo dňa na deň a z ničoho nič dala chlapovi košom a ušla, ale dieta si zobrala. Áno trápil sa, ani naťahovali sa rok kvôli deťom, ďalší kvôli majetku, tiež 100 kg chlap sa stratil a teraz je spokojný. Môže byť rád, že sa takej divnej ženy zbavil vraj ( neviem, ju som nemala šťastie poznať)..
@marseillefan ano mas recht, az na to, ze mu to docvaklo, vedel by teoreticky co ma robit, ale nedokaze to :(
@simca06022011 uz si uplne mimo, zivit zadrapkavaca sloivami nebudem, tot vsjo ku tebe
@africkafialka v takomto prípade by som vo vzťahu neostávala, ale zariadila sa po svojom, milenca by som až tak vážne v živote nebrala, ani s ním nič neplánovala. Bohužiaľ neviem ti poradiť, ako dostať manžela doktorovi. Jedine poradiť sa s odborníkom, čo s takou osobou robit, nič lepšie mi nenapadá.
---------------------------------------no stacilo.... budem musiet urobit co musim..... kazde riesenie urobi niekoho nestastnym........................... Vdaka za tie konstruktivne prispevky diskutujucich (aj ked mi dali zabrat), tie od tych, povedzme jednoduchsich vseznalych osobok, tak tie len z usmevom prehliadam.... V podstate som uz rozhodnuta..... tak pekne popoludnie a vela lasky aby nebolela dusa a vela zdravia, aby nebolelo telo.....
@africkafialka este raz to zopakujem... tvoj muz ta nelubi. Laska je /aj/ o dovere, slobode, humore, pritazlivosti. Ste si viac podobni ako si myslis.... obaja sebci, obaja riesiaci len svoje stastie, svoje ego.... on sa vyziva v manipulacii a vymakava usluhy, psie ocka a utrpnu tvar, upnutie sa na teba ako novorodena prisate o matkinu cicku.
Ty zase riesis tiez len svoje vnutro, svoj super sex, pritazlivost, zabavu.
lTeoreticky by ste sa este mohli lubit.... ale chcelo by to velke uznanie svojich doterajsich chyb. Ziadna zmena nikdy nepride, kym si clovek neprizna, ze nieco pos*al.
@africkafialka co som ja? ...nechapem
@africkafialka no ja by som išla aj s manželom na pohovor psychológovi, psychologičke a povedala to tam na rovinu aj pred manželom ako to cítiš a žiaľ nevieš s tým nič urobiť , určite by manžela jemne naviedli na náštevu psychiatra , určite potrebuje pomoc, ale odbornú, po tej liečbe by som na tvojom mieste riešila toto dôležité životné rozhodnotie, získaš aj ty čas a možno zistíš že zo začiatku je to v každom vzťahu ružové.
Tvoju situáciu ti nezávidím. Neodsudzujem, neposudzujem... Je ľahké súdiť iného, hlavne, keď poznáme len jednu stránku veci. Srdcu nerozkážeš a keď si v manželstve dlhé roky nespokojná, ba až nešťastná, darmo ti hovoriť, akého máš skvelého manžela a čo by za neho iná dala... My o ňom nič nevieme, ty si ho poznáš... Ja by som si na tvojom mieste spísala pre a proti... Normálne si sadni a zamysli sa a daj to na papier... Mysli na seba, jeho, dieťa... čo je v takejto situácii najlepšie... Musíš mať vyjasnený svoj druhý vzťah... je to naozaj ten pravý?? (ľudia sa spoznávajú, berú, rozvádzajú.... niekedy ten prvý proste pravý nie je... ale nie je ani istota, že ten druhý bude...) Ráta s tebou do budúcna?? Ako je to s jeho rodinou? Deťmi?? Vedia o tebe? Akceptujú ťa? Prijali ťa?? Toto sú veľmi dôležité otázky... aby si po pár mesiacoch nezistila, že si mu vyplnila prázdne miesto (netvrdím, že to tak je) ale nepočítal s tebou ako so svojou partnerkou... AKo berie tvoje dieťa?? Je ochotný sa oň starať ako o svoje?? Toto nie každý chlap dá.. AKo s ním vychádza tvoje dieťa?? Musíš si dať pravdivú odpoveď na každú otázku a sama prídeš na to, čo je najlepšie.
Babyyyyy, toto bude ta nasa dobre znama Evitovka, co sa tu raz za cas objavi s novym nickom a rozpise sa ako v romane...
sex s velkym S 😳😳 wtf?
@veronikaszabova mne je ten rukopis a štýl tiež povedomý😔
@marseillefan neviem, ci zle chapem, ale vy ste si udrziavali zaujem svojej zeny tym, ze ste chodili za inymi zenami?
Vies preco si aj ja myslim ze si hrozne sebecka?"Povedala som mu, neboj sa, ja sa ti vrátim, daj mi ešte 2-3 mesiace a ja to skončím a vrátim sa"
Toto si robit nemala!ked si sa raz rozhodla tak ho nechaj ist!Povedz mu pravdu ze ho nelubis a nikdy si ho nelubila a uz NIKDY sa nevratis!!a on ak je chlap ma sa pozviechat,akceptovat a zit svoj zivot!
Nerob mu nadeje a neries ci sa vratis alebo nie.Za mna to nema ziadny zmysel a zostavat s nim zato ze schudol a bla bla..to su pekne hluposti.Neboj cas zahoji vsetky rany len ho uz nechaj chudaka ist!!!Komunikovat vyhradne len ohladom dietata aj to len ak je to nutne.a hned rozvod,nech mam moznost aj on chudak uzavriet kapitolu a zacat novu,krajsiu..!
Neboj nie si jedina na svete!!!🤣🤣🤣
@africkafialka v prvom rade mu pre boha nedavaj plane nadeje ze sa vratis ked tak neplanujes urobit a ked to tak necitis! Ty si mala ist k psychologovi s poporodnou depresiou a snažiť sa zachrániť manzelstvo aspon pomocou poradne. Teraz to uz je tak komplikovane a zamotane ze to jednoduché nebude pre nikoho ani pre teba pre muza pre dceru... Co by ti malo byt myslim najprednejsie ale co uz ked tebe je prednejsi nejaky chlap.Sadni si s muzom a vsetko mu vyklop proste tak isto ako tu ste dvaja dospeli pochopi to mozno bude z toho zlomeny ale neumrie hlavne mu povedz pravdu! Rozved sa poriešte majetok opatrovnictvo dcery. Aj tak si myslim ze s frajerom vam to dlho nevydrzi no ale to je nepodstatne bodaj by aj aby sa ti oci orvorili. Ja len nechapem ako sa neda nemilovat taky muz a este ak je to otec tvojho jedineho dietata a ocividne ta trapi ked vidis akosa trapi. Ale to sa bude vzdy aj keby si sa vratila lebo ty by si ho aj tak nelubila a stale predstierala a chodila za inymi a on nie je myslim na hlavu uz by ti aj tak nevedel verit.
@africkafialka inak na odlahcenie , vtip co som tu nedavno citala...
Pri manzelskej hadke zrazu muz zakricí... "ja sa zabijem!"
Zena : "tak ja tiez!"
Muz: "tak potom ja uz nie"😀
@veronikaszabova a páčia sa jej len kvetnaté odpovede s kopou prívlastkov a prídavných mien 😀 také praktické typu "odišla by som keď nie som šťastná a hotovo" sú nezaujímavé, to nijako nerozvíja príbeh a nedajboh ešte poukázať na nelogické a protirečiace si detaily - to si hneď "jednoduchšia" 😀 raz darmo, nie som cieľová skupina pre evitovky 😂
@veronikaszabova aka evitovka? Niekto sa bavi vymyslenymi pribehmi a dalej fabuluje v diskusii?
@interneta áno, zle chápeš
@retatka ako vravis...
ono dost často sa s takym spravanim stretavame u žien co takto dusia svoje deti, obskakuju, usluhuju, "obetuju sa" , pomaly aj jedlo za nich zuvaju, a za tu svoju starostlivost a "lasku" ale ocakavaju, ze im dieta odovzda svoj zivot, nikde nebude chodit, odozenu od neho kazdeho potencionalneho partnera, kazdy naznak samostatnej cinnosti ci myslienky im privádza migreny, a psychosomaticke choroby...
Tak verim ze i u chlapov sa moze najst taky majetnicky, dobrotou vydierajuci typ. Osobne by som to tiez nezniesla... kazdy extrem je zly. Nik nechce mat agresivneho suknickara, nepomahajuceho... ale ani taketo cudo "bez guli" knuciaci po pritomnosti zienky..

@africkafialka ale prosím ťa, netrep. Veď si prečítaj po sebe čo píšeš:
Manžel ostal bývať v našom dome s dieťaťom 8 ročným a začal hladovať, nemohol jesť (ja v stresoch priberám). Za pár mesiacov, čo som bola odídená schudol z 88 kg na 70 a chudol dalej. Ked som prišla za malou alebo pre ňu či ju doviezla, videla som, že je kosť a koža, že ide už pod 70 kg, že ho už motká.
z tohto nijako nevychádza, že si tam dieťa nechala len v deň sťahovania.