Otázky pre matky dospelých synov
Ahojte, toto bude otázka na maminy už dospelých synov - okolo 19-22 rokov.
1. Chodia vaši synovia ku lekárom sami? Sami si riešia lekárov, termíny, lekárske správy, zákroky apd? Alebo to manažujete plne za nich?
2. Ak by ste sa dozvedeli, že vás syn má vážnu diagnózu (nie onko), povedali by ste mu to hneď? Alebo by ste počkali na nejakú prístojnú chvíľu? Že napríklad mu to nechcete hovoriť pred Vianocami, alebo si chcete najprv vy načítať o diagnóze, o možnostiach liečby, postretávať sa s lekármi a až potom by ste to oznámili synovi spolu aj s riešením? Má právo dospelý syn vedieť o svojej diagnóze alebo ho ako matka chrániť?
Ďakujem za vaše skúsenosti - pls len naozaj tie, ktoré máte synov v tomto veku. Ako postupujete vy.
@zuzana76 toto sa muselo zmeniť. Od 15. rokov som chodila na Slovensku ku všetkým lekárom bez rodiča
@sisaka ale viem, ze niektori lekari to nerespektuju a vysetria aj mladsieho bez doprovodu, moja sestra chodila bezne uz od 12-13 sama, ja asi 15-16. Ale zavisi aj od diagnozy, ked som mala vaznejsiu chorobu, tak bola so mnou mamina na vysetreni, aj ked som mala 26
@anonym_cdfd29 no mama mu pivedala, ze vysledky vyzdvihne. Doveruje jej, ze keby tam nieco bolo, tak vy mu to povedala. Ide inak o vedlajsi nalez, avsak momentalne je prioritou.
@anonym_autor dospela osoba by tie vysledky chcela vidiet a urcite by ich isla skonzultovat k svojmu doktorovi. Osoba o ktorej pises, mi pride velmi nevyzreta.
@sisaka ved aj ja kedysi, viem, ze som s nim bola v juli u koznej a potom mal kontrolu v oktobri a povedala mu, ze moze uz prist sam, kedze uz bude mat 18, ale chcel este, aby som isla s nim
@zuzana76 ty si približne moj ročník, tak si možno pamätáš, my sme mávali preventivky, očkovanie a zubára počas vyučovania. Takže sme boli od mala zvyknutí byť u lekára sami, akonáhle sme dostali občianske tak už asi nikto nechodil k lekárovi s rodičmi.
Využívalo sa to na ulievanie zo školy, jaaj to boli časy…
Si neviem predstaviť mamu z roboty ťahať, že poď so mnou k ortopédovi/na kožné/oftalmologovi …
@zuzana76 ty si približne moj ročník, tak si možno pamätáš, my sme mávali preventivky, očkovanie a zubára počas vyučovania. Takže sme boli od mala zvyknutí byť u lekára sami, akonáhle sme dostali občianske tak už asi nikto nechodil k lekárovi s rodičmi.
Si neviem predstaviť mamu z roboty ťahať, že poď so mnou k ortopédovi/na kožné/oftalmologovi …
@sisaka ano, k zubarovi sa islo cez skolu, preventivka tiez, vstupna prehliadka pri vstupe na gymnazium, ale boli aj skolski lekari vtedy a to teraz uz velmi neexistuje.
@sisaka aj ockovanie, vsetko v skole. Nic sa nepodpisovalo a eodicia nic neriesli, ze ja som dieta nechcela dat zaockovat a pod…
@sisaka ja som ale teda moju mamu volala so mnou na vysetrenie na hematologiu, ked som mala 26, manzel asi nemohol, nepamatam, ja slm sa vtedy bala, lebo to bolo dost vazne. Symptomy ako pri leukemii, nakoniec bola z toho zhubna anemia. Par mesiacov predtym brat nador v kolene (povedali po operacii, ze vyzera ako zhubny ale nastastie bol nezhubny), brat mal 22 rokov a vybavovala vsetko mamina, lebo v nasom meste by ho nechali cakat niekolko mesiacov a operovali ho potom v Martine. On nemohol uz chodit. Za par mesiacov mu to narastlo v kolene.
Ja len na margo, od 13tich som chodila na alergo, plucne, ku svojmu lekarovi a na zubne vzdy sama. v mojich 18tich moja mama ani nevedela, kde mam lekara.
Napíšem ti ako mama 20 ročného a onkopacientka. Viem, čím si onkopacienti prechádzajú. Aj aká je diagnostika náročná psychicky.
Ja by som to svojmu synovi povedala hneď a okamžite by som začala riešiť liečbu, nie, že poviem mu po Vianociach. Po prvé, má právo to vedieť, po druhé čím skôr začne liečba, tým lepšia šanca. Takže hneď by som začala riešiť. Hlavne bez lamentovania. Prakticky, nechala by som ho vybiť si zlosť, vydýchnuť, zmieriť sa so situáciou, ale okamžite by nastúpil na tú najlepšiu liečbu, akú by som dokázala vybaviť a tam by som išla aj "cez mrtvoly", aby moje decko dostalo to najlepšie. Hlavne by som sa ho snažila držať za každú cenu v dobrom psychickom stave.
Držím palce chlapcovi.
@sisaka ja som ale teda moju mamu volala so mnou na vysetrenie na hematologiu, ked som mala 26, manzel asi nemohol, nepamatam, ja slm sa vtedy bala, lebo to bolo dost vazne. Symptomy ako pri leukemii, nakoniec bola z toho zhubna anemia. Par mesiacov predtym brat nador v kolene (povedali po operacii, ze vyzera ako zhubny ale nastastie bol nezhubny), brat mal 22 rokov a vybavovala vsetko mamina, lebo v nasom meste by ho nechali cakat niekolko mesiacov a operovali ho potom v Martine. On nemohol uz chodit. Za par mesiacov mu to narastlo v kolene.
@zuzana76 so mnou bola moja mama pri vyberaní tumoru a dosť to ľutujem. Pre ňu strašný stres a mne príťažlivosť pohľad na ňu. Keby som tam bola sama, bolo by to jednoduchsie
@zuzana76 so mnou bola moja mama pri vyberaní tumoru a dosť to ľutujem. Pre ňu strašný stres a mne príťažlivosť pohľad na ňu. Keby som tam bola sama, bolo by to jednoduchsie
@tilly tak ja zase som chcela, aby tam bola so mnou, so mnou by vtedy priamo asi nic nerobili, len som tam niekoho chcela, ak by to bolo fakt zle.
Top je ked lekarka vola matke dospeleho dietata ze dieta tam bolo. 🫣 a dokazat sa to neda.
@sisaka Aj ja si to tak pamatam, teraz nehrozi. Raz isiel syn na vysetrenie ku kardiologicke ako 17r sam, lebo som bola sluzobne v zahranici.. ale to som dopredu volala a na papier som mu mala napisat rodinnu a osobnu anamnezu 🙂 A teraz 16r dcera chodi na kontroly strojceka (videli sme, ze chodia aj ine deti v cakarni same, tak sme sa spytali) a na rehabilitaciu (tu ma 3x do tyzdna, to by mi ani priepustky nestacili) sama.. ale inak vsade treba do 18 chodit s dietatom. Nastastie starsi syn uz 18 mal a coskoro mi tato povinnost aj u dcery odpadne. Ja som bola v 16 sama u gyndy si dat predpisat antikoncepciu (mama o tom vedela) a nikto s tym problem nemal 😃
@sisaka my sme mali na strednej skole dokonca ambulanciu dorastoveho lekara (vseobecneho) v ramci budovy skoly a ked som bola chora tak som tam isla sama. Alebo ked som nasimulovala chorobu aby ma na par dni vypisala 😄 A to od zaciatku strednej.
Ale dnes chodia rodicia niekedy za deti/s detmi aj na studijne oddelenie na univerzite, alebo za profesormi. Nasi rodicia niekedy ani nepoznali adresu kde mame univerzitu. Znamy uci na vysokej skole a vravel mi, ze ked pride rodic za nim tak ani nevie ako sa s nim bavit a co mu ma povedat 😄 lebo s dospelym studentom ma riesit veci priamo vyucujuci, tam nema rodic co hladat, to studentovi kazi reputaciu.
Druh syna " mama ožeň ma" a mama co drží celý život prívod kyslíka a so syna urobí neschopaka čo má mentálne 5 r a nikdy mu nedovolí dospiet. Heslo mamička má vždy pravdu! A ja viem všetko najlepšie ! Jediné riešenie ujsť niekam ďaleko a úplne prerušiť kontakt ale toho je malokto takto vychovaný schopný urobiť

18 rokov a vybavujem mu lekarov ja, este aj chcel, aby som isla s nim, hoci som ho posielala, nech ide sam, ale do 18 rokov musi ist rodic, ved podpisuje informovany suhlas
@zuzana76 toto sa muselo zmeniť. Od 15. rokov som chodila na Slovensku ku všetkým lekárom bez rodiča