icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

dalal
18. máj 2014

@maca_p no ta ja ti neviem kto ju vymyslel vsak som vtedy este nezila....len som chcela povedat ze zenska obriezka je vec kultury, ze ju prevzali od zidov a trochu rozsirili a ze nie je teda zalezitostou islame, kedze ju ani ortodoxne islamske krajiny ako Saudi nevykonavaju...

ja v ziadnom pripade neschvalujem zensku obriezku ale zato schvalujem muzsku...a cim je dieta mladsie tym lepsie to znasa....je to hygienickejsie a dokazali sa zdravotne vyhody...tak a to je vsetko...

dalal
18. máj 2014

@maca_p fakt veru nie je... a nie moje statistiky ale NEJM...preto je slovensko v medicine tam kde je...lebo aj nasi lekari maju tvoj pristup...asi to je narodna crta...

dalal
18. máj 2014

@maca_p a este neviem co ten smejo za tou otazkou hlada...to ma byt akoze ironia??? 🙄 🙄 🙄

maca_p
18. máj 2014

@dalal wiki hovori, ze aj v saudi sa vykonava.
ono je to tradicia, ktora sa bude stale vykonavat.
ale aj ked je to kmenova a kulturna zalezitost, nikto a nic ma nepresvedci, ze nema nabozensky podton.

maca_p
18. máj 2014

@dalal nehladaj za vsetkym ironiu

erjona
18. máj 2014

@maca_p Keby to malo nabozensky podton, tak by si to nasla v korane,,, zensku obriezku tam nenajdes,,, tradicia a nabozenstvo je rozdiel, uz som ti to pisala na predoslej strane....

dalal
18. máj 2014

@maca_p tradicie vymru postupom casu...chce to edukaciu...ved zmeny prichadzaju pomaly aj do afriky..pomaly ale prichadzaju...
vydis tych ciganov na slovensku...tam by sa mala robit osveta a nie proti islamu...kolko mame moslimov na slovensku a ake problem robia.. a kolko mame neprisposobivych ciganov a ake problem sposobuju...treba sa venovat takymto problemom a nie sariji a zenskej obriezke!

maca_p
18. máj 2014

@erjona no ved hej, koran nehovori o fyzickom a psychickom kaliceni zien a celkovo ludi a deje sa celkom bezne.

dalal
18. máj 2014

@maca_p v Saudi dajaki beduni a nie normalni vzdelani Saudi..

dalal
18. máj 2014

@maca_p no vidis a to je zasa tradicia a nie islam..

maca_p
18. máj 2014

@dalal to by si sa cudovala, ake moslimske klany su na slovensku. v pomere na pocet cudzincov. podpaluju si auta, prevadzky, fyzicke ataky, drogove klany...
robia to celkom tak dobre, ako nasi mafiani 😀
a z ciganov aby nieco pozitivne dostali (teraz neglobalizujem vsetkych dokopy, poznam aj normalnych, pracujucich), tak by trabalo kazdeho oddelit od jeho sukmenovca.

erjona
18. máj 2014

@maca_p To, ze sa to deje, ved za to predsa nemoze koran, ale jednotlivci,,,

vevesh
18. máj 2014

@maca_p wiki hovori, ale fgm (oficialna stranka na osvetu, kt. Uzko spolupracuje s Who,unicefom a co.) tvrdi,ze nie...ani som to nikdy nezazila, jedine s cim som sa stretla, bolo opovrhovanie zenskej obriezky 🤐
www.fgmnetwork.org/intro/world.php

maca_p
18. máj 2014

@dalal lenze kto to robi? tradicia alebo moslim? tradicia asi tazko. volovu zlozku drzi v rukach dotycny.
ozaj a koran nezakazuje krute zaobchadzanie s ludskou bytostou?
lebo nas trestny zakon ano. pokial je trestny cin dokazany, odsudeny v ramci moznosti pyka.

erjona
18. máj 2014

@maca_p Aj ja poznam slusnych, pracovitych, zaclenenych do spolocnosti a vidim casto, ze su napriek vsetkemu odcudzovani a hadzani do jedneho vreca, napriek tomu, ze si to nezasluzia, ale to je taka nasa vlastnost Slovakov, vid toto forum 😉

dalal
18. máj 2014

@maca_p robi to moslim na zaklade tradicie...tak ako slovensky lekar si vypyta od pacienta uplatok...alebo to chces zasa hodit na katolicizmus? nie to je proste slovenska tradicia 😀 😀 😀
aky moslim je to to ktory vypaluje alebo predava drogy? to je mafian a basta....preco niekedy je mafian preto ze je moslim aniekedy len nahodou ak je slovak 😀 😀 😀
divne zmyslanie

erjona
18. máj 2014

@maca_p Hej,,, a v USA nie je trest smrti? A vo vyspelej krajine, ziadnej krajine 3 sveta,,, v USA!!! Kde su tie tvoje ludske prava? U jednych to odcudzime a u druhych to schvalujeme?,,,, stale sa tocis okolo par krajin, kde je povolena SARIJA a nepises vseobecne!!!

mariuskaa
18. máj 2014

@dalal @erjona
mne doniesli teraz z SK horalky, tak som si prave dala 2.

mariuskaa
18. máj 2014

@maca_p
v usa je 90% muzov obrezanych. Na nabozentve nezalezi.
RObi sa to zo zdravotneho hladiska hned v porodnici na 2 den.
Moj Gynekolog sa ma hned na to pytal a dal mi k tomu aj svoje dva centy (ako sa to povei? Jeho nazor?)
vysvetlil, ze v 21 storoci to uz viac a viac zanika (myslim tym, ze 90% v roku 1990 a teraz mozno 70% babatiek postupuje obriezku)
To ze African Americans su na 50% moslimovia... nejako si to nemyslim. ;o)
stretla som neajkych ale vacsina su krestania, a ateisti.
Pozri sa len na "celebritky" kolko African Americans sa hlasi k islamu... velmi male % vsetkych

dobry clanok ta prva cast hlavne (to o tych celebritkach ma nezaujima).
Zhruba Prekladam z linku nizsie:
Kvoli zatknutiu podozrivého Dhokhar Tsarnaev a smrti jeho brata Tamerlan Tsarnaev, Islamaphobia v Amerike naďalej rastie. Na rozdiel od domácich teroristov, ako je Timothy McVeigh (Oklahoma City Bombing) a Adam Lanza (Sandy Hook zabíjanie), bombovi ucastnici Boston Marathonu spôsobili ze mnoho neinformovanych Američanov, sa zameriava na náboženstvo, namiesto hlbsieho pohľadu na vinnikov.
Aj napriek problematike radikálov, ktorí spáchali tieto te roristicke utocky, a tvrdia, že su určitého náboženstva, existuje skupina moslimov, ktorí našli úspech v oblasti zábavy a športu a zároveň dáva skutočný zmysel toho, čo to znamená praktizovať islam v Amerike.
1. Janet Jackson 2. Muhammad Ali 3. Shaquille O’Neal 4. Mara Brock Akil 5. Yasin Bey (formerly known as Mos Def) 6. Dave Chapelle 7. Mike Tyson 8. Lupe Fiasco 9. Kareem Abdul-Jabbar 10.Akon
(vsetkych nepoznam ani ja, ale komedianti, sportovci, herci, spevaci)

http://rollingout.com/entertainment/10-most-pop...

mariuskaa
19. máj 2014

aj ked musim poznamenat, ze Islamofobiu v usa vobec nepocitujem. Ale to asi, lebo sa pohybujem v internacionalnych kruhoch, kde nabozenstvo rolu nehra ziadnu. Skor ako sa chovas, co si dosiahol, kde byvas. Ludia sa bavia o praci, o skolach, a v ktorej oblasti sa ako byva. 😲 Kamosky z Iranu som sa NIKDY neopytala akeho je nabozenstva. Ani ma to nezaujimalo az kym sa ma nedavno ona neopytala (po 4-5 rokoch od kedy sa pozname) A susedov (byvala som v budove s 25 poschodiami) vobec tiez nezaujima nabozenstvo.. a nikto nema ziadnu paniku v ociach, ak sa dozvedia, akeho nabozetnsva ste.

Dnes som sa zoznamila so super zaujimavou kombinaciou Iracka Svedka (narodena vo svedsku, otec Irak, matka svetkyna, neskor vyrastala v GB) jej muz Britsky Pakistanec. Vo svedsku si zazila vela neznasanlivosti otec cudzinec, mala komunita, ale viacmenej to bola zavist, ze boli na tom financne dobre.

mariuskaa
19. máj 2014

@canerko
uplne si to vystihla. Tradicia je silnejsia ako viera.

kuwait
19. máj 2014

@mariuskaa tych umelcov co opisujes ti su konvertiti nie rodeni moslimovia,Janet Jackson sa vydala za Katarskeho miliardara a prenho konvertovala,jej brat Michael konvertoval ked sa skamaratil s bahrajnsky princom,Mike Tyson konvertoval v base ked mu financne pomohol saudsky princ..atd..atd...

kuwait
19. máj 2014

@mariuskaa to je zvlastne vsetkym slovakom v zahranici chybaju horalky,bryndza,treska,ja som tieto veci nemala rada.Ja som mala rada margot,artemis,orieskove kupelne oblatky,banany v cokolade.rumove pralinky, marcipan,fondantove salonky v cokolade,zemiakovy salat,snicle to mi chyba ale slovaci si na toto nejak ani nespomenu,vzdy horalky,pritom Loacker alebo Manner oplatky mne chutia ovela viac.

mariuskaa
19. máj 2014

@kuwait aj treska aj Margot.
Známa mi doniesla nejaku novú s hrozienkami. Eeeee. Nechutila Mi. Tu normálnu.
A študentská pečať čokoláda. Su rozne druhy ale chuti umelo. Ta čokoláda nie je to ono ako kedysi. Ani ta originál. O nicom

kuwait
19. máj 2014

@maca_p kamenuju sa aj muzi za smylstvo,je to rovnaku trest pre muzov aj zeny ked maju ako zenati/vydate sex mimo manzelstva,v Irane sa kamenuju v saudskej im stinaju hlavy (muzom)y,na to aby boli odsudeni ci muzi ci zeny musia byt prichyteni pri sexe 4 svedkami.

kuwait
19. máj 2014

@maca_p no ty si potom odvazna zena,ja ked som v EU tak sa emigrantom z Afriky a Azie a ich stvrtiam radsej vyhybam,Inak cinska kuchyna taka aka sa vari na zapade je vynikajuca,arabska sa s tym zrovnat neda(podla mna prave libanonska je najhnusnejsia,to uz kuwaitska je normalnejsia kuracie biriyany je celkom chutne,hovadzia khabsa to je skoro ako balkanske rizoto,ani egyptske jedla niektore niesu zle) ale vseobecne mne to moc nechuti tak ze by so to varila a vyhladavala naschval ich restauracie ani indicka ta je tak strasne paliva ze sa to neda jest.a baraninu tu nezjem ani keby som bola ako hladna ani ked je to francuzsky recept 😀 Ja mam rada mexicku kuchynu s tych exotickych

kuwait
19. máj 2014

@dalal Pravda,kuwaitanky biju svojich muzov a podvadzaju ich s mnozstvom milencov a ked to chlapik zisti spravi mu ona taku scenu ze radsej utecie.Potom sa sama pootlka,poskriabe uteka na pohotovost ze ju muz napadol s tym na policiu,muza zavru vobec ich nezaujima ze ma alibi ze ani doma nebol v tom case(vsetky maju milencov policajtov pre taketo pripady a ti im pomahaju) a ked chce aby zalobu stiahla musi urobit co ona chce v pripade rozvodu.Taketo su kuwaitanky.

kuwait
19. máj 2014

@mariuskaa cokolady so moc neskusala ale ten artemis co som mala v lete to chutilo velmi dobre tak kokosovo -rumovo.Tresku tiez nemam rada a vsetci slovaci ano ja skor vlassky salat alebo zemiakovy

erjona
19. máj 2014

@mariuskaa Tak si si pochutnala,,, horalky mam aj rada,,, vsetko, aj co @kuwait vymenovala, okrem toho vlaskeho salatu a manner schnitte,,,tych som objedena a skripe mi pod zubami cukor, to zasa nemusim 😀

dalal
19. máj 2014

@erjona manner schnitte... to neznie velmi slovensky? co to je? ta kuwait ma vzdy aristokraticke chute 😀