Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@kuwait tie kuracie nahrady vselijake som poskusala tiez, bravcove som moc nemusela, ale tie kuracie boli vyslovene protivne. ja mam "baklavu" namiesto bravcoveho 🙂 cierny cajicek a rozne druhy ich sladkosti moze byt, samozrejme nase kolace, zakusky, to sa tiez bohuzial, moj drahy "naucil" odo mna.slovenska babovka a zltkovy kolac s kokosom su pre neho vrcholom cukrarskeho remesla 🙂
ake su sladkosti v kuwaite? robievas nieco tradicne aj doma?
@babaker nie ja vobec nerobim nic arabske mne to pride strasne lepkave a sladke,tu maju plno pastry obchodov z Francie Laduree,Fauchon tam maju aj hotove z dovozu aj urobene v Kuwaite podla francuzskych receptov,to kupujeme rozne macaroons a Chantilly s malinami,vselijake od vymyslu sveta,to je naozaj dobre ale ked to zrovnam s tym co robia priamo vo Francii tie iste firmy tak to nieje tak kvalitne akoby tam nieco v tychto chybalo alebo ingerdiencie mozno niesu vsetky original.Kuracia sunka tu chuti ako by bola poliata cistidlom a ma farbu ako maso v rozpade,neda sa to jest a salam je sladky to je aj riziko jest
@alice107 s tymto uplny suhlas...ALE ti uradnici nemaju ponatia kolko je stastnych vynimiek, pretoze ak sa manzelstvu dari, nemaju ist potrebu na ambasadu..a nie kazdy si dava uznavat papiere..oni vedia iba o tych "nepodarenych", ktore musia riesit...vsak aj na sk podla najnovsej statistiky kazde druhe manzelstvo rozvadzaju...
@kykka ten cyprus je rozdeleni na turecku stranu a cypersku alebo grecku lebo ty tvrdia ze cyprus je ich ostrov.a turci niesu arabi,maju svoj jazyk turectinu iba su moslimovia a koran a modlenie je v arabstine lebo vlastne arabi priniesli nabozenstvo do okolitych krajin, v rabskych krajinch sa vyprava arabsky,v turecku turecky a v irane iransky preto tieto dve krajiny niesu arabske.ani tomu jazyku nerozumeju iba sa ucia na skole koli nabozenstvu cast arabskeho jazyka aby pochopili zmysel toho nabozenstva co v arabstnine hovoria ale ked komunikuju z arabmi tak si nerozumeju.
to je nieco ako krestanstvo keby si sa ucila v latincine alebo teda v originalnom jazyku, ale na slovensku to prelozili aby to mali slovaci jednoduchsie alebo to je jedno v akej krajine v akom jazyku sa to ucia.
@kuwait A morske jedla tam nie su? Co takto ryby? Ja zijem pri mori a teda cerstvym rybam sa nic nevyrovna.....teda vyrovna ostatne morske prisery.....Ja som uplne zmenila jedalnicek, ked som sem prisla. Keby som mohla, tak jem morske jedla kazdy druhy den........ale kedze aj moje decka to radi jedia a manzel tiez, tak si to mozeme dovolit raz za tyzden.
@demo ohladne obriezky ja som zanu,preco lebo je to fakt hygienickejsie videla som ako tie deti trapili ked im stahovali predkozku a ked sa to nepodarilo tak isli k dr a ta na surovo im to stiahla a ako chuda dieta,tiez som videla aky sajrajt je pod kozkou ked sa o hygienu nestaraju.
ked mi manzel rozpraval o moslimstve tak som bola bez vyznania,potom kde sa dalo som si hladala knihy okolo toho,nasla som akurat na sk v kniznici uryvky,na internete bola cela kniha koranu a to prelozena irancanom zijucim na sk a mna zaujala podstata a to viera v boha kedze som ju nemala.
@kykka sranda s tym ako hovoris, ze ako cypercania rozpravaju (ze akoby sa hadali), lebo aj ja ked sa rozpravam s kamoskou alebo mamou po slovensky si ludia (co nerozumeju) myslia, ze sa hadam a ze aj velmi rychlo rozpravam. Muz si uz zvykol, ale zo zaciatku ma vzdy prerusil a nevedel, ci ma sa miesat do rozhovoru.... a zastat si niekoho.
@babaker ja tu mam teraz svokrovco\v, a ona ma vzdy nauci nieco...
My kupujeme olivy biele (zelene) a cierne s kostkami v tureckom markete. ALe svokra ich dava do sklenenej misky, ja miesam aj obidvoje dokopy do "mojej" a davam extra virgin olivovy olej, pepper flakes tie cervene paprikove (vlocky?) a oregano.. a tym to pomiesam... ja mam rada stiplave do ich davame len olivovy olej a oregano.. super... a tak to potom aj do ladnicky uskladnim. co chcem povedat, nemusis si kupovat ochutene, mozes si ich spravit sama.
@digysa ja nemam ryby rada,tu je more velmi znecistene to ani nieje zdrave ,kupujem platky udeneho lososa z Norska a to davam na pizzu alebo ako sendvic alebo spravim pomazanku zo sardiniek ale to skor zriedka,velmi mi to nechuti ,nie tak ze by som to jedla kazdy den.Tu je dost problem aj so zeleninou lebo je tu poda znecistena od tych fabrik co spracuvaju ropu,najlepsie je kupovat mrazene veci z dovozu len nemaju akurat vela toho co by mi chutilo,to v Bahrajne ,Dubaji maju vacsi vyber len mrazene sa neda doniest to by sa rozmrazilo cestou a niektore veci tu nedovolia importovat ktore niesu striktne Halal,Bahrajn je v tomto povolnejsi
@alice107 " turek z oblasti turecka okolo iraku ,iranu su sice turecki obcania,ale etnikum su to arabi"....bud si treba zopakovat dejepis alebo si to pozriet...v pohranicnych oblastiach turecka, iraku, iranu a syrie ziju kurdi...co nemaju s arabmi nic spolocne (no teda niektori vieru...aj to nie vsetci)
@babaker Prave teraz nam svokor urobil zelene olivy s cesnakom, vinom a koriandrom - prava cyperska pochutka 🙂. Aj ja som za olivami jak zbesila a o chvilu bude svokor lisovat olivovy olej, lebo ma v zahrade vela olivovych stromov, no ale to uz je tazsie tie olivy potom oberat...
@kuwait Jaaaj souvlaki - σουβλακι 🙂 my mame radi tie z baraniny, moj manzel je v souvlakoch odbornik a takisto kleftiko, to cypercania o souvlakoch este aj pesnicky skladaju 🙂...
@alice107 Alice, ja Cyprus zboznujem a to som tu uz viac ako 10 rokov.... Mala a krasna krajina, sibnuti ludia (v tom dobrom zmysle slova), ktori ta beru takeho aky si. Tu si nikto nevsima tvoje reakcie a cim blaznivejsi, tym lepsi, pretoze casto im tu pripeka slnko na hlavu 🙂... Mentalita je tu dobrosrdecna stredomorska, na uradoch, a celkovo v zivote maju na vsetko cas ako Anglicania, niekedy mi to lezie na nervy, lebo som netrpezliva Slovenka, ale zvykla som si. V tom samom zmysle slova su to europania s ortodoxnou vierou. NAAADHERNE zlate kostoly, malovane ikony, lebo toto je hlavny znak ich ortodoxnej viery. Ja som sa dala pokrstit v malom kostoliku v horach na ortodoxnu krestanku, pretoze ja som nebola z dovodov komunizmu pokrstena a chcela som byt, len rodicia ma nedali... Cyprus je moj domov, milujem to tu...
@ali08 To vies, pre nas Europanov kazdy moslim je Arab, asi naozaj kazdeho hadzeme do jedneho vreca. Aj tu sa to skor na Turka pouziva ako slogan, ze "arab", aj ked pri tom nieje..., lebo Arabi ziju od nas asi na 100km cez more, kde uz zacina Africky kontinent - Egypt, Syria, Libanon atd..., tak asi preto to uz mame zauzivane ako ze vsetci moslimovia su Arabi, neviem nikdy som sa nad tym nezamyslala...
@kykka to ti verim,ja som tam bola vela krat a zamilovala som si to tam,presne ludia su mili,nestaraju sa,neurazaju,beru vsetko v pohode,su velmi nabozensky zalozeni velmi vela kostolov sme tam videli aj sme boli vnutry v Larnace v centre je taky jeden velmi stary a zvnutra je vsetko zlate na obrazoch.Jedlo je tam dobre,celkove ta atmosfera.Dobre si si vybrala.
@digysa Aj v Iraku su ryby podobne ako v Kuwaite bud zo znecisteneho mora,co by som asi tiez neriskovala, mrazene dovazane, alebo cerstve sladkovodne. my obaja ryby mozeme,ich robime na rozne sposoby ale ostatni jedia ryby zalostne malo(kupujeme aj mrazene, konzervovane,susene a pod.)mozno by si mohla obohatit tuto temu nejakym dobrym receptom, nech sa zase priucime a vyskusame nieco nove... 🙂
Vy mi robite take chute ze som si isla pozriet let ale vsetko vypredane ,pretoze je ten eid a vsetci lietaju ,ten moj ked sme dosli z Bahrajnu isiel mamu zaviest do Saudskej tak reku my vybehneme na Cyprus na par dni ale vsetko plne 😖
@kykka ja viem a rozumiem tomu ja som mala to iste zmyslanie predtym nez som spoznala manzela a potom jeho kraj a teraz aj tych ludi co su okolo mna,clovek sa uci a ja som si zvykla na to ako sa ku nim spravaju ani my sme to nemali lahke zo zaciatku a niekedy este aj teraz ale hadat s niekym nemienime,pousmejeme sa a zijeme dalej,ved mi zijeme spolu a nie oni s nami,moji rodicia prijali manzela skvelo a to iste aj jeho rodina.
co som s manzelom preskakali sme toho dost ale taky je zivot,musis bojovat aby si niecoho dosiahol.len je to smutne ako sa niektori ludia ku nim stavaju a veru nehovorim to lebo som moslim,
Insk napadlo ma. Neni to tak ze matka ma veľké slovo v rodine? (Hlava rodiny nebodaj?)
Lebo ked tak určuje za koho sa ma syn oženiť atd. ... A aj ty si so svokru nerozumieš (prečo?) s co tvoj Svokor?
Moja svokra (o veľa mladšia od svokra) ale hlavou rodiny ona. Ona určuje všetko! Kam cestujú kedy, co ma jesť co nesmie ze moze iba 1 pohár vina... Diéty mu robí. No neuveriteľne. On sa asi ani nepo.... Bez nej.
🙂
@vevesh v ktorej casti?viem, ze Turecka cast Kurdistanu je polnohospodarsky funkcna,vacsina sa dovaza priamo odtial urcite sa tomu aj tu musel niekto venovat, ked je tu tolko stromov, ale aj napr. hrozno je, ale nie vinohrady nie su udrziavane, takze zo stoloveho hrzozna nie je nic. Jedina vec, ktora sa aj vyvaza su granatove jablka, ved si aj hovoria krajina granatoveho jablka 🙂
@babaker Ja ryby robim zasadne na prirodno.....decka miluju lososa, na toho dam iba korenie, cervenu papriku, buchnem na pekac trosku olivoveho oleja , potom polozim rybu a peciem 17min.
Ostatne ryby tiez len v trube a mam rozne korenia na ryby a to je vsetko.....
Tiez radi grilujeme- to je ten isty postup......
Ja tie ryby ale neviem vymenovat po slovensky.....rainbow trout, flounder, tilapia, tuna, mahi-mahi, cod fish, red grouper, salmon-losos (to jedine viem)
Shrimps robime na panvici- maslo, olivovy olej vela-vele-vela nakrajaneho cesnaku.......5min varenia a hotovo (tie shrimpy musia plavat v tom oleji.....ten sluzi potom na cestoviny namiesto rajcinovej omacky..... a to je super mnamka)
Lastury (scallops) - tak isto..........
Homar (lobster) len uvarim v slanej vode...
Crab (krab) tiez varime len v slanej vode
Najlepsia vec na tom je, ze to varenie trva neskutocne kratko..........ryby 15-20 min a prisery tak 5-10 min.
No a samozrejme, ze ked mame radi morske veci, tak logicky nam chutia a sushi....... moje deti ma dorazaju s tym ich gurmanskym jazyckom.........(vsetko drahe by jedli) 😅
@mariuskaa moja svokra svojho muza zavrazdila,dala mu nejaky letkvar vypit a on padol mrtvy,tu sa pitvy nerobia tak ho behom dna pochovali,macka to olizla co vypil a zdochla tiez cize jasny dokaz otravy.Nikto ale nemohol nic povedat,deti matku neudaju .On jej ale robil zle za zivota,velmi ju bil ona sa jemu neopovazila postavit ale voci detom bola dost rezolutna co sa tyka studia, vyberu partnerov a oni sa jej bali.Vedia ze im otca zabila ale neudali by ju,boja sa jej ,teraz je eid vzdy v tomto case si chodi spytovat svedomie do Mekky,boji sa ze skonci v pekle,moj muz tam vcera ju bral.Keby ju radsej cert bral lebo ona je velmi zla zena.

@nivi nerozumiem,co zopar ich tam je? koho a co?