icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
17. okt 2013

@demo Nie, nie je na hlavu postavene byt nacionalistkou v inej krajine. Preco by som mala zabudnut na svoje korene, komu to vadi? Koho tym obmedzujem?

kuwait
17. okt 2013

@ali08 mne moj muz tiez nepovedal pravdu ked som ho konfrontovala s niektorymi statami z koranu,prekrucal tvrdil ze tam take nic nieje(boli to nedobre veci) on v podstate nechcel aby som o ich viere vedela lebo vedel ze som taka dost razna a ze by som si ho asi nevzala keby mi hovoril o ich viere pravdu.Sama som si kupila Koran uz tu ked som prisla,vydany v Mekke v anglictine,cize pravy preklad a moj muz ked videl k comu vsetkemu som sa dopatrala mi Koran vzal kedze ma nepresvedcil ked prekrucal fakty.Shia su ini ti maju dost veci odisnych od sunna,moj muz je sunna.

demo
Autor odpoveď zmazal
ali08
17. okt 2013

@alice107 ja som pisala ze narodnost mozes mat jednu ale statne obcianstvo citaj to cele a nie medzi riadkami,a zrazu mi daju nasilu narodnost,dievca mne na silu nedali poziadali sme o pas a preco aby som blba nepytala stale o viza robila si st ym len ostaru,mne nik nenautil obcianstvo to tu co pleties,vazne spamataj sa.
moja ja som tam zila rokov uz ako moslimka a veru realita bola ina ako to tu pises,a koho som si mala zobrat slovaka co nevie chudak od nudy co robit tak sedi v krcme?radsej si zoberiem irancana alebo z inej krajiny.
sk obcianstvo ti nezanikne lebo si slovenka a na slovensku akceptuju obcianstva uz to pochop,mozno v inych statoch musis mat jedno ale slovensko take nieje.sobase mame 3,aj na slovensku aj v zahranici aj v irane ale v irane to bola len formalita koli svokrovcom. a cudzinecka se name co starat koho som si zobrala proste si ma robit sboju robotu ved je za to platena.

bubulka722
17. okt 2013

@ali08 Pozri ak si ty spokojná, tak potom čo riešiš? Že SK nedá hneď na druhý deň tvojmu manželovi občianstvo? Ak je toto naozaj tvoj jediný problém, si šťastný človek. Ja nemám dôvod súdiť tvoj prechod na islam, ja viem prečo som kresťan do bodky. Ak je podľa tvojho názoru toto rozhodnutie správne, tak fajn. Dúfam, že je na SK veľmi málo takých ľudí ako ty... 😉

ali08
17. okt 2013

@kuwait mne manzel povedal vsetko a nic neprekrucal a dokonca som mala aj koran v slovencine len som ho nechtiac vymazala ale viem ze je aj kniha v slovencine.mne proste povedal co je to moslimstvo a co zahrna.viem ze niektore veci su tam ine a take ze sa nedaju pochopit.poznam tu jedneho sunni ale ten je tak zariti ze az manzel mu kolkokrat povedal aby to tak neprehanal,proste musi si zvyknut na ten kraj a mrav kde zije, nemoze byt az taky zariti ale ci ho vypocul to neviem.

kuwait
17. okt 2013

@ali08 ta slovenska kopia od Sbetanyho je podvrh,nehorazne poprekrucane je to,ja som mu aj napisala ze co to tam poprekladal ze sa to rovna blasphemy

demo
17. okt 2013

@erjona v tvojom pripade by teda islo skor o patriotizmus ako o nacionalizmus. Keby nieco take vobec pripadalo do uvahy. Spominajuc si na tvoje prispevky mi to vsak na teba velmi nepasuje. Mozno sa mylim,ale o Slovakoch si nenapisala jedneho pekneho slova. Co je ok,ked to tak citis, ale teraz o sebe tvrdit, ze si nacionalistka je troska troska ...ja neviem... nedoveryhodne

ali08
17. okt 2013

@bubulka722 ja tu neriesim obcianstvo,proste len davam na spravnu mieru o obcianstve co tu iny pisu.u mna bolo zarazajuce ako sa ku tebe spravaju urady,beriem to ked si cudzinec v zahranici ale nie ked pride slovak domov a oni zaobchadzaju s tebou ako s handrou.povedala som svoj nazor ako si ho kazdy vykladie je jeho vec,na sk je taktycho ludi dost ale radsej sa sem nemiesaju lebo aj s nich potom urobia hlupakov.moj problem bolo postavenie ludi voci cudzincom a myslim tim vsetkym je jedno ci su z azie ci z europy.

ali08
17. okt 2013

@kuwait tu knihu cita moja znama ja som si stiahla preklad koranu lebo v anglictine to bolo dost zlozite aj pre manzela prelozit nejake frazy a dokonca pred par rokmi som citala aj verse z koranu co som nasla u nas v kniznici.

dai
17. okt 2013

@ali08 ahoj, len pre tvoju informaciu slovenske obcianstvo novelov z roka 2010 automaticky stracas prijatim obcianstva ineho statu - na slovensku neexistuje dvojite obcianstvo ( tento zakon je sice kontroverzny a stale na ustavnom sude, ale momentalne je platny) - takze ak si prijala iranske alebo akekolvek ine obcianstvo tak si tym automaticky stratila obcianstvo slovenske😉

erjona
17. okt 2013

@demo Kde som prosim ta pisala o Slovakoch zle? Vzdy som dodala, ze to nie je obraz vsetkych, nie? Velmi zle si spominas, vies kolkym Slovakom sme pomohli a hlavne moj muz, pustili do bytu a zili u nas pol roka zdarma? Pretoze mali tazke osudy a chceli sme pomoct, vobec ma nepoznas a nemozes posudzovat, co si o Slovakoch myslim. Ja som napisala, to ze Slovaci si radi vypiju, neznamena, ze kazdi je alkoholik, ja nezovseobecnujem ako ty, toto je podstatny rozdiel medzi nami... Dovolil by tvoj manzel, aby u vas byval niekto, kto nepatri do rodiny pol roka, aby ste tymto ludom pomohli sa pozbierat? Moj ano a NEZISTNE!!! 😉

demo
Autor odpoveď zmazal
seraa
17. okt 2013

baby je uplne zbytocne sa tu dohadovat
ved ide o to aky ten muz je a ake ma zasady a ci mate spolocne zaujmy a predstavy
ci je dobry a pomoze , nepodvadza a nebije
to je dolezite, kazda zena ma moznost trosku cosi to zisti o muzovy
su priprady kedy proste to nejde a zle to dopadne ale to aj s moslimom ci so slovakom
jasne ze pri moslimovy si trosku treba davat pozor a otuknut si rodinu lebo je to ina mentalita velmi oddlisna
a tak isto si ale myslim ze zena moze zisti ci jej slovensky manzel je agresivny a ci pije a ma nabeh na to ze ju bude byt
ale ako pisem
nie vzdy sa to da

kuwait
17. okt 2013

@ali08 zaobstaraj si vytlacok z Mekky,tam je to prelozene velmi presne do anglictiny a tak ze zatne do ziveho,pochopis co je myslene, potom su hadithy,zivot mohameda neviem ale nakolko sa niektore veci vztahuju na shia,oni maju aj mesity inak vyzerajuce,maju ashuru,iny rodinny zakon o manzelstvach,je toho dost odlisneho od sunna.

ali08
17. okt 2013

@dai nie vazne mam dve a pytala som ohladne toho a povedali mi ze slovensko akceptuje 2 obcianstva,je to informacia velvyslanstva a cudzineckej policii.keby bol nejaky problem tak mi odoberu slov.pas este na policii kde sme davali ziadost tento rok ohladne manzela.alebo aj keby nezobrali upozornia ma.

bubulka722
17. okt 2013

@ali08 Pochop moja, ja nemám problém s cudzincami. Mám kamaráta kuvajťana - moslima, thajku, rodinu v Rakúsku, vo Francúzsku. Pokiaľ je človek človekom, je to v pohode, nikoho nesúdim podľa národnosti alebo podľa vierovyznania a pritom sa držím svojho, pretože viem odkiaľ som a kam patrím. Z nikoho hlupáka nerobím, mala by si sa zorientovať kto si a v čo vlastne veríš a na základe toho sa vyjadriť. Inak viac nemám čo dodať.

letasi
17. okt 2013

Ahojte dievcata 🙂 sice uz sa debata zvrtla k inemu ale nedalo mi nenapisat sem....Moj muz je Turek-moslim mame spolu 2deti a som velmi spokojna 😀 urcite netreba vsetkych hadzat do jedneho vreca,tak ako aj na SK sa najdu cierne ovce tak je to vsade na svete...dolezite je respektovat sa ak je v manzelstve rozdielnost kultur..ja som katolicka mm je mosilm no nikdy sme s tym nemali problem,zijeme v turecku a nemenila by som za nic..

kuwait
17. okt 2013

@dai pre tento novy zakon som vtedy odmietla kuwaitske obcianstvo,nechem predsa stratit obcianstvo EU,z tohoto obcianstva tu zene nevypliva ziadny benefit,zena ma podstatne mensie prava ako muz a nezalezi ci je obciankou tohoto statu,ako cudzinka mam vacsie prava.

ali08
17. okt 2013

@kuwait zaobstaram.dakujem za radu

coexist
17. okt 2013

@alice107 tu je cast Tvojho prispevku: " hlavne si daj pozor aby si do iranu nesla.lebo tam si pod jurisdikciou toho silne moslimskeho statu.aked aj si moslimka,tak ani tusenie nemas,co to znamena moslimka v tom state bytv realite.a zena. tvoj muz ma tam nad tebou zakonne pravo aj pravo ta zabit. a rouzhoduje o tom,ci smies vycestovat ,ci nie"
.
Nerozumiem, co jej stale vypisujes! Ved napisala jasne, ze ma spontanne manzelstvo, manzelova rodina ju prijala bez problemov.

ali08
17. okt 2013

@bubulka722 pozri ja tu obhajujem vsetkych moslimov a spon tych co poznam.ani ja sa nechcem hadat iba odpovedam tim ludom ktori to nevedia pochopit,ja verim v to ze vsetci sme si seberovni a nezalezi akeho nabozesntva si a odkial pochadzas.

digysa
17. okt 2013

@bubulka722 Mas pravdu, taha ma to domov a vzdy ma to tahalo....nemala som v plane brat si cudzinca. Ja sa za svoju narodnost nehanbim a davam to aj dokladne najavo, ci uz je to v osobnom, ci pracovnom prostredi. Zatial som sa nestretla so ziadnym negativnym ohlasom...skor zo zvedavostou.

Ja sa k tejto problematike uz moc vyjadrovat nebudem (moslim, katolik) uz som sa dostatocne "vysantila" v inej teme....a uprimne, prestava ma to bavit.....

Jedno viem vsak isto, zalozenie EU je navacsia chyba, ktorej sme sa mohli ako Europania dopustit.

dai
17. okt 2013

@seraa tak treba skor pozerat na zakony tej ktorej krajiny , ci ide o krajiny sekularizovanu etc. ... vies moslimske su mnohokrat spojene s nabozenstvom u nas nastastie nie - toto moze byt velmi velky problem ked to prestane klapat - zatial co tu ked ta muz bude ohrozovat tak zakony budu na tvojej strane I netvrdim ze ti aj realne pomoze niekde, ale zakonne si ty v prave ), v moslimskych krajinach je zakonom nabozenstvo a ked to tvrdi ze zena je muzovi uplne podradena tak si vlastne vies kde😉
cize jasne, v prvom rade ide o muza - inak ja osobne zijem na slovensku a fakt nepoznam chlapov chodiacich po praci do krciem, ozierajucich sa , mlatiacich zenu a podobne🙂 cize ide asi aj o to v akej spolocnosti clovek zije😉 lenze o toho muza ide len dovtedy pokial je svet gombicka - tie naozajstne problemy sa ukazu ked je vztah v krize - vtedy sa prejavi prave ta vychova, mentalita etc. ... ked je vo vychove toho cloveka niekde normalne ze zena sa moze mlatit a on v case lasky toto potlaca, tak v case krizy sa toto prejavi☹ zial...a opaet - tak u moslima ako u krestana - lenze tu sa opaet dostavame k mojmu prvemu odseku - v state odlucenom od nabozenstva su zakony na strane obete, v state spojenom s nabozenstvom a preferujucom plny patriarchat budu zakony na strane patriarchu☹

ali08
17. okt 2013

@kuwait mozno to plati pre kuwait a slovensko ale pre iran a slovensko to asi neplati.to by som ani ja neurobila,sice je to blbost lebo ak manzel dostane sk obcianstvo bude musiet prist o iranske a si predstav ze ako irance bude potrebovat viza do iranu.

dai
17. okt 2013

@ali08 tak potom ti dali nespravne informacie - dvojite obcianstvo novelov zakona z roku 2010 zaniklo - nastuduj si zakon o slovenskom obcianstve😉

dai
17. okt 2013

@letasi turecko je zatial niekde uplne inde ako vaecsina inych moslimskych statov - je to vlastne europska krajina, raz zacas aj tam vyskocia moslimske nalady ale tak za turecko uz nieco hovori aj ich snaha sa pripojit k EU😉

ali08
17. okt 2013

@dai no ale ja ho mam a nik mi to nepovedal ani tento rok ked sme predlzovali manzelov pobyt a tim som im davala dokaldy aj ja.pozri hadat sa nebudem ale viem ze kopec je takych co maju obe obcianstva a ved keby nieco tak som o tom nebola informovana a pritom na zaciatku sme tu mali cudinecku kazdu chvilu aspon vidno ich nevedomost.

bubulka722
17. okt 2013

@digysa Do bodky súhlasím, zvlášť s poslednou vetou. Je to cesta do pekla.