icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

aliza
19. apr 2014

@maria200981 ja sa chcem len spytat, ze v com je ten tvoj vlastne Moslim? piliere Islamu mu zrejme nic nehovoria, ako tak vidim, takze je dost nemiestne sa nazyvat moslimom, ked sa vlastne svojim konanim islamu vysmieva.... A inak, ako tu bolo spominane, to, ze je akoze poeuropsteny nemusi byt ziadna zaruka. Ja tiez takych poznam, co jedia bravcove, piju alkohol, ziju vo vztahu bez manzelstva, maju deti mimo manzelstva, co je mimochodom velky hriech v Islame a tiez sa zdalo, ze su 'ini', ale nie su. Tym nechcem povedat, ze ten tvoj je taky alebo onaky, zaruky nie su v ziadnom vztahu .....len ma napriklad zarazilo, ze nie ste zobrati, ked uz teda mate taku dokonalu lasku 😕. A mozem este otazocku? ako dlho ste spolu? dcerka je tiez jeho?

maria200981
19. apr 2014

uz na minulej strane som napisala ze debatu opustam a prajem prijemne sviatky...odpovedat na tak sukromne otazky by som predostrela obrusok alice a spol na dalsie 100 str. diskusie a rozoberani mojej osoby....tato tema koli mne nevznikla...prisppela som par prispevkami na obranu a osobny pokoj ....seba - nas som tu riesit neprisla....
ak by Ta to hroooooozne velmi zaujimalo tak mi napis IP

aliza
19. apr 2014

@maria200981 tak prepac, ak sa pytam prilis osobne otazky, ale ty sama si tu odkryla svoje sukromie, tak je logicke, ze sa ludia budu pytat aj taketo otazky 😉. V albume sama pises o tom, ze o svadbe zacinate rozmyslat, vystavujes tu tehotenske fotky v spodnom pradle....tak neviem, o akom sukromi sa tu vlastne bavime 😎. A nie, tak hrooozne ma to zase az nezaujima....a pekne sviatky aj vam 😉

maria200981
19. apr 2014

az tak casto som na mk neprispievala...takze som ani neriesila ci mam albumy otvorene ci len pre priatelov...ale vdaka @alize za spomenutie...drzte sa vsetky...zmiesane ci nezmiesane, s chlapom ci bez...idem sa vrhnut do udenej sunky 😉

mariuskaa
20. apr 2014

@maria200981
Aliza
Ked niekto napíše, ze niekomu "piliery islamu nehovoria nic" sa musim smiať.
Akoby všetky kresťanky na fore (co sa cítia ako kresťanky). Dodržiavali vzdy 10 božích prikázaní!
Clovek sa slobodne rozhodne do akej miery mu co to náboženstvo vyhovuje resp do akej miery sa mu venuje co mu "dáva"!
Kopu ľudí nepraktikuje ani krestansku vieru ale je mu "bližšie" kresťanstvo a možno sa kultúrne (predkami, rodinou, spoločnosťou) sa sám "skatulkuje" medzi kresťanov. Väčšina ma krstenie, sväté prijímanie, birmovku možno každý rok na Vianoce na polnocnu omšu a tym to konci.
Asi ako Kamoska židovka (výdajom). Okrem toho ze maju večeru na Passover, a Hanukach a maju deti bar mitzvah a deti maju stredne meno hebrejske co vôbec nepoužívajú a za 5 rokov co sa poznáme ani doteraz neviem ake su, sa absolútne ničím sa neodlišuju každodenným správaním od ateistov. Budem sa ich teraz pýtať co ste vy za zidia? Akoto ze žijete životom co nic s vašou vierou nema spoločne?
Kto som ja aby som súdila co je správne a co nie?! A do akej miery sa ma svojmu náboženstvu dotyčný venovať? Je to každého osobná vec do akej hĺbky cíti, prežíva.
To, ze niekto ma predsudky ako býva mal určitý moslim, žid, kresťan správať jedruha vec. S realitou a mierou "poboznosti" nic spoločne!

mariuskaa
20. apr 2014

Posledná veta oprava.
To, ze niekto ma predsudky ako by sa mal určitý moslim, žid, kresťan správať .....

mariuskaa
20. apr 2014

maria200981
Týmto samozrejme nehovorím, ze tvoj partner nie je (pravý) moslim.
Nie každý žid, moslim, kresťan praktizuje svoju svätú knihu doslova.
Každého osobná vec do akej miery. A je jeho osobná vec ci sa za Žida, kresťana, moslima (napriek nedodržiavaniu) považuje.

mariuskaa
20. apr 2014

JOJ len aby tu niekto teraz nezačal písať, a vyberať z kontextu ...ako sa mýlim a ci mýlim, ze je to vzdy a pre každého osobná vec niekoho brat mieru nabozenstva ako chce ... Nie samozrejme, ze okrem vsetkych idiotskych extrémistov akéhokoľvek druhu!!!! Na tých som nemyslela. Takze parafrazujem. Každý nech verí do akej miery chce pokial nie je nebezpečenstvom sebe a iným!

mariuskaa
20. apr 2014

Ok oprava ďalšia. Nie parafrazujem ale preformulujem! 😀 uz je 1:30 noc

ellise
20. apr 2014

zajímavý postřeh učitelky o tom jak se romské děti chtějí vzdělávat a komu nahrává " diskriminace"
http://sonasvobodova.blog.idnes.cz/c/405602/Pry...

canerko
20. apr 2014

@nithy ahoj samozrejme rada odpoviem

buducamama
20. apr 2014

@mariuskaa - ty trpis paranojou alebo niecim inym? Jasne, kazdy sa tu skryva a ma aspon dva profily😀 Co ta do toho, co pisem, zas si sa ozvala len ty. Prispievat budem, kam sa mi bude chciet a ty sa rozculuj kolko chces.

dalal
20. apr 2014

Dievcata uz dlhsie si citam Vase prispevky, kedze v minulosti som bola v podobnej situacii a stale ma to velmi zaujima... 😝. Lenze v poslednom case sa tato diskusia zmenila na bojovy ring a mne nedalo nezareagovat...Namiesto vzajomnej podpory, vymeny nazorov a informacii dotykajucich sa temy sa tu vzajomne osocujete, Vase prispevky su plne agresivity a zloby...vid @ buducamama, aliza & alice 107....Ked porovnavam ton a obsah tohto fora s podobnymi v zahranici je mi smutno...Naco sem tieto dievcata prispievaju, ak im chybaju zaklady respektu a slusnosti??? 🙄 🙄 🙄

aliza
20. apr 2014

@mariuskaa pozri, ja mam krst, prijimanie, birmovku, ale od viery som sa distancovala a tak sa za katolicku uz nepovazujem, ani to nikomu nehovorim, kedze nic z toho nepraktizujem a vacsinu ideologie odmietam. A to som mala na mysli u Marii, ze nam tu podsuva priatela ako toho super ineho Moslima, ale on vlastne moslimom nie je.

aliza
20. apr 2014

@mariuskaa a vies, jedno je nepraktizovat vieru a druhe je porusovat uplne vsetko, co robi danu vieru vierou. Ja neviem, ale viera je podla mna velmi vazna vec a nevidim dovod sa nazyvat moslimom, katolikom, hinduistom, ked absolutne nic nerespektujem, prave naopak, vedome robim veci, ktore su proti zakladnemu uceniu. Aky to ma vyznam?

zuzkaanicka
20. apr 2014

@aliza vies, viera je podla mna cisto sukromna vec, takze je zbytocne polemizovat o tom, kto je ako veriaci ... kazdy podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia 😉 ... neda sa napr. povedat, kto je lepsi alebo horsi katolik 😉

zuzkaanicka
20. apr 2014

@aliza este radsej doplnim-mala som na mysli hlbku viery, resp. kvalitu 😉

aliza
20. apr 2014

@zuzkaanicka ved to ja ani netvrdim, ale naco sa povazovat za prislusnika nejakej viery, ked si z nej robim akurat tak posmech? ved clovek moze verit aj bez cirkvi, najma, ak si vieru modifikuje. Pokial viem, kazda viera je v tomto dost prisna, takze by som to nezlahcovala. Prislusnost k viere je predsa dobrovolna a ak ju nemienim nasledovat, tak sa k nej predsa nebudem hlasit, to je podla mna logicke.

kuwait
20. apr 2014

@aliza su ludia ktori sa ako moslimovia narodili a zistili ze sa im ta viera nepaci,tak ju nedodrzuju ale ak ziju v moslimskej krajine tak nemozu verejne tvrdit ze su ateisti,vies predsa ze za odpadlictvo od islamu je trest smrti,moslim si nemoze vybrat ci sa k viere bude hlasit verejne alebo nie, je len na nom ci zasady tej viery mieni dodrziavat vo svojom sukromi ale na verejnosti sa musi hrat na moslima.

mariuskaa
20. apr 2014

@kuwait
@aliza
Nemyslím si, ze len preto, ze "nemôžu" verejne povedat v moslimskej krajine ze nie su moslims.
Skôr vnímajú náboženstvo na základe dedičstva, korene, rodina ma blizsie k M ako k celku.
Kamoska z Iránu, boli sme s deťmi v zábavnom parku, sa ma po prvý krát včera pýtala na vieru od kedy sa poznáme 4 roky. Nikdy sme vieru nerozoberali, je to osobná otázka.
Ked som sa opytala naspat. Povedala, ze je nepraktizujuca moslimka ako aj cela jej rodina, 1,2,3 generácia. To znamena na základe dedičstva. (Heritage, kultúry)
A v Turecku, (to by mohla aj maria potvrdiť), všetci moji zidovski aj kresťanskí nielen non practising známi povedia za každým slovom inšAlah! (Teraz neviem ci to prelozim v Alahovej vôle? Božej vôle? Nech sa tak stane) zo zvyku! InšAlah sa stretneme na budúci rok v takomto počte. Atd.

Ked som napríklad katolícka a chodím do kostola raz za rok, na Vianoce, k farárovi sa zasadne nezpovedám lebo povedat potom 15 krat otcenas, a 4 krat zdravas a bude mi odpustené pokladám za "cudne". Ako aj bozkávanie sôch svätých alebo modlenie sa k mŕtvym svatym Atd. Ked niečo z toho nedodržujem, je to moja vec a neznamená to, ze sa katolíkom vysmievam.
Načo sa ludia krstila, idu na sväté prijímanie, birmovku? Zo zvyku. Málokto vie nejaky hlbší význam/o zmysle ani nehovorím, okrem toho, ze ved aj moji rodičia a starí rodičia ju mali tak idem aj ja. Tazke väčšina napr slovenských katolíkov su katolíkmi lebo k tejto viere maju bližšie ako k iným, na základe kultúry, rodiny, predkov, každi chceme niekde patriť. A aj chodenie do kostola každú nedeľu. Je zvyk.

zuzana76
20. apr 2014

@mariuskaa Allah je vlastne prekladom slova Boh, ci nie? ako sa modli katolik po turecky?

Otce nas po turecky, nasla som 2 verzie, tak neviem , ktora je spravna

http://www.prayer.su/turkish/common/

http://www.prayer.su/turkish/variant/

kuwait
20. apr 2014

@mariuskaa nuz tak ja viem o takych ktori sa ako moslimovia narodili ale ako moslimovia neziju pretoze sa im ta viera nepaci ale pretoze ziju v moslimskej krajine hraju sa na verejnosti na moslimov,niektori su ateisti a ini dokonca satanisti

kuwait
20. apr 2014

inak dost ma prekvapilo ze tu satanisticka cirkev obsahuje 10 % domaceho obyvatelstva,oni maju aj svoju high priestess ,vsetko robia samozrejme tajne

mariuskaa
20. apr 2014

@zuzana76
ano Alah je boh...
ale ako sa katolik po turecky modli.. netusim.

Maria sa tu uz nechce moc zapajat, ale ona sa mi zda chodi do katolickeho kostola v Istanbule, turectina uz jej ide, mozno nam povie. Ja sa to idem vygooglovat.

zuzana76
20. apr 2014

@mariuskaa vdaka

mariuskaa
20. apr 2014

@zuzana76 nasla som to...
v linku mas vela jazykov.

http://www.marypages.com/TheLordPrayer.htm
Ale Otcenas, tam vlastne nie je slovo boh.

Turkish
Göklerdeki Babamýz,
adýn kutsal kýlýnsýn.
Egemenliðin gelsin.
Gökte olduðu gibi,
yeryüzünde de senin istediðin olsun.
Bugün bize gündelik ekmeðimizi ver.
Bize karþý suç iþleyenleri baðýþladýðýmýz gibi,
sen de bizim suçlarýmýzý baðýþla.
Ayartýlmamýza izin verme.
Kötü olandan bizi kurtar.
Çünkü egemenlik, güç ve yücelik
sonsuzlara dek senindir.
Amin.

mariuskaa
20. apr 2014

@kuwait samozrejme moze byt, ja som skor myslela na sekularne krajiny.

zuzana76
20. apr 2014

@mariuskaa ano, to je ta prva modlitba, tam nie je slovo Boh, preto sa pytam, ze ako ho volaju krestania v Turecku

ellise
20. apr 2014

jak tvrdí mariuskaa:
Každý nech verí do akej miery chce pokial nie je nebezpečenstvom sebe a iným!

http://lukaslhotan.blog.idnes.cz/c/405390/Islam...

mariuskaa
20. apr 2014

@zuzana76
Ok, Mam odpoved.
V Turecku sa vseobecne povie Boh - Allah! Vacsinou z Arabciny a vacsinou Moslimovia, pretoze moslimovia sa modlia v arabcine alebo islam pochadza z arabciny?!
Katolici v Turecku sa modlia k TANTRI - Tantri znamena Boh. Ale niektori katolici su arabskeho povodu, a oni takisto mozu povedat Allah, a myslia tym svojho boha, katolickeho boha.