icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
7. feb 2014

@sisaka No nie je pekne ako sa vyjadrila, ale nie je ani pekne ako ju k tomu vyprovokovali... takze vinu hadzat len na jedneho tiez nie je ok. Aj mne napisala, ze umyvam v Rakusku zadky starym ludom - a co? Napisala som jej naspät, dobre som sa nad tym prispevkom pobavila a bolo vyriesene 😀 Ale na jej obranu - to bolo este v mojich uplne prvych prispevkoch na MK - tam si este len zvykala na moje nazory, co sa tyka tejto tematiky, ja jej to nezazlievam 🙂 Ide o to, ze sa tu zrazu objavili nove tvare, ktore do tejto temy nikdy neprispeli, len tak nahodne a nahodne, aby sme vedeli, tak uz citaju dlhsiu dobu tuto temu a nahodne im az teraz nedalo, neozvat sa 😉

ellise
7. feb 2014

@erjona co tvoje zkoušky? máš hotovo?

ellise
7. feb 2014

@sisaka poslední připomínku, my jsme se začátku tady pozuráželi kde koho, já erjonu, mariuskaa mně možná to bylo i obráceně, ale časem jsme našli nějakou společnou řeč. Byli tady dva tábory, občas si vjeli do vlasů, trochu provokovali.
ale ty co tady psali včera sem asi chodili jen občas, nebo já nevím, třeba si o kuwait povídali někde jinde, nevím, střílím od boku. a pak jsem naběhli v jednom momentě všechny už to jelo....

digysa
7. feb 2014

@erjona Ide o to, ze sa tu zrazu objavili nove tvare, ktore do tejto temy nikdy neprispeli, len tak nahodne a nahodne, aby sme vedeli, tak uz citaju dlhsiu dobu tuto temu a nahodne im az teraz nedalo, neozvat sa

Aha, takze pokial iba citas a neprispievas do VEREJNEJ TEMY, tak sem nahodne nemozes prist, nahodne sem nemozes prisiept na nieco, co ta oslovilo, povzbudilo, nahnevalo, urazilo, prekvapilo, sokovalo....
Musime sem pisat pravidelne, v urcitych intervaloch? Ake by sa ti pacili?
Kolko slov by som mala napisat za tyzden, aby som bola zaradena medzi stale prispievatelky?
Das nam aj urcity cas na to, KEDY mame prispevat?
A mozes mi povedat aj na co KONKRETNE mozem prispievat?
A citat bez prispievania asi nemozem, ze?
Kliknut na "paci sa" mozem?

Este nejake pravidlo som zabudla pani riaditelka erjona? 😖

digysa
7. feb 2014

@erjona pokial nie som slepa a dobre vidim, tak siravka pisala o svojich skusenostiach, o svojom zivote a o tom, ako to v jej brandzi chodi..... tiez porovnala rozne styly zivota, k tomu dala nazor, ze by nemohla zit konzumny zivot manzelky, ktora ma v ruke kreditnu kartu a nic doma nerobi.......

...za jej nazor bola pocastovana hosteskou co sa predava biznismanom........VIES, ta otazka: co robis na wall street, aku pracu vykonavas? sa dala polozit aj inak......
A presne toto ma serie
-ty utieras zadky starym ludom
-ja pracujem za beziacim pasom
-sisaka umyva zachody
-siravka je hosteska na wall street

Aby jeden clovek nezniesol, ze niekto sa moze mat ovela lepsie v zivote, ako ona ( aj bez toho, ze nema bohateho araba za muza).............myslim, ze uz stacilo.... alebo budeme cakat na dalsiu obet?

Ja viem, ze kuwait je vzdelana, viem, ze ma vela skusenosti, viem, ze je bohaty prinos pre nas, co sa tyka zivota v arabskych krajinach -nikto sa s nou nemoze porovnat, ja som ju citala vzdy a stale a naozaj ma zaujimali jej nazory a skusenosti.........a aj ma zaujimaju.
Ale taketo chovanie treba zastavit. A ked to nedokaze jeden, tak treba na to viacej ludi.

A ak to tebe nevadi, ako sa o tebe ludia zmienuju, to je tvoja vec...ale mne to vadi. Ja som na svoju tazko vybudovanu karieru a zivot hrda............nedostala som ho zadarmo.

erjona
7. feb 2014

@ellise ano dakujem, zimny semester mam za sebou, od 22. februara mame prvu prednasku v letnom semestri 😀

erjona
7. feb 2014

@digysa Preco sa urazas - bolo to v rovnakom case a tolko bab naraz, ved vsetci nie sme padnuti na hlavu a ake take IQ mame, aby sme si nezratali, kolko je jedna plus jedna - je to velmi zaujimava zhoda nahod 😉 Mne sa to nezda fer - a na teba som tak ci tak nemyslela, ty prisievas na taketo temy 😉

erjona
7. feb 2014

@digysa Vies skoro kazdy je hrdy na svoj zivot a co dosiahol, u niekoho su hodnotne priecky mensie a u niekoho naroky zasa velmi vysoke - ale toto je forum a byt zavisli na mienke, co si o mne, kto mysli, je mi jedno, v tom mas pravdu, hlavne na com mi zalezi, je co si o mne moji priatelia myslia a moji blizky a rodina - ale aj tu sa da vyvinut priatelstvo, ked s niekym uz dlhsiu dobu pises a ked sa ti nieco nezda fer, tak sa jednoducho ozves- ty si si zastala siravku, lebo to povazujes za spravne, ja zasa kuwait, kde je problem? Ty to vidis inak, ja zasa inak - citaj aj alicin prispevok, co jej napisala a potom si precitaj kuwaitin a na to sirankin, aby si bola celkom v obraze - co ju viedlo k takej reakcii - lebo podla mna vsetko co je inej narodnosti ako nemeckej odcudzovat a ponizovat spravne nie je - tam ste sa ani jedna neozvala - kuwait si branila len svoje 😉

digysa
7. feb 2014

@erjona ja sa vobec neurazam....ja som ti len chcela povedat, co ma viedlo k mojej reakcii a v konecnom dosledku k strate "virtualnej kamaratky"

erjona
7. feb 2014

@digysa No boze, mala hadka a uz pises o strate virtualnej kamaratky, o tyzden budete zasa na jednej lodi a je to - kazdemu sa stane, ze sa nezdri 😉

romanovic
7. feb 2014

@erjona
Ide o to, ze sa tu zrazu objavili nove tvare, ktore do tejto temy nikdy neprispeli, len tak nahodne a nahodne, aby sme vedeli, tak uz citaju dlhsiu dobu tuto temu a nahodne im az teraz nedalo, neozvat sa emoticon

Zda sa Ti, ze som novozriadeny nick? Nie som, checkni ma 😉 Fakt som netusila, ze musim pravidelne prispievat, alebo ohlasovat svoju pritomnost...

abdulik10
7. feb 2014

Ja sa ani nečudujem, že sa naraz ozvali proti kuwait toľke baby, veľa z nás to tu číta, a veľa z nás má manželov moslimov. A v poslednej dobe to tu už tak gradovalo zo strany kuwait, že som sa chcela aj ja ozvať. Ale keď som čítala tie jej hlášky, tak som vedela dopredu, čo by mi odpísala, asi niečo v takomto zmysle: "slovenská chudera si zobrala chudáka araba z najnižšej spoločenskej triedy (pretože nie je truhlík s kopou peňazí). Robí jej dobre, keď môže každú uraziť, ktorej skúsenosť je odlišná, alebo názor iný. To poukazuje len na to, že je v živote nešťastná. Nešťastie si vybíja na ľuďoch. Ale zasa ju obdivujem, že je sčítaná, aký šejk má akú manželku, kto mal aké veno, dokonca aj Borisa Kollára má naštudovaného.
Preto tu na MK máme vytvorenú uzatvorenú skupinu, aby sme sa mohli porozprávať bez toho, aby nám niekto rozprával, aké sme chudery, že nás nikto nechcel, keď sme si araba zobrali, a nie je to zrovna nejaký princ.

erjona
7. feb 2014

@romanovic Vobec nemam pocit, ze by si mala novozriadeny nick, ako si na to prisla, ja som svojim vyrokom myslela uplne nieco ine, si to precitaj este raz a prides na to 😉

sisaka
7. feb 2014

@erjona tak ja napriklad si temy vyberam zvacsa podla posledneho prispevku v Kde sa diskutuje - ak ma zaujme otvorim si ho precitam, ak je to fakt nieco, k comu sa chcem vyjadrit tak si precitam prvy prispevok, pripadne ak tema nie je moc dlha aj cely a napisem, sem tam si otvorim temu len na zaklade toho, ze prispevok pisal niekto koho nazory sa mi pacia a chcem vidiet, co tam napisal..... a teraz co ako? urcite vela ludi tak funguje zbada posledny prispevok zaujme ho, zacne citat a ma potrebu vyjadrit sa.
Inak to, ze sa ti paci ako sa Kuwait vyjadruje a nevadia ti ani jej vyroky na tvoju adresu je tvoja vec, mne to vadi a nie preto, ze sa idem teraz oduvat, ze si niekto mysli, ze umyvam hajzle. Mne vadi to pohrdanie vsetkym a vsetkych ....

erjona
7. feb 2014

@sisaka No nevyjadruje sa uz, ako som pisala, bolo to na zaciatku, ked som na MK prisla, uz si zvykla na to, ze jej stale protirecim - nemyslim, ze pohrda vsetkym a kazdym - je prudkejsia a ked ju niekto vyprovokuje, tak takto reaguje, ale ked ju vsetky tak dobre poznate, tak ste si to uz mohli vsimnut, ako o nej pisete... Prehnala to, ale nie ako jedina a niekto musi byt aj na jej strane, kedze ste sa vsetky postavili do protifrontu 😉

cinkatko
8. feb 2014

@abdulik10 Tak tak.... Materialne bohatstvi neni vse. A proto je Islam krasny - vsichni jsou si NAVZAJEM rovni a je jedno, kolik ma kdo penez, protoze si za jeden stul sedneme vsichni a jime spolu z jednoho talire.
Ano - toto je pravy Islam. Rasismus a vyvysovani se nad ostatnimi zde neexistuje.
A ze je pani z kuwaitu? Muze mit penez kolik chce, ale uvnitr v srdci a dusi je chuda jako kostelni mys.
Protoze ty nejcennejsi veci jsou dobre lidske vlastnosti, dobri a verni pratele a rodina - ty si ani penezi clovek nekoupi.

erjona
8. feb 2014

Myslim, ze uz stacilo dievcence - sa o nejakej osobe vyjadrovat do okola, ktora tu ani nie je a nebrani sa.
Co keby sme sa vratili k povodnej teme?

demo
8. feb 2014

@cinkatko v islame ste si vsetci navzajom rovni?? to je dobry vtip, prepac. a sadnete si za stol s pospolu jete z jedneho taniera? zrejme sa to tyka rodiny, ci nie? Alebo sa azda pri stole zidete cela ulica? a jednym dychom hovorit o rovnosti a hned si aj kopnut do nepritomnej kuwait. ci ta rovnost a tolerancia sa tyka iba moslimov? chcelo by to troska rozmyslat, kym napises prispevok. tak chapem ze si chcela predstavit obrazok idealnej islamskej spolocnosti, ale prave islamska spolocnost je podla jej prispevkov predsa len troska ina. zrejme preto si ju s takou chutou pokritizovala, ze? v ktorej krajine zijes? nech viem, kde je raj na zemi

cinkatko
8. feb 2014

@erjona Ja jsem se nechtela nikoho dotknout a mozna byl muj prispevek spatne pochopeny, ale odsuzovat nekoho podle socialni tridy, povolani, barvy pleti, majetku je hodne ubohe.
Jsou na svete mnohem cennejsi veci nez to.

cinkatko
8. feb 2014

@demo U tech muslimu, jenz nejsou ovlivneny zapadem a jeho zvyky to tak opravdu je. A mluvim z vlastni zkusenosti. Ne za jednim stolem si neseda jen rodina.
V modleni stoji vsichni (zeny a muzi zvlast) v jedne rade, mluvi spolu s respektem i s uctou...
Vis o tom, ze se u Kabby (a nejen tam) rozdava jidlo zdarma?
Ja jsem ji nezkritizovala, jenom jsem vyjadrila svuj nazor a prosim se u Boha, aby se nad sebou zamyslela.
Jinak muslimove jsou taky lide a ja jsem taky jen clovek a mam chyby.
Je zvlastni proc tak moc pani kritizuje Islamskou spolecnost. Nechapu tedy proc tam zije. Kdyz ma tolik penez, tak ma moznost jit zit nekam jinam. Prece by nikdo nechtel zit v zemi, kde se mu nelibi.
Ja jsem si toho taky v zivote zazila dost, ale nehazu vsechny do stejneho pytle.
A odmitam se tady hadat. Koncim s prispivanim do tehle temy.
At vas Buh provazi.

erjona
8. feb 2014

@cinkatko Ja ti davam v tomto uplne zapravdu, aj ja som prito odsudzovaniu kohokolvek, akehokolvek nabozenstva a podla mna su si vseci rovni - ludia sa delia len na dobrych a zlych - podla svojich skutkov

cinkatko
8. feb 2014

@erjona A jeste neodsuzovat nikoho podle nabozenstvi!!!!
Jsem pozapomnela tohle napsat - nekter by si tu pomysleli, ze nerespektuji nic jineho nez islam... 🙄

erjona
8. feb 2014

@cinkatko Zije tam kvoli svojmu synovi, ty by si asi tiez neurobila ine rozhodnutie ako zostat v krajine, ktoru nenavidis

erjona
8. feb 2014

@cinkatko Ja som ta posledna, co tu bude odsudzovat nejake nabozenstvo - ja som len proti fanatizmu z akejkolvek strany 😀

eva8
8. feb 2014

ahojte, prebehla som veľmi zrýchla posledné stránky. Naozaj každá má svoje dôvody prečo sa tak a tak správa, no tolerujme sa, keď v bezmocnosti vybuchneme, skúsme sa vžiť i do kože tej druhej. Podľa mňa nie je pekné, keď si myslíme, že niektorá je nešťastná, tak surovo ju odsúdiť, vykričať, potopiť.... Jasné, bránime sa, snažíme sa i v tom zlom nájsť to najlepšie. Ja som na koník prišla, keď som hľadala pomoc, bola som bezradná. Našla som niektoré odpovede, rozšíril sa mi obzor. Mám nové kamarátky nadiaľku. Budete sa diviť, ale najviac kritizované dievčatá mi v súkr.pošte pomohli. Väčšina z nás chce pre svojich najbližších to najlepšie. Väčšina z nás mala, či má svoje ideály, plány, svoj rebríček hodnôt, kt. chcela či chce naplniť. Každej sa to darí inak. Preto sa máme urážať, vyvyšovať jedna nad druhou? Skôr si pomôžme, vymeňme názory a nie zneužijme to, že sa niekto zdôverí, či otvorene poviečo si myslí. Napr. dnes som zažila nepríjemnú situáciu týkajúcu sa tejto témy, chcela som počuť názor od ľudí so skúsenosťami zmiešaného manželstva - no napíšem svoje momentálne pocity, oboríte sa na mňa, v čom mi to pomôže? v čom to pomôže vám? Možno by to pomohlo neskúsenému dievčaťu, kt. by mi i tak neuverilo. Chodím tu už pomenej - dôvod - problémy s internetom, časové dôvody, našla som pokoj v duši, mám opäť fajn ľudí kolo seba... ale vo chvíľach ako dnešok som sa chcela obrátiť na vás, ako na zainteresované, verím vám, vašim skúsenostiam. ale i tu bol nepokoj? to nás naozaj tá iná mentalita tak ovplyvňuje? alebo je to len náhoda? už opäť filozofujem, malému sa idem pozrieť na zub, volá ma, že sa mu kýve. Dobrú noc! Som rada, že táto téma nebola uzavretá.

felixa
9. feb 2014

Neviem, kto je siravka a tiez prve, co ma napadlo po prvom siravkinom prispevku bolo, ze ak vie, ze muzi po styku so stetkami beru antibiotika, tak sa s tym musela stretnut osobne. Po druhe, pejorativne sa vyjadrovat na fore o klientoch z financnej sfery je minimalne neprofesionalne. Dalsie prispevky boli o obycajnych osobnych invektivach.

Kuwajt sem pise o tom, co pozna a co ju zaujima, o moslimskej krajine, v ktorej zije. Suvisi to s temou. Nikoho nenapada, ale stoji si za tym, co povie. Ak pise, ze pracujuce zeny su chudery, kto s nou nesuhlasi, a potrebuje to s nou riesit, nech oponuje, argumentuje. Ak spochybnuje niekoho vyroky, spochybnujte vy jej, ak nesuhlasite. Na reakciu (ktora sa po takom prispevku dala cakat) z jej strany, ze dotycna je asi hosteska, ked vie take intimnosti, siravka zareagovala neprimerane. Preco si niektore myslite, ze druhi sa zaujimaju o profily popr. zivoty alebo sukromne veci inych prispievateliek.

ellise
9. feb 2014

@cinkatko to fakt? opravdu jsou v islámu si všichni rovni? I žena a muž? například v otázce svědectví? Má svědectví ženy stejnou váhu jako svědectví muže? nebo při dědickém řízení? dědí žena stejně jako muž?

A co je na islámu krásného? Že nemůžeš poslouchat hudbu neboť tě odvádí od myšlenek na Boha? Že si nemůžeš zatancovat na vlastní svatbě? Že nemůžeš do kina, protože pod rouškou tmy by se tam děly nepřístojnosti? Že nemůžeš napsat mail spolužákovi? Že když má žena menstruaci nemůže vzít do rukou korán? Nebo že když tě muž uhodí tak se vlastně nic neděje, a že se ti nedostane podpory od nikoho a taky že tě zákon neochrání?

Chápu, že muslimkám které se narodili jako muslimky to nevadí, vyrostli v tom, viděli to doma, nic jiného neznají, takže jim to přijde normální. Ale nechápu proč mladá vzdělaná žena, která vyrostla v demokratické
zemi, chodí do kina, do divadla, může cestovat sama po světě, se kvůli chlapovi ale přitom dobrovolně vzdá své víry, své svobody, a dobrovolně se stane muslimkou a zahalí se do černého hábitu.

samo_blaho
9. feb 2014

@ellise to "dobrovoľne" by som bral s veľkou rezervou..

ellise
9. feb 2014

@samo_blaho tak předpokládám že to nedělá s pistolí u hlavy

erjona
9. feb 2014

@ellise Podla mna je to inak - ked nevies o vlasnej viere skoro nic, kedze farar v kostole opakuje dookola to iste a vela sa tam nenaucis, pokial sa do toho nepustis sama a manzel jej porozpraval o islame, ukazal verse z koranu je ovela viacej ako sa za cely zivot naucila vo vlasnej viere je lahke nadobudnut presvedcenie, ze toto je to prave - ked sa niekto ale v prvom rade viacej informuje o svojej viere, vyrasta v tom, tak jednoducho tak lahko na druhu vieru neprejde - to je moj nazor, co ich k tomu vedie - neposudzujem, pretoze nasli nieco v co veria...