icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
demo
Autor odpoveď zmazal
erjona
18. okt 2013

@demo To ako dopadne krestanstvo... tazko povedat, pokial nezmenia niektore veci v strukture, co sa tyka skandalov, bude sa stale viacej ludi odcudzovat tomuto nabozenstvu, ale prognoza moslimov je podstatna v tomto clanku, ja som nechcela mierit na krestanstvo,,,, ja som to kvoli tomuto bodu vypichla... 😉

ellise
18. okt 2013

@erjona já nepsala o muslimech ale přistěhovalcích, a pokud vím ty si psala že na naše důchody budou vydělávat přistěhovalci? nebo ne? někde na straně 10 (plus mínus).
A svoboda a demokracie může koexistovat s křesťanstvím ale ne s islamem.

erjona
18. okt 2013

@demo Uz viem na co si mierila, ja som dnes po 4 hodinach anglictiny a 6 a pol hodiny prednasky manazmentu aka si nechapava. Ty si myslela vyvoj - 😀 No to sa mi nedozvieme, kto vie, co bude za 500 rokov 😉

erjona
18. okt 2013

@ellise Uz viem co si pisala 🙂 Len som nevedela, ze reagujes prave na pristahovalcov,,, Tak berem spät. Len moslimov vacsina nebude, takze nemyslim, ze sa musis obavat,,, je kontrolovany stav emigracie..

erjona
18. okt 2013

Dnes uz nereagujem na nic... som zrela do postele, zajtra ma caka celodnova prednaska, tak aby som tam nespala na lavici... dobru noc 🙂

fra
18. okt 2013

@babaker dakujem, tie objemove krmivá čo mam v albume dosť často varievam, hoci fotky su moje asi len z 1/3, odkedy som zistila že to lepšie vyzera ak si to sama odfotim dovtedy som hladala nejake ilustračné na nete... haruľa je moja láska 🙂 ale keby sme mali blízko more, tak určite neváham s rybami ako @digysa (hoci ano, pstruha a lososa občas dáme, len to zjavne nie je žiadne objemove krmivo, ale len delikatesa) ... som počula takú historku, ako v Bratislave nejaký Japonec dostal chuť na čerstvú morskú rybu, tak prišiel do reštauracie, ale najprv sa opytal, že ako daleko je najbližšie more... ked mu povedali, že 600km, vstal a odišiel, že taká ryba v žiadnom prípade nemože byť čerstvá 😝

ellise
18. okt 2013

@erjona děvče, nevím nevím, obávám se že to tak nebude. Mně se to už nedotkne, já budu, jak se tady říká, čichat fialky ze spodu.
Je přirozené že s běžnou migrací obyvatelstva ( studium, práce) dochází k promíchávání kultur, ale třeba v souvislosti s konfliktem v Sýrii, s tím co se děje v Africe, s růstem obyvatelstva v zemích třetího světa, bude docházet k častějším migracím obyvatelstva. Příčinou bude holý boj o život, ekonomická migrace. S přirozeným úbytkem evropského obyvatelstva, bude rozdíl mezi původním obyvatelstvem a přistěhovalci narůstat v neprospěch evropského obyvatelstva.

kuwait
19. okt 2013

@demo Ja som nad tym uvazovala lenze to by som musela vydat anonymne lebo to by boli velmi nebezpecne veci pre vela ludi a ked uz by som pisala tak by som zahrnula nielen jeho rodinu ale aj jeho pribuznych o ktorych tu viem riadne pikosky a ti vzhladom na svoju poziciu by urcite neboli nadseni ze sa zverejnili detaili ich sukromneho zivota.Ktovie ci by to financne stalo za ten risk taku knihu vydat.
Mozno by bola lepsia taka vseobecna kniha o pozorovani zivota tu,za to by ma mozno nikto nesiel zahlusit)))

erjona
19. okt 2013

@ellise Lenze k pristahovalcom sa rataju aj europania a tych je viacej ako moslimov. A co bude za 300-500 rokov pri dnesnom znecistovani prostredia, kto vie, ci aj nieco bude... ja by som si nad tym tolko hlavu nelamala, ked nevyriesime globalne problemy, budeme mat ovela vacsie starosti ako problem (pre niektorych - lebo ja to za problem nepovazujem) moslimov.

kuwait
19. okt 2013

ako zviera ju zabili,takuto cenu ma tu cudzinec
http://www.arabtimesonline.com/NewsDetails/tabi...

demo
19. okt 2013

@kuwait ano, nieco ako Emire Khidayer, to by urcite stalo za to. ale skoda by bolo zahodit ten thrillerovy namet z tvojho vlastneho zivota. trocha pomenit, vydat pod pseudonymom ako nenapadnu poviedku,ktora si vsak najde svojich citatelov a bude z toho bestseller 🙂
Pravdaze opatrnosti nikdy nie je dost, vidime co s moslimskym svetom robia hoci len banalne karikatury. Tu by som poznamenala, ze s tou mierumilovnostou moslimov to nebude take horuce. Kym karitatura zdvihne vlny protestov, vrazda ani teroristicky utok s nimi ani nepohne. Keby sa konala co i len jedna masova demonstracia po napr.nairobskom utoku,kde zomrelo vela nevinnych deti, tak by som si povedala: dobre, mozno sa to nakoniec pohne dobrym smerom.

kuwait
19. okt 2013

@demo nuz podujat sa na vydanie by bolo riskantne ale keby sa to financne oplatilo tak hadam pod pseudonymom bez uvadzania pravych mien pripadne Kuwait ako krajinu diania zamenit za Dubaj alebo Qatar aby sa akteri pribehu nespoznali,tak to by hadam aj slo .

demo
Autor odpoveď zmazal
kuwait
19. okt 2013

@demo no a nezanedbatelna je aj financna stranka veci,kolko by z takej knihy autor profitoval 😀

demo
Autor odpoveď zmazal
vevesh
19. okt 2013

@alice107 tak po prve..ja viem o com pisem kedze moj muz je kurd a nie sme "najnovsi"..a samozrejme kurdi nie su uznani a ani nebudu..ale to je o rope a zapadnej politike a o inom..inak pre tvoju informaciu...severny irak je pod kurdskou samospravou, je brany ako stat v state, maju vlastne zakony a neriadia sa irackymi ale Kurdskymi zakonmi..

co sa tyka tych manzelstiev, JA som videla aj stastne aj nestastne...percentualne je to tak isto ako v europe...cize pol na pol, a suvisi to aj s menenim intenzity vztahu a dalsimi okolnostami a NIELEN tym, ze su to dve osoby z rozdielnych kultur..takze nehadz vsetko do jedneho vreca, pretoze TY mas len zle skusenosti. a to co kuvait spominala sa deje, a deje sa vsade, ale vsak aj v DE ci na SK ci kdekolvek na svete mas tyranov, idiotov a ine individua...zvacsa plati premisa, cim negramotnejsi a z "dediny", tym horsie...ale PRIKLAD nie je pravidlo...

a co sa tyka zabijania v cti...nie je to tak, ze matka drzi hubu a krok...ona, i ked je to jej dieta, s tym v 95percent pripadoch suhlasi(pretoze to pre nu JE hanba)...a znova tiez zazite na vlastnej kozi a v nejednom pripade...cize neopisuj tu to, co je v mediach...tie maju "tendenciu" skreslovat..vsak je potrebne vyrobit u zapadniarov nenavist, aby mohla prist dalsia vojna....

vevesh
19. okt 2013

@babaker no ja nocne vyvaranie nemozem zatrhnut....hlavne ked mi pride necakana navsteva o 11tej alebo 12tej v noci a ze oni su hladniii 😀 keby som im dala iba nejake ovocie...to by ma asi vssetci hnali, ze ci takto sa navsetva privitava.. 🙂

demo
Autor odpoveď zmazal
kuwait
19. okt 2013

@vevesh nuz v Kuwaite sme mali take pripady vrazdy pre cest ze matka a bratia dievca drzali kym ju otec vrazdil.Dostali vsetci trest smrti vcetne matky,dokial nebol za tieto vrazdy uzakoneny trest smrti tak sa tu toho dialo dost lebo trest bol mierny 1-2 roky,v Saudskej su vrazdy pre cest na dennom poriadku a nikto to neriesi pokial to niekto nezmedializuje cez zapadne media ako pripad toho imama co znasilnil a zavrazdil svoju dceru,matka na policii nic nevybavila tak sla do medii ZAPADNYCH a potom sa lady pohli a chlap bol odsudeny na natlak zo zahranicia.V tychto krajinach je niekedy dobre ked zapad zasiahne pretoze malokedy sa tu obycajny clovek spravodlivosti dovola.
Co sa tyka manzelstiev je uplne ina situacia ked s moslimom zijes na zapade a uplne ine je to ak s nim zijes v jeho krajine a zapad mu je ukradnuty,nema ziaden zaujem na zapade zit.Ja poznam vela zien tu vydatych ,nielen slovenky ale kazda ma rovnake problem v manzelstve pretoze ti muzi sa rovnako chovaju podla toho aky je tu zvyk,aj podla viery.A tiez ked su na zapade si nedovoluju to k svojim zenam co si k nim dovoluju tu doma.Taktiez zakony ake tu su absolutne znevyhodnuju zenu,ak ma zena tyrana na Slovensku tak sa s nim rozvedie,je blba ak tyrana trpi ale tu?Prisla by o deti a mohlo by sa jej stat ze ju ex manzel da zabit za hanbu ze sa dovolila s nim tahat na sude.To co citas v novinach o unosoch deti, tyranych zenach moslimskych tu,to su len zlomky toho co ja tu vidim nazivo.

vevesh
19. okt 2013

@demo ono to je zakorenene v mysleni, takisto ako napr. bravcove maso...sice tie matky tie dcery lubia, ale nestotoznuju sa s tym co a ako robili,a podla nich(nielen podla ich muzov) je to jednoducho hanba, ( to iste ako pred XY rokmi v europe, u nas ten pocit presiel so zanevrenim na nabozenstvo u nich jednoducho nie) a ked su silne veriace, je ten pocit silnejsi..

vevesh
19. okt 2013

@kuwait mas pravdu...ja hovorim to, co som si ja dozila v kurdistane, pretoze tu sa pohybujem...tu ak sa stanu vrazdy zo cti, stane sa to nenapadne..napr. autonehoda, vybuch plyn. kastrola a pod. nie je to ako v europe, alebo saudskej ze jeden picha a zvysok drzi...a tiez trest smrti je tu, ak sa pripad zmedializuje, pretoze "oficialne" to nie je povolene.
a stou spravodlivostou je v kurdistane tak, ze ziadna nie je 🙂 (bdw. v europe je len na oko, pre niekoho zakony platia, pre niekoho nie) pretoze i ked su tu zakony, kurdi ich nedodrziavaju...kazdy si zije sam podla "svojich" zakonov...oni sa uz tak dlho a vela zabijaju, ze zivot im je vo vacsine jednoducho jedno...

kykka
19. okt 2013

@kuwait Ja si neviem predstavit co za peklo tam tie zeny prezivaju. Iba z lasky k detom sa nechavaju psychicky a fyzicky mucit a pritom vedia, ze takto musia prezit cely zivot, nemaju sancu ujst... Ale nepochopim jednu vec, tak ci je uz moslim alebo nie, a ci je fanatik do nabozenstva alebo nie, ale nemaju v sebe trochu logickeho a ludskeho zmyslania? Akoze dokazala by si ty zabit niekoho cudzieho, alebo sa len prizerat, ked niekoho vrazdia? Urcite nie... A tam rodicia a surodenci nieze sa prizeraju na vrazdu sestry, oni sami ju vrazdia - ich krv - cloveka, s ktorym prezili zivot od malicka drzia a otec s matkou, ktori ju splodili a vychovali ju podrezu vlastnymi rukami. Ved ako si ju vychovali, tak ju maju a za jej ciny moze tak ako ich dcera tak aj oni... Akoze toto ide proti prirode, proti ludskemu instinktu... a nemozeme povedat, ze su ako zvierata, lebo ani zvierata by toto neurobili, kazde zviera si svoje mlada chrani... Take nieco moze spravit iba tazky psychopat, ktory sa skryva za vieru, aby ospravedlnil svoje ciny...

vevesh
19. okt 2013

@demo a este..ja nie som zastanca islamskych "zvykov"...nieco je dobre, nieco nie, takisto ako v inych statoch...ale snazim sa zit podla hesla jedneho spisovatela....akceptuj to, co nemozes zmenit a zmen to, co nemozes akceptovat.. 😉

kuwait
19. okt 2013

@vevesh nuz aj tu uz inovovali po tom zavedeni trestu smrti, zenu donutia aby pojedla velke mnozstvo panadolu alebo cistidla,napisala si list ze pacha samovrazdu a ked je mrtva zavolaju policiu ze aha nasli sme ju.Nedavno takto tiez bratia sestru vrazdili ale ona to vyplula,nechali ju tak v izbe a ona oknom utiekla na policiu,tak sa to prevalilo ze maju nove metody ale je to hrozne ze ako su ti synovia vychovavani od malicka ze je ich povinnost chranit cest rodiny a ze je ich povinnost zabit za poskvrnenie cti rodiny.Tak vrazda vlastnej sestry nieje hanba ale ked sa sestra odmietne vydat proti jej voli tak zabit ju za to je zasluzny cin????Nie vsetky zeny su povrazdene lebo boli kurvy,vacsina preto ze chcu studovat VS alebo sa odmietnu vydat za stareho ktory uz zeny ma.Jedna tu chcela studovat medicine no otcovi sa ponukol chlap co uz mal 2 zeny ze ju chce daval mu za mu 50 tisic KD to je vela penazi,ona ho odmietla ze chce studovat,v noci jej v spanku otec hrdlo podrezal,maly 7 rocny brat to videl a zavolal nanho policiu,chlap sa ohanal ze mu hanbu privodila aj tak ho popravili.Este dobre ze nasa vlada je tak prozapadna lebo inak by tu bol stredovek,myslenie ludi je tu divne.

vevesh
19. okt 2013

@kuwait no toto zas v kurdistane nie je, momentalne je "nova" moda, baba najprv skonci vysku, a potom sa ideme bavit o vydaji...to plati hlavne o rodinach v mestach, nie niekde na horach... a takisto "proti voli" vydaj neda sa povedat, ze tu neexistuje, ale je v sucasnosti percentualne maly...a znova vsetko zavisi od "gramotnosti" hlavy rodiny a jeho "ziskuchtivosti", ale normalne to uz nie je...napr. v nasej najblizsej aj najsirsej rodine sa ani jedna baba nevydavala proti voli, niektore babenky odmietli aj 4-5 zenichov, a vsetci su v pohode...

kuwait
19. okt 2013

@kykka presne ja na to tiez tak hladim .Co su to za ludia ked dokazu zabit prakticky pre nic svoju sestru,matku,dceru???Tam jasne vidis to aku nizku hodnotu tu zena ma.Je im to vtlkane odmalicka do hlavy ze zena je menejcenny tvor,podla toho sa chovaju.Cim viac nabozensky zalozene rodiny tym vacsia tyrania pre ich zeny.Tam syn ked ma 13 rokov prebera pravnu zodpovednost za svoju matku a sestry,moze za matku podpisovat dokumenty aj rozhodovat v jej zalezitostiach.13 rocny je este hlupe decko predsa!

kykka
19. okt 2013

@kuwait Jezisikriste, chudence tie zeny :(((... a to maju v zivote krasne ludske ciele ako vystudovat, alebo pracovat, alebo nieco dosiahnut v zivote a jednoducho len preto, ze sa to muzom nepaci, tak ju zavrazdia... 13 rocne decko rozhodovat o matke???? Toto je vysmech zeny. Je to na plac... Praveze matka by mala byt vazena osoba...

kuwait
19. okt 2013

@kykka je to strasne tu bolo vela dievcat z tych striktne islamistickych rodin zabitych len preto ze chceli studovat VS.Pre nich je hanbou uz aj to ked zena vie citat lenze teraz je zakon ze dievcata musia chodit do skoly aspon zakladnu mat musia ale ked chce ist dalej tak otec nedovoli.Niektore skoly tu su len cisto dievcenske,nemaju tam muzi a chlapci pristup.No nie vsetci su tu taki,liberali pustaju dievcata studovat aj do Ameriky a potom pracuju su manazerky ale to su tie rodiny ktore sa viery velmi nedrzia