Otec s poruchou osobnosti a rodinné napätie
Chcem sa opýtať na radu. Z domu a z rodného mesta som odišla dávno, je tomu 14 rokov a doviedlo ma do tohto štádia veľmi zlé zaobchádzanie z otcovej strany. Vediem usporiadaný život, spolu s manželom vychovávame naše deti, pracujeme a robíme všetko preto, aby sme mohli žiť normálne. Mám 36 rokov. S otcom som pre nezhody a neustále obviňovania a urážky prestala na nejaký čas komunikovať a nechcela som si s ním už nič nanobo začínať, keďže som tušila, že má poruchu osobnosti okrem iného je anonymný alkoholik, ktorý tvrdí, že alkohol nepije. Celé sa to zlomilo, keď som ho pozvala zo slušnosti na oslavu narodenín, aby po prvýkrát uvidel svoje vnúča. Vtedajšia situácia dopadla dobre, správal sa primerane, a tak som si povedala, že s ním budem udržiavať čisto iba profesionálny vzťah v rámci akože rodinných vzťahov, avšak naposledy sa pozval sám. Bola u nás v tom čase aj mama a sestra. Z nejakého nepochopiteľného dôvodu (bol predtým venčiť môjho psa a asi si niečo v aute dal - rozumej alkohol) sa začal správať ako vysinuty. Začalo to s tým, že som sa ho opýtala či mu prestriem posteľ a či sa ide osprchovať. Zobudil sa z driemot a tam to celé začalo. On sa nebude u mňa osprchovať a ani spať, on pôjde spať do auta. Začal ma nepochopiteľne urážať, vyčítať mi všetko z celého života, nadával mi, ponizoval, vytiahol každú špinu, ktorú mohol. Keďže som v živote zažila narcistu, viem čo to je a čo to sprevádza, ako sa ale správať v prípade, že sa jedná o vlastného otca? Nikdy som sa nesnazila byt k nikomu zlá, konfliktna nie som, ale toto čo tu predvádzal, bolo priveľa. Robil to pred mojou mamou, sestrou a manželom. Ja som sa rozhodla nebrať jeho hru a povedala som, že ak chce, nech ide spať do auta, vo ho nazurilo ešte viac a kopal o to silnejšie. Čím menej som reagovala, tým horšie to bolo. Problém je v tom, že so sestrou mám dobrý vzťah a aj s mamou, avšak bývajú spolu pod jednou strrchou a ja absolútne neviem ako sa z toho celého dostať. Ďakujem za každý tip ako si poradiť v tejto zamotanej situácii. S otcom sa nechcem viac stretnúť
Mala si ho vyhodiť von a ak neprestane volať políciu, otec neotec. S ostatnými sa stretávaj ďalej pokiaľ chcú.
nevidim na tom nic zamotane.. tak, ako si sa s nim nebavila predtym, nez si spravila tu chybu, ze si mu chcela predstavit vnuca, tak sa k tomu iba vratis a hotovo.. predpokladam, ze mama a sestra ho poznaju a predtym si to s nimi tiez nejako mala, ked si sa s otcom nebavila
Mala si ho vyhodiť von a ak neprestane volať políciu, otec neotec. S ostatnými sa stretávaj ďalej pokiaľ chcú.
@januska12323 nemohla som, nakoľko aj mama v minulosti veľakrát volala na nho políciu. Toto by bol bod pre nho. Ešte viac by sa vyzival vo svojej roli chudacika a trpiaceho človeka, proti ktorému šla vlastná manželka a to isté robí aj jeho dcéra, čiže by som uplatnila jeho urážky typu, že som rovnaká ako moja mama a celá jej fajta
nevidim na tom nic zamotane.. tak, ako si sa s nim nebavila predtym, nez si spravila tu chybu, ze si mu chcela predstavit vnuca, tak sa k tomu iba vratis a hotovo.. predpokladam, ze mama a sestra ho poznaju a predtym si to s nimi tiez nejako mala, ked si sa s otcom nebavila
@reanda no práveže sestre a mužovi až teraz odkryl pravú tvár. Do tej doby bol naozaj chudáčik, ktorý to mal v živote iba ťažké. Ale ďakujem, chcela som sa skôr iba uistiť, že sú moje rozhodnutia správne, ak by ich znova chcel niekto spochybniť
Tvoj muž nič? Však mal ho vyraziť aj s dverami
@januska12323 nemohla som, nakoľko aj mama v minulosti veľakrát volala na nho políciu. Toto by bol bod pre nho. Ešte viac by sa vyzival vo svojej roli chudacika a trpiaceho človeka, proti ktorému šla vlastná manželka a to isté robí aj jeho dcéra, čiže by som uplatnila jeho urážky typu, že som rovnaká ako moja mama a celá jej fajta
@anonym_autor a? Však nech si chudáčik trpí ty o tom počúvať nemusíš.
To je z alkoholu plus psychika.Nekontaktovat, ale chuďa mama a sestra tým robí tiež také peklo zo života?
To je z alkoholu plus psychika.Nekontaktovat, ale chuďa mama a sestra tým robí tiež také peklo zo života?
@anonym_b34ac5 na sestru si nedovolí, pretože je nekonfliktny typ človeka, tak tú považuje za svoju, keďže to zbabral a ju nechcel vôbec, takže tam jeho psychika nepusti a na ňu si nedovoľuje (je o 12 rokov mladšia), z brata robí dospelé decko, ten má 30 tohto roku a nevie nič, ďalší brat už nežije, takže vlastne som jediné dospelé dieťa a zjavne to nezvláda a nevie sa správať. Mama si zažila pri nom peklo
Tvoj muz sa tomuto len prizeral a tvaril sa ze sa ho to netyka a mas si to riesit sama?
Tvoj muz sa tomuto len prizeral a tvaril sa ze sa ho to netyka a mas si to riesit sama?
@colsami riešil to tak, že sa mu snažil dohovoriť, rozprávať sa s ním. Nevie čo je to manipulátor. Všetci sa mu snažili dohovoriť, ale ten viac a viac kopal. Zistil, že mu nikto nedáva za pravdu, takže po asi 2 hodinách cirkusu to nakoniec vzdal. Nikam nešiel a ľahol si u nás doma a spal. Všetci ale vraveli, že to je tým, že je unavený, ale to nie je pravda, on bol takýto stále
aha.. takze ty vlastne hras jeho hru.. nezavolas policiu, aby on zo seba nemohol robit chudacika..
uvedomujes si, ze jeho realita je falosna a je jedno, co on zo seba robi, ale dolezite su fakty, ako sa chova? pises, ze mas skusenost s narcistom.. pochopila si, ze s takym clovekom sa neda jednat ako s 'normalnym'? on si ta niekam vo svojej realite zaradil a bude ta tam mat, pokial bude chciet, pokial mu to tak bude vyhovovat.. vsetky okolnosti prisposobi tomu, aby si tam zostala.. je uplne jedno, ako sa chovas.. on si to v hlave uz prehodi, aby mu to sedelo do jeho scenara.. takze ak sa nechovas podla toho, ako to sama citis, ale aby si on o tebe nieco nemyslel, tak nerobis nic ine, iba hras jeho hru
@anonym_autor ...budem s nim udrziavat cisto profesionalny vztah v ramci v ramci akoze rodinnych vztahov...Prepac, mne aj toto stacilo, co sa tyka tvojej strany ako dcery.
Vies, ze otec je chory a problemovy,, nemozes ocakavat, ze sa zmeni. Nezmeni a bude to este horsie.
Nezabudaj, ze genetika je svina. Choroby sa dedia a hlavne v prvom rade.
aha.. takze ty vlastne hras jeho hru.. nezavolas policiu, aby on zo seba nemohol robit chudacika..
uvedomujes si, ze jeho realita je falosna a je jedno, co on zo seba robi, ale dolezite su fakty, ako sa chova? pises, ze mas skusenost s narcistom.. pochopila si, ze s takym clovekom sa neda jednat ako s 'normalnym'? on si ta niekam vo svojej realite zaradil a bude ta tam mat, pokial bude chciet, pokial mu to tak bude vyhovovat.. vsetky okolnosti prisposobi tomu, aby si tam zostala.. je uplne jedno, ako sa chovas.. on si to v hlave uz prehodi, aby mu to sedelo do jeho scenara.. takze ak sa nechovas podla toho, ako to sama citis, ale aby si on o tebe nieco nemyslel, tak nerobis nic ine, iba hras jeho hru
@reanda ok, dakujem za postreh. Máš pravdu, neviem v tom ešte dokonale chodiť, keďže sa stále jedná o môjho otca a mám do určitej miery nie že strach, ale respekt. Prišli by policajti, on by sa choval normálne a zo mňa by urobil debila pred všetkými a nezmohli by nič. Odišiel by? Silno pochybujem
@anonym_autor ...budem s nim udrziavat cisto profesionalny vztah v ramci v ramci akoze rodinnych vztahov...Prepac, mne aj toto stacilo, co sa tyka tvojej strany ako dcery.
Vies, ze otec je chory a problemovy,, nemozes ocakavat, ze sa zmeni. Nezmeni a bude to este horsie.
@spongebob1 a čo s tou genetikou akože chces povedať? Ze som cvok ako je on alebo na čo narážas? Nerozumiem tomu. On sa rozhodol sam ísť touto cestou. Neverím, ze toto je genetika. On je cvok z toho, že má nevysvetlene a nevypovedane udalosti v živote, že žil dvojitý život (doma a aj s milenkami), že sa ozieral každý den a tajil to resp tvrdil, že nepije. Toto bola jeho životná voľba
@spongebob1 a čo s tou genetikou akože chces povedať? Ze som cvok ako je on alebo na čo narážas? Nerozumiem tomu. On sa rozhodol sam ísť touto cestou. Neverím, ze toto je genetika. On je cvok z toho, že má nevysvetlene a nevypovedane udalosti v živote, že žil dvojitý život (doma a aj s milenkami), že sa ozieral každý den a tajil to resp tvrdil, že nepije. Toto bola jeho životná voľba
@anonym_autor odstrihni sa✂️ od neho,toto predsa nepotrebujes...
tak policajti tiez nie su uplne blbi.. mmch, domacnost je tvoja, otec je navsteva a nemoze u teba zostat, ak si to nezelas.. policia by ho na tvoju ziadost musela vyprevadit, aj ked by sa choval ako anjel.. tam nie je moznost, aby neodisiel.. ale ty si uz zmanipulovana a vystrasena.. preto nevies reagovat primerane.. preto je pre teba nevyhnutne sa s otcom nestykat, lebo do toho spadnes a si v riti
Povedz mu alebo mu napíš, že viac nie je v tvojom dome vítaný a hotovo. Otec neotec, keď sa nevie správať, nech je sám
@reanda ok, dakujem za postreh. Máš pravdu, neviem v tom ešte dokonale chodiť, keďže sa stále jedná o môjho otca a mám do určitej miery nie že strach, ale respekt. Prišli by policajti, on by sa choval normálne a zo mňa by urobil debila pred všetkými a nezmohli by nič. Odišiel by? Silno pochybujem
@anonym_autor tak poucila si sa, otec sa nezmenil a mozes pokracovat v tom, ze ho k sebe domov prestanes volat a pokracujete v nekomunikacii.
@reanda zrejme si nezažila ako sa správa narcista a manipulátor.
@anonym_autor odstrihnúť otca, nereaguj na sms, nedvihaj telefón., nereaguj na nič. On stíchne. Nepotrebuješ takého človeka vo svojom živote, aj keď je to otec.
@spongebob1 ty zas nezabúdaj, že existujú poruchy osobnosti, ak o tom nič nevieš, študuj pre vlastné dobro. Títo ľudia ťa ZNIČIA, psychicky, emocionálne, daj teda autorke nejakú radu, keď je otec chorý a problémový ako sama píšeš, okrem toho, že jej podsuvas, že má možno sama poruchu 🤦
Myslíš si, že tvoj muž nepochopil aký je ? Nikdy si mu nevravela aký je, čo si prežila ? Mama so sestrou s otcom žijú v 1 domácnosti a toto trpia ?! Povedz im že ty to trpieť nebudeš, ony 2 majú v tvojom - v tvojej rodine miesto, ale tento alkoholom aj povahou postihnutý človek nie. Poriadne to mužovi vysvetli a stanovte si tvrdý proces - nikdy sa s otcom nebudete kontaktovať, nikdy ho už za otca/svokra/ dedka považovať nebudete, nikdy neprekročí prah vášho domu, zablokujte ho na všetky komunikacne kanály, budete ho považovať za personu Non grata,a pri najmenšom naznaku kontaktu voláte políciu. Otec neotec vy nemusíte trpieť jeho výčiny.
Ak to matka riešiť nechce, jej voľba, len jej povedzte že u vás vítaná je aj pomocnú ruku jej podáte, ale končíte s otcom. Nedaj si ničiť život, toto nepotrebuje zažívať tvoj muž ani deti
Takýto ľudia sa nemenia a na starobu bude ešte horši.Chudatko mama tá si potom určite doma vypočula.
ja mam podobneho svokra, akurat ye on nema ani tu polahcujucu okolnost, vplyv alkoholu.
Je utočny, hnusny /aj na deti/, ironicky, ponizuje druhych, vyhraza sa, klame., atd...uplne za triezva.
Jediny pristup k nemu, co funguje, je - žiaden kontakt.
a doma nech si svojou debilitou tapetuje steny.
Myslíš si, že tvoj muž nepochopil aký je ? Nikdy si mu nevravela aký je, čo si prežila ? Mama so sestrou s otcom žijú v 1 domácnosti a toto trpia ?! Povedz im že ty to trpieť nebudeš, ony 2 majú v tvojom - v tvojej rodine miesto, ale tento alkoholom aj povahou postihnutý človek nie. Poriadne to mužovi vysvetli a stanovte si tvrdý proces - nikdy sa s otcom nebudete kontaktovať, nikdy ho už za otca/svokra/ dedka považovať nebudete, nikdy neprekročí prah vášho domu, zablokujte ho na všetky komunikacne kanály, budete ho považovať za personu Non grata,a pri najmenšom naznaku kontaktu voláte políciu. Otec neotec vy nemusíte trpieť jeho výčiny.
Ak to matka riešiť nechce, jej voľba, len jej povedzte že u vás vítaná je aj pomocnú ruku jej podáte, ale končíte s otcom. Nedaj si ničiť život, toto nepotrebuje zažívať tvoj muž ani deti
@cacianka ďakujem veľmi pekne naozaj zo srdca. Takto to aj urobím. Mužovi som to vysvetlovala veľakrát, vlastne neveril mi to poriadne až to uvidel na vlastné oči, tak sa mu chcelo plakať z toho, čo videl, avšak on nedokáže byť chlapom takým, že bude tvrdý a vie to žiaľ aj môj otec, preto šiel na istotu, že mu nikto nič nemôže a že on je stále pánom všetkého. Má svoju jasnú religioznu podstatu a má potrebu neustále niekomu kázať do života a do viery, preto to nie je jednoduché. Vyrastala som s pocitom, že on je akoby bohom. Pardon za otvorenie sa, ale myslim, že to môže priniesť určitý uzitok do temy a teda pomôcť mne to vidieť lepšie a jasnejšie. V mladosti som navštevovala psychologickú poradňu, avšak stále som mala zafixovane to, ze zlá je mama a on je ten chudák dobrý, až kým som nezačala mat vlastnú rodinu, až vtedy sa mi otvorili oči
@cacianka ďakujem veľmi pekne naozaj zo srdca. Takto to aj urobím. Mužovi som to vysvetlovala veľakrát, vlastne neveril mi to poriadne až to uvidel na vlastné oči, tak sa mu chcelo plakať z toho, čo videl, avšak on nedokáže byť chlapom takým, že bude tvrdý a vie to žiaľ aj môj otec, preto šiel na istotu, že mu nikto nič nemôže a že on je stále pánom všetkého. Má svoju jasnú religioznu podstatu a má potrebu neustále niekomu kázať do života a do viery, preto to nie je jednoduché. Vyrastala som s pocitom, že on je akoby bohom. Pardon za otvorenie sa, ale myslim, že to môže priniesť určitý uzitok do temy a teda pomôcť mne to vidieť lepšie a jasnejšie. V mladosti som navštevovala psychologickú poradňu, avšak stále som mala zafixovane to, ze zlá je mama a on je ten chudák dobrý, až kým som nezačala mat vlastnú rodinu, až vtedy sa mi otvorili oči
@anonym_autor toto ma vzdy fascinuje ked cela rodina trpi pre presne pomenovaneho debila.
U nas by letel aj so zarubnou a viac by cez dvere nepresiel, otec/neotec. Uz chyba len dovetok ze vy chodite po psychologoch a on doma spokojnucky
@anonym_autor narcisticka porucha osobnosti toto robi, buduje okolo seba obraz dokonalosti, jedinecnosti, oni su vzdy najmudrejsi, najkrajsi, najmoralnejsi, nad nich nie je. Ak si sa tomu este nevenovala, treba si pozriet vsade odporucajuce videa na youtube od jana dvoraka alebo antonie morgan, aby ste vsetci vedeli, s cim to mate docinenia. Narcisti v mojom okoli na starobu vsetci zostali sami, vekom sa stratila ich moc nad ludmi, kazdy sa im vyhyba a trcia zavreti doma a jedinym priatelom im zostal alkohol.
@reanda z tvojej reakcie, že je vystrašená a nevie primerane reagovať... Že je pre ňu jediným riešením nestretávat sa.. Načo by sa aj. ?
@laila22 nechapem.. a ako podla teba dopadne clovek, co prichadza do kontaktu s manipulatorom? ci kazdy je taky geroj, ze to na neho nema vplyv, len uplne jednoducho usudi, ze sa s nim prestane stretavat, lebo naco by sa aj? alebo vobec nerozumiem, co myslis

Tak, ako píšeš, viac sa nestretnut. Chápem namu a sestru, asi sa ho boja, ale co robil tvoj manzel? Mal zasiahnut on.