Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@alice107 a to ty vies odkial ze nemozem mat dve to ti kde nakecali?predstav si ze mam a ma aj syn 😉
a o po 5 rokoch na sk mozes ziadat o obcianstvo to je pri zluceny rodiny,neboj mam to dobre nastudovane neviem odkial si to ty nabrala.o tom vyjadrovany povetcsina z vas sa tu tiez nevhodne vyjadruje az je to zarazajuce,pokial nepouzivas nadavky tak nemas problem.
krestanka som nebola a oficialne som moslimka aj na slov.sobasnom aj iranskom aj anglickom.
niesom taka tupa aby som nic nezistila a len tak sa hrnula do niecoho zlatko
a predstav si ze poznam vela takych ci muzov ci zeny ktore presli z krestanstva na moslimstvo a naopak nik im v tom nebranil a je to rozhodnutie len na tebe.
@ali08 Ak si myslíš že práve konvertovaním na islam si urobila správnu vec, tak ťa nechám v ilúzii ktorá nepotrvá dlho zvlášť ak sa bližšie oboznámiš s právom šaria. Nikto ťa tu neberie a ani nenazýva tupou, len s maximálnymi klapkami na očiach.
@irriss
@seraa Kamarát s ktorým sa poznám od malého decka si postavil dom vedľa mňa. Super chalan a jeho žena je fajn osoba. Pracujú už 10 rokov v Taliansku v gastronómii, domov chodia cez zimu mimo sezóny. Majú tam kamošov, ktorých si pred rokom pozvali na Slovensko na návštevu. Ako inak, pozvali ich okuknúť novostavbu a taliani padali na zadok. Nevedeli pochopiť ako je to možné, že si takéto niečo môžu dovoliť, u nich je rarita ak niekto vlastní nehnuteľnosť. Boli veľmi prekvapení keď videli v akých podmienkach a na akej vysokej úrovni žijeme. Všetci majú predstavu, že sme včera zliezli zo stromov. S týmto som sa ja potýkala počas pobytu v AT stále a mohla som im vysvetľovať, že nie sme banda zadubencov, už nás majú zaradených. Strašne mi to vadilo preto si neviem predstaviť žiť v inej krajine, kde by som bola vždy len cudzinec, vadí mi ak niekto zosmiešňuje a ponižuje moju krajinu, ponižuje tým mňa.
Suseda zostala po 7 rokoch driny na materskej a z Talianska po nej ani pes neštekol, nemala nárok na nič.
V podnájme sme tu mali v susedstve pred 2 rokmi rakúšana čo mal na starosti golfové ihriská a personál v PN. Keď som sa s ním bavila koľko sa u nás priemerne zarába, aké sú dávky pre matky na rodičovskej dovolenke, tak povedal, že pri tých cenách ktoré sú vyššie ako v AT sme vraj čarodejníci keď dokážeme z toho vyžiť a ešte nadobúdať nejaký majetok. Sme skromný národ a to je dobré. 😉
mam jednu kamaratku ruska a spoznala sa s chalanom z gruzinska cize spolocny jazyk a minulost
ked sa to tak vezme
on moslim, nie arab.. uplne normalny sikovny chalan , dve vysky
spoznali sa v talinsku ona ma dceru z prveho manzelstva
po asi 2,3 rokoch sa zacala zaujmat o vieru a nakoniec aj konvertovala a jej dcerka vtedy 12,13 tiez chcela
studovala a tak (on to od nej vobec nepytal) no ale potom sa stalo to ze sa rozisli, lebo chalanovy matka (hlava rodiny!)
nasla manzelku a tvrvala na tom nehc su ju zoberie (slobodnu a bezdetnu)
neviem ci naozaj toto bol dovod preco ju nechal ale nechal ju a ozenil sa
s tou druhou
nebolo to ani jemu moc jedno ale proste asi matka zvitazila..
no a ta moja kamaratka aj tak nadalej je moslimka a aj jej dcerka tiez
ona sama tvrdila ze je vela vykaldov koranu a ze jej vyklad bol skor o respekte k zene, o viere v jedeho Boha
cize neda sa vsetko hazdat do jedneho vraca
este musim povedat ze aj ked to zle skocilo, bol jej verny , pomahal jej a nepodvazdal
predtym mala taliana a s tym si uzila ten ju asi podviedol so vsetkymi aj po kamaratkach siel
a este ho skoro zivila
ja nie som ani krestanka ani moslimka ale podla mna krestanstvo uplne stratilo zmysel
sak je nieco okreme vianoc co krestania dodrzuju?
vobec nie
uz im neni nic svata ak to mam tak povedat, to tiez nie je dobre
pozrime sa dnes na nas svet
vsetko sa moze
kazdy s kazdym , ziadna tradicia nic
kriminalnici maju vacsie prava ako obete, neuplne rodiny, otocovia neznami, nedele sa pracuje o sto sest
@ali08 tak ako si si to preverovala,ked nepoznas zakon o statnom obcianstve sk? naposledy ti pisem,ze cudzinec musi nepretrzite byvat na uzemi sk OSEM- cislom 8 rokov,aky mohol vobec poziadat o udelenie obcianstva SR.
nepochopitelne,ake nezmysly dokazes napisat.
a co sa tyka krajiny tvojho muza a ich podmienok udelovania obcianstva ,tak to viem taktiez z ich zakonov. kto chce mat ich obcianstvo,tak sa musi vzdat svojho.
a co sa tyka zakona sk o sk obcianstve,tak tiez slovensky obcan ak mu udeli obcianstvo iny stat,straca to slovenske. vynimka je u vydatych a zenatych ch obcanov,ktori byvaju na uzemi statu ktoreho obcianstvo prjali na zaklade sobasa s prislusnikom toho statu .avsak ten stat musi akceptovat dvojite obcianstvo.
co krajina tvojho muza neakceptuje.
zakze mi netvrd,ze mas dve obcianstva /sk a aj obcianstvo statu tvojho muza/.
tvoj syn je iny pripad,on ma po vas rodicovh dvojite obcianstvo
sobas mozes mat na uzemi sk samozrejme potvrdeny.
ale to nema nic so statnymi obcianstvami.
@kykka je jasne, ze v mohych vecia ch zavadza a vobec sa nevyzna. z toho co pise je jasne,ze ten jej mal snahu prist na sk. neviem ,ci uz je tam na turisticke vizum,ci ma sobas zlegalizovany osobitnou matrikou na sk a poziadal o viza za ucelom zlucenia rodiny. v kazdom pripade ona ani tusenia nema o niektorych pravnych skutocnostiach.zial,podobne sa chovaju aj mnohe ine slovenky ,co si vzali podobnych muzov
a pise tu uplne nezmysly.
@alice107 nie nevyznas sa do toho...pri moslimskych krajinach ziskavas automaticky obcianstvo pri vydaji, aj ked ho nechces, a vzdat sa ho nemozes..ziadne take ako na Sk ci v nemecku doba pobytu, praca, jazyk...a to svoje nestrati, pretoze ziskala to druhe automaticky vydajom, a ona s tym nic nezmoze..a vlastny stat, teda sk jej ho nemoze zobrat, pretoze akceptuje az trojite obcianstvo vydajom alebo narodenim...takze asi tak..
@vevesh nie vsetky krajiny, GCC nedavaju obcianstvo hned ale az po mnohych rokoch,najmenej desiatich a Kuwait urcitu dobu pozastavil uplne udelovanie obcianstva manzelkam ,okrem toho aby dostala obcianstvo musi byt moslimka,bud rodena alebo oficialne konvertovana a jej povodne obcianstvo jej zrusia a pas poslu na jej ambasadu kde si ho moze vziat,obcianstvo nestrati ale ak zistia tu ze okrem kuwaitskeho stale ma to svoje povodne tak jej kuwaitske vezmu.Nie vsade je to rovnake,kazda krajina ma svoje zakony
@vevesh ja to poznam z praxe. ked tamojsi muz uzatvori manzelstvo scudzinkou,tak su tam iSTE body,co sa musia splnit..... cudzinka ma svoje obcianstvo a ked che nadobudnut ich,tak samusi vzdat svojho . normalne ju ktomu vyzve ministerstvo.a kazdy moslimsky stat ma urcitu dobu/roky / pobytu stanovene na udelenie obcianstva cudzincovi ci cudzinke.
mozno to,co ty tvrdis povedia cudzinkam ich moslimski manzelia. 😝 vybavia im obcianstvo ,lebo sa hanbia,ze maju hlavne vychodoeuropanku.
a obcianstva sa vzdat sk mozes, toho ich potom uz tazsie. a prave preto ti muzi klamu svojim manzelkam cudzinkam.
@kuwait je to v podstate tak ako pises.
@kuwait ja viem, ze to neplati vsade...napr. taky dubaj...ma zakazane manzelstva s inymi "obcianstvami", ak nahodou sa vydaju/ozenia mimo emiratov, stracaju ich povodne obcianstvo...ale to nie je problematika iranu..si jednoducho pozrite stranky iranskeho konzulatu...a tam sito precitate cierne na bielom, ze tam to tak jednoducho je...
@vevesh moji kamosi nie su ani moslimovia ,ani prislusnici moslimskych statov.
to za prve.takze nechapem,kde si vzala to o tych kamosoch.
v irane plati sice saria,ale pre uzatvorenie manzelstvo s cudzinkou plati medzinarodne pravo tiez. . cize iranec uzatvori sobas so slovenkou na sk,ale ona je stale sk obcianka.sobasom sa z jej iranska obcianka nestala.
sobasom len nadobuda v jeho krajine /ak da uznat tam sobasny list/ jej muz prava nad nou.a to sice,ze je bez jej vedomia moze zriadit muz trvaly pobyt, poziadat potom o jej obcianstvoa vziat jej dokumety.on bude ten,kto rozhoduje,kde a ci vobec bude cestovat a ci vobec SMIE: prichodom cudzinky a pobytom na uzemi iranu ma nad nou moc pravnu zakon iranu a teda saria.
moze za nu muz dokonca poziadat o obcianstvo krajiny a pas dostane do ruk on. a len on da suhlas na cestovanie.
muzi velmi casto klamu hlavne vychodoeuropanky ,aby mali moznost im vziat doklady.
@alice107 v jednej casti mas pravdu, ale pozri sa aj laskavo na oficialne stranky a nezovseobecnuj medzinarodne moslimske pravo...co stat, to ine maniere (aj ked je moslimsky) a zalezi z ktoreho statu ta zena pochadza, kazdy stat ma s inym statom ine dohody...a nerozoberaj kto co komu ako povie...