Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@erjona taky post co MOSLIMI ROBIA ZDRAVY NIEJE.Nepit vobec vodu 16 hodin ked tu maju 50 stupnov v tieni???Potom prerusia post velmi sladkym a navalaju sa 3-4 chody tazkeho jedla ze im je z toho zle,cely ramadan vyzeraju ako zdochliny,kruhy pod ocami ,tmavohnedy moc 2 krat denne,to nech mi nikto nehovori ze je toto zdrave,ti ludia sa dozivaju tak 60 rokov chori su ,zlyhavaju im organy a vsetky choroby co maju maju povod v zlej vyzive.
@erjona ja nejem nic ine len svinske a ked nemam po ruke svinske tak zjem aj kacicu alebo hus a ked ani toho niet tak sa dam prehovorit na udeneho lososa,inak ziadne ine maso do ust nevlozim ,pre mna je dolezite co ja jem a nesledujem ostatnych vsak aj ten moslim moze jest bravcove v dar al harb ak mu ide o zivot 😀
@zuzana76 tak, ak som v obchode, tak nech sa mi kazdy pcha do zadku ale nezelala by som ani nepriatelovi predavacku zo slovenska. Co sa tyka sukromia, tak americania dokazu byt aj otvoreni a povedat pravdu, ale od malicka su uceni k tomu, aby cloveka nezranovali. Ved vidim a sledujem, co moje deti hovoria, ked pridu zo skoly. Uplne iny pristup.....riadia sa heslom: radu a nazor vyslov iba, ak ta o to niekto poziada a nie za kazdu cenu. A nehovor mi, ze Slovaci sa hned nepoustia do radenia, aj ked nemas o to zaujem....ved som Slovenka, ved viem 😉
Co sa toho jedla tyka- nech sa na mna nikto nehneva, ale ak ma dieta alergie alebo nejake restrikcie ohladne jedla, tak skola by mala davat pozor na to, aby sa to jedlo nedostalo do toho dietata. Zaroven vsak robit jedalnicek pre kazdeho alergika je absurdne!!!!!! A bohuzial aj co sa nabozenstva tyka. Aj zidia maju vela roznych zakazov a teda poznam ich tu dost. Matky jedlo pre deti pripravuju a nezatazuju tym skolu. Ucitelia dohliadaju na deti, aby sa nedelili o jedlo. Ale aby im napr. z jedalneho listka skoly vyberali kazdy den urcitu stravu, tak to som este nevidela. A tu je alergikov velmi vela.
Aj ked maju deti narodeniny, tak rodicia donesu pre alergika "svoju sladkost"....a rodic dietata, ktory nesie nejake sladkosti pre deti do skoly nemusi vymyslat extra jedlo pre alergikov. Raz je to uz tak- ak ma dieta alergiu, alebo sa riadi nabozenstvom, tak rodicia by mali dbat na to, ze pripravia svojim detom jedlo, ktore je pre ne vyhovujuce.
Ine by bolo,keby to dietatu davali naschval.
@mariuskaa nasa skola ma obedy a velmi dobre, az 4 druhy jedal s POLIEVKOU 🙂
@demo otvaranie dveri je tu uplne bezne, to by ma ani nenapadlo pisat (az ked som to treaz zhliadla u teba). Prave vcera som bola v kine a panko otvoril dvere svojej zene a este nechal vpustit mna aj manzela.
Co sa tyka toho: "ak im niekto lezie na nervy, tak mu to povedia a neusmievaju sa zbytocne"- no to je sice pekne, ale taketo spravanie by som napr. v banke nechcela zazit.
@digysa ja ti neviem, ja som este nemala nejaky problem s predavackou tu na SK, praveze ma stale otravuje, ked sa ma stale vypytuju , hned ako vkrocim do obchodu, co si zelam, predavacky zase v nasich potravinách su mile, vzdy sa porozpravaju s mojim dietatom, ako fakt, nevravim, ze v zivote som nezazila "introvertnu" predavacku, ale vôbec nie neprijemnu, neviem teda kde nakupujem, ci nie som Slovenka, jasne, ze s predvackou v pokladni napr v Tescu sa nevykecavam, kedze tam sa rychlo blokuje, ale inak bezne obchodiky, tak to je uplne v poriadku.
@ellise V amerike su sukromne podniky. Kazdy sa rozhodne ako chce. Napr. je tu jedna velka siet fast foodu (ovela zdravsi format ako mcDonald) a clovek, co zalozil tuto siet je katolik, az taky katolik, ze vsetky obchody v celej amerike su v Nedelu zatvorene. Davali o tom velku reportaz, ze kazdu nedelu straca tato firma miliony dolarov a odkedy existuju este tento zvyk nezmenili. Kazdu nedelu maju zatvorene.....Tak isto je to jedina firma, ktora patri JEDNEJ rodine, ktora ju nerozpredala na Wall street ako ostatne fast foodove siete (McDonald, Wendie's, Burger King, KFC...a pod)
http://www.chick-fil-a.com/
@demo takze ucitelka z Britanie cumi, ze sa podrzia dvere? Zaujimave - to je nejaka mlada zabka? u mladeze si to este viem predstavit, tam ta slusnost asi nebula moc pestovana. Ja som kedysi zila v GB a pred mesiacmi som sa vratila z Londyna, kde som bola na navsteve, muzi normalne davaju zenam prednost vo dverach a aj podrzia dvere. U nas v Kanade je to tiez uplne normalne a drzime si dvere aj zeny zenam, nikomu ich neplieskame priamo do ksichtov.
Viem si ale predstavit,ze ta Anglicanka cumi, ked sa ludia ako telce, hlava nehlava rypu do autobusov, take nieco som nezazila ani v Anglicku, ani v Kanade.
Viete ze mr.Bean-Rowan Aktinson je zenaty so zenou indickeho povodu Sunitrou Sastry?Vyzera typicka indka aj jeho uz dospela dcera tak vyzera.
Ja tiež nie som za nejaké neúprimné úsmevy, ale ľudia na Slovensku občas nepoznajú hranicu s tým úprimným staraním sa do všetkého. Žijem na SK a páči sa mi tu, ale niekedy sa ťa fakt opýtajú že to "koľko tvoj muž zarobí keď ideš tam alebo onam" na dovolenku, veď to musí byť drahé, alebo "prečo dieťaťu nedáš mikinu veď mu bude zima". Keď sa so známym stretneš na ulici a opýtaš sa ako sa má tak zrovna nemáš chuť počúvať ako sa má na h......., ako nemajú peniaze, aká je dnes strašná doba a podobne. Jasné, že s kamoškou pri káve preberieš aj starosti a vyplačete sa jedna druhej na ramene, ale na každom kroku počúvať sťažovanie je niekedy únavné.
@namornicka uplne presne si to napisala ... toto su aj dovody, preco ja v poslednom case nerada chodim na Slovensko 😖 ... je to smutne, ale pocuvat ako im je zle ... no, nebavi ma to uz 😖
@zuzkaanicka @namornicka ani my nechodime cast na Sk. Tiez ma to unavuje a lezie mi to na nervy ako sa kazdy stazuje. Ked sa mna niekto spyta, ako sa mame, vzdy odpoviem, noooo da sa, mohlo to byt aj horsie. grrrrr A uz to dalej nerozoberam.
@digysa v banke to ani nezazijes, ani v obchodoch. rozmyslam, na ziadnom z tychto miest (obchod, sluzby) som sa s nejakou neochotou nestretla uz dobre davno. Na zdute a o regaly oprete predavacky si spominam z detstva. Ale aby som bola objektivna, zdravotnictvo - to je sfera, kde sa lekari a sestry este stale citia nadradene a dobre ma tym seru. Treba sa stazovat stazovat stazovat -- tak to robim napriklad ja. A potom, co si spominala korupciu, to je tiez svata pravda. Politika, sudnictvo, policia, zdravotnictvo - to su sfery, ktore su v uplnej riti a este dlho v nej zostanu. S ostatnou kritikou nesuhlasim. Ani s tou, co uz zaznela, ani s tou co este len zaznie 🙂
@namornicka tak toto je pravda! ale tu upindanost si slovak odnesie aj do zamoria, ako sa ukazuje prave na poslednych stranach tejto diskusie 😀
@demo tak ja pisem na zaklade toho, co som zazila, ked som bola naposledy na Sk (pred 5 rokmi), teraz v lete sa chystam opat a som zvedava na tie sluzby a ich kvalitu. U nas na strednom Sovensku asi zastal cas, lebo som pred 5 rokmi ziadne zlepsenie nevidela, skor sa mi zdalo, ze su ludia k sebe este horsi. Predavacky - znechutene ksichty, pri blokovani im bolo zatazko co i len zdvyhnut zrak pri hovoreni ceny, na nejaky usmev, pozdrav bolo ptrebne zabudnut. Restauracie detto - mna taketo veci vedia dost znechutit a nemam chut sa pozerat na nejakho nasrateho casnika, ktoreho obtazujem svojou pritmnostou.
Co sa tyka zdravotnictva - dufam, ze nebudem mat prilezitost vyskusat, svokra pracovala v nemocnici, v case, ked som tam bola a ked som videla ako vyzera detske oddelenie v tejto nemocnici, tak mi bolo do placu.
Takze idem verit, ze po 5 rokoch, je uz vsetko fajn, ludia sa otocili o 180 stupnov, naucili sa robit sluzby a budem prijemne prekvapena a ked sa vratim budem moct Slovensko odporucit ako turisticku destinaciu.
@sisaka na strednom Slovensku som bola naposledy v lete-stale rovnako "mile" predavacky, casnicky ... ja neviem, ja velku zmenu k lepsiemu nesledujem, ale mozno som zly pozorovatel 😉
@namornicka a já se na to naučila odpovídta. "Mám se úplně skvěle" i kdyby to pravda nebyla, víš kolik lidí tím naštveš? 😀
@sisaka podla mna si ludia zacali vazit pracu a preto sa viac snazia. nie ze by sa za 5 rokov zmenila ich podstata. na stredne slovensko chodievame pravidelne a aj tam sa to zmenilo mam dojem. vacsinou nikto nechce riskovat, ze sa zakaznik bude na nich stazovat.
nemocnice su na SK horor des a rovnaky je aj personal. aj ked, teraz sme dost chodili po doktoroch so synom a vyzera to tak, ze mladsia generacia lekarov (35-40) su ovela ovela prijemnejsi, vzdelanejsi a zaroven menej bohorovnejsi. Mala som z nich dobry pocit.
@ellise jo, to je aj moja taktika 😅 ... ale aj tak Ti potom hovoria, ako sa oni maju zle a ake je to na Slovensku vsetko tazke, lebo vsak inde padaju ludom pecene holuby do huby 😝 ... mna to teda nebavi pocuvat, ale mozno som len malo empaticka 😝 😅
@ellise No veď aj ja to hovorím takto, ale pristihla som sa pri myšlienke, že mi je to trápne povedať že sa mám dobre (hoci mám sa normálne s radosťami aj starosťami ako každý človek čo má deti a má celý deň rozpočítaný na minúty), akoby každý čakal že spomenieš nejakú negatívnu vec ako je to všetko na nič a podobne. Človek aby sa pomaly hanbil za to že sa vie tešiť z maličkostí 😀
@demo No na mna sa teda na SVK ohriakla jedna v banke, robila som tlmocnicku pre jedneho znameho a to som chcela len kratke info, ci nevidim, ze pise??? Tak som jej odpovedala, ze ked nevie jednat s ludmi, tak ma ist robit s kravami, vela ludi si rado pojde sadnut na jej miesto a potom bola ofucana,,, A kde sme,, mali sme termin a chcela som vediet u koho a ona takto,,, ved tam je pre zakaznikov 😒
Mne nekdy vadi ta pece prodavacek, treba v knihkupectvi. Tam si chci vybrat sama , v klidu, ticho listovat...a vadi mi i takovi lidi co se porad usmivaji, furt, meli jsme takovou kolegyni ktera byla porad v pohode, porad usmata, žovialni, i kdyz te poslala nekam. Po 3 dnech ti to zakonite musi lezt na nervy, zadna emoce jenusmev od ucha k uchu
@namornicka presne si to vystihla ... malo ludi na Slovensku (ale mozno aj inde) sa vie tesit z malickosti ... len problem je ten, ze kto sa nevie tesit z malickosti, tak nejako potom asi prehliadne aj velke veci 😖
Na sk chodim kazdy rok, Nie nic sa nezmenilo. alebo minimalne..a to som z hlavneho mesta. 😒
Zly servis, zamracene predavacky.
O nieco mladsia generacia to iste.ako ich rodicia.. Idem do restiky niekde na Obchodnej to bolo v BA, a chceli sme si sadnut 8, ze ci nam mozu spojit dva stoly.
A mlada asi 23 rocna: "ok, spojte si to (my si to mame spojit) ale si to aj upracete naspat po sebe, ked budete odchadzat". Vies taketo drobnosti na SK nikoho nenapadnu, ze to oni sa maju snazit o zakaznika, to oni nam maju spojit stoly... lebo oni su tam na to, to je servis, oni chcu predsa aby sa o nas postarali po kazdej stranke... Na SK je kazdy rad, ze moze byt v role "nadradeneho" doleziteho aspon na chvlu... Nikoho ani nenapadne, ze mozno by aj dostali lepsie sprepitne, keby sa chovali k zakaznikovi ako ku dolezitemu.
Na druhu stranu, vsetci vieme, na sk maju casnici aj plat plus sprepitne je mizive, nie je to hlavna cast ich prijmu, ako v zahranici.
Aj tak Som zvedava, ci majitelia vedia o takomto spravani svojho personalu (majitelia tam neboli) a najlepsie ci vobec im to dochadza, ze takto sa nesprava.
Neviem, ci v restike sa stale kradne alkohol alebo ci majitelia vymeriavaju, kolko sa kazdy den predalo, ako kedysi. Ale isli sme na sklenicku vina, a oni tam vymeriavali odmerkou (2 minuty haha) aby to bolo presne po ciarku, a kukala na to a yvmeriavala, nech su obidva pohare narovnako. Proste vypada to velmi velmi zle, skupo...
Ako @digysa povedala, 1000 malych drobnosti ktore nikoho nenapadnu, ze su odveci, pokym nezazijes aj ine. ;o))
@mariuskaa No, presne tak,,, mne sa v butiku na SVK stalo, ze pri odovzdani veci, ktore mi nepasovali, respektive sa mi nepacili, som ich polozila panej na stol vedla kabinok, co ich uklada a ona sa na mna zhrozene pozrela a povedala mi, ze patria na vesiak a na miesto, normalne som skoro nevedela pohotovo odpovedat, tak ma prekvapila, tak som sa jej spytala, ci aj jej plat mam potom zobrat,,, akoze takymto sposobom naucis ludi, ze nas zakaznik, nas pan,,, 😀

@demo ja si myslim to iste
samozrejme , ze kazdy narod ma svoj temperament a to sa zase "prevychovat " uplne neda