Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@ali08 mna sokovala predstava ze by som musela vybavovat Schengen viza pre seba a ze iba par mesiacov tam mozno zostat 3 mesiace naraz a o vela by som prisla,teraz ked sme v EU mame celu EU pod nohami,mozeme zit,podnikat pracovat kde len chceme v EU,o toto by som nechcela prist.Co uz zena s moslimskym obcianstvom v moslimskej krajine???Nic.Moj muz alebo syn za mna by podpisoval dokumenty lebo ja ako zena tunajsia obcianka nemam kompetenciu,no fuj! Nikdy sa EU obcianstva nevzdam!
@ali08 ano ale aj ked to vyzera ze by som pod to nespadala,nechcem pokusat,tie zakony sa na SK stale menia,raz to moze byt tak ze kebyze sa s mojim rozvediem tak mi zostane len kuwaitske?Neplynie my ziadna vyhoda z kuwaitskeho lebo som zena.a hlavne to ze ak mam obcas s mojim problem povyhrazam sa mu ambasadou a medzinarodnym skandalom a chlapec hned skrotne,kto by chcel medzinarodny skandal ze 😀 ako kuwaitanka si mozem akurat tak piskat ak by zacal vyskakovat.Nikto by mi tu nepomohol.
@kuwait to hej ale zase mat 2 obcianstva je dobre,vyberiem sa tam kedy chces a nemusis ziadat o viza,papierovacky a behacky.ja som to brala z toho hladiska.ked sa rozvedies stracas manzelove obcianstvo ako on tu automaticky ho vyhostia asopon tak mi to bolo povedane lebo je to za zlucenim rodiny a vtedy uz ako rodina niesme.
@alice107 ak to je myslene na mna tak nevies co to znamena zit v moslimskej rodine ja so tam zila a dokonca aj ked som bola mladsia tak som zila v moslimskej rodine a tiez boli to zariti moslimovia ale brali ma taku akak som tak preco mi to zhorsovat, ako bohuzial niektori si striktni ale nie vsetci a treba sa pypat vsetkych a nielen tych co poznate a nadavaju na ich krajinu ci rodinu.a preco by som tam mala zostat mam 2 domovy a 2 rodiny tak pokial je syn maly a da sa nam cestovat tak preco ich nenavstevovat,ked syn pojde do skoly usadime asi ako kazdy cudzinec to robi.
@ali08 ja mam tu permanent residence na vela rokov,netreba mi viza ked cestujem a ked cestujem dakde do Dubaja alebo Bahrajnu tak mi urobia na zaklade residence z Kuwaitu viza na letisku po prichode ale necestujem tam velmi,ja chodim do EU niekolko krat do roka,to by bol problem bez EU pasu a moj muz aj syn na zaklade toho ze su pribuzni s obciankou EU dostavaju Schengen viza multiple entry na 2 roky.
@ali08 ^policia neodobera pas. na to musi byt konanie o odnati obcianstva.
a ako oni vedia,ze ty mas iranske obcianstvo? to si im predlozila na cudzineckej pas iranu? alebo obciansky prekaz sk republiky? tak ako to bolo? lebo ak ma tvoj muz pobyt na uzemi ak,ty tu musis mat trvaly pobyt tiez. a teda ja obciansky preukaz. tak cim sa preukazujes na sk?
@ali08 Pozri téma je katolíčka - moslim. Ty nemáš čo riešiť, vaša kombinácia je ideálna, moslimka-moslim. Jedno ma však veľmi udivuje. Ako je možné, že si pretým ako si konvertovala na islam nepátrala po necenzurovanom koráne a pristúpila si na túto vieru bez vedomia čo robíš? Ja korán do bodky nepoznám, nikdy som nemala až takú potrebu študovať ho. Ty si ale sakra v inej situácii a na tvojom mieste by som nekonala neuvážene. Nespochybňujem pri tom dobrotu tvojho muža, možno nie je ortodoxný moslim, to do akej miery je vyznávačom islamu poznáš v čase ozajstých problémov. Potom ale budeš zbytočne volať o pomoc. Stále si dostatočne neuvedomuješ do akého rizika si išla?
aha tak to mate takto,manzel prisiel sem a poziadal o trvaly pobyt lebo viza mu dali lne max.na 90 dni ale to bolo pred 5 rokmi mozno sa v tomto nieco zmenilo.mam kamaratku irancanku ma tu trvaly pobyt,jej rodina zije v dubaji a tak vzdy musi chodit kazdeho pol roka a aby jej nezrusili tam pobyt a do iranu ide bez problemov zo svojim pasom.napr.irance zijuci uz dlhe roky v dubaji nema ziadny trvaly pobyt len mu predlzuju viza a nemoze ani poziadat o obcianstvo,proste dubaj vam neda tak laho obciasntvo ci len trvaly pobyt.preto pisem kazdy stat ma ine zakony a chrani si tak svoju krajinu pred navalom cudzincov
@digysa ja som taky nesubmisivny typ zeny ,dokazem si doma presadit svoje v istych veciach.,nastasie moj muz je submisivny typ aj ked obcas vystrci rohy,hlavny problem pre mna je jeho rodina.Niekedy ma dokaze poriadne vytocit ale ked som si tak zrovnavala ako tu ziju ine slovenky zle tak som si povedala ze ked som sa uz dala na boj tak ho dobojujem do vitazneho konca....vies co myslim....
Damy, prepacte mi, co teraz napisem, ale neda mi to. Viem, ze ma skopete pod ciernu zem, ale j e mi to jedno.
Kazda mate pravo vybrat si manzela koho chcete, takze si kludne berte moslimov, ale, prosim, nevlacte nam ich sem do Europy. Dame im skolstvo, zdravotnu starostlivost, slobodu a oni sa na nas pozeraju ako na spinavych a nemoralnych a jedine co ich zaujima je len dzihad. Uraza ma, ked vidim, ako sa na nas pozeraju a pritom ich nabozentvo je len o dzihade, co nasa biblia nepise a o podpore pedofilie. Ja som necista, ak mam kratku "suknu" ale to, ze oni znasilnuju 11 rocne dievcatka a nutia ich rodit je normaaalne??????? U nas je to tretny cin! Hovorte si co chcete, ale je to banda zvrhlikov ...cest vynimkam, ale tych je len malo.
Podalsie, chodte si s nimi do Pakistanu a kam chcete do obdobia stredoveku, ale prosim, potom neziadajte od SR aby hladalo vase deti a pod....... ide to z nasich dani, dobre?????
A nakoniec, vasi rodicia musia byt velmi stastni...matky vas v bolestiach porodili a vy ste taka silna osobnost, ze kludne prestupite na inu vieru, lebo si to muz zela a je podla vas ta prava, hoci vobec netusite o com pise koran, nakolko mate 100 a 1 pravych verziia, kludne sa obalite ho habitu, lebo si to muz zela a kludne, hoci mate aj 3 vysoke skoly idete 10 krokov za nim ako sluzka v stredoveku..... Vasi rodicia musia byt naozaj stastni, nakolko pre toto vas vychovali...
Ospravedlnujem sa za moju hrubost, ale nedao mi to....
@ali08 tak ty si ako mladsia zila v moslimskej rodine? a a v akej a kde? bola si aupair niekde? je ine zit na sk a hrat sa na moslimku a zit zivotom moslimky v krajine ,kde vladne zakon saria .
vies, ako som pisala,tak ako cestujes ty stale a nie si nikde doma,tak to maju ja mnohe manzelky muzov z inej kultury.
a ked syn nebude maly tak potom co? kde budete doma?v krajine,kde si nic ako zena,ci na sk ,kde nie je spokojny tvoj muz? skoro 10 rokov ste manzelia a nemate stabilny domov.nema adekvatnu pracu a postavenie tvoj muz nikde.
@ali08 Myslim, ze u tvojho syna je to percento mizive, ze by si vybral inu vieru, ako muslimsku. Ved ty ho ku katolickej viere nevedies....sama si muslimka.........Preco by mal byt on katolik? Jedine, ze by sa v dospelosti zacal intenzivne zaujimat o rozne viery.
A chlap vacsinou ma urcitu hrdost a nemeni svoju vieru na zaklade toho, koho si berie za zenu..........To robia iba zeny....bohuzial.
@bubulka722 uz som pisala manzel mi povedal vsetko o korane preto som nemala potrebu to hladat.iba zo zvedavosti som si citala slovenske urovky z koranu a citala koran.ja si tu zastavam vsetkych ci uz krestanky ci uz budhistki.a ja som nezacala o tom ze dobry den som moslimka a pridam sa do fora,ja som zacala o tom ako su moslimovia hadzani na jednu ruroven a to hovno s prepacenim.ja pisem aj za tie co su krestanky ale nechcu sa tu s vami hadat lebo aj by ste im nahovorili ze nemaju pravdu,
@digysa pozri konvertovat moze kedy chce je takych vela co konvertovali z moslimstva na krestanstvo a aj keby som nemala nabozenstvo nenutila by som ho v co bude verit a predstav su taki ktorych dieta je krestan a otec je moslim je to proste o dodhode a porozumeni,preco si to myslis mam skusenost ze si muzi zmenili nabozenstvo ale zase je to o vztahu medzi partnermi.ja som dleh roky zila z moslimmi a to nevorim o irane
@ali08 iransky pas si im dala naco? pre ziadost o udelenie pobytu manzela potrebujes zdokadovat,ze si sk statna obcianka a s trvalym pobytom na uzemi sk.
v ies,cudzinecka policia ma velke medzery casto v znalosti zakonov.to som videla v praxi
takze ty musis informovat patricny organ ,ze mas cudzie obcianstvo a nemas v danom state trvaly pobyt. nie cudzinecku policiu.ta s tym nic nema docinenia.
@ali08 mea culpa...myslela som ze ten zakon plati ako vaecsina v obcianskom zakonniku - cize aj spaetne😉 moze teda byt ze mas dvojite obcianstvo - co ti ale moc nepomoze pokial zijes na uzemi moslimskeho statu ...
uprimne ti poviem ze teba obdivujem - iran to je ine kafe...turecko, arabske emiraty etc... to su vsetko krajiny snaziace sa o co najlepsie vztahy so zapadnymi kulturami, mnohokrat previazane zakonmi etc. ... ale Iran - to je velmi silny nabozensky stat a teda mne stacilo ked som si vypocula par pribehov europaniek tam sa vydajucich - tiez vsetko super, krasne etc. ... potom mnohokrat ani nevediac prekrocili nejaku hranicu a vlastne z krajiny utekali o zivot - nie pred statom, ale pred rodinou manzela ... ato tiez boli pritom na zaciatku europsky, kultivovany, milujuci supermanzelia☹ a stat tie rodiny v tomto prenasledovani samozrejme podporoval - a iste si zivotom uz nebudu nikdy a nikde☹ nehovoriac o tom ze samozrejme o svoje deti prisli - aj podla medzinarodnych dohod o pravach dietata dieta ma zostat v svojom obvyklom prostredi a jeho odobratie z neho by bolo posudzovane ako unos - hlavne ak manzelia nie su rozvedeni... co by sa ti v irane asi nepodarilo☹
ako fakt, respekt😉 ja by som asi v takomto pripade velmi silno zapojila rozum a kricala na srdce aby sa ukludnilo - ak si ale submisivna zena tak je dost mozne ze ti ten system aj vyhovuje - vlastne on by vyhovoval aj tu na koniku mnohym zenam😀 byt doma a starat sa len o domnacnost🙂
@monka338 Prepáč ale tvoj príspevok je minimálne zvláštny. Už radšej nič nepíš. 😉
@ali08 iransky pas si im dala naco? pre ziadost o udelenie pobytu manzela potrebujes zdokadovat,ze si sk statna obcianka a s trvalym pobytom na uzemi sk.
,cudzinecka policia ma velke medzery casto v znalosti zakonov.to som videla v praxi.
takze ty musis informovat patricny organ ,ze mas cudzie obcianstvo a nebyvas trvalo v danom state. nie cudzinecku policiu.ta s tym nic nema docinenia.
Musim sa priznat, pre mna by bola viera "deal breaker"- Ak by mi moj muz nedovolil vychovavat deti v katolickej viere, tak pre mna by to bol znak, ze ma dostatocne nemiluje. Ak by som sa zalubila do zida, ci muslima, ci budhistu, tak toto by bola jedna z najzavaznejsich tem pred svadbou. Nikdy v zivote by som sa nevzdala svojej viery koli muzovi. Jedina vec, ktora by ma prinutila vzdat sa viery by bolo vlastne rozhodnutie.

@letasi a my sme manzelia od 2004 a iranske obcianstvo mam po svadbe.