Ostať s manželom, ktorého nemilujem len kvôli jeho psychickým problémom alebo sa riadiť srdcom?
Som v ojednelej situácii. Prosím každého, kto to bude čítať, aby mi veril, že je to naozaj tak, nič nebudem prifarbovať ani prehaňať ani podceňovať.
Som 9 rokov vydatá, máme s manželom jedno dieťa, ktoré sme veľmi chceli. Do muža som bola zaľúbená, ale zaľúbenie vyprchalo spolu s ťažkou popôrodnou depresiou. Manžel je do mňa zaľúbený, miluje ma tak ako sa to píše v románoch. Povedala by som, že ma úplne nekriticky miluje, zboňuje. Varil, pral, upratoval, robil všetko čo si myslel, že ma poteší. Popri tom bol neskutočne žiarlivý, chránil ma pred celým svetom úplne prehnane, aby mu ma niekto nevzal. Pochopila som čo je to tá povestná "zlatá klietka". Ja som už zaľúbenosť necítila, ale po nástupe do práce sme žili ako usporiadaná rodina, stavali si dom, proste úplne na povrch idylka. Ja som však vnútorne vysychala, chradla, cítila citové prázdno. Niesla som si v sebe čoraz väčšie bremeno citov, ktoré som jemu nevedela dať. 7 rokov som mu bola verná. Čo som sa naprosila vyšších mocností, aby som ho vedela ľúbiť a túžiť po ňom, žiaľ nešlo to. Nebol mi úplne protivný, ale živorila som. Prestala som si spievať, tancovať, nič ma nebavilo, v ničom som nenachádzala uspokojenie. Veci som robila mechanicky. 10x za deň sa ma pýtal prečo som taka smutná a čo by ma potešilo. Nie som beštia, trapilo ma to, že mu neviem city opätovať, keby sa to dalo, sme najšťastnejší pár na svete. Pred rokom som sa zoznamila so starším mužom z nášho okolia. Pozval ma na kávu, za dva týždne na ďalšiu, mne sa vôbec nepáčil, avšak išla z neho taka dominancia a istota, že som sa s ním na tých kávičkách stretávala čoraz častejšie. Na sex nenaliehal, vôbec, chodili sme športovať, na obedy (zistili sme, že bývame pár km od seba) krátke tajné výlety, bolo s ním zrazu čoraz lepšie. Nech by sme išli aj na smetisko brigádovať tešila by som sa ako malé decko. Potom som zistila, že je veľmi bohatý, rozvedený a má povesť sukničkára, a že so žiadnou ženou sa verejne neukazuje. So mnou áno. Skrátka sa to zintenzívnilo, ja som mu hovorila, aká som nešťastná v manželstve a že sa asi rozvediem. Po pol roku nás môj manžel pristihol ako sa bozkávame v aute. V ten deň som od muža odišla a začala bývať u mamy, čo je len o dalších pár km ďalej. Za pár týždňov po mojom odchode sme s tým dotyčným starším začali mať sex, s veľkým S. Chodila som aj k nemu, čo bolo od neho nad rámec. On je komplikovaná povaha, ale myslím, že ma začal ľúbiť a počítať so mnou do budúcna, hoci nikdy sme to takto "natvrdo" nepreberali. Lenže! Manžel ostal bývať v našom dome s dieťaťom 8 ročným a začal hladovať, nemohol jesť (ja v stresoch priberám). Za pár mesiacov, čo som bola odídená schudol z 88 kg na 70 a chudol dalej. Ked som prišla za malou alebo pre ňu či ju doviezla, videla som, že je kosť a koža, že ide už pod 70 kg, že ho už motká. Nie som necitlivá, jasné že ma to veľmi zasiahlo. Hovoril, že nemôže bezo mňa žiť a ja som videla, že doslova. Bol skoro mimo duševne aj fyzicky. Povedala som mu, neboj sa, ja sa ti vrátim, daj mi ešte 2-3 mesiace a ja to skončím a vrátim sa. Každý deň som si povedala, že to s tým priateľom musím skončiť, ale vždy to bolo tak naplňajúce, že som to odložila na další den, ešte chvíľu ešte...... Manžel chudol dalej, prichádzali mi správy, že je na tom už fyzicky naozaj zle. Trápilo ma to a trápi.....tá gýčová veta, že "rozum chce iné a srdce iné, a že srdcu nerozkážeš". Ked manžela opustím uplne, resp. sa rozvediem- umrie, vyhladuje sa, a ja nemám na to, dívať sa ako odchadza.Priateľ je už nervózny, ako je to s tým mojím rozvodom, a ja neviem, NEVIEM...vrátiť s ak manželovi a zachrániť ho, ale ja sama budem zas živoriť alebo sa rozviesť, risknúť to s priateľom a vedieť a vidieť ako sa otec môjho dieťata utrápil a vyhladoval na smrť. Keby som sa vrátila už by som nikdy nemohla byť ani raz s tým priateľom ani s nikým iným, žiadny ventil, nič, len s manželom, navždy, mechanicky žiť zo dňa na deň a tešiť sa len dieťatu. Situácia je núnosná, na prasknutie, tlak zo všetkých strán, trápime sa všetci ale na mne je rozhodnutie. Uvedomujem si, že manžel, ktorý je už dosť pod 70 kg by mal ísť ku psychológovi, lebo čo robí, nie je normálne....ale neviem či by som ho tam dostala. Povedzte, ako nezainteresovaní...čo mám sakra robiť, ved ni ja už nespávam a pichá ma pri srdci čoraz častejšie. Muža mám istým spôsobom rada, je mi ho ľúto.
ano a teraz zrazu všetku súhlasia s anabel...gratulujem vám aké ste zrazu všetky múdre a empatické
@nistika svojim sposobom mas pravdu... v kazdej debate sa najdu ludia v style..."fandim tomu, kto viťazí",
alebo je to aj tym, ze vela ludi nechce ist do kontrontacie a sporu a preto sa k debate pridaju az vtedy, ked sa preklopi smerom ktory im je blizssi.. neznamena ze by zmenili názor a "zrazu" sa stali ako ty hovoris empatickejsi... len sa menej boja vyjadrit nazor ktory mali dovtedy tak ci tak.
Ale ako ta upozornila cecilia, mnohi sa priklanali k nazoru o manipulativnom ci tyranskom spravani muza aj skor, len menej podrobne, ci do hlbky, ako to opisala anabel, takze ich nazor zanikol v debate...
@nistika Ak by si si poriadne prečítala anabellin príspevok, tak by si videla na vlastné oči, že podala podrobnejší popis jej situácie, tak aj to prinieslo zvrat v názore niektorých diskutujúcich žienok. Proste ľudia majú tendenciu hovoriť hop skôr než preskočia, aj na to v komentári narážala anabella.
@retatka vporiadku vravím česť vínimkám nemusíte mi písať všetky tri čo ste mali pred anabelou rovnaký názor 🙂
@negymama vieš v čom je podľa mňa problém? ľudia jednodcuho chcú vyzerať v čo najlepšom svetle. čo najmúdrejší a najúžasnejší. dám ti jeden príklad pred časom tu bola téma ktorej názov znel asi: čo robia vaše detí? čím sú povolaním? možno to niekto z vás čítal ja teda dve strany...hovorím si no a už to vidím samích ingenierov a lekárov, nikto nenapíše, môj jediný syn je stavbár...veľký omyl. tí ľudia písali o tom, čím sú oni to aké vzdelania jazyky v živote zvládli a dosiahli oni....príde vám to normálne takto sa od veci chvastať? mne nie. myslím že toto je niečo vei podobné dokážem si teraz aká som múdra lenže múdra je tu len Anabel a tie vínimky pred ňou
@akecheta A pomaly všetky riešili kde ,,nechala decko ,,a pointa im utekala,,to že chlap ju ,,udusil,, svojou chorobou,to nepostrehli a tu sa vôbec nejednalo o neveru ako takú,ale o to že ten vzťah už dávno skončil a neplní svoju úlohu !Niektore sa bezočivo navážali do autorky ,že až sa mi rozum zastavoval,nad ich komentármi ,no radšej si zakusnem do jazyka.
@retatka Vieš koľkokrát ja v diskusiách takéto ženy riešim, ktoré sa kruto navážajú bez štipky pochopenia? Nedajú si ani tú námahu pochopiť tú, ktorá napíše o tom, čo ju trápi...a nehovoriac keď používajú vulgárne alebo hanlivé nadávky typu, si sprostá a pod...proste utrápená duša a ešte aj na MK dostane ,,úder pod pás,, aby sa cítila ešte horšie...buď rada, že si vnímavejšia než mnohé iné ženy, lebo vieš jak sa hovorí...kto nezažil na vlastnej koži, ten ani nepochopí ani neuverí.
@africkafialka Radim ti,naozaj úprimne,keď už to je v tomto štádiu,nikdy sa už nevracaj naspäť,on ťa zničí,ťahá ta dole .On by sa z toho dostal ale za to by Teba zničil.Radsej ostaň sama ,bez chlapa ,ako toto čo si mala za peklo.A mimochodom zaslúžiš si zlatu medailu !
@nistika ako OK... da sa dookola rozoberat pohnutky a motivy ludi ktori, sa "PO" hlbsom vysvetleni anabely111 pridali k jej nazoru...ale naco?
ja napr. nemam tu potrebu, ci preto ze sa chcu robit mudri, ci preto ze sa odvazili, ci preto ze dostali nove info ktore predtym prehliadli.... toto nie je debata o tom.
a tu debatu co si spominala o povolaniach, som necitala, takze fakt neviem posudit.
Iste vseobecne su dnes asi mnohiludia frustrovani, ziju mnohi v tlaku, v zlych vztahoch... a niekde si potrebuju "dobit" ego...cez soc. siete, cez chvalenie sa, predvadzanie...ja to neriesim, kazdeho vec.
@africkafialka neviem , ako to je ... Ale keby si ho naozaj už neľubila tak sa snim hneď rozvedieš a nepovieš mu ako píšeš ,, ja sa ti vrátim " trošku divné 🤔😉
@maminuska tak aj virtualny slovny utok moze zaboliet ci ponizit sebavedomie...darmo si niekto povie "len" virtualita"... v skutocnosti za kazdym pc a klavesnicou sedi ozajstny realny clovek.
a plati to aj naopak... ved z toho isteho dovodu ludia vyhladavaju pozitivne reakcie, lajky, pochvaly, uznania.... keby im ich daval nejaky "virtualny" robot, stroj...tak sa nenamahaju. ale kazdy velmi dobre vie ze aj za lajkom, obdivom, zdielanim je nejaky konkretny clovek.
a tito ludia aj ked ich nevidime v reali, nepozname...tiez maju na nas vplyv, nech si akokolvek navravame ze len virtualita.
@negymama ja napríklad do konfrontáci idem pokiaľ sú pre mňa prínosné , donútia ma zamysliet sa , naučit sa ovládať , vedieť kedy je správny čas to ukončiť lebo to nikam nevedie. Preto nechápem ten strach , veď nikto tu hlavy netrhá , výplatu mať menšou nebudeš, vulgárne a urážajúce názory preskočíš a nereaguješ .
@maminuska virtualita len pomaha zmensit zabrany, ale uplne ich neodstrani...takze strach i radost ostava, i ked filtrovana vzdialenostou a fyzickou nedostupnostou zucastnenych.
a vies co ti poviem....ja tiez mam niekedy strach z velmi konfrontacnych debat, nie napriek virtualite ale prave kvoli nej... lebo viem ze vela ludi moze byt virtualne beztrestne v debate ostrejsí a drzejsi, nez by sa odvazili tvarou v tvar. Preto mam radsej osobnu debatu.
Pre manžela a hlavne aj pre vás psychológa,možno psychiatra.urcite.ak ma aj nespavosť manžel tak bude este horšie na tom ,takže psychiater nastoli lieky keď je treba ,a podľa mňa ten priateľ je pre vás ako taká barlička,nerozchadzajte sa nerobte unahlene uzavery.mozno práve on vám dáva silu dopracovať sa s mužom k doktorovi.a podľa môjho názoru, pán manžel mal tiež nejaké nespokojnosti týkajúce sa vzťahu len si ich ventiloval že na vás lipol. Moj skromný názor
@lauraaaaaa hlavne mužovi psychiatra.oprava
@africkafialka Mam pocit, ze si mastis ego. Ako ta stary (ch)uj chce a ako ta muz bezhranicne miluje. Este sj decko si za klobasu opustila. Sebecka mrcha😂
@acrobaleno malokedy sa clovek stretne s nazorom, ktory dokaze tak vystizne v troch vetach ukazat, ze dotycny nevie citat medzi riadkami. ale zato vulgarita mu nie je cudzia.
@uradnikova presne toto si myslím aj ja.... Keby ma zle skúsenosti z predchádzajúcich vztahov tak by si takého manžela vážila.....
@negymama kedysi davno som sem pridala temu, kde som hladala radu. Moje vtedy male babätko vkuse plakalo, fakt 24 hodin, "pospalo" 5 minut a zas plac. Chodili sme k dr. ako na klavir, na gastro nas odbili lebo priberal...Zo zufalstva a extremneho nedostatku spanku som napisala sem, ze hadam niekto nieco podobne zazil a poradi. To co som dostala som necakala ani najmenej. Zeny mi zacali nadavat, ze ved som na materskej tak co ine by som mala robit ak nie nosit dieta, aby bolo kludne (haha nepomahalo, ale nevadi), ako sa mam vzchopit a nefnukat, kupit, satku, nosic, vydlabat sa na domace prace, starsie dieta, muza...proste bola to sprska fakt hnusnych reci. Jedna jedina mi napisala, ze ma chape, lebo to zazila a poradila, tlacit dr. na gastro vysetrenie. Doteraz tej zene v duchu dakujem aj ked si jej nick uz fakt nepamätam. Kym sme stihli vysetrenie na gastre po znamosti vybavene, skoncili sme na urgente so zauzlenymi crievkami, nastastie malou operaciou sme to zvladli. Dovodom zauzlenia bola vrodena intolerancia laktozy. Po zmene mliecka sa krpec konecne vyspal a my cela rodina s nim 🙂 Preto hovorim, aj ked sa tu najde sto priminivnych ludi, ktori si kopnu, nech sa najde aspon jedna jedina, co povzbudi a pomoze. Nikdy totiz nevieme, ci tym niekoho nezachranime, fyzicky alebo psychicky. Alebo aj aj 🙂
Vulgarita a hrubé vyjadrovanie voči niekomu, kto je v zúfalej situácii je netolerovateľné...nevieme aké dôsledky to môže mať na psychiku danej osoby a chcela by som vidieť, že tie ktoré k tomu prispievajú či by si fatálny následok zobrali na svoje ,,triko,,...nikto, ved ,,som len napísala názor aby sa spamätala,, ....veľmi necitlivé a obmedzené zmýšľanie už len z ľudského hľadiska. Preto som to začala už riešiť s adminmi.
boze ... este ze to dobre dopadlo. a presne ako som pisala, drzost a hrubost niektorych ludi vzrasta s anonymitou a beztrestnostou...vlastne nevzrasta...len sa prejavi co je v nich a nemaju tu "nater" respektu z osobnej debaty.

@anabella111 Pekne si to napísala. Jednu vec si však spomenula len okrajovo. Že tento stav vznikol ako dôsledok jeho fyzickej diagnózy. Že intímny život roky neexistoval. Ak manžel mal fyzickú diagnózu, v dôsledku ktorej im nefungoval intímny život, ako to vtedy riešili? A riešili to vôbec? Možno práve neriešením prvotného problému sa to za roky vyvinulo do opísanej situácie.