icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

mariuskaa
21. mar 2014

@canerko to si dobre vystihla 🙂
Ked uz sa o hygiene bavime.
Slovaci po storocia nevyrastali s "bidetom", stale je to skor zvlasnost ako pravidlo v slovenskych domacnostiach.
Ty si hovorila , ze si Turkyna, ze ? (pises super po Slovensky), V turecku je to normalne, bud to maju zvlast, alebo bidet a toilet v jednom. A to nie je len na hoteloch, ale vo vacsine tureckych domacnosti. (Teda este som sa netretla so ziadnou bez).

mariuskaa
21. mar 2014

Samozrejme, ze tym nechcem povedat, ze slovensko je menej civilizovaná krajina ako moslimská, alebo ina. Len ked uz sme pri bidete som to spomenula.

erjona
22. mar 2014

@digysa Maly ma 10 a mala 8 rokov, albanky vedia, ale nie moc - skorej rozumeju, slovensky sa uplne v pohode dorozumeju, len sklonovanie niekedy mi usi trha 😀 Ale to sa doladuje vdaka mamine, ktora je casto u nas a nemecky vedia perfektne, kedze su v AT narodene... 😀

canerko
22. mar 2014

@mariuskaa praveze som reagovala na tu hygienu lebo vela Slovakov to any len netusi a preto su vsetci prekvapeni ked je o tom rec,nikoho som s tym nemala umysel urazit.

canerko
22. mar 2014

@demo Uz som ta prosila aby si sa do mna nenavazala, ked nevies komunikovat somnou ako dospela osoba tak vobec nekomunikuj a radsej do mna nerip lebo mna nevyprovokujes.Ano sme cistotny a nechodime hocikde len tak na zahod.Radsej si skontroluj ci mas dostatok toal.papieru lebo je zjavne ze ti bidet chyba.Ak chces tak sa s tebou mozem bavit aj takto.Spokojna???? 😀

zuzana76
22. mar 2014

@canerko tak to neplati vseobecne, u nas sa zasadne sprchuje po velkej, a zase v turecku su vo vacsine miest - skoly atd--- aj restauracie stupackove zachody, co zase u nas nie je

canerko
22. mar 2014

@zuzana76 ako som uz povedala: nikoho som tym nechcela urazit ale ked sa s niekim bavim o hygiene po velkej cuduju sa.U nas je to samozrejmost v niektorych krajinach este len prednedavnom zacali umyvat po velkej.To bola reakcija na to ze Arabi smrdia,nesmrdia len pouzivaju take ich orientalne vonavky.dalsia vec je ta ze mi (teraz hovorim o moslimkach)sa holime nakomplet ci ze cele ochlpeniehore,dole.Nehovorim ze to Slovenky alebo Europanky nerobia ale minule sme sa rozpravale s jednou kamaratkou a ta povedala ze ona sa veru neholi a ma baranicu,no neviem si any nechcem si predstavit ako to vyzera ked zena ma svoje dni.Ano som moslimka ale s svojimi Slovenskymi kamaratkami sa bavime uplne o vsetkom lebo ich to zaujima a ja nemam dôvod im nepovedat ako to u nas bezi.

zuzana76
22. mar 2014

@canerko no ved ja som sa neurazila, kazda krajina ma to svoje - v Grecku zase pouzity toaletny papier nesplachuju, ale davaju do koša vedla zachoda, to mi tiez pride zvlastne, vraj maju uzke potrubia co vedu do zachodov

takze kazda krajina ma to svoje

a ten pach - ano mne ludia pachnu, ale napr. aj Nemci mi pachli inak, niezeby som ich ovoniavala 😀 , ale proste som to citila, aj ich domovy mali inu vonu ako u nas na Slovensku

zuzana76
22. mar 2014

@canerko a zase aj to holenie sa podla mna neda zovseobecnovat, urcite starsie zeny - babicky sa neholia asi ani v Turecku, ci je to nejaky ritual? ze to robi kazda zena?

zuzana76
22. mar 2014

a zase treba rozlisovat, v nejakej africkej krajine by som sa bala len tak pit vodu z vodovodu, alebo si kupit hocico u poulicneho predavaca, takisto aj v hoteloch sa casto stavalo, ze ludia dostali crevne problemy, ale v Turecku som ziadn strach nemala, ale jedlo u poulicneho predavaca som si predsa ani tam nekupila, ale to nerobim ani tu na SK, jest chodim zvacsa tam, kde viem, ze dobre varia

canerko
22. mar 2014

@zuzana76 ano je to pravda iny kraj iny mrav.Mi mame na prvom susedov a su to Olašaci.Normalne sa s nimi zdravim,prehodime sem tam niektoru vetu a su uplne fajn,a pritom vieme ze Romovia maju taky zvlastny pach lebo vonou bi som to nenazvala,ale oni nemaju, dokonca aj byt maju prerobeny,ta pani stale upratuje,vzdy ked idem do vchodu tak mlati handrou.Raz sa ma opytal jej manzel:Nevadime vam?Viete ze sme cigani?A ja nato:A preco bi ste mi vadili ved ste clovek,dokonca manzelov najlepsi kamarat je Rom.

canerko
22. mar 2014

@zuzana76 No o starsich neviem,moja mama ma 55 a holi sa.a tato kamoska co sa neholi tak ta ma 35.Aj nasi muzi sa holia uplne,teda prsia a nohy nije

themazda
22. mar 2014

Ahojte, prepáčte, že nepíšem k tém ale chcela by som vám poproosiť o pomoc k Diplomovej práci. Prosím vyplnte mi dotazník a zieľajte tento link:

https://docs.google.com/forms/d/1A5WGNcwEvT_uWD...

PS: Ja sama mám priateľa Taliana a iné kultúry neznamenajú nič zlé. Keď som bola v USA bývala som s troma moslimami, mám veľmi dobrú kamarátku z Istanbulu a často sa navštvujeme. Preto radím, zahodte predsudky 🙂

demo
22. mar 2014

@canerko az na to, ze ten vas zdroj hrdosti - mimoriadna hygienickost v islamskom svete, je uz poriadne expirovany. Asi tak 400-500 rokov po zaruke 😉.

Vo vseobecnosti sa da povedat, ze kym moslimovia v historii vyrazali dych kriziakom svojimi hygienickymi navykmi, vyholovanim, verejnymi kupelmi a pod., kriziaci moslimov sokovali svojou velkorysostou voci svojim manzelkam. Takze to zhrniem: su ludia, ktori sa naparuju, lebo sa ich predkovia uz pred starociami holili a umyvali a inych ludi, zase zdobia cnosti ich a ich predkov 😀

canerko
22. mar 2014

@demo naposledy ti poviem a uz sa k tebe vyjadrovat nebudem lebo som ty uz raz povedala ze sa mi nepacis:ano sme cistotny a zijem v roku 2014 a nije v stredoveku alebo v casoch kriziarskych vojen tak ze mas velmi slabe argumenti.Pekny den ti zelam.

zuzana76
22. mar 2014

@canerko ty si z Turecka ? a mas manzela turka ci slovaka? skoda,z e nie si z NR, ja sa snazim ucit turectinu, ale potrebovala by som konverzovat

yanni
22. mar 2014

@canerko
to s tym holenim je len z casti pravda. Kto nechce, tak to nerobi. ani moslimky. Mam tu vela kamosiek a znamych a nie vsetky sa holia. A napr. ja sa holim na kompletku, kamoska tu v DE Slovenka tiez a dokonca moj muz, cistokrvny Nemec, sa holi komplet. Naozaj vsetko. Prsia, ruky, dole, aj nohy. Dokonca aj ritusu 😀 A to nie je vobec nejaky velky chlpos. Taky blondavy priemer, povedala by som, ze dokonca menej ako priemer. A nema to nic spolocne s nasou kulturou ci nabozenstvom, jednoduche ja som sa holila stale a on skusil raz a sa mu to zapacilo. Teraz dokonca rozmyslame o lasery aspon na miestach, kde to holenie je riskantne a dost neprijemne.

A predstav si, ze moj otec Slovak, 60 rocny, sa po velkej stale sprchuje. A bolo to stale, inak to ani nepoznam. A ked nema moznost, alebo nestiha, tak su vzdy po ruke vlhcene babyvreckovky.

Inak co sa tyka tych bidetov. My staviame dom, bidety nechcem ale objednala som si toalety s vyhrievanym sedakom a sprchou s teplou vodou a fenom 😀

http://www.villeroyboch-group.com/de/presse/pre...[tt_news]=2964&cHash=fe89c3465aebefeefe799e163c6aebaa

maria200981
22. mar 2014

@zuzana76 mozme konverzovat...ja mam turka a turectinu vcelku pekne ovladam

zuzana76
22. mar 2014

@maria200981 to fakt? dakujem, pisem IP

mariuskaa
22. mar 2014

@yanni ten laser nebude fungovat na svetle chlpky a bledu kozu.
Ja som bleda svetle vlasy, mala som jemne chlpky dala som si robit 3 partie tela a . bolo to zbytocne $ vyhodene. Mala som pokoj mozno na 1 rok a potom to dorasta.. Zisti si to poriadne a pogoogluj. . Jedine tmave a huste ochlpenie... cim tvrdsie tym lepsie na trvale nasledky.
Ak to chces len ako udrziavania - 1 za 6 mesiacov tak odporucam.
Druha vec, mne to robili pred 8 rokmi , mozno uz je terajsia technologia lepsie na tom ako predtym. Co asi je.

demo
22. mar 2014

@yanni skratka a dobre umyvat sa po velkej je nieco uplne prirodzene a normalne. Nie je to nijaka islamska specialita. Zakladat si na tom a pisat to do diskusie ako nieco cim sa odlisuje moslim od nemoslima je uplne absurdne.

canerko
22. mar 2014

@zuzana76 Som z Macedonska ale Tureckej narodnosti.Najlepsie je ked sa rec naucis konverzaciou.to bisme musele sediet spolu a rozpravat sa.Turectina ako ju pises sa vsetko tak necita.Ale uz sa ti ozvala Maria tak dufam ze to zvladnete ale pytat sa mozes.Ak mas moznost v Panta Rhei maju velmi dobry slovnik s prekladom ale normalne cele vety nije len slovicka a nije je to ten cestovatelsky ale normalni slovnik

canerko
22. mar 2014

@yanni Ja som nepovedala ze sa ani jeden Slovak neumyva alebo neholi ale tych co poznam to nerobia a na zaklade toho som vsetkych nedala do jedneho vreca a kolko viem nikoho som neurazila.Urazila som raz lebo som bola vyprovokovana naco nasledne moj koment bol vymazany.Ano,povedala som doticnej ze je rasisticka spina a co dalej to sa viac utvrdzujem ze som mala pravdu a ja sa nebojim povedat co si mislim a doteraz ma moj instinkt nesklamal.Bohuzial alebo vdakaBohu nepaci sa mi a hotovo.

zuzana76
22. mar 2014

@canerko mam konverzacnu prirucku, ako pises su tam cele vety, chyba mi gramatika, v slovencine asi ani neexistuje nic take, dokonca ani slovensko-turecky slovnik som nenasla v kniznej podobe, rozmyslam, ze si kupim nejaku gramatiku turectiny vo Viedni, s citanim problem nemam, to je podobne ako v nemcine - teda su urcite pravidla a potom uz to citanie ide. Aj niektore grataticke javy uz ovladam - ako tvorba mnozneho cisla podstatných mien, momentalne sa ucim casovat a vyjadrenie padov a predloziek pomocou koncoviek

yanni
22. mar 2014

@mariuskaa no ze to bude navzdy, tak s tym ani nepocitam. U muza by to asi ani nefungovali, ale co sme si vybrali, tak ti su seriozni a naskorl pokukaju, ci to ma vobec vyznam. Ja mam sice bledu pokozku ale chlpky su tmavsie. Len ja by som si chcela dat len tam dolu, to ma vzdy rozculuje tam holit. Inak inde nie je problem prebehnut, mam tych chlpkov malo a zaujimave, ze nedorastaju az tak rychlo. Takze mne keby to tam dolu vydrzalo len pol roka ci rok by bolo super. Asi by som skusila najskor raz, kolko sedeni by som potrebovala a kolko by to stalo a ako dlho by to vydrzalo a potom by som sa popripade druhy krat rozhodla pre alebo proti. Ved uvidime. Teraz to aj tak nebudem davat robit, vraveli nam (zatial sme tam len volali), ze najlepsie je to davat robit v zime. Tak sa uvidi.

yanni
22. mar 2014

@canerko ved ja som ta nechcela urazit alebo napadnut. Ja som len napisala to, ako to poznam ja. Jasne, ze kazdy je iny. Ale moj nazor je ten, ze s kulturou ci nabozenstvom to v dnesnej dobe vobec nnic nema spolocne.

canerko
22. mar 2014

@zuzana76 ano mas pravdu u nas su vety take volne ,neviem ako to vysvetlit,napriklad vy na sk poviete:Zajtra idem rano do roboty.to je u vas normalni slied sloviciek.U nas tu vetu mozeme povedat na tri sposoby.Cize volna konverzacia.Dufam ze som slov.vetu napisala spravne.Na strane druhej mi v Macedonsku hodime do tureckej skoly,piseme,hovorime a citame spisovnu turectinu ale doma, na ulici nehovorime spisovne.Povedala bisom ako napriklad vyhodniari alebo rusinci.Nam nasu turectinu v Turecku nerozumiju ale mi rozumijeme lebo sa ju ucime spisovne len nekonverzujeme spisovne

canerko
22. mar 2014

@yanni Ja sa necitim urazena,vobec nije.Ano mas pravdu.Ako som uz povedala reagovala som na prispevok asi 3 strany dozadu kde jedna tvrdila ze moslimovia smrdia.O nic ine neslo.Pisala som svoje skusenosty tak ako kazda z vas svoje.A netvrdila som ze sa len moslimovia holia alebo umyvaju po velkej.Nema to vyznam uz rozoberat lebo sa stale tocime do kolecka a je uplne normalne dodrziavat hygienu,teda mal bi ju dodrziavat kazdy rozumny clovek

erjona
23. mar 2014

@themazda Hotovo 😀

erjona
23. mar 2014

@eva8 Ja som este zahalene zeny nevidela v SK, ale zasa nemam cas chodit po obchodnych centrach, kedze mam milion inych veci na starosti,, v BA to mozu byt aj moslimky, co ziju v AT, hned pri hraniciach a boli na nakupoch 😉