icon

Partner patril do sekty

13. sep 2020

Ako by ste reagovali kebyze sa dozviete ze vas partner bol pred par rokmi aktivny v jednej nemenovanej sekte ktorá chodi po domoch, asi viete koho myslim.
Pred par rokmi od nich odisiel ale do svojej dospelosti bol clenom kvoli tomu lebo nechcel sklamat otca ktory tam patri do teraz.

myzma
28. nov 2021

@roja01 ahoj, od mojho uverenia citam preklad profesora Rohacka. Ludovo Rohackov preklad Biblie. Je tazsi, používa specificke vyrazy, no snazil sa drzat originalu. Velmi dobre su aj ceske preklady, no nie kazdemu cestina sedi. Osobne by som zvolila Rohackov, evanjelicky, ekumenicky (v tomto poradi)... No ekumenicky vychadza z toho isteho základu ako katolícky preklad a su tam mensie malinkate rozdiely (ktore mne osobne prekážajú)... No lepsie citat ekumenicky ako ziadny ❤️ lebo viera je z pocutia Slova Bozieho

roja01
28. nov 2021

@myzma
@ouwecka
@kvietocek203 ja teraz citam AllatRa (prapovodne znalosti o duchovnom a materialnom svete) a z casu na cas k tomu treba aj Bibliu, takze si ju zozeniem.

madeline1
28. nov 2021

@miskooo1987 hlupy nazor

mikadooo
28. nov 2021

Moja teta s ujom sú jehovisti (alebo možno dokonca len teta? Teraz vlastne ani neviem). Sú úplne v pohode. Od dverí k dverám nikdy nechodili. Bývajú však v Nemecku, tak neviem či tam má sekta svedkov Jehovových iné pravidlá alebo ako to funguje. Viem len že chodia na tie hromadné stretká. Pokiaľ viem, narodeniny, meniny aj Vianoce oslavujú normálne😁. Ako je rozdiel medzi ortodoxným kresťanom, normálnym kresťanom až latentným kresťanom, môže byť aj rozdiel medzi ortodoxným jehovistom atď. Moc toho ale o tej cirkvi neviem, tie videá budú asi lepší zdroj informácií. Ja som si na tete nikdy nevšimla nejaké divné chovanie, alebo že by nás nejak presviedčala o tom vstúpiť k jehovistom ani nič podobné.

ouwecka
28. nov 2021

@kvietocek203 jehovisti v prvom rade necitaju bibliu
Biblia znamena v preklade knihy,ale oni nemaju oreklad chapeszje to akoby preklad s doplnkami atd..ich verzie preto sa to ani nevola biblia 😉

ouwecka
28. nov 2021

@myzma katolicky preklad sa cita najjednoduchšie zo vsetkeho,len nove ich vydania nemaju niektore verse a dole maku vysvetlivky kt su podes (nie vsetky) ale maju vela fajn,ked študuješ pismo
Rohackov mam načítany aj ja ale tie archaizmy su hrozne,ale nemozeme sa diviť, pôvodne písma obsahujú sloba,kt v dnešnej dobe neexistuju preto sa do novych prekladov už vysvetľujú vyzmamovo,lebo je aj rozdiel v reci medzi napr tebou a tvojimi starymi rodicmi.. dôležité je citat bibliu a modlit sa k Bohu,nech to zjavi,nie k cloveku 🙂

ouwecka
28. nov 2021

@roja01 inak este ak ti treba bibliu k dacomuntak si kup aj konkordanciu,aby si to mala komplexné,vela zdaru pri štúdiu ❤️

myzma
28. nov 2021

@ouwecka ahoj, nechcem tu rozprudit inu debatu, kedze je daná tema. Katolícky preklad nie je z pôvodných jazykov, ale z Vulgaty, naviac obsahuje knihy, ktore nie su sucastou inych prekladov. Su tam iste nepresnosti. Ak niekto cita katolicky preklad a hľadá Pana Boha, je to vzdy lepsie ako ziadny preklad. Rohackov preklad mi vyhovuje, vzhľadom k jeho pozadiu sa mi zda v ramci Slovenska ako najlepsi preklad (zo subjektivmeho hladiska) ale ako som pisala vyssie, nie kazdemu vyhovuje. Je tazky na archaizmy, ktore spominas. Aj tak je vzdy najlepsie pri studiu preklady porovnávať. No bola tu otazka, ktory preklad si ma zaobstarať, tak som povedala svoju skusenost. Rada by som pri hľadaní pravdy mala co najpresnejši preklad originalu, nie preklad prekladu ❤️ ale vdaka Bohu za preklady a za to, ze mame Bozie slovo v nasom jazyku.

Na citanie su skvele aj appky mybible a bible. Kde si clovek texty rovno porovna.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
roja01
28. nov 2021

@kvietocek203 co je podla teba najdolezitejsie? Je rovnako dolezite podrobne precitat Stary zakon ako Novy zakon? Asi davam velmi laicke otazky. No mne sa vidi, ze z biblie je najdolezitejsie vediet o com ucil Jezis a nie napriklad to, ako bol ukrizovany.

myzma
28. nov 2021

@roja01 ak mozem, rada odpoviem....

Cely zakon, stary i novy, hovori o Panovi Jezisovi. O Panovi Ježišovi nájdeš zaslubenia, proroctvá a predobrazoch od genesis po zjavenie. Bez jeho smrti by sme boli stale vo svojich hriechoch, bez jeho smrti by sme tu mali nauku ako zit, no neboli by sme schopni tak zit. Pavol hovorí, ze keby Kristus nebol ukrizovany a keby nevstal z mrtvych, marna je nasa viera a boli by sme povazovani za biednejsich od vsetkych ludi. Pan Jezis neprisiel zalozit ziadne nove nabozenstvo, On nas prisiel vykupit z hriechov skrze svoju smrt, to bola jeho uloha na zemi, popri tom ucil, ukazal nam Otca, zjavoval a vysvetloval, co je Bozia vola od pociatku.

Ak sa vsak pytas, cim zacat z tych vsetkych knih, zacni Janovym evanjeliom. A ak by si mala otazky, kludne napis do Ip, pokusila by som odpovedat a povedat ti, co je evanjelium.

roja01
28. nov 2021

@myzma dakujem, preco by bez ukrizovania Jezisa bola marna nasa viera a kto sme my, ktori by boli biednejsi od vsetkych ludi?

ouwecka
28. nov 2021

@roja01 ludia su si rovni úplne všetci,nikto nie je viac ani menej aj v biblii sa pise ze prvi su posledni a.posledni prví
Boh biblie vykupil z hriesneho zivota cloveka cez obet svojho syna
Dobr pises,ze to ucenie je dôležité,to o obeti je akoby taka bodka za tym celym,akoze kolo prvému hriechy prišlo riesenie..

kvietocek203
28. nov 2021

@roja01 vsak prave Jezis ....jehovisti ho vobec neuznavaju ako maju

myzma
28. nov 2021

@roja01 Pan Boh je spravodlivý sudca. Hriech nemoze nechat nepotrestany. Bozie slovo, Jeho zakon, hovori, ze vsetci sme zhresili a za hriech si zaslúžime smrt. Ale on dava riešenie v podobe Pana Jezisa. Tem kto veri, ze Pan Jezis zomrel za neho (miesto neho), bude zachraneny. Pokanie cloveka pod krizom a nasledne jeho zmierenie s Bohom je centrum diela Pana Jezisa. On neprisiel kvoli tomu, aby dal nejake ucenie, on prisiel, aby nas zachranil. A samozrejme v tom vsetkom ucil, sluzil, zjavoval Bozie pravdy, ktore su od pociatku. A ak je tato sprava fake, potom sme ludia, ktori sme tomu uverili , nazvani biednymi. Ak nie je ziadna vecnost, ak nie je Pan Ježiš skutocny, ak neexistuje Boh, potom je nasa viera marna. Lebo všetko smrtou konci a je jedno, aky je tvoj zivot na zemi.

Nechcem, aby vyzbelo, ze nie je dolezite, co Pan Jezis ucil, my to mame zit a zachovavat a ucit inych. Ale centrom toho vsetkeho je On a jeho dielo na krizi.

myzma
28. nov 2021

@kvietocek203 najhorsie je zobrat pravdu, primiesat trochu lzi, pozmenit si verse, ohnut si podla svojej predstavy.... Oni ti povedia, ze veria, dokonca, ze aj zomrel za nas, no neveria, ze je Bozi syn, tvrdia, ze bol stvoreny ako vsetko a všetci, maju ho za big anjela, nie za Syna. No pismo vravi, ze kto nema Syna, nema Otca, kto neveri v Syna, neveri v Otca. Pan Jezis povedal, ze kto videl jeho, videl Otca, lebo on a Otec su jedno. Zial, mylia sa, preklad si upravili, nieco vynechali, zakladateľ prepovedal falosne konce sveta, podla Pisma ma byt taky clovek oznaceny za klamara a zvodcu... Je to smutne, tiez mame v rodine svedkov jehovovych...

kvietocek203
28. nov 2021

@myzma Dokonale ste to vystihla🙂 a veru je to strašná sekta koľko ľudí pripravila o majetky, rodiny....

roja01
28. nov 2021

@myzma ano Jezis prisiel, aby nas vykupil z hriechov, ale tych co boli urobene do tej doby. Takze je spravne uverit v Jezisa a tym i v Boha a vykupenie z hriechov, ale bez ucenia, ako sa spravat a zit by sa opat nakopili hriechy a preto 1.krok uverit a kajat sa a 2.krok zit v sulade s bozimi zakonmi podla Biblie-Stareho zakona a s ucenim Jezisa...moj nazor.
Teda este k tej mojej prvej otazke. Ty si pisala, ze marna by bola nasa viera hovoril Pavol. A to my neslo do hlavy, ze ked verim tak sa aj riadim bozimi zakonmi a nehresim, alebo.... Je mi to jasne, ze tu sa nemysli smrt fyz.tela (o ktorej si sa zmienila, nakolko sme vsetci zhresili a za to je podla spravodliveho Boha smrt), ale po smrti ked sa rozhoduje ci pojdes do raja, tak zijes a ak nie do raja tak vlastne ako osobnost zomries. Takze to je ta prva cast mojej otazky.

myzma
28. nov 2021

@roja01 ahoj, odpoviem neskor, teraz sa mi neda ❤️

roja01
28. nov 2021

@myzma, ked som si precitala tu druhu cast, kde si ty pisala, ze by sme boli povazovani za biednejsich od vsetkych ludi, tak som sa pytala, kto my? Ked som to este raz precitala, pochopila som, ze ti co by mali vieru (teda my), ktora by im bez obety Jezisa nepomohla by boli biednejsi od vsetkych ludi. A zasa, podla mna, kto ma vieru dodrziava zakony bozi a nehresi... ale asi to tak nebolo, hresili vsetci, teda i ti, ktori verili v Boha. A to je paradox hodny zamyslenia. Podla mna to dobre vysvetluju v relaciach a knihach AllatRa. Velmi zjednodusene povedane, i ti co si myslia, ze veria, ak nevedia zmenit seba vnutri a najst tam to Bozske a lasku, vytesnit besy (hnev, zavist, sebalutost, posudzovanie, tuzby a pychu...) tak ti nadarmo si myslia, ze veria v Boha, ich viera je mrtva. A to plati i teraz.

ouwecka
28. nov 2021

@roja01 ja len vsuvka do debaty, nech robis všetko najlepšie ako vies hresis stale,nikdy nemozes robit tak,ze neprestupis do hriechu..treba pochopiť o com je milosť od Boha

roja01
28. nov 2021

@ouwecka ano viem, ze si ani neuvedomujeme ako casto sa v nas ozyva nase ego, pycha, snaha byt nad inymu - mocou, silou, rozumom.... aj to su hriechy z duchovneho pohladu.

cacianka
28. nov 2021

@andreatytler telefonujú. Mame volala viac x jedna taká jemne svihnutá, pri asi 5.volani som bola u nej náhodou na návšteve, zdvihla som ja(pevnu) slušne som ju zrušila

myzma
28. nov 2021

@roja01
Som velmi vdacna za tento rozhovor. No citim velke obmedzenia i rizika tejto formy komunikacie. Vidno, ze citas, ze pocuvas, je uzasne, ze túžiš poznat pravdu... To je Bozia praca v nasich zivotoch, On sam nam dava tuzbu do srdca. Do tvojho.

Nechcem k evanjeliu pridavat, ani uberat... Velmi ma mrzi, ze nam vzniklo to nedorozumenie ohľadom ucenia Pana Jezisa. No reagovala som na to, ze si pisala, ze ta viac zaujima, co Pan Ježiš ucil, nez jeho smrť...

Ano, Pan Jezis nam prikazal zachovavat slovo a ucit inych jeho volu. Sme povinni zachovavat Jeho slovo. Zit podla toho.

Ale to nas nespasi, nezachrani. Lebo spasa, vecny zivot s Bohom, v Bohu nie je zalozeny na nasich skutkoch. "Milostou sme spaseni skrze vieru (v dielo Pana Jezisa), nie zo skutkov, aby bola vylucena zásluha cloveka. Sme stvoreni v Kristovi na to, aby sme vosli do skutkov, ktore on pripravil pre nas" EF 2:8-10 Nasa spasa je zalozena na zmiereni s Bohom v Kristovi. Cim sa opäť dostavame ku krizu, ktory je centrom sluzby Pana Jezisa.

Mojim zamerom vsak bolo ukazat ti, ze samotna dobra teológia nas nezachrani. Mozeme byt uceni v Pisme, dokonca ucit spravnu teologiu ako Nikodem JAN 3.KAP., no aj tak nemusime byt záchraneni. Bez kriza a Jezisovej smrti nemoze byt odpustenie. To je ustredna sprava evanjelia. Ze Jezis zomrel za nas, za nase hriechy. A ze vstal z mrtvych. A každý, kto veri v neho (a pokrsti sa), bude zachraneny. Keby Jezis nezomrel a nebol vzkrieseny, Pavol pise, ze sme este stale v hriechoch.

Ale velmi som sa rozpísala... Je to neskutočne jednoducha sprava a pritom v sebe zahrna hlboku, hlboku pravdu, ktora presahuje ludsku mysel a pochopenie. Evanjelium je moc Bozia. Riesenie na hriech vo svete, i hriech v cloveku. Nesie v sebe odpovede na vsetky najhlbsie otazky cloveka.

Pôvodne som sa chcela spytat, ci mas zaujem pokracovat v tomto rozhovore. A ak ano, ideálne je sadnut si spolu na diaľku nad Bozim slovom a byt ako ucenici v Berei a skumat, ci to, co hovorime a ci to, comu verime, ma základ v Bozom slove a ci je to v sulade s tym, co je napisane.

No nie som ziadny ucitel. Som len clovek, ktoreho zachránil pred 20 rokmi Pan Jezis. Uverila som, ze je zivy, sklonila som svoje kolena a poziadala, aby zmenil moj zivot a bol mojim Panom. Mozem sa len zdieľať s tym, ako a comu rozumiem z Bozieho slova. Je vela veci, ktore neviem a im nerozumiem, sama potrebujem byt v mnohom vyucena... Ale jedno viem, ze Pan Jezis je zivy a ze vola kazdeho z nas ku krizu, aby sa s nim tam stretol. A to potom zmeni tvoj zivot. Tam to nekonci, tam cesta s Bohom len začína...

zuzada29
28. nov 2021

Nooo ak aj priatel uz nie je a skutocne je presvedčený ze s tym skoncil tak to je fajn ale aj otec moze byt problém. oni neoslavuju vianoce a ako stary otec moze dieťaťu potom hovorit o tom svoje. manzel uci deti z takejto rodiny a nic spojene s tymito sviatkami im nemohol davat ako predmet ucenia. taktiez su odporcovia transfuzii co pri nejakom uraze je velky problem. radsej nechaju cloveka zomriet.

ouwecka
28. nov 2021

@zuzada29 😥 nech maju ludia akúkoľvek vieru ale o život deti ked ide je zle

roja01
28. nov 2021

@myzma mne zaujima vsetko, co by som sa mohla dozvediet z evanjelia. Len ja viem, ze nabozenstiev je na svete viac, no Boh je len jeden, pricom kazde nabozenstvo disponuje vlastnymi svatymi pismami, ktore sa v mnohom stretaju a v mnom rozchadzaju. A kde je pravda, to chcem zistit ja. Vies, ja nikdy nic neviem prijat bez toho, aby som neporozumela nie len podstate, ale i detailom. A teraz su pre mna dolezite niektore veci, ktore ma povedu k znalostiam suvisiacim so sucasnostou, ktora ma byt hekticka a na ktoru by bolo dobre sa aspon trochu dusevne a duchovne pripravit. Takze mam zaujem o rozhovor, ktory by ma mohol blizsie posunut k cielu, len ako... mne sa zda, ze sa mi do cesty v mojom usili postavil cely system, pretoze sa mi pokazila tv, box, notebook a nieco z toho uz mam ok ale na pc sa robi...

masha185
28. nov 2021

@gurags veria tomu, že všetci kto žije pre Jehovu a podľa "jeho pravidiel" budú po Armagedone vzkriesení ...preto zvestuju a snažia sa priviesť ľudí na ich stranu. Ale to sa bavíme o tých, ktorí tomu aj veria. Viem že sú aj takí, ktorí zneužívajú vieru ľudí aby sa obohatili.

ouwecka
28. nov 2021

@roja01 rozne náboženstva su spomenute ak v biblii, všetky náboženstvá ktore su, pripúšťajú jedno "nad" božstvo ktore je nad vsetkym a v urcitej casti nauku hovoria same o sebe ako o jednej z ciest k Bohu
Biblia presne o tomto pise a aj spomina vacsinu niekde v tych spisoch, a potom je jasne napisane ako sa k Bohu,vsemocnemu dostanes,cez Jeho Syna
Je normalne nauka o náboženstvach a robia sa aj prednáškove rozpravy,jedny z takychto prednášok robi napr muz marie bartalos,tej herecky,on mava taketo prednášky kde sa naukou náboženstiev ich samotných dozvies ze su vlastne lož..ako napr ked sa s jehovistom rozprávaš tak tie dalsie veci,kt povie vylucia v istom bode to predošlé a zvysok je na tebe

roja01
28. nov 2021

@ouwecka nie uplne je mi to zrozumitelne. Nemyslim, ze v Biblii moze byt spomenuty Islam, kt sa zacal utvarat v r.622, ale nakoniec aj to je mozne, kedze sa spominaju i buduce udalosti a tak teraz mna zaujima, ktoreho vyslanca od Boha al Proroka okrem Jezisa este ocakavaju krestania a ktoreho moslimovia.