Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@canerko aj ja mam velmi pozitivnu skusenost s Moslimkami, ktore ako moslimky vobec nevyzeraju 🙂 a ani sa tak na verejnosti nespravaju, myslim tym, ze nedavaju kazdemu najavo, akeho su vierovyznania, vieru si nosia v sebe, ale snazia sa prisposobit krajine, v ktorej ziju, nevyzaduju od druhych, aby na ne brali nejaky ohlad, nechcu sa odlisovat, ani svoje deti nechcu vyclenovat, prave naopak.... Mna len zaujimalo vysvetlenie tych satiek u malych deti, co si o tom myslis? ak je to len vola rodicov, preco to potom musi nemoslimska, europska krajina tolerovat? rozumies, nie?
@canerko ved to chapem, ze sa zacala vyvijat, ale co s tym ma satka na hlave? ved vyvoj sa odohrava najma na tele, nie na vlasoch 😀 a aj tak ju uz cela trieda videla odhalenu, tak naco odrazu zakryvat? aky to ma vyznam? asi len ten, aby dali vsetkym najavo, ze je Moslimka a tym padom je ina, nez ostatne 😖 proste za kazdu cenu na seba upozornovat a vyclenovat sa vramci zapadnej kultury, kedze nasu zapadnu kulturu povazuju za nemoralnu, zlu. Ine vysvetlenie ma nenapadlo 😒
@aliza neviem preco to musi ina krajina tolerovat,zahalovanie pochadza z velmi dalekej minulosti.Trebars aj mniska chodi zahalena a nemaju uradi alebo dane staty s tym problem alebo ti mormoni mislim neviem ci som spravne napisala ti co ziju v Amerike a su izolovani od civilizacie.Pamatam sa ze vo Francuzku bol problem z satkami.
@demo
@canerko
Takze som si temu precitala a po prve: povazujem za drzost, ze @admin zmenil nazov temy a prihodil tam slovicko moslim, po druhe @demo, ako co si cakala na tvoju provokaciu, ze ta za to pochvali, ci ako? Jej prispevok je zmazany adminom, tak si viem predstavit, ze @canerko riadne vybuchla, inu reakciu som ani neocakavala, pokial nejakej rodenej moslimke napises, ze odpaluju aurobusy,,, no a po tretie - trosku sucitu by ti neuskodilo @demo - ked niekto napise ze v noci utekal vo vojne v nocnej koseli, aby si zachranil holy zivot, no a ty mu na to odpovies, ze nerozobera sa tu tvoj zivot, otvor si vlastnu temu, je heavy aj na mna a happyfrog nejdem ani komentovat, jednoducho je to pod moju uroven...
@canerko ale mniskou sa nestanes v 5 rokoch, ze? az ako dospela zena a ja pisem o malych detoch, kde to nema s vierou nic spolocne. A co si pamatam, Mormoni nechodia do normalnych skol, maju svoje, ci nie? ide o to, preco v anglickej skole je vacsina dievcat vo veku od 4 rokov do 11 zahalena. To nie je proti satkam ako takym, len proti satkam u tak malych deti, kde to ani viera neprikazuje.
@canerko dost nechapem tomu, co si napisala, myslim ten prispevok, ze tvoje telo patri len manzelovi a vyzyvavymi satami nechces byt sex. objektom pre inych muzov. Tvoje telo predsa patri len tebe, ty musis rozhodnut, ako s nim nalozis. nie si nici majetok, ani telo, ani dusa. a ak si sex. objektom pre chlapov len pre kratsiu suknu, tak je to ich problem, ich hriesne myslienky. to nie je hriech, pozerat sa na niecu zenu alebo dceru ako na sex. objekt? muzi sa nevedia ovladat a tak radsej zeny chodia zahalene, aby neprovokovali pravovernych a cistych moslimov? pre skutocne veriaceho by nemal byt problem udrzat svoje myslienky ciste. ak totiz ma hriesne myslienky pri pohlade na nieciu dceru ci zenu, uraza tym aj jej otca ci muza, nerespektuje ich rodinu, nie?
@aliza viem ze si pisala o malych detoch ako som uz povedala Koran to neprikazuje,je to od rodicov,Je to ta az fanaticka tuzba zapacit sa Allahovi.Inak si to neviem vysvetlit.Ja som nehodila na nabozensku skolu,dokonca neviem arapski.U nas neni povinne aby zena studovala Koran v nabozenskej skole.Mi mame take posedenia kde ku nam domov pride zena imam alebo ako bi ste vy povedali ucitelka nabozenstva a cita sa Koran a vysvetluje sa dova alebo neaka sura podla toho co sa cita.Mi dokonca niesme nutene nosit satku.satku si dava mlade dievca z vlastneho presvedcenia.Ja hovorim teraz o nas moslimoch ktory zijeme od Tureckych hranic z Irakom az sem po Europu.Donedavna som nevedela ze sa v Egypte obrezuju aj dievcata.Mislela som ze je zenska obriezka len v africkich kmenov.Aj ja ako moslimka sa mam este co ucit a hovorim len to co ma naucili.
@aurorag napisala som to ako to citim.Hrieh je ked zena vedome provokuje a v islame to jednoduho tak je ze telo zeny patri len jej muzovi.neviem akoby som to uz vysvetlila aby ste ma pochopili ale snazit sa naozaj nebudem.Dokonca aj v 10 Bozich prikazani mate napisane budem citovat po Chorv.lebo neviem to citovat Slovensky:Nepozeli tudjeg zenidbenog druga ci ze abi si si nezelal cudzieho partnera.ja som pisala ze je hriech ked zena stoji pred zrcadlom a ma mislienky tipu:chcem bit pritazliva,povabna.Je to jednoduho navadzanie na hrieh sebe same a okolia.
Ste už všetci pas? Načo do pekla je oblečenie, šminky... By sme mali mať habit a hotovo keď to vsetky náboženstvá prikazujú! Že to túto tému aj sem niekto vycapil. Takéto Korán sa tu rieši. Ste už zblbli všetci či čo 😔
@aurorag No tak sa pozri na nase verse 😀
Ako je teda cirkev poddaná Kristovi, tak aj ženy mužom vo všetkom.
A podobne, aby sa ženy cudne a zdržanlivo ozdobovali slušným odevom, nie umelým účesom a zlatom, perlami alebo drahocenným rúchom, ale dobrými skutkami, ako sa patrí na ženy, ktoré sa priznávajú k bohabojnosti.
ale každá žena, ktorá sa modlí alebo prorokuje s nezahalenou hlavou, zneucťuje si hlavu: lebo to je to isté, ako by sa oholila. Lebo ak sa žena nezahaľuje, nech sa aj ostrihá ak je žene potupou ostrihať sa alebo oholiť, nech sa zahaľuje! Muž si totiž nemusí prikryť hlavu, lebo je obrazom Božím a Jeho slávou žena je však slávou mužovou.
Lebo nie muž je zo ženy, ale žena z muža ani nebol stvorený muž kvôli žene, ale žena kvôli mužovi.
Ak sa však chcú niečomu naučiť, nech sa doma spýtajú vlastných mužov, lebo je neslušné, keď žena hovorí v cirkevnom zhromaždení.
Takto teda aj vy každý jeden milujte si ženu ako seba, a žena nech sa bojí muža.
Žena nech sa v tichosti učí so všetkou poddanosťou.
A nie Adam bol zvedený, ale žena bola zvedená, dopustila sa priestupku
I nevydatá žena i panna starajú sa o veci Pánove, aby boli sväté telom i duchom. Vydatá však stará sa o veci sveta, ako by sa páčila mužovi.
O čom ste [mi] písali - dobre by bolo, keby sa človek nedotýkal ženy.
Viazaný si k žene? Nevyhľadávaj rozvod! Si bez ženy? Nehľadaj ženu!
No ako to znie - nie je to velmi podobne koranu? Akoze aj my krestanky mame svoje postavenie a to posluchat muza!!!
@erjona a odkial vies, ci som krestanka? 😅
ten uryvok je stary niekolko tisic rokov, upraveny muzmi pre potreby muzov preferujucej cirkvi.
akurat ze krest. cirkev netrva (uz si netrufa) tak striktne na dodrziavani tychto archaizmov. ale v islame je v postaveni zeny a muza priepastny rozdiel, ci v nabozenskom alebo akomkolvek inom smere.
pre mna je islam velmi zaostale a stereotypne nabozenstvo, zaspate v stredoveku.
Tu sa rozoberalo, ze zena nesmie vojst do mesity, nechapali to tu mnohe, ked ma menstruaciu, tak sa pozrite ako to vidi biblia 😉
Ak žena počne a porodí chlapca, sedem dní bude nečistá; tak dlho bude nečistá ako pri mesačnej nečistote. Na ôsmy deň má byť obrezaná predkožka chlapca.
Tridsaťtri dní ostane žena doma kvôli svojmu očisteniu od krvi, nedotkne sa ničoho posvätného a do svätyne nevstúpi, kým neuplynú dni jej očisťovania.
Ak porodí dievča, dva týždne bude nečistá ako pri mesačnej chorobe a šesťdesiatšesť dní zostane doma kvôli svojmu očisteniu od krvi.
Keď uplynú dni jej očisťovania, či už pre syna alebo dcéru, prinesie kňazovi do vchodu svätostánku jednoročné jahňa na spaľovanú obeť a holúbä alebo hrdličku na obeť za hriech.
Keď uplynú dni jej očisťovania, či už pre syna alebo dcéru, prinesie kňazovi do vchodu svätostánku jednoročné jahňa na spaľovanú obeť a holúbä alebo hrdličku na obeť za hriech.
Ak má žena krvotok viac dní pred časom mesačnej nečistoty, alebo ak trpí na výtok aj po mesačnej nečistote, po celý čas svojho nečistého výtoku bude nečistá ako pri mesačnej nečistote.
Ak je to žena, oceň ju na tridsať šekelov.
😀
@aurorag Mne je jedno, co si,,, ano ako aj ich verse su stare a Boh hovori, ze sa ma dodrzovat cele pismo - t.j. stary a aj novy zakon, ked chces obstat pred poslednym sudom - Jezis zmenil urcite veci, ale hlavne prikazy platia aj zo stareho zakona,,, Ja som si dovolila porovnat krestanov a moslimov a ja tam nevidim teda taky rozdiel a ako viem, no predpokladam, ked citujes prikazania 😉
@erjona no ved prave preto potrebujeme tam nieco prenajat a byvat tam my chceme podnikat cez net a mat domenu EU,tu je ceznzura vsetkeho a k tomu registrovana stranka v arabskej krajine neda velku kredibilitu,zapadnym klientom,to zistili tu uz ini,kedze sa nechceme zamerat na tunajsi market treba mat domenu v EU alebo USA.Tak volime EU.
@erjona cituješ tady něco co platilo v minulosti, křesťanství se změnilo, a mění se pořád, křesťanství je prostě pokrokové a asi kdyby nebylo, zašlo by na úbytě. ty si katolička, a dodržuješ to co máš? přesně podle bible? asi ne, co? Ale u islamu se to nikam nepohnulo, to není nic starého, ale současnost.
@ellise No ale nemas celkom pravdu, ako sa krestanstvo meni? Nemeni, toto by malo platit aj sucastnosti, nemozes hovorit o zmene, to len ludia prestali zit krestanskym zivotom a to je velky rozdiel 🙂
Samozrejme, ze nedodrzujem vsetko, tak ako miliony moslimov nedodrzuju doslovne vsetko, viera ta ma podla mna navigovat zit lepsim zivotom a vybrat si z toho, aby si zila co najlepsim zivotom, co sa paci Bohu 😉
@alice107 Vo Francuzsku je plno tmavych, ludia nejak nereaguju agresivne na nich aj preto chceme Francuzsko(inak by sme mohli volit este Grecko alebo Spanielsko co sa vyzoru tyka ale tam dnes business??Proste nechceme niekde kde farebne vytrcaju a ludia by ich tam mohli napadat,) a ja tam mam pribuznych ktori su francuzsky obcania oni mi hovorili ze pre EU obcana a jeho pribuznych nieje problem.Podnikanie tak to budeme musiet presne zistit detail lebo mu chceme podnikat cez internet a potrebujeme EU registrovanu domenu a jedna sa a rozny servis nie internetovy predaj priamo nas.Ja viem o jednom Australanovi co ma nieco odobne a domenu registrovanu v Cine.Neviem preco volil tam a teraz ma vacsinu klientov cinanov co zrejme nechcel ale kedze business mu vynasa tak sa s tym asi netrapi.Podobne mali tu,registrovane v Kuwaite ci SAE,niektore veci scenzurovane a klienti len odtialto cize velmi limitovany market.To nechceme.
Len jednu vec nechapem, preco je zena po porode syna tyzden necista a po porode dcery dva tyzdne necista, toto ma dost zarazilo ????
@erjona tak byly doby že ten kdo spáchal samovraždu nemohl mít cirkevní pohřeb, dnes je to možné, byly doby kdy v kostele nemohl být pokřtěné nemanželské dítě dnes to nevadí, můj muž je ateista a já jsem jenom pokřtěná ale naše dcera je taky pokřtěná ( na přání mojí maminky) a to by kdysi taky nešlo,
dnes už nejsou problém homosexuálové, antikoncepce, mluví se o zrušení celibátu... takže křesťanství se vyvíjí, aspoń mám ten dojem co sleduji v česku ale na slovensku to možná tak není.
a já nepotřebuji bibli abych žila správně, ani abych si mohla vybrat nezpovídám se ze svých hříchu Bohu, já žiji tak abych vyšla se svým svědomím a z mých hříchu se musím očistit jen sama a nikdo mi s tím nemůže pomoct, ani očenáš, ani zdravás
@ellise No zmeny robia ludia, nie Boh,,, presne toto iste som ti pisala a to je rozdiel 😀 Ked papez pozmeni nejake state z biblie, je to povazovane za zakon v krestanstve a to je potom platne, takze ja som krestanka, ale v mojom srdci a urcite neverim tomu, co nejaky clovek pozmeni,,, ako si mozem byt ista, ze to prichadza od Boha, ze to on tvrdi je sice pekne, ale na to, aby som verila, potrebujem trosku viac a zakladom krestanstva nie je cirkev, ale mala by byt biblia 🙂

@canerko este napisem ze mam kamaratku vidatu za Turka,zili v Anglicku a svoju 11 rocnu dceru zahalili co sme sa mi z manzelom cudovali ze preco robia taki cirkus na co sa hraju,mi sami sme to nechapali.Vysvetlenie na moju otazku bolo ze uz ma 11 a ze chodi do zmiesanej triedy a ze sa uz zacala vyvijat a tak ze oni to chcu kontrolovat.Lenze co tu nakontrolujes.Svagrinina dcera utiekla v noci za svojim manzelom len preto ze jej otec nechcel jeho za zata lebo nebol bohaty.teraz su stastny a cakaju tretie dieta.