Partner/manžel s Aspergerom

27. jan 2024

Ahojte, je tu niekto, kto má manžela/partnera s aspergerom? Ako sa to prejavuje v reálnych situáciách a ako zvládate taký vzťah? Mám podozrenie u manžela a nemám sa s kým o tom porozprávať a ako overiť či sa mýlim alebo nie. Ďakujem.

ivkav5
27. jan 2024

Nepísala si tu už náhodou raz?

autor
27. jan 2024

@ivkav5 nie.

autor
27. jan 2024

@ivkav5 vieš poradiť ohľadom mojej otázky?

liusa82
27. jan 2024

v prvom rade treba s ním zájsť na testy k psychologovi ten to vylúči alebo potrvdí.Ale či ti tam pôjde to je na jeho dobrej vôli.A za druhé daj si takúto tému tuto na koňovi do lupy píšu tu ženy aj o takomto vzťahu alebo manželstve viem že som tu na mk o tomto už čítala

milovnickakvetov
27. jan 2024

Moja kamarátka mala manžela aspergera, diagnostikovany bol až na psychiatrickom liečení. Ona vedela, ze nie je "čistý", ze tam bude minimálne niečo hraničné, ale on sa diagnostikovať odmietol. Kým boli bezdetni, bolo to ešte ako-tak, po narodení dieťaťa nezvládal plač dieťaťa, bol z toho nervózny, až mal stavy amoku. Rozviedli sa pre dobro všetkých zúčastnených.

autor
27. jan 2024

@liusa82 on by určite nešiel a nemôžem mu ani povedať, že mám podozrenie. Do lupy som si dala, ale je tu malo informacii o tom. Potrebujem reálne skúsenosti a situácie. Veľa veci by sa tým vysvetlilo, jeho chovanie.

liusa82
27. jan 2024

https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/moj-muz-je-autista-2/?page=2&scrollto=first tu je taká téma o dospelých autistoch a aspergeroch jedna tam mala muža aspergera a druhá dospelého syna.Skús im napísať

akvi
27. jan 2024

Mam uz dospeleho syna AS a mame aj v rodine AS. Ono je to tak, ze bud to prijmes, ze v istych situaciach sa proste chova divne a na to si bud zvyknes aj bez diagnozy alebo si nezvyknes a neospravedlni to ani diagnoza. Tych prejavov moze byt naozaj velmi vela a niektore vadia viac, niektore menej. Vo vztahu je asi taka najhorsia vec nedostatok empatie, ktora je pre AS uplne typicka a to sa velmi naucit neda. A s ostatnymi vecami sa da zase vyrovnat velmi jednoducho, ako napriklad nejake stereotypy, ktore AS ma, to ja uz ani nevnimam, lebo ma nijako neobmedzuju, ani neirituju.. naucila som sa ich akceptovat, btw. aj neurotypicki ludia mavaju stereotypy a ritualy a pod, takze pokial to nie je nieco uplne ze divne, tak s tym sa zit da..

reanda
27. jan 2024

a ako to zmeni tvoje problemy vo vztahu, ked si potvrdis, ze su sposobene nejakou diagnozou?

autor
27. jan 2024

@reanda
@reanda že budem vedieť ako k nemu pristupovat a komunikovať, ze to ako sa ku mne správa neznamená, že ma neľúbi a chce ma zranovat, že nechce chodiť na žiadne oslavy a pod, ale inak to nevie. A prestanem očakávať zmenu.

autor
27. jan 2024

@akvi áno, on ma úplne minimálnu alebo až žiadnu empatiu. Nikdy ma len sám od seba neobjime, doslova to len pretrpi, keď to chcem ja a pod. Keď som chorá, pravidelne si myslím, že on si myslí, že len simulujem, lebo žiaden záujem o mňa. Stále rozpráva len o svojich témach (práca a auta). Neustále ma poucuje a kritizuje a naše hádky su jeho monológom. Atď..možno to ti všetko rozpisem..

reanda
27. jan 2024

a prestane ti to vsetko vadit, len preto, ze to nerobi 'naschval'? bude ti to stacit?

autor
27. jan 2024

@reanda to ešte neviem. ;)

autor
27. jan 2024

@liusa82 robila som online testy a odpovedala som akoby za neho (nie všetko som vedela, to som dávala neutrálne odpovede) a vychádzalo, že sú tam črty aspergera a je vhodná ďalšia diagnostika. Avšak moje podozrenie pred ním nikdy nemôžem spomenúť, dopadlo by to velmi zle.

autor
28. jan 2024

Nejaké skúsenosti?🙏

83lenka83
28. jan 2024

Kľudne napíš IP

akvi
28. jan 2024

Autorka - kedze diagnoza AS je velmi "mlada", aspon teda tu na SK, treba sa na to pozerat tak, ze tvoj muz si odtrpel v podstate cely doterajsi zivot, pretoze ak je naozaj AS, bol nepochopeny a odmietany od malicka. To sa muselo na nom nepochybne podpisat. AS sa dokaze naucit fungovat v tejto spolocnosti uplne bez problemov, pokial je spravne vedeny. Co tvoj muz pravdepodobne nebol. Skus nahliadnut aj do jeho detstva, mozno ti povie, ako to mal. Ja ked si predstavim moje dieta, tak ak by som nerespektovla jeho inakost, tak by to bolo dieta, ktore by v skole sikanovali deti aj ucitelia. Jeho premudrele a neutichajuce reci nemal nik chut pocuvat. Este k tomu moj je aj nadpriemerne inteligentny, takze jeho vekova kategoria mala diametralne odlisne zaujmy a temy. Jeho uprimnost bola mila kym bol maly, ale neskor to bolo povazovane za drzost a to si neviem predstavit, ako by fungoval v klasickej skole. Jeho zmysel pre spravodlivost a cestnost je tiez povazovana za neziaducu, pretoze normou v nasej spolocnosti je nehovorit vzdy pravdu.. Ja nastastie som od mala vedela, ze dieta je "z inej planety" a snazila som sa co najviac si nastudovat a hladat ten spravny pristup. Neviem si predstavit, ak by som to ignorovala, ze ako by to dopadlo, z decka by bola podla mna troska (mala som v rodine AS, uz umrel, ale ten clovek bol v podstate cely zivot nestastny a nepochopeny).. Takze ak naozaj chces pracovat na vztahu s tvojim muzom, budes musiet davat vela prijatia a lasky, pretoze on to cely zivot asi nemal. Zaroven ho budes musiet naucit niektore veci - napriklad ta empatia - on sa vie naucit, "co sa patri", aj ked vnutri to neciti. Napriklad pri tej chorobe. On si nedomysli, ze ti ma spravit caj a ze domace prace naozaj nebudes zvladat. Nema ale problem pochopit, ked mu povies presne, ako sa citits a co od neho ocakavas. Cize jednat uplne na rovinu, neocakavat nic, vsetko, co chces, musis komunikovat. cize milacik, som chora, boli ma cele telo a nevladzem, mam aj horucku. Poprosim ta, dnes sa budes musiet postarat sam o vsetko. Cize navaris, pojdes mi do lekarne kupit paralen a nasivin a nezabudni vyniest aj smeti. Cize uplne konkretne a idealne aj v ocakavanom poradi 😅
Inak kludne sa pytaj na konkretne situacie, ja ak budem vediet, napisem, co by som robila, mozno ti to pomoze.
A pozri si serial Young Sheldon. To je uplne krasne vykreslene, ako to AS maju. A toto je akoze sitcom, ale realne, nikto by sa veru nesmial, ak by mal doma taketo dieta, ono to nie je vobec vtipne, je to fest narocne pre rodica a aj pre to dieta. A v neposlednom rade aj pre okolie, pretoze z toho nepochopenia vznika potom odsudzovanie az nenavist..

babulkomale
28. jan 2024

@akvi ❤️❤️❤️

autor
28. jan 2024

@akvi písala som ti správu. Ono to človek asi aj inak prežíva, keď je to jeho dieťa a keď je to jeho partner a má iné očakávania od partnerského vzťahu.

adka176
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
koniarova
28. jan 2024

Deti nemáte?

adka176
28. jan 2024

Prijmi to tak, že je asperger... všetko si tým vysvetlíš a je vybavené ...

autor
28. jan 2024

@koniarova male dve, ešte sú male

autor
28. jan 2024

*mame

autor
28. jan 2024

@adka176 a co keď nie je a je iba taká povaha alebo ma proste už nemá rád? Chcelo by to nejakú domáci diagnostiku nenápadnú ;)

koniarova
28. jan 2024

O to to máš ťažšie. Môj názor sa ti páčiť nebude. Podľa mňa Aspergera nemá. Máš pri sebe necitlivého, do seba zameraného chlapa a diagnózou sa to snažíš len v sebe ospravedlniť.

autor
28. jan 2024

@koniarova áno, ja si uvedomujem, že momentálne hľadám dôvody jeho správania sa a najprv riešim toto...ak to vylucim, prijmem fakt že je proste taký necitlivý atď

akvi
28. jan 2024

@koniarova uf, si to zhodnotila na zaklade par veci...Ja po doplneni info, ktore mi autorka napisala do spravy, to vyhodnocujem ako uplne typickeho AS..

mandzula
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
akvi
28. jan 2024

@mandzula a toto je presne o tom pristupe, tvoj ex nebol vedeny k empatii, k fungovaniu v spolocnosti, nikto ho to neucil. Este aj skolsky system vlastne podporuje tie "zle" vlastnosti u AS, pretoze kritika, hodnotenie a pod. su nastroje, ktore sa v skole pouzivaju denne. Ziadna empatia, pochopenie, dovera, to sa nenosi. Skor opacne, porovnavanie, delenie deti na sikovne a hlupe, prisny rezim, disciplina. AS, ktory toto prijme a ma to aj silne prirodzene, tak to cele detstvo posilnuje. Moj syn ten system nastastie neprijal, pretoze on ho vyhodnotil ako hlupy - nechapal, preco ma robit nezmyslene veci, nudil sa, lebo vsetko vedel a pod.. Takze toto sme boli nuteni riesit. A tiez som vedela, ze potrebuje posilnit tu stranku socialnu, pocitovu a pod. a tak som nasla skolu, kde sa rozvijalo hlavne EQ a on tam mal moznost vidiet, ako sa funguje zdravo.. No a u nas ma zdedene AS z mojej strany, v nasej rodine sa vyskytuju takyto ludia, ja som podla mna tiez trochu "liznuta" 😅🙂