Otec nezvládol amok dieťaťa, konflikt bol nevyhnutný
Dieťa je už mesiac kvôli chorobe doma (4r). Striedame sa s babkami a dnes prvý krát s ňou ostal doma muž. Ráno ju nechal spať do 10, pochopiteľne poobede nezaspala a o 17tej už začala byť poriadne unavená. Tak som jej začala chystať večeru a v tom dostala amok, že chce ísť von na bicykel. (Už 3 týždne nebola von). Bola to kombinácia únavy, hladu a možno frustrácia z toho že je už tak dlho doma. Izolovaná od kamarátov, sesternic. Začala otvárať dvere a mlieť svoje dookola že chce ísť von. Totálne mimo, nič nemalo zmysel - ani dohovarať ani kričať. Muž nabehol že ju mám zbiť. Zrazu som mala doma dvoch zmyslov zbavených. Začal ju biť po zadku, a po prvom udere som mu chytila ruku. On bol úplne nepríčetny. Nezvládol situáciu. Ešte nikdy nám toto dcéra neurobila. Inak je to zlaté spokojne dieťa
@luccija presne. Nepomohol len zariadil tichú domácnosť. A dcéra ho už večer nechcela ani vidieť.
jejdaaa nerob paniku..nadych vydych porozpravaj sa s muzom ze takto sa to neriesi..ano je pravda ze nezvladol situaciu..a co teraz ho tu idete ukamenovat??kazda jedna sme mali tazku situaciu ako on dnes..stava sa..a mala dostala na zadok..no..stava sa...nerob z toho velke halo..snaz sa to vysvetlit ani spravanie tvojej dcery nebolo ok..
Myslim, ze si reagovala spravne. Manzelovi "nedocvakli" niektore suvislosti (mozno nemali ako, co ho ale neospravedlnuje)... urcite sa o tom este porozpravajte, ujasnite si sposob vychovy a ideal, ak by bol ochotny si "dostudovat" nejake principy i milniky vychovy, priciny správania deti...
Ja neviem, no mne to celé príde také zvláštne...Ty hneď všetko zlé hádžeš už od začiatku na muža - najprv, že ju nechal dlho spať. Tak ak je naozaj taká chorá (dosť dlhá choroba...), asi by som ju tiež nechala doobedu spať. Zase na druhej strane, ak ju mal zobudiť, mala si mu to povedať alebo pripomenúť. Na obed sa mala normálne najesť, tak by zrejme nebola nervózna od hladu. Poobede by dostala olovrant. Ak by zase bola o 17-tej unavená, asi by teda zaspala. Ak unavená nebola a chcela ísť von (a ak vonku dlho nebola a počasie bolo dobre) ja by som ju na bicykel na tú polhodinku vonku zobrala. Potom by som jej dala večeru, sprchu a spať. Pochopila som, že ste ju dlhšie upozorňovali, predtým ako dostala na zadok. A neposlúchla. Tak teda dostala od muža jednu po riti (lebo potom si mu v tom zabránila Ty). Nehovorím, že ho podporujem, že ju má mlatiť, ale zase aj on je rodič. Vybuchol, no či to bolo adekvátne jej vystrájaniu, by trebalo vidieť na vlastné oči. Nerobila by som z toho takú vedu, treba si to kľudne vysvetliť, hlavne on dcére, prečo tak konal, nabudúce si aj ona rozmyslí, či bude takto vystrájať 🤷♀️
@ivangeline hned sa citim lepsie, to som presne ja, trpezliva az kym mi moj syn neodstreli dekel z hlavy a potom vrieskam, a nasledne sa ospravedlnujem🫣
@ariannazara no moje od 5 hore a uz nespia dobe 2 roky to maju tiez 4,5.ani v skolke nespali,max pol roka.Proste mi to pride uz zbyticne davat deti soat v takom veku.
@elmivelmi keď tvoje nechcú spat, neznamená ze to je zbytočné. Môj malý si lubi pospať tak prečo ho o to ukracat ;)
Ja uplne suhlasim s @danyelia akurat si autorka zhodila svojho muza ako autoritu pred tvojou dcerou. Keby moje dieta hentak vyvadza ako tvoje a ani po upozorneni si neda pokoj, tak by dostalo na zadok odo mna, muz by ani nemusel zasahovat. A skor ako sa tu do mna obujete, dat decku na zadok pre mna nie je bitka.
Dostala po zadku, neubudlo z nej, zbytočne z toho robíš drámu. Súhlasím s
@0kristina0
Pride mi to tu trocha prehnane.Vidno ze mate len jedno dieta a vsetko sa toci okolo nej.netreba z toho robit taku dramu,urcite ju nemlatil.ako zito.akns touto vychovou nesuhlasis treba si to v klude vysvetlit a nie na neho vyletiet ked sam.nezvlada emocie.Teraz si tu z neho urobila akoby to bol najhorsi otec na svete.Ja mam doma 3chlapov a co mna to stoji nervov obcas.
Ano, bezne niektore deti takyto hysak dostavaju..
Tu na plnej ciare zlyhal tvoj muz. Zachoval sa ako totalny debil. Mna by to tak vytocilo, ze ani neviem, sko by som reagovala..
S muzom sa pokojne, vecne porozpravat o tom, co sa stalo a mozno mu aj pod strom kupit knihu respektovat a byt respektovany , alebo Este lepsie - ich kurz.
A nech si nieco precita o tom Ako male deti (ne)zvladaju emocny napor...
Keď bude mať nabudúce nervy on tak mu jednu pleskni cez papuľu. Lebo sa nevie ovládať a je rozmaznany.
Dohovorila by som obom.
Mužovi, že to mal praktickú ukážku toho, čo sa stane ak vášmu dieťaťu významne naruší režim.
Dieta je ešte choré, či sa už len doliečuje. Malo kiekne alebo zápal pľúc?
Dcéra otvorila vchodové dvere a tam robila cirkus, či dvere od izby, či aké?
Cirkus trval pol hodiny či 5 min.? Píšeš, že nevedela poriadne dýchať ešte 10min po tom co sa ukľudnila.
Jej by som povedala, že je normálne sa v chorobe cítiť zle, že ju chápem, že bola asi unavená, hladná, nešťastná. Ale nemala kričať a vrieskat. Mohla si ísť poprosiť ci vziať ročník, banán.....povedať, že je hladná. Kričať do vankúša v izbe, alebo len vizbe, podupat, poskakat, silno boxovat do vankúša. Nasmerovať ju čo môže robiť v takej situácii.
Si predstav, že máš ďalšie malé babo nespavca aona ho takým amokom zobudí. Ona je malá, emócie sú v poriadku, ale tiež musí mať ich prejav hranice.
*kiahne
**vziať rohlik
@janage tak hlavne, deti sa učia aj tým, že pozorujú rodičov. Pozorujú, ako rodičia zvládajú hnev a ako sa ventilujú.. Nemôžu od 4r čakať niečo, čo ju nikto nenaučil a koho v hneve niekto udrie. Súhlasím s tým ventilom, ale dieťa na to samé nemá ako prísť, potrebuje to ukázať. Teraz videla, že hnev sa dá riešiť aj bitkou, čo by si s ňou mal hlavne otec vykomunikovat a ospravedlniť sa za svoje chovanie a nezvládnutie vlastných emócií.
@panda21 preto som sa pýtala ako dlho to trvalo. Lebo ak dlhšie ako 10min. mohla zasiahnuť autorka a celému vygradovaniu situácie predísť.
Lebo na druhu stranu teraz si zapamatala, že môže robiť cirkus koľko chce ak nie je po jej. A mamka ju ešte polutuje.
Nemal ju otec bit, na druhej strane stalo sa to prvýkrát za 4 roky a zrejme mu proste praskli nervy.
Musí to spracovať aj on. Je dospelý ale nie je stroj ani pánboh.
@panda21 to, že hnev sa dá riešiť bitkou už určite videla aj v škôlkeu inych detí. Zas nie je to ročné či 2rocne dieťa, aby nevedelo kedy dosť.
Stalo sa, poučiť sa z toho, prijať opatrenia do budúcnosti a ide sa ďalej. A tak ako otec by sa mal ospravedlniť jej, ja myslím, že aj ona jemu. Lebo rešpekt má byť obojstranný.
@mimikarol presne tak, a naopak tie ktoré tu píšu že zveličujem, tiež by som chcela vidieť ich fejs keby im najbližšie muž tak jednu cez papuľu strelil lebo neurobia tak, ako bude chcieť ich muž
@janage a ako som to mala riešiť po 10 minútach? Privítam každú radu. V žiadnom prípade nedosiahla čo chcela. Držala som ju celý čas kým sa neukľudnila. Potom zjedla večeru a išla spať.
@janage teraz čítam. Myslíš, že v tej chvíli malo zmysel jej povedať nech sa páči, tu máš vankúš, chod si do neho udrieť? Zažila si niekedy takýto amok? Už keď ju neprebrala ani poriadna na zadok, tak ver tomu že absolútne nič v tej chvíli nemalo zmysel. A po amoku som jej samozrejme dohovarala.
Zobrať od dverí do izby. Vyjadriť jej pocity strucne jasne. Hneváš sa. Chces ísť von, Necítiš sa dobre. Chápem ťa. Je to v poriadku. Tu je vankúš, budeme ho celou silou hádzať o posteľ, o zem, búchať doňho, skákať po ňom. Trhať papier. Čokoľvek čo ju bezpečné odventiluje. Moje dieťa chodilo kričať do vankúša a búchať doň napr.
A predišla by si tým aj vytočeniu muža.
@janage
😀
Ani neviem či ďalej vysvetľovať alebo nie.
Nechápeš, že nič nevnímala?
Ale ty si práve tomu štádiu keď už nezaberá nič mala tým predísť. Áno zažila. A keď už máš tu akciu naplno tak vtedy už nezaberá. Ale minimálne ju odviesť do jej izby by bolo OK.
Každý psychológ ti povie, že amokom je lepšie predísť a zasiahnut na zaciatku lebo keď dosiahnu vrchol už to nepôjde.
Inými slovami nebudem 100x opakovať čo má robiť, keď vidím ze nezaberá, práve naopak
@janage mala jediný a jasný cieľ. Ani ružový jednorožec by ju v tej chvíli nezaujímal

@sofiaella prečo všade v každej diskusií mažeš svoje príspevky?