Otázky pre matky dospelých synov
Ahojte, toto bude otázka na maminy už dospelých synov - okolo 19-22 rokov.
1. Chodia vaši synovia ku lekárom sami? Sami si riešia lekárov, termíny, lekárske správy, zákroky apd? Alebo to manažujete plne za nich?
2. Ak by ste sa dozvedeli, že vás syn má vážnu diagnózu (nie onko), povedali by ste mu to hneď? Alebo by ste počkali na nejakú prístojnú chvíľu? Že napríklad mu to nechcete hovoriť pred Vianocami, alebo si chcete najprv vy načítať o diagnóze, o možnostiach liečby, postretávať sa s lekármi a až potom by ste to oznámili synovi spolu aj s riešením? Má právo dospelý syn vedieť o svojej diagnóze alebo ho ako matka chrániť?
Ďakujem za vaše skúsenosti - pls len naozaj tie, ktoré máte synov v tomto veku. Ako postupujete vy.
@anonym_autor mám syna 21 ročného. K lekárom chodí sám. Na preventívne prehliadky ho objednávam ja a už mu len oznámim termín. Ak by mal nejaký problém,určite by som mu to povedala. Myslím,že lekár by mu to oznámil sám. Samozrejme,že by som hľadala riešenia, konzultácie s inými lekármi......nenechala by som ho v tom samého.
@blancheporte keby si ho nechala nech si aj termín vybaví sa. ? V jeho veku by to nebolo už odveci aby si také veci vybavoval sám . Či aj na skúšky v škole ho prihlasujes ?
@anonym_autor moje dospele deti si lekarov riesia sami, ale pripominam im to. Niekde chodime spolu, v rovnaky termin - napr k zubarovi. Ak sa potrebuju o niecom poradit, povedia mi.
@amdornik no lebo ona najlepsie vie co robi. Moj partner ma 40 rokov, ona ma 50r. A vsetko vybavuje ona. Vybavila mu lekara, co je naozaj na nic, absolutne ho nelieci a neriesi problem. Ale ona vybavila lekara, ona vie co robi. Potom im ochorela mama, ma vaznu diagnozu, nepovedali jej to. Sestra sa tak rozhodla a partner to respektoval a podporil ju v tom. Mama sa o svojej diagnoze len tak medzi recou dozvedela niekde. A teraz synovi nepovedala, ze ma vaznu diagnozu, potrebuje operaciu. Lebo ona sa najprv potrebuje dozvediet co najviac a potom mu to povie, po novom roku a rovno mu oznami riesenie. A to je on nesvojpravnny? Chalan nema pravo vediet svoju diagnozu teraz? je ok, ze o nej nevie? Mam pocit, ze sa hra na Boha ona. Rozhoduje o druhych.
@anonym_autor no tak to mi je ľúto. zjavne si zapadla do zvláštnej rodiny. ak má on 40, ty máš pravdepodobne +/- 5 rokov cca. prehodnoť, či chceš fungovať s mužom, ktorý dá viac na akúsi sestru, než na lekárov. priamo lekárov. jeho/synovcových/matkiných/atď. lekárov..... ja som toto nedala. a to šlo o matku syna. nie sestru... keby šlo o sestru, seknem ten vzťah okamžite.
@blancheporte keby si ho nechala nech si aj termín vybaví sa. ? V jeho veku by to nebolo už odveci aby si také veci vybavoval sám . Či aj na skúšky v škole ho prihlasujes ?
@hortenziaj keďže všeobecný lekár a stomatológ sú moji známi,tak popri vybavení termínu aj pokecáme. A chodí na pomaturitne štúdium,kde skúšky nemá,tým pádom..... Stačí takáto odpoveď,či budeš vyrývať ďalej?
@namornicka nie, ona pracuje v medicinskom sektore. Cize ona vyhradne vsetko vybavuje, riesi, vsetky spravy idu cez nu, vsetky vystrenia idu cez nu a ona filtruje informacie, ktore povie dalej. Aplkuje to aj na syna, aj na svoju matku apd.
@anonym_autor aha, tak toto nie je story o nesamostatnom cerstvo dospelom synovi. Najlepsie by bolo poradit rodine, nech si ju spacifikuju. Ale chapem, ze v dnesnej dobe dlhych cakaciek a nedostatku lekarov si ju rodina nechce rozhadat.
@anonym_autor od 15tky si vsetky vysetrenia,lekarov vybavujem sama. Neviem si predstavit ako dospela,aby mi rodicia riesili moje vysledky.
@anonym_autor od 15tky si vsetky vysetrenia,lekarov vybavujem sama. Neviem si predstavit ako dospela,aby mi rodicia riesili moje vysledky.
@denithestrange1993 dakujem, aj ja to robim, dokonca od 13tich na vynimku. Ale otazka bola na matky dospelych synov. V tomto pripade ide o matku pracujucu v zdravotnictve.
Na druhej strane, moja kamarátka ma chorého otca. Ma rakovinu hrubého čreva. On vie, že je chorý, ale nevie ze je to vážne. Správy si nečíta. V júli jej lekárka povedala, že koniec môže prísť kedykoľvek. Oni mu nepovedali, že umiera. Ani lekárka. Ze je to veľmi vážne. A je december a jemu sa zatiaľ darí. Šoféruje, užíva si. Mysleli, že sa nedožije augusta. Vraj ľudia keď sa dozvedia vážnu diagnózu, často umierajú skôr na ten sok, to zľaknutie. Keď o tom nevies, užívas si život. Neopúštas sa. Možno ta jeho mama len nechce, aby sa príliš trápil. Ak mu povie neskôr, niečo ti je, a potom mu hneď povie, ale da sa to vyriešiť tak a tak, neboj sa, určite tým zmierni jeho obavy. Ja ju vlastne chápem. Každopádne, by som sa vôbec do toho nestarala a nemiesala. Ma pravo to urobiť po svojom.
Na druhej strane, moja kamarátka ma chorého otca. Ma rakovinu hrubého čreva. On vie, že je chorý, ale nevie ze je to vážne. Správy si nečíta. V júli jej lekárka povedala, že koniec môže prísť kedykoľvek. Oni mu nepovedali, že umiera. Ani lekárka. Ze je to veľmi vážne. A je december a jemu sa zatiaľ darí. Šoféruje, užíva si. Mysleli, že sa nedožije augusta. Vraj ľudia keď sa dozvedia vážnu diagnózu, často umierajú skôr na ten sok, to zľaknutie. Keď o tom nevies, užívas si život. Neopúštas sa. Možno ta jeho mama len nechce, aby sa príliš trápil. Ak mu povie neskôr, niečo ti je, a potom mu hneď povie, ale da sa to vyriešiť tak a tak, neboj sa, určite tým zmierni jeho obavy. Ja ju vlastne chápem. Každopádne, by som sa vôbec do toho nestarala a nemiesala. Ma pravo to urobiť po svojom.
@1fifinka1 ja by som na mieste dieťaťa/syna chcela vedieť, že mám vážny problém. A potrebujem operáciu, lebo ak by som to vedela, tak by som tomu mohla prispôsobiť svoje aktivity / neprepínala sa, šetrila by som sa, viac by som spala, dopriala si odpočinok apd/. Nechcem špecifikovať, ale keďže má vážny problém, ktorý treba čo najskôr fixnúť, adekvátne by som upravila životosprávu a celý rytmus. Ide aj o to, aby si neublížil zbytočne dovtedy ( nechcem tu konkretizovať...)
Lekar jej nema co oznamovat. Bodka. Chalanovi to nevadi?
Lekar jej nema co oznamovat. Bodka. Chalanovi to nevadi?
@natalka13 chalan je vychovaný v tomto svete. Mamka všetko vybaví, tým že je zdravotník. Lekára, termín, hospitalizáciu, vyšetrenie, výsledky, liečbu. On vie to, čo mu povie ona. Toto pozná od detstva. A to podľa mňa nie je ok. Chápem, keď bol dieťa, ale už je dospelý, nie je nesvojprávny, nemá žiadnu psychiatrickú diagnózu, nie je autista. Je to šikovný mladý muž.. okrem tohto.
@1fifinka1 ja by som na mieste dieťaťa/syna chcela vedieť, že mám vážny problém. A potrebujem operáciu, lebo ak by som to vedela, tak by som tomu mohla prispôsobiť svoje aktivity / neprepínala sa, šetrila by som sa, viac by som spala, dopriala si odpočinok apd/. Nechcem špecifikovať, ale keďže má vážny problém, ktorý treba čo najskôr fixnúť, adekvátne by som upravila životosprávu a celý rytmus. Ide aj o to, aby si neublížil zbytočne dovtedy ( nechcem tu konkretizovať...)
@anonym_autor to by si chcela vedieť ty, ale ci aj on. Vieš, moja mama je tiež zdravotná sestra. Keď nám niečo bolo, vždy vybavila vyšetrenia, povlacila nas kadetade, ale nikdy nám nepovedala, že co všetko by to mohlo byt. Áno boli sme deti, ale teraz je to opačne. Ona je dosť chorá. Keď sa opýtam, aké má výsledky, povie ze dobre. Viem, že nie. Nechce aby som sa trápila. Ti zdravotníci vedia, že psychika hra veľkú rolu. Možno ak mu oznámi teraz, že o mesiac ta budu operovať, ten mesiac sa totálne vystresuje. Ak mu oznámi v januári, o týždeň ideš na operáciu, nebude mať čas byt toľko vystresovaný. Možno by som to urobila rovnako, nedaj bože keby.... Nehnevaj sa zato na ňu. V zdravotníctve ti zamestnanci vidia toľko smutného, že sa tých ľudí snažia ochrániť aspoň takto. Ja si to takto myslím. Stále je to jej dieťa, áno je dospelý, ale určite mu nechce ublížiť.
@natalka13 chalan je vychovaný v tomto svete. Mamka všetko vybaví, tým že je zdravotník. Lekára, termín, hospitalizáciu, vyšetrenie, výsledky, liečbu. On vie to, čo mu povie ona. Toto pozná od detstva. A to podľa mňa nie je ok. Chápem, keď bol dieťa, ale už je dospelý, nie je nesvojprávny, nemá žiadnu psychiatrickú diagnózu, nie je autista. Je to šikovný mladý muž.. okrem tohto.
@anonym_autor Nechapem, ze sa do toho staras. Ved ak vam to nepovedal sam ten chalan, vy by si ste ani nemali vediet, ze nejaky zdravotny problem ma. Nieco ako pravo na sukromie ti nic nehovori? Ten chlapec ten mesiac vydrzi a potom sa moze rozhodnut, ci takto bude vkladat svoj zivot do ruk svojej matky, alebo si zacne vybavovat tieto veci po svojej osy a mame povie len to, co uzna za vhodne. A tvoj 40r muz ked vie, aka je, tak si hadam vie dat pozor e nebude jej zverovat svoje zdravotne problemy. Ale pokojne sa moze rozhodnut, ze to necha na nu. Tiez je dospely clovek a moze sa rozhodnut aj tak, ze tebe sa to pacit nebude. Zbytocne to tu riesis..radsej sa ukludni
@anonym_autor Nechapem, ze sa do toho staras. Ved ak vam to nepovedal sam ten chalan, vy by si ste ani nemali vediet, ze nejaky zdravotny problem ma. Nieco ako pravo na sukromie ti nic nehovori? Ten chlapec ten mesiac vydrzi a potom sa moze rozhodnut, ci takto bude vkladat svoj zivot do ruk svojej matky, alebo si zacne vybavovat tieto veci po svojej osy a mame povie len to, co uzna za vhodne. A tvoj 40r muz ked vie, aka je, tak si hadam vie dat pozor e nebude jej zverovat svoje zdravotne problemy. Ale pokojne sa moze rozhodnut, ze to necha na nu. Tiez je dospely clovek a moze sa rozhodnut aj tak, ze tebe sa to pacit nebude. Zbytocne to tu riesis..radsej sa ukludni
@dadis ja som kludna. Az velmi. Co sa mi nepaci je, ze to vieme my a nevie to chalan. A to, ze moj muz nechava svoje zdravie v rukach svojej sestry som si uz zvykla. Ale nech sa mi potom nestatuje... ze ma problemy a lekar je taky a onaky a nic nerobi. To je lekar, ktoreho nasla jeho sestra a on jej maximalne zdoveruje. A potom mne sa statuje. Tak nech sa stazuje sestre... v kazdom pripade mi nepride ok, ze my vieme o chlapcovej chorobe a on nie.
@dadis ja som kludna. Az velmi. Co sa mi nepaci je, ze to vieme my a nevie to chalan. A to, ze moj muz nechava svoje zdravie v rukach svojej sestry som si uz zvykla. Ale nech sa mi potom nestatuje... ze ma problemy a lekar je taky a onaky a nic nerobi. To je lekar, ktoreho nasla jeho sestra a on jej maximalne zdoveruje. A potom mne sa statuje. Tak nech sa stazuje sestre... v kazdom pripade mi nepride ok, ze my vieme o chlapcovej chorobe a on nie.
@anonym_autor Ty si nejaka jednoducha. Ty, tvoj muz a aj ten syn sa mozete sami rozhodnut, ci zverite vybavovanie svojho zdravia do jej ruk. Teraz to ten chalan spravil, mozno sa pouci, mozno nie. Jeho vec. Tvoj muz rovnako. Lekara si moze vymenit, vybavit ineho. Ale asi nechce. Ved teba do toho nic
@anonym_autor Ty si nejaka jednoducha. Ty, tvoj muz a aj ten syn sa mozete sami rozhodnut, ci zverite vybavovanie svojho zdravia do jej ruk. Teraz to ten chalan spravil, mozno sa pouci, mozno nie. Jeho vec. Tvoj muz rovnako. Lekara si moze vymenit, vybavit ineho. Ale asi nechce. Ved teba do toho nic
@dadis jednoducha? Praveze keby som bola jednoducha, tak mi toto cele vobec nevadi a neriesim to. Jednoducho to nie je v poriadku a pacient pokial nie je zbaveny svojpravnnosti, nema vaznu psychiatricku diagnozu alebo nie je pod zakonom ma poznat svoj zdravotny stav.
Uz i nezletilé deti, resp.dospivajici tak od 14-15 let mají pravo vedet o svých diagnózách a dokonce se i vyjádřit k tomu, jakou formu vyšetření si přejí, ci nepřejí.
Jedna se o zavazny pravne-medicinsky prohřešek, pokud 19 lety pacient nezna svou diagnosu, a jeho matka ano, POKUD syn neni nesvéprávný nebo vysloveně lekari neudelil souhlas s predavanim informaci jeho matce. Coz asi udelal, protoze se mi nechce verit tomu, ze by si to v dnesni dobe jeste nejaky lekar dovolil.
@dadis jednoducha? Praveze keby som bola jednoducha, tak mi toto cele vobec nevadi a neriesim to. Jednoducho to nie je v poriadku a pacient pokial nie je zbaveny svojpravnnosti, nema vaznu psychiatricku diagnozu alebo nie je pod zakonom ma poznat svoj zdravotny stav.
@anonym_autor Ale ano, jednoducha. Co chces v tejto veci poriesit? Chces konat ty za dospelych chlapov? Rovnako ako ona im neveris, ze si dokazu riesit veci za seba (tvoja svagrina si mysli, ze nedokazu si lekarov sami poriesit a ty si myslis, ze si nedokazu sestru/matku dani poriesit)
Uz i nezletilé deti, resp.dospivajici tak od 14-15 let mají pravo vedet o svých diagnózách a dokonce se i vyjádřit k tomu, jakou formu vyšetření si přejí, ci nepřejí.
Jedna se o zavazny pravne-medicinsky prohřešek, pokud 19 lety pacient nezna svou diagnosu, a jeho matka ano, POKUD syn neni nesvéprávný nebo vysloveně lekari neudelil souhlas s predavanim informaci jeho matce. Coz asi udelal, protoze se mi nechce verit tomu, ze by si to v dnesni dobe jeste nejaky lekar dovolil.
@elzu Ale ten syn sa tak rozhodol z vlatsnej pohodlnosti - bolo mu zatazko si ist po vysledky z MRI? Tak nech nevie, ked je pripeceny.. Mozno sa nabuduce pouci, a zacne si tieto veci riesit sam a matka sa dozvie len to, co on uzna za vhodne.
@elzu Ale ten syn sa tak rozhodol z vlatsnej pohodlnosti - bolo mu zatazko si ist po vysledky z MRI? Tak nech nevie, ked je pripeceny.. Mozno sa nabuduce pouci, a zacne si tieto veci riesit sam a matka sa dozvie len to, co on uzna za vhodne.
@dadis vies co, skoda slov na teba. Aj som mala rozpisanu vetu, ale nebudem na teba plytvat slovami.
@anonym_autor chodi sam. neviem si teda predstavit situaciu, ze by som sa ako matka dozvedela diagnozu a syn nie. ak by hypoteticky doslo k situacii, ze viem o vaznej diagnoze a on nie, vyhladala by som profesionalnu pomoc, kde by ma viedli v tom, co, ako a kedy povedat. a myslim, ze aj pre neho a pre mna by pomoc bola potrebna dalej.
@dadis vies co, skoda slov na teba. Aj som mala rozpisanu vetu, ale nebudem na teba plytvat slovami.
@anonym_autor Aha, tak je problem, ze mam na to iny nazor? Za tuto situaciu moze len ten mlady muz, ak by si svoje zdravie riesil zodpovedne sam, tak uz sa lieci. Ze dovolil sa montovat do toho svoju mamu je len a len jeho chyba. Je dospely. Jeho mama ani nemusela vediet, ze ho nejaky zdravotny problem trapi, on sa sam, ako dospely clovek rozhodol, ze bude v tejto veci verit svojej matke. Ze spravil chybu, je zrejme. Ale co my (aj ty) s tym. Ludia robia chyby, ostava nam len verit, ze nabuduce sa chalan zachova ako dospely muz.
@dadis vsak jsem to psala- pokud dal souhlas- je to jeho rozhodnutí, na které ma právo.
Ale očividně je problém uz v jejich matka- syn vztahu. Na tom my tady nic nezměníme.
Pokud nevedu syna k zodpovědnosti, nedeleguju na něj povinnosti, nevystavuji ho od detstvi adekvatne veku frustraci, zatezi a dyskomfortu, nemuzu ocekavat, ze se jako 18ti lety clovek jako mavnutim kouzelného proutku stane dospelym a zodpovednym. Nestane.
@hortenziaj keďže všeobecný lekár a stomatológ sú moji známi,tak popri vybavení termínu aj pokecáme. A chodí na pomaturitne štúdium,kde skúšky nemá,tým pádom..... Stačí takáto odpoveď,či budeš vyrývať ďalej?
@blancheporte nevyryvam,len sa čudujem. Aby mi.mama dohadoval termíny lekárov..a čo aj keď us to tvoji známy 🙃 veď kecaj o sebe a nerieš syna a nechaj ho riešiť si svoje veci sam
@blancheporte nevyryvam,len sa čudujem. Aby mi.mama dohadoval termíny lekárov..a čo aj keď us to tvoji známy 🙃 veď kecaj o sebe a nerieš syna a nechaj ho riešiť si svoje veci sam
@hortenziaj vezmem si tvoju radu k srdcu
Mne je divne, ze dospely clovek bol na MRI a nechybaju mu vysledky. To mu neni divne, ze ich este nema v ruke? On nechce vediet co mu je?
Mne je divne, ze dospely clovek bol na MRI a nechybaju mu vysledky. To mu neni divne, ze ich este nema v ruke? On nechce vediet co mu je?
@anonym_cdfd29 no mama mu pivedala, ze vysledky vyzdvihne. Doveruje jej, ze keby tam nieco bolo, tak vy mu to povedala. Ide inak o vedlajsi nalez, avsak momentalne je prioritou.
18 rokov a vybavujem mu lekarov ja, este aj chcel, aby som isla s nim, hoci som ho posielala, nech ide sam, ale do 18 rokov musi ist rodic, ved podpisuje informovany suhlas
To na Slovensku v zdravotníctve neexistuje ochrana osobnych údajov? Aké že mama vie a dospely syn nevie? Ako môže matka dostať do ruk výsledky syna, ktorý je plnoletý a svojprávny?
Robím v zdravotníctve v zahraničí a ja si nesmiem v systéme pozrieť ani len vlastné výsledky, nie to ešte členov rodiny. Za toto sa u nás vyhadzuje. Ja keď
kliknem na nejaké info o pacientovi, ktoré nemá s mojou prácou nič spoločné, tak letím.
Toto je pre mňa absolútne bizarre situácia, ku ktorej by nikdy nemalo dôjsť.
A k pôvodnej otázke? Nie, nevybavujem žiadne vyšetrenia pre moje deti (vek 17 a 27) a pri staršej nemám žiaden prístup k jej zdravotníckej dokumentácii, jedine žeby som porušila zákon a vyhľadala ich v systéme v práci.

@amdornik no lebo ona najlepsie vie co robi. Moj partner ma 40 rokov, ona ma 50r. A vsetko vybavuje ona. Vybavila mu lekara, co je naozaj na nic, absolutne ho nelieci a neriesi problem. Ale ona vybavila lekara, ona vie co robi. Potom im ochorela mama, ma vaznu diagnozu, nepovedali jej to. Sestra sa tak rozhodla a partner to respektoval a podporil ju v tom. Mama sa o svojej diagnoze len tak medzi recou dozvedela niekde. A teraz synovi nepovedala, ze ma vaznu diagnozu, potrebuje operaciu. Lebo ona sa najprv potrebuje dozvediet co najviac a potom mu to povie, po novom roku a rovno mu oznami riesenie. A to je on nesvojpravnny? Chalan nema pravo vediet svoju diagnozu teraz? je ok, ze o nej nevie? Mam pocit, ze sa hra na Boha ona. Rozhoduje o druhych.
@anonym_autor ona robi len to co jej vsetci dovolia tym ze nenastavia hranice