Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@sisaka nie nepoziciavam.
Nemam skusenosti s prevodovkou normalnou. Jazdim len na automatiku. Okrem toho v BA su blazni vodici a dopravne predpisy sa tam velmi nedodrziavaju, by som sa bala.
Ked som na Sk Beriem Taxi a a raz som muzovi povedala nech vyskusa so mnou MHD. Ze takto sme vyrastali, chodili do skoly autobusmi ... Moj muz je horenos on aj na nase "bytovky komunisticke" zo zaciatku hovoril, ze su to ako "Projects" 😕
- (v usa sa stavaju tieto "projects" co su vysoke panelove byty pre nizsie ekonomicke vrstvy)... Asi ako Petrzalka, Dubravka, Devinska, Vrakuna.... Minule sme ostali v Danube tyzden (co bol inak dost horor sam o sebe)
To som sa navysvetlovala, ze v mestach tak vacsina vrstevnikov vyrastalo... bytovky a MHD. ;o)) A brali sme to normalne.
Takze spat k MHD. Bol asi jun a isli sme len 20 minut jednym spojom, mal zazitok, hlavne z upotenych ludi. V tomto som bola asi kruta k nemu, on komunizmus nezazil len z rozpravania. A na SK stale komunizmus fici, tak mal zazitok. Inak chodim taxikmi.
A co digysa spominala tie rozdelovania emigrantov. Do ani jednej z tychto kategorii tiez nepatrim ale to uz sme si vysvetlili. Mam tu ale kopu rodiny, co odisli v 70 rokoch, kvoli politike. (a velmi velku siroku rodinu co odisli v 1890-1914 cez Ellis Island. Ale myslim, ze teraz ludia odchadzaju pre ine veci.
@mariuskaa to musel mat muz dobry kulturny sok 🙂 Inak tie prepotene busy, to je cista hruza, takze tomu sa chceme tiez vyhnut. Keby som isla sama s detmi, tak tiez na to kaslem, ja sa na Slovensku neodvazim soferovat, tak by sme boli odkazani na MHD, ale muz chce ist tiez (ze sa mu patri po 10 rokoch) a teda ked uz ide, tak to chceme vyuzit na to, aby sme detom troche ukazali Europu, Slovensko ....
my sme mali Audi aj Mercedes vito(minivan) pozicane (z Nice,Holandska,Nemecka a nikomu sme nehlasili ci pojdeme s autom aj do inych krajin EU a nikto sa nas na to nepytal.Visa carta stacila jedna blokli na nej 1500 eur ako insurance + suma za pozicanie auta,mavame pozicane 6 tyzdnov a s poziciavanim nieje problem.
@sisaka Tak toto som aj ja velmi rada - moje deti nepoznaju ani pojem cigan. Su od skolky zvyknute, ze spoznavaju deticky roznej farby pleti, vobec im to nepride cudne. Ked bol moj maly malicky, tak sa ma spytal, na jeho najlepsieho kamarata v skolke (Filipinec), ze preco ma ine oci, ako on 😀 Som mu vysvetlila, ze sme rozne narody a mame roznu fyziomoniu, no a viac to neriesil, ani nerozlisuje, ty si turek, juhoslovan, rom, cernoch, mulat a podobne, je to uplne prirodzene pre neho,,, na SVK, sa este stale za inymi narodmi, ked su ini ako Slovaci otacaju a staci niekedy, len aby si nerozpravali po Slovensky 😉
@mariuskaa Aj ja si myslim, pokial je vysokoskolak vzdelany, ma rovnake prava, lebo aj ten europan, ked ide do nejakej EU krajiny sa tiez musi naucit rec a potom moze mat pracu rovnu vzdelaniu,,, A ako sa ten biely dokaze rec naucit, dokaze sa ju aj moslim naucit 😉
@mariuskaa Teraz je jazda po BA v pohode,,, su prerobene mnohe krizovatky a ja som nemala problem, ze by niekto nedodrziaval predpisy, len este stale jazdia rychlejsie po meste, ako je dovolene, to jedine by som im vytkla, ja si idem v pohode povolenou rychlostou v pruhu, v ktorom potrebujem a len vidim ako ma auta obiehaju a niekedy aj vytrubuju 😉
@kuwait to bol iny rusky milionar, s ktorym chodila modelka naomi campbell - on sa volal Vladimir Doronin. Co sme sa bavili.
http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-23...
@sisaka Zial s rentovanim auta ti nepomozem. Moji rodicia maju 3 auta a pocas navstevy jedno z nich vyuzivam ja s muzom a detmi.
Ja by som si asi rentovala auto cez sestru, lebo ona je Rakusanka.... Takze vzdy by som mala riesitelnu situaciu.
A kolko zijete uz v Kanade? Deti ucis lyzovat? (tu vidis z mojich otazok, ako mne chyva zima.....aky paradox, teba ide porazit a ja sa nemozem dockat dalsej zimy 🙂 )
@mariuskaa K tomu Slovensku. Je pravda, ze my Slovaci mame "rasistickejsie" zmyslanie, zivotny styl....
Ale zamyslala si sa aj preco to je? Cela historia naseho statu.....
My sme boli vzdy pod nejakou nadvladou. Vzdy sme boli ti "poddani".... Doteraz netusim, ako sme mohli prezit tolko panovnikov a nadvlady.
Je nas 5 mil. Sme nesmierne malicka krajina. Vies si predstavit, keby sme nemali taka "tvrdsie" naroky na pristahovalcov, co by sa stalo s nasou krajinou?
Poviem Ti tak: Neznasam, ked sa porovnava kriminalita USA so Slovenskom. Kazdemu vysvetlujem, ze toto je neporovnatelna vec.....Slovaci maju 5 mil obyvatelov a je to jeden stat. USA ma 315 milionov ludi a sklada sa z 50-tich statov.
Cize je jasne, ze asi tych zlocincov/debilov/negramotnch ludi/ hlupakov a pod bude viac, ako na SK.
Ale percentualne uz som si neni ista....
Prave z tohto hladiska (populacia) nerada porovnavam Slovensko a USA co sa rasizmu tyka. My predsa nemame take moznosti, ako USA, aby sme tu velkodusne prijmali akukolvek haved sveta....
Slovensko je male a musi si sakramensky dobre strazit svoju kulturu, jazyk, tradicie a hodnoty. Ved my sme populacia jedneho statu v USA ( New York ma nieco cez 5 mil obyvatelov).
Porovnavame neporovnatelne.........
A ked si predstavim, ze v roku 2050 ma byt na Slovensku skor 40% romskej populacie, tak skutocne mam z toho obavy. Lebo tych prisposobivych romov na Slovensku stale nie je viac, ako tych z Luniku 🙄 🙄 🙄
@digysa a ja som zase alergicka na to, ked niekto donekonecna opakuje, ze Slovaci cu rasisti. Najma, ak sa ako priklad uvedie, ze sa na ulici obzeraju za cudzincom inej farby pleti. Rasizmus sa nedefinuje ako obzeranie sa po prislusnikovi inej rasy!!! Taketo obzeranie alebo dajme tomu ocumovanie, je skor dane tym, ze sme vnutrozemska krajina. A ako taka, mame prirodzene malo zive kontakty s inymi rasami -- odhliadnuc od tatarskych najazdov a podobnych atakov z azie 🙄 . Zivot vo vnutrozemi je prirodzene uzavretejsi, ako zivot na pobrezi, kde odjakziva panoval culy medzinarodny obchod. Nuz a tu musim podotknut, ze som sa v zivote nestretla s vacsim rasizmom - myslim takym tym poulicnym nahodnym (nenavistne pohlady, mavanie pestami a pod.) ako vo vacsich mestach rovnikovej afriky. Takze teraz neviem, kto to tu pisal o tom obzerani sa za cudzincami - ci mariuskaa alebo erjona, s takouto nevrazivostou voci cudzincom som sa na SK v ZIVOTE nestretla. a navyse, co je na ocumovani zle? Tak ja neviem, ked vidim nieco alebo niekoho zaujimaveho, tak si ho obzriem. no a? to je rasizmus? ak si obzriem pekneho chlapa belocha tak je to ok, ak si obzriem cernosku tak je to rasizmus?
@digysa
s tou kriminalitou to som pisala ja?
Urcite neporovnavam. Neda sa to porovnavat.
Samozrejme, ze je to aj z historie. Ale Slovaci by mali vychovavat deti nie aby rozdelovali podla farieb ale podla cloveka. Nie, ze on je cigan s nim sa v skole nerozpravaj, lebo ti este nieco ukradne...etc...
Ale zpoznaj a potom si urob vlastny nazor. Rozdelovat ludi na dobrych a zlych.
Za narocne podmienky na prestahovanie sa a bez financnej podpory cudzincov v EU som aj ja. Pokial maju vzdelanie, skusenosti, vedia jazyk a maju moznost mat rovnaku zivotnu uroven ako "domaci". Vsak ja nikde nehovorim, zeby som chcela by toto tam (v eu) nebolo. Ved v usa to funguje "dobre" a ludia naozaj tu idu za pracou a nie za nejakymi socialnymi vyhodami bez prace. A maju rovnake financne ohodnotenie ako domaci. Porovnatelne. AK su odbornici samozrejme aj lepsie.
Demo, zda sa mi, ze o tom hovorila Eva, musis sa jej spytat (alebo koho), co tym myslela, ze sa jej pozerali na dceru. (Alebo aliza)?
Nemam rada, ze vypichnes malicku vec a toho sa drzis ako obhajoby. Urcite ked si obzeras cernosku neznamena, ze si rasistka. Nebud vztahovacna.
Ina zena tu prispieva, co rozdeluje ludi na bielu, vyssiu class, majetnu skupinu a vsetkych ostatnych.
A inu farbu pleti ako bielu nepovazuje za rovnocennu. Ale takych su tisicky.
Rasizmus je presne to, co som spomenula ja vcera 28.marca v prispevku o 16:32.
To je ten rasizmus na SK. Alebo hadzanie bananov (pred par rokmi) na futbalovom stadione africky vypadajucim protihracom, ktori prisli na priatelsky zapas. Taketo medzinarodne trapasy.
Ked automaticky si niekto pritiahne k sebe kabelku alebo prejde na opacnu stranu, ked sa k nemu blizi niekto inej farby pleti. Ked na trhu prace nemaju rovnake podmienky.
STale hovorim o tych poctivych slusnych ludoch. Ja som nikdy nespomenula, aby sa romom, alebo pristahovalcom na SK (v EU) davali pracovne miesta, len tak.... vieme ale dobre, ako to je. ludia nemaju rovnake podmienky! A ludia ich automaticky podcenuju.
@mifonka ahoj prepac, ze ta tu oznacujem, a "vtahujem" do konverzacii, ak chces vyjadri sa sama co si myslis o slovenskej diskriminacii. ci si sa s nou niekedy stretla. Ak sa ti nechce pohoda. Pekny den.
@erjona Haved sveta- ludia bez vzdelania/ bez remesla/ negramotni, ludia drogovo zavisli, ludia, ktori mali vazne problemy so zakonom(zabitie, velke kradeze, pedofila, obchod so silnymi drogami, obchod s ludmi, mafiani), ludi co utekaju pred trestom zo svojej krajiny, aby sa mu vyhli.
@mariuskaa Nie o tej kriminalite to citam vsade na interneta, v kazdom slovenskom denniku, na kazdom portali......A z coho sa fakt musim smiat je, ked niekto trepne tu osuchanu frazu, ak nejaky mladi ludia na SK spachaju nejaky zlocin: " To maju urcite z tych americkych filmov" 😝 😝 😝 Cokolvek sa prihodi na Slovensku zle, tak to ma na svedomi americka kultura 😀
Jedine, co nespajaju s amerikou su autonehody opilcov.... 😉
Co sa tyka toho futbaloveho zapasu, tak to je ozaj smutne...to povazujem za rasizmus.
Ale napr to pritiahnutie tasky povazujem za zvyk. Poviem ti, ze ked pridem na Slovensko tak moja mama mi neustale zapina zips na kabelke. Ja jej stale hovorim, prestan mi to robit (lebo som zvyknuta, ze mi je pomaly cely obsah tasky vidiet) a ona mi vravi- Ty si sa snad zblaznila, mas tu doklady, co nepoznas ciganov? - ano presne takto mi to povie a ma pravdu. Nam uz bolo ukradnutych tolko veci, ze ZVYK JE ZELEZNA KOSELA. To nie je rasizmus, to je zivotna skusenost.
@demo Suhlasim, my fakt ocumujeme, lebo nemame s cudzincami az tolko docinenia.....
Ale nebudem ani tvrdit, ze Slovaci z hlboka kaslu na politicku korektnost. A ja to beriem skor ako pud sebazachovy, nie az tak ako rasizmus.
Poznam vela ludi slovakov, co exotiku priam zerie a hrave sa vsade, kde biela farba nie je....chcu spoznavat.
@digysa
Ale demo si vzťahovala na seba poznámku ze ked ocumuje ci je rasistka.
Na Slovensku samozrejme ze ocumuju ked jediný černoch tam bol Majga!
(Viac, aj som mala na základnej napríklad). Ale ludia si stale nezvykli na iné národnosti. Však uz len Maďarska menšina ma neprajníkov. (O Tom ze by mali Vedieť po slovenský nehovorím teraz)
A to rasizmus NIE je. Otázkou ale je, ci Slováci sa vedia chovať a čumia ako neandertálci a este si popritom šepkaju. ;))))) ze ten na koho sa sústreďujú si to všimne a je mu to nepríjemne.
Co sa týka filmov!!! Som sa zasmiala. Lebo takto som bola aj ja vychovávana. Polka rodiny v USA ale napriek tomu, ked sa nieco zle udialo "swtko zle je z tých amerických filmov"!!!
;))))
@digysa S tou kabelkou ja mam teda ine skusenosti, v BA Mcdonalde - mala som v nej sperky v tedajsej hodnote - si si na SVK maly dom za to mohla kupit s pozemkom a ukradli mi ju pracovnici Mcdonaldu a biely s kompletnymi dokladami, telefonom, pasmi odomna a muza a plus peniaze - sli sme akurat na hody k nasim,,, ostali sme bez autopapierov, dokladov,,, muz musel do 24 hodin opustit SVK a ja som musela ist vybavovat nove doklady, aby som sa mohla vratit za manzelom... a este na policii nam zapotil, ci sme si to nenechali ukradnut,,, to bola ceresnicka na torte,,,, 😒 😒 😒
@mariuskaa tu poznamku som si na seba nevztahovala, pisala som vseobecne. asi bola chyba pouzit nominativ jednotneho cisla, potrebujes explicitnejsie vyjadrovanie, dobre. ja neocumujem, aj ked mam niekedy sto chuti 🙂. Napriklad ked vidim Slovenku pozabalovanu a cupitajucu za svojim manzelom moslimom. Aj vcera som jednu taku zahliadla na ihrisku (bez manzela pravdaze). A neocumovala som. Dokonca som sa jej ani neprihovorila 🙂. Vo vseobecnosti to uz trocha prehanas, tvrdis, ze nevies ktory z tmavsich okoloiducich je moslim, lebo do hlavy mu nevidis - ako si viac krat napisala. ale vies, ze vacsina slovakov su rasisti, lebo im do hlavy vidis 😎. kuknes na slovaka a citas mu myslienky...
Slovaci, ako ich ja poznam, su prave narod velkorysy. Myslim to uplne vazne. Co sa Madarov tyka, od kedy sme sa obrodili, tak k nim nepocitoval bezny (a teda velkorysy a trocha aj holubici a nekonfliktny) Slovak ziadnu vaznu nenavist. Tu vydolovali az politici v 90 rokoch. To sa da lahko, masa je manipulovatelna na celom svete. Pekne to vidime prave v moslimskych krajinach.
Pritiahnut si kabelku ked vidis hrstku Romov nie je rasizmus ale schopnost poucit sa z chyb. Prejdi sa niekedy po Brezne, najlepsie vecer a garantujem ti, ze kabelku aj dietatko si pritiahnes k sebe tiez 😉
@mariuskaa Milá Mariuška, ja som nerýpala, len skonštatovala, že vyzerali ako štetky, Určite nie preto, že to boli moslimky, či židovky. Koniec koncov oni prezentujú okrem iného i moslimov. Osobne poznám moderátorku, podotýkam moslimku, kt. moderuje v moslimskej krajine, a vôbec sa takto nemusí obliekať aby ukázala “slobodu”. V relácii sa oblečie ako slušná európanka, nie ako štetka európanka, štetka američanka. Keď ide von, dá si šatku, je to pre nich prirodzené, zvyk… Čo sa týka Rómov - keby si párkrát navštívila určité oblasti na východe Slovenska, tiež by si mala predsudky. Iné štáty vyhosťujú Rómov zo svojho územia, oni rasisti nie sú? Pohybuj sa na Slovensku a zistíš, kto je rasista - ten tolerantnejší. Mnoho Rómov žobre peniaze na chlebík pre deti, mnohokrát som im dala čerstvo kúpené potraviny (pre moje deti - ovocie, perník, rohlík), v lepšom prípade sa mi len vysmiali a nezobrali. Stalo sa, že i poďakovali, no to skôr bezdomovci. Podľa niekoho som gadžo, podľa niekoho rasista. Poznám i milých Rómov, i zmiešané nerómsko-rómske manželstvo. Ja nezvyknem reagovať len podľa dohadov, či skúsenosti nejakej prispievateľky, či na základe nejakých reality show… Stále je to o tom istom - minorita dopláca na majoritu. ˇUprimne, mnohých mi je ľúto, myslím to v dobrom. Tiež by som si priala, aby všetci vychádzali medzi sebou ako podľa Tvojho opisu vo vašom okolí, páči sa mi, ako si pekne spolu nažívate, páči sa mi, ako píšeš. Stále verím, že ľudstvo dostane rozum a láska a dobro zvíťazí. Keby sa každý snažil premeniť život v rozprávku.
Mariuška, obzerajú sa mi za dcérou, ale ten pohľad to ho araba – v živote som sa s tvkým nestretla… a I cigáni za ňou cielene už išli keď šla zo školy… Biely len spadol z bicykla 🙂 . Poprípasde sva usmejú a malá sa začervená. Totiž je nie všedná v našej spoločnosti, inde by "zapadla"
@sisaka, Slováci sú rasisti, preto budujú azylové domy, preto sa v školách všemožne vychádza v ústrety prisťahovalcom, preto sa deti a učitelia v niektorých školách boja Rómov? Dievčatá sa núkajú, aby boli znásilnené inofarebnými? Dostatočné príklady rasizmu? Opakujem to, čo pri Mariuške, viem o čom píšem. Neželám si, aby sme boli prinútení zmeniť sa na rasistov. Rozdiel medzi Slovákmi a moslimami? Slováci odídu z krajiny a nadávajú. Moslimovia odídu z krajiny a svoje právo nesú so sebou (napriek tomu, že niekedy pred ním utiekli) – viď hrozba šárie v Anglicku, tam zohrávajú úlohu i peniaze, ako koniec koncov všade… S tou arómou ľudských tiel v MHD je úplná pravda, I v nemocničných výťahoch, keď doň nastúpiš po vezení sa hospitalizovaných neplnoletých rómskych mamičiek a ich príbuzných – tiež rasizmus, keď mnohé ich deti umiestnené v detských domovoch (i novorodeniatka) nemôžu byť adoptovvné, pretože biologickí rodičia dajú vedieť v stanovenej lehote, že sa o deti zaujímajú, pritom ich ani nenavštívia… Poznám I rodinu, kt. si adoptovala rómske dieťa – to len pre úplnosť, že nepíšem výplody mojej fantázie… alebo keď len tak zbijú súpera len preto, že dostali gól? Mnoho prípadov rasizmu za strany nerómov. Samozrejme, zásah policjtov v Moldave bol podľa mňa vrchol, no keď Róm len tak kopne do hlavy spolužiaka (bez provokácie), to je v poriadku, alebo keď ide okolo mladšieho spolužiaka a len tak mu rozbije hlavu o radiátor, alebo keď na teba doslova pľujú, to všetko je rasizmus zo strany Slovákov.
Sisaka, Mariuška, reagovala som na vaše príspevky, no nie všetko bolo adresované vám, len som sa rozpísala
Ešte sa chcem opýtať, prečo sa nebojíme na sk napr. vietnamcov, kt. sú prisťahovalci, ale Rómov, kt. sú Slováci?
ani som sv nepozdravila, prajem pekný deň 🙂
@demo
Ja súdim Slovákov podla ich správania. Alebo štýlom akým sa vyjadrujú. Nie do hlavy im nevidím. Nepokladám automatocky vsetkych za rasistov. Ale my ako národ sme viac neprivetivi, negativni, až nepriateľski k cudzincom a vybudovali sme si "meno" na základe niečoho!!! Nie bez dôvodu.
Mala ukážka zahraničného študenta;
http://www.urbandictionary.com/define.php?term=...
. A teraz toto uz stereotyp nie je, ale viac-menej pravdou, lebo sama slovenkou som.
Veľkým stereotypom Slovákov je napríklad to, ze všetci pijeme alkohol. To je naozaj len stereotyp.
Ale to že sme ako národ stale mysľou v komunizme to je pravda. To bude dalšich 100 rokov kym sa to zmení. Aj nová generácia ktora sa narodila po 1989 sa chová rovnako neprivetivo v reštauráciách a obchodoch ako ich rodičia. Chudobou to nie je. Su oveľa priatelskejsie a chudobnejsie národy ako my.
Hovorila si o sebe (aj ked som to myslela všeobecne) preto som ti odpovedala v rovnakom čísle a osobe. Skôr ty vzdy vypichnes nejaku maličkosť v nejakom príspevku niekoho a toho sa drzis a odpovedať na tu drobnú a nepodstatnu časť. Tvoja otázka, ze len preto ci ked ocumujes, sa poskladas za rasistku je smiešna. Sama dobre vies odpoved.
Stačí si pozrieť www.tripadvisor.com. Pozri si ako zahraniční o nás píšu, co si myslia.
Vygoogluj si, v angline nemčine odkazy: how is Slovakia, Traveling to Slovakia, Slovakia warnings, is Slovakia racist country? .... a pozri na odpovede. Ja viem, ze vies sama.
Politik žiadnej krajiny si nedovolí povedat o maďarskej menšine, ze je rakovinou v tele Slovákov.
Aliza sa tu vyjadrila, ze by s deťmi a manželom na sk žiť nešla. Ze to by im nikdy neurobila. Opýtaj sa jej ako to myslela. Pozri si zahraničné fóra ako sa o nás hovorí. Som slovenkou a hrdá som ked representujem, ale pred pravdou si oci nemôžem zakrývať. Ved naša generácia vyrastala v domnienke, ze zcitavanie ciganov v triedach verejne je normálne. Prišli do triedy. Kto je cigan postaviť sa. A podpísať papier!
A uz som viac krat spomenula poznám obidva extrémy. Romov Slovákov vysokopostavených pôsobiacicch v divadlách, filmoch, budujucimi kariéry po svete až po tých v osadách kde som pomáhala po vikendoch.
(To je iny problem. Nechcem terazaby si si sa držala prezmenu ciganskej otázky o Tom sa nebavíme)

@sisaka nam vzdy pozicali auto - luxusne limuziny v de pozicovni ...(aj smer SK).. 😕 😕 😕 skus cez sixx...na drahsie auta potrebujes krytie dvoma kreditkami, raz sa nam stalo, ze sme museli vopred hlasit cestu na SK...ale to bolo pred 8 rokmi... 😉