icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
9. feb 2014

@ellise Kedy mame hokej?

ellise
9. feb 2014

@erjona no my ve středu ale kdy vy? to nevím

erjona
9. feb 2014

@ellise My asi den po vas 😀 Neviem presne 😀

erjona
9. feb 2014

@ellise CR ma prve striebro, gratulujem 😀

ellise
9. feb 2014

@erjona díky, komu ty vlastně fandíš?

erjona
9. feb 2014

@ellise Sak Slovakom 😀 Ja viem, Rakusaci su zatial na 5 mieste 😀

erjona
9. feb 2014

A je to tam, mame zlato 😀

vevesh
10. feb 2014

@vejula @ellise ....len k tomu modleniu a menstruacii.....ide o to, ze v momente motlitby musis byt cista, pretoze "hovoris s bohom/allahom)", pred vstupom do chramu a pred kazdou motlitbou sa musis kompletne ocistit (ludovo povedane umyt sa vodou ruky,nohy, tvar, aj tam "dole" komplet, a ked mas svoje dni, aj ked sa umyjes,este stale nie si cista pocas svojich dni....myslim, ze je to dost polopaticky napisane...)tak preto nie...

ale co mna zarazilo je, ze u pravovernych zidoch, ak maju sex pocas "dni" (no comment) , tak chlap hodi na zenu plachtu s jednou dierou..... 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕

vejula
10. feb 2014

@vevesh a ty si fakt mysliš, že je Boh naTolko obmedzený, že robí rozdiel medzi ženou menštruujucou a nemenštruujucou? Alebo robí rozdiel medzi šlovekom s nohami umytými a neumytými??? To určite nieje Boži, ale len obyčajný ludský zákon. Bohu zaleží len na tom čo maš v srdci a nie čo maš v topankach

vevesh
10. feb 2014

@vejula ja vieru neriesim, kazdy veri v to "svoje", a ja to akceptujem.....to, co som napisala bolo na vysvetlenie preco, a jednoducho niektori ludia v to veria, lebo to tak stoji v korane...aj v tore mas zmienky o necistote zien, takisto ako v biblii...takze asi tak...

vejula
10. feb 2014

@vevesh jasne chapem, ja len že mne z toho vyplýva, že to všetko su len ludské predstavy o Bohu. Pretože neverím, že by Boh mohol byť takto obmedzený 😉

mariuskaa
10. feb 2014

@vejula
To su zvyky na základe biblie/koranu ktore sa môžu ale ne/dodržujú všade a vždy.
Existuju moderne/tradične cirkvi/náboženstva! Su rôzne odnože napríklad katolíckej/kresťanskej cirkvi aj na SK kde stale robia takéto staromodne zvyky co sa zdajú "pritiahnuté za vlasy" (nemyslím urazlivo)
Adventisti (stale), apostolska cirkev (pred 20 rokmi)
Umývanie nôh pred prijatím svätej sviatosti (ako oplatka u katolíkov) zakryvanie hlavy pr modlitbe.
Každé náboženstvo si tu svätú knihu vysvetľuje inak s potom su aj tieto zaužívané zvyklosti.
Co sa týka židov. To som počula aj ja. Ale opýtala som sa kamaráta s vysvetlil mi ze toto je len rozprávka.
Ale maju tradíciu okolo ženskej menstruacii (ti veriaci) žena spi s mužom len počas plodných dni ak ma M tak nie. Tesne po M ide do "bath House" kúpele ale skôr by som to predložila židovské Spa. Tam ju "ocistia" a "pripravia" pre muža a spia spolu za najväčšieho predpokladu otehotnenia čiže plodné dni.
Su rôzne odnože judaizmu tak isto ako kresťanstva. A každé jedno ma iné zvyky. Tento môj kamos nosí ciapocku (a normálne oblečený) ale nemá bradu ani klobúk ani v čierno-bielom ti su ortodoxni.
Ďalšia zaujímavosť zidia (neviem ktorí) sa nemôžu na verejnosti prejavovať žiadne dovernosti. Stretla som sa s tym v subwayi vypadali ako novomanželia a pozerali sa na seba stali vedľa seba chceli sa chytiť za rúku a nemohli. ;) bolo to zaujímavé pozorovať. Lebo mat nieco zakázané a chcieť to porušiť ale nemôžeš vyvolá iné reakcie.
Mna vždy zaujímali zvláštnosti a unic špecifiká nielen rôznych náboženstiev ale aj rôznych kultúr a preto mam rešpekt a hlavne z každého jedného sa dá zobrat nieco co ta moze niec nové naučiť alebo obohatiť.

erjona
10. feb 2014

@vevesh No nemaju, povazuju to aj zidia za neciste 😉

ellise
10. feb 2014

@vevesh dokázala bych pochopit že žena v období menstruace je nečistá ale když se zatím zamyslím, zase tomu tak nerozumím, žena je v mnoha kulturách považovaná za nositelku života, je jako matka velebena a bez menstruace to proste nejde... ale budiž.
čemu ale nerozumím je proč dělá Bůh rozdíly, když miluje všechny a je tu pro všechny. To v podstatě žebráci taky nemůžou do mešity, protože nejsou čistí. V čem je menstruující plodná žena horší než ta po přechodu? Tak když v islámu jsou si všichni rovni tak podle toho to s tou rovnoprávnosti tak horké nebude. V konečném důsledku Bůh a potažmo islám v dnešní podobě diskriminuje plodné ženy a tudíž je rasista.

vevesh
10. feb 2014

@ellise pred mesitou mas vodu na umytie, cize i zobrak sa umyje pred vstupom 😉 ja neriesim, ale chapem, preco to ludia povazuju za neciste...a nie je to cisto iba v jednom nabozenstve, cize to ma co docinenia s vnimanim vacsiny ludi...
islam zeny pocas "dni" ako take nediskriminuje, len mas vtedy jednoducho pauzu, ktoru si mozes neskor vynahradit, ak chces, ak nechces tak budis... (taktoto vnimaju zeny)... 😎

vevesh
10. feb 2014

@mariuskaa @erjona no tak to s tou plachtou je pravda, videla som ju na foto....moja spoluziacka robila v NY u silne ortodoxnych aupairku a musela to prat... 😒 tak to odfotila, lebo ani ona nechapala 😕 ona ze vraj ma mat aj presne rozmery, a okolo je nieco z tory napisane..no a diera v nej na urcitom mieste.... 😖

demo
10. feb 2014

@vevesh to sulozenie v case menzesu je vlastne antikoncepcna metoda?

mariuskaa
10. feb 2014

@vevesh ;))) no vidíš tak potom len u ortodoxných.
Každopádne nám sa hlava musí zastavovať nad tym a pre inú kultúru úplne normálka.
A naopak. Iný kraj, iný mrav.
@ellise nejde o boha ide o zvyky toho a toho náboženstva založené na takom a obalom výklade "ich svätej knihy"!
Bohu je to jedno.

vevesh
10. feb 2014

@demo no poviem ti to, co sa dozvedela ta baba od "domacej": ze u zidov kazda zena ma narok na fyzicke uspokojenie, takisto ako kazdy muz (myslim tym v manzelstve), no a pocas urcitych vymedzenych dni, kedy je zena povazovana za necistu, sa uplatnuje plachta....no a ci to u nich bola antikoncepcia, tak to neviem, ta baba az tak do hlbky nesla....ju zarazala cely cas ta plachta... 😝 😀

demo
10. feb 2014

@vevesh uhm, ale ze je neciste vlastne len to jedine dostupne miesto v tom otvore, to ich netrapi, to sa im nehnusi 🙂
oblozia si zenu ako zachodovu misu v nakupnom centre a ide sa...

gabrielkaa
10. feb 2014

@vevesh To fakt? Ja som zas počula, že žena počas svojich dní a muž sa v tom čase spolu intímne nestýkajú...teda plachta-neplachta vôbec 😀.

demo
10. feb 2014

@gabrielkaa no vidis, a vraj ortodoxni 😀

mariuskaa
10. feb 2014

@demo ja som povedala ze asi ortodoxni.
Kedže vevesh ci ktora. To vie z prvej ruky.
Mne kamos povedal ze je to len pozri uz som to aj neuveriteľných mýtov o sexe číslo 3 je o Tom ttp://www.cracked.com/article_19575_5-ridiculous-rom-... Myths From History (You Probably Believe)

#3. Jews Had Sex Through a Sheet
This one turns up in supposedly accurate films all the time, and Christopher Hitchens rants about it as an example of religious crazy: Jews conduct the marital act by way of a hole cut in a bed sheet, so as to avoid the lustful distractions of nudity.

The story is so pervasive that whenever someone has occasion to discuss Jewish sex, you can be sure there's going to be some snide reference to it. They joke about it on Curb Your Enthusiasm. When it came time to write a book about the subject, they called it, "The Hole in the Sheet."
Even for that title, it has a surprisingly unsexy cover.
If the media is to be believed, Orthodox Jewish men must go their whole lives without ever seeing boobs in a sex-related context.

The Reality:

These kinds of references tend to be as much a learning experience for Orthodox Jews as they are to other people, since the Jewish community have always made love like normal, non-furry people: naked. In fact, Jewish law actually prohibits clothed or covered sex. This means that not only are movie portrayals of deliberate Jewish sheet-covering inaccurate, but that those love scenes in which the actress mysteriously leaves her bra on are actually a serious sin in the eyes of God. Well, that's how we choose to interpret
But how on earth did such a specifically wacky myth start? The theory is that it arose from the tallit katan, a Jewish religious undergarment that does look a bit like a bed sheet with hole in it:
That thing actually goes over your head. But back in the day, non-Jewish people saw their Jewish neighbors washing or drying something with a hole in it and thought, "Wow, a penis must go there." Combine general anti-Semitism with the depthless perversion of the human imagination and you have the most oddly enduring penis-related myth since "It'll be OK just this once if we pull out."

Read more: http://www.cracked.com/article_19575_5-ridiculo...

mariuskaa
10. feb 2014

A aj tu
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=200...
Maju ortodoxni zidia naozaj sex cez plachtu?
Do Orthodox Jews really have sex through sheets?
Odpovede si kuknite v linku
A je tam aj odpoved od Ortodoxného jew ktorý hovorí ze ktokoľvek to hovorí ze je to pravda ze je to garbage.

Možno Kamoska chcela byt zaujímavá. Uz som sa skoro nechala zmiasť. Lebo veď aj o ortodoxných by mal môj kamos vedieť.

erjona
11. feb 2014

@demo Ja poznam jednu babu, ktora mala plodne dni na zaklade vysetrenia od lekara prave cez M. A ci chcela, alebo nie, musela skusat, kedze predtym sa nedarilo 5 rokov a porodila takto dvojicky... Cize ani tam nemas zaruku 😉

vejula
11. feb 2014

@mariuskaa ja to chapem. JA len hovorím, že presne toto su veci, kedy si tak uvedomím, že všetky naboženstva su vlastne realizovaním predstavy Boha určitej skupiny ludí.

vejula
11. feb 2014

@ellise Boh nerobí rozdiel medzi ludmi, to len ludia vo svojich predstavach obmedzili Boha a priradili mu ludom prirodzené vlastnosti aby ho dokazali pochopiť 🙂

vevesh
11. feb 2014

@mariuskaa @demo @gabrielkaa
to info mam z druhej ruky, tu plachtu som videla ja sama na fotke od tej kamosky...
a ked som trosku pozrela net, tak my samozrejme ujo guugl vyhodil najprv najvyhladavanejsie stranky, kde bolo napisane, ze je to myt a fake.....ale ked som sa pozrela na nejaku tu 8-11 stranu vysledkov, som v nejakych americkych chatovacich strankach nasla, kde sa ludia priznavali, ze to normalne praktikuju - ide o nejaku odnoz judaizmu tzv. gerrer hasid (musim sa priznat, ze mi to nic nehovori...)
tu je to popisane ohladom tej odnoze:
http://failedmessiah.typepad.com/failed_messiah...
😎 😎 takze proti gustu ziaden disputat😀

inkinka
11. feb 2014

@ellise neviem, ci bola v casoch pisania biblie a koranu spajana menstruacia s plodnostou zeny. Mozno intuitivne sa nieco tusilo, ale o uvolnovani a vobec existencii vajicka sa nevedelo. Ved este v stredoveku si ludia mysleli, ze zena prijjima semienko, uz hotoveho maleho cloviecika, homunkula, ktory potom narastie. Zena podla tychto predstav sluzila len ako nadoba na kultivaciu, Petriho miska 😕

gabrielkaa
11. feb 2014

@vevesh nepopieram samozrejme, asi to tak niekto robi, ale nabozenstvom majú zidia zakázané sa intimne stýkat, počas menstruacie 😉. Ale to máš tak, moslimovia nesmu pit alkohol, a v Pakistane napriklad si to ani nedovolia,ale tu v Europe...piju..