Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@digysa burky sa nosia v afganistane. Je to najsilnejsia kava takpovediac. Nie je to odev, ale muciaci nastroj. To su tie komplet zahalene zeny s priezorom na pozeranie, ktory je vsak prekryty hrubou tkaninou typu panama. Je v tom teplo, zeny sa potacaju, zakopavaju, nevidia dobre, periferne videnie nulove, pohlad hore a dolu nulovy, pohlad dopredu rozmazany. Ciste SVINSTVO. A v mene coho asi? To ani nenapisem, lebo je to zbytocne.
ta burka sa aj mne zda uz az ako tyranie, inak ostatne druhy mi nevadia, ale prekrytie tvare ano, napr aj na letisku mohli taketo zeny prejst bez odkrytia tvare, je to nezodpovedne, mali by ich poriadne tiez skontrolovat, je to nebezpecne aj pre ne same, v takom niecom urcite poriadne nevidia a aj zrak podla mna trpi, ked sa moze na svet pozerat len spoza niecoho
Zdravím Vás mamičky. Mám takú netypickú prosbu, dúfam, že neprestanete čítať po prvej vete emoticon Som končiaca študentka na psychológii UK v Bratislave, robím diplom.prácu na tému Zážitok virtuálnej komunity, kde zisťujem, aké sú vzťahy v online skupinách na internete a aká je vzájomná podpora členov/členiek medzi sebou. Je to len 22 otázok , na pár minút, ak by ste si našli čas veľmi mi to pomôže a budem vďačná. Týka sa to tejto komunity MODRY KONIK, čiže ak Vás môžem poprosiť odpovedať vrámci nej.
Ďakujem pekne a ostatným sa ospravedlňujem za tento príspevok.
tu je link na vyplnenie
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fo...
@zozole1886 Hotovo 😀
Tak ospravedlnujem sa, to co vacsinou vidam nie je burka ale hajib,alebo ina satka,ale teda aj take ako burku som uz videla.Ale ako pozeram,v kazdom pripade patria k moslimom nie?
@eva8 Oh ta prva fotka sa ti nepacila? Co konkretne? Ta bola prave ta najlepsia.
Nebavime sa o vydatych (teda ja nie) ale poukazala som na Nabozenske zeny obliekajuce sa "na jedno kopyto"
Ja odlisnosti nevidim. Maju to podla biblie (inej knihy), kde cnostna zena by sa mala modestne obliekat a zakryvat si hlavu. Najlepsia je mozno ta zidovka. ;o)
@mariuskaa s tím obrázkem si trochu mimo, catholic nun, a to ty dobře víš, je přece řádová sestra, řeholnice nebo jeptiška jak je komu libo. A to oblečení je v podstatě uniforma a ne cicilní oblečení. Takže srovnáváš uniformu a civilní oblečení. Jak je to u židů nevím, žije jich tady dost ale nechodí takto, to nejspíš v Izraeli, ale za to šátků jsem viděla hodně, v Bratislavě v ZOO, v Brně je jich velká komunita, tam dokonce i nikáb. a před 15 roky i v Klimkovicích v lázních, kdy šel pán v bílem hábitu s červeným šátkem ( nevím jak se tomu říka) kolem hlavy, za ním 3 ženy v čadoru a za nim houf dětí
@ellise
to je mnizky každodenne oblečenie. Takze s uniformu to uz nema nic spoločne. Takto sa oblieka do konca života ako "nevesta kristova". Uniforma je napríklad v zamestnaní (hotelová uniforma, letuška...) co si po pracovnej dobre vyzliekas alebo neobliekas cez vikendy alebo v norm živote.
Nemôžeš napísať, ze som mimo(maximum, ze podla môjho názoru....). lebo ja som neni autorkou tej fotky aj ked by som rada ňou bola. 😎 pretože ma milióny názorov ako mam ja.
V moslimských pravidlách obliekania by som toto dala ako maximum zahalenia. A mali by menej problémov.
Rozdiel medzi katolíkmi, zidmi a moslimami a ich odlievania by boli minimálne a hlavne spravodlivé. Ale najlepsie by bolo kebyze je to dobrovoľne.
Dobrý link s rôznymi fotkami zahalené zeny v ostatných náboženstvách.
http://seattletimes.com/html/picturethis/201898...
@mariuskaa -ale dobre ti napisala ellise,bolo by to rovnake,keby sa ako mnisky obliekali vsetky zeny,ktore su katolicky,vtedy by to bolo porovnatelne.Mniska vykonava svoje povolanie,ku ktoremu patri aj jej oblecenie.
@buducamama vysvetlila? ja som sa nic nepytala.
😉 ja mam vlastne nazory. mozeme mat odlisne. Ale to je vsetko co to je, odlisny nazor. Nie zly, len odlisny.
@mariuskaa O com tocis? Nerozumiem. Ja osobne mam tiez rada satky a dokonca pouzivam velke saly v zime namiesto ciapok. Paci sa mi to.............. Ale stat mi to nepredpisal a ani moja viera.
Zas to neprehanaj.........
Porovnavas tu mnisku a muslimsku zenu.
Mniska sa rozhodla pre toto poslanie niekedy, ked mala 16-17 rokov. A jej poslanie ju zavazuje nosit urcity druh odevu.
Muslimka sa muslimkou narodila........o jej odeve bolo rozhodnute.
Ja som katolicka- nie mniska. Ja mam tiez moznost sa rozhodnut, co si rano obleciem.
@mariuskaa len ta tabulka s percentami nema velku vypovednu hodnotu, kedze je zalozena na domniekach a nazoroch ludi, ze ako by mali zeny byt oblecene (a tiez nie je napisane, kde a koho sa pytali...) 😒
inac v tych deleniach sa vobec nerozdeluje klasicka satka a hijab...(v skutocnosti je to sakramentsky velky rozdiel..) 😎
@digysa ale aj mnohe moslimky sa mozu rozhodnut co budu nosit, ja viem, ze mnohokrát to rozhodne ich manzel, ci otec / ale myslim, ze aj vela tych, co chodia nezahalene, teda aspon v Turecku - viem, ze v iných krajinach je to asi prisnejsie, ale rozhodne si ani nemylsim, ze je na vine islam, skor rozne interpretacie ludi /, tie satky podla mna vôbec nie su nic strasne, mne sa to dokonca aj paci, ked je zena pekne zladena a ma satku nevidim na tom nic zle
@demo @dygisa ...burky su taky paradox historie 😒 😎 .....najprv ich nosili bohate zeny, aby ich nebolo vidiet. neskor sa "poopicili" vsetky zeny, lebo chceli ukazat, ze nie su horsie ako tie bohate. potom sa bohate zacali obliekat normalne (zahodili burku), aby sa odlisili od tych chudobnych a potom prisiel taliban a nariadil to vsetkym zenam. v sucasnosti je sice pravo volby (ne)nosit, no ale urcite tupe muzske mozgy...... 😎 😎
@zuzana76 v 10-11r sa malokedy rozhodnu same alebo 3-4r dievcatko so satkou na hlave tiez nie je z vlastneho rozhodnutia 😅
Btw tie mnisky poznam viacero reholnych sestier a vacsina radov uz v tejto dobe taketo habity nepouziva - chodia oblecene skromne ale v civile - ak by ich clovek videl v hluciku babiciek alebo teticiek a nevedel ze su reholne sestry tak na to ani nepride, tie ich habity uz nosia len niektore rady a samzrejme tie co su enclaustradas - tie co su zavrete v klastore a nevychadzaju - myslim si ze nemusim dodat ze tie enclaustradas su tam z vlastneho presvedcenia a ze ich tam nezatvaraju ich rodicia
@prasiatko30 ja teda neviem, ale ja mnisku rozoznam, jasne, ze je to ine, mniska a moslimka v civile, 3-4 rocne dieta so satkou , resp zahalene som este nevidela, ved oni sa zahaluju az odkedy maju menstruaciu, nie?
@digysa
@prasiatko30 ale inak my sme sa tiez kedysi zahalovali - teda vydate zeny nosili cepiec, ci satku, takze az take zvlastne mi to zahalovanie nepride
@zuzana76 hej ale prava zien dost pokrocili aspon v druhej polovici 20st sa teda dost pohli dopredu co o mnohych moslimskych statoch a o mnohych moslimoch sa nemoze povedat. Len taka kuriozita este v 70r minuleho storocia bol potrebnu podpis muzskeho rodinneho prislusnika na to aby si zena mohla otvorit bank ucet ale na stastie tieto veci su uz len to - anekdota
@zuzana76 Tak ale ja o satke nehovorim..........a ani som satku nespominala. Pisala som, ze som v rakusku videla asi 15 zien takto zahalenych. A toto sa mi rozhodne nepaci.
Ked je vidiet iba oci v ciernom ruchu. Pre mna je to absolutne neprijemny pocit, ked sa nachadzam v pritomosti takychto zien. Pripadaju mi uplne strasidelne a je mi jedno, ze take v skutocnosti nie su, lebo skutocnost je len jedna- 2 ocne jamky vykukajuce z cierneho platna.
Tak isto my tie satky nosime viac-menej koli mode a dost lezerne.....oni si ich perfektne doma ponapravaju, aby im ani jeden vlasok netrcal..... tiez psycho. 😅
@digysa to že máš z nich blbý pocit je přirozené, protože když s někým mluvíš, sleduješ jeho mimiku, ani nemusí otevřít ústa a ty hned víš jestli je přátelský, veselý, utrápený, naštvaný, unavený.... když vidíš jen oči z nich nevyčteš nic, a proto má člověk přirozený strach, proto že neví co může očekávat.

Vďaka týmto témam sústavách odborníčka haha. ;))
Uz len čakám kedy aká fbi pride skontrolovatpocitac. Co toľko googlujém a "vzdelavam sa"!
Neviem ake čísla su to pre roznekrajiny. To by som určite našla rozne.
Toto nie su čísla ale na ženy ako celok Ale na zeny ktore su veriace.