icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
27. máj 2014

@ellise Vies, preco sa volali prveho pracovnika Gastarbeiter? Preco nie Gastangestellte? Obraz v ociach domacich - Turek (pracovnik na stavbe) a juhoslovenka (upratovacka)... Tieto dristy, co teraz vypisuju, ze si mysleli, ze zanikne islam, je hlupost, preco si nemysleli, ze zanikne krestanstvo... Chceli ich na spinavu a tazku robotu, to je cele,,, preco nikde nevidis umyvat zachody rakusacky, alebo po stavbach tazko makat rakusakov, sak na to tu maju cudzincov, no nie? Toto je cela pointa,,,

vevesh
27. máj 2014

@ellise isty cas som mala tu cest okolo eu parlamentu, komisie a co. - statne zariadenia su dotovane statom = idu podla oficialnych smernic a predpisov (vynimku tvoria sukromne a nabozenske skoly - tie maju pravo odchylovat od normy -ale musi to byt schvalene nejakou uradnou instituciou!..) -cize je to o tom kolko stat dovoli...

a co sa tyka stravy (ZS), tak v postkomunistickych krajinach mas zvacsa model jedno jedlo (a moslimovia bud dieta na obedy neprihlasia, alebo poucia dieta, aby maso nejedlo...)
v zapadnych krajinach mas jedlo na vyber (zvacsa medzi vegetarianskym a normalnym) - cize deti si vyberaju vegetarianske jedla v skolach, pokial nemaju istotu, co za jedlo je im ponukane... + v kazdej jedalni mas mikrovlnku, kde si mozes zohriat vlastne jedlo (hovorim o de, belgicku a dansku) -takze poziadavka "halal" jedal je aktualna tak nanajvys v anglicku (by som povedala aj to preto, lebo anglicania chcu byt tak ini ako zvysok EU 😝 - to je citit aj v politike EU.. 😎 )

vevesh
27. máj 2014

@kuwait "za obcianske vojny si mozu ludia sami,preto sa volaju obcianske" - ano aj nie

ano - lebo boli blbi a dali sa zmagorit zapadnou politikou a nicia si vlastnu krajinu a ekonomiku...

nie - pretoze oni sami si nevybrali diktatora a ekonomicke problemy, zapadne krajiny uz pred 1 sv . vojnou "zabezpecili " konflikty, aby mohli nadalej ekonomicky tazit z byvalych kolonii...a kde nie su problemy, tak ich vytvorime, vsak je to na ukor druhych... 🙄 😎

vevesh
27. máj 2014

@demo je rozdiel medzi kolonializmom , kt. praktikoval napr. dzingis-khan (v ovaldnutych uzemiach uplatnil pravne normy riadenia statu), alebo Alexander Velky (exportovala sa grecka kultura) a novodobym kolonializmom, kt. stoji vylucne na ekonomickom vyuzivani "druhoradych" krajin za kazdu cenu obalenym pozlatkom demokracie 🙄 🙄

demo
Autor odpoveď zmazal
demo
Autor odpoveď zmazal
demo
Autor odpoveď zmazal
kuwait
27. máj 2014

@vevesh ale ved tie ich obcianske vojny su preto ze ludia chcu ovladnut moc tak sa medzi sebou skupinky biju,a islamisti ti v tej situacii vidia moznost nastolit striktny rezim ako bol Taleban napriklad a ini to nechcu tak sa medzi sebou biju. S tym uz zapad nema nic,to je chtic ludi po moci a vlade

dalal
27. máj 2014

@demo takze kolonie vznikali lebo mocnosti mali pocit ze maju ponuknut kulturu koloniam? Takuto teoriu som este nepocula... to je teda zaujimave... a potom som sa prebudila 😀 😀 😀

dalal
27. máj 2014

@demo homo sapiens predsa neovladol uzemie na ktorom zil iny narod, nepovrazdil domorode obyvatelstvo, nevyvliekol nasilne nabozenstvo na ine uzemie.. tu ide o prirodzenu evoluciu a nie kolonializmus tak preco to miesas??? pozri na spanielsko kedysi najkatolickejsiu krajinu v europe a aku katastrofu narobili v juznej amerike... na francuzko a anglicko ktore si podrobilo div nie pol sveta... a urcite to nebolo kvoli vyvozu kultury a hodnot.... teraz sa im to vracia v podobe immigrantov... a preco su v uk tak benevolentni k pristahovalcom z pakistanu/ indie a inych byvalych kolonii? no pretoze sa boja obvinenia zo zneuzivania domaceho obyvatelstva... to je jasne asi kazdemu okrem teba... zevraj vyvoz kultury a hodnot... uz dlho som sa tak nepobavila

dalal
27. máj 2014

@kuwait hej lenze k tym obcianskym vojnam prispievaju predsa aj zapadne mocnosti.... kto vyzbrojoval a posilnoval roky rokuce sadama, taliban, kadafiho? no predsa zapadne mocnosti... . v snahe a boji o postavenie na politickej scene... a potom ked sa im prestali hodit lebo si zacali robit svoju politiku spustili komando, pozreli si v priamom prenose alebo na youtube ako prislusny mocnar zdochol ( lebo inak sa to neda nazvat) bez riadneho sudu a pod... v krajine bez vodcu s narodom roky naucenym posluchat vznikne obcianska vojna... preto vravim ze zapadna demokracia sa neda exportovat... pokial si domace obyvatelstvo same nezvykne na tuto myslienku ziadne zasahovanie zvonku nepomoze... a bytvara priestor pre boje medzi roznymi skupinami hrdlorezov...

dalal
27. máj 2014

a ked sto tu spomeniem hned som za hipisacku... ach jo!

kuwait
27. máj 2014

@dalal no a kto teraz vyzbrojuje iracanov ked tam medzi sebou bojuju o moc??? Zapad odstranil ich diktatora a oni teraz medzi sebou bojuju o moc v tom to je.

vevesh
27. máj 2014

@kuwait iracanov vyzbrojuje cr,usa a rusi..a cim dalej bojuju, tym je lacnejsia ropa na trhu... V iraku mas take hliadky,ze zbrane a vybusniny neprepravis- Dalsie veci nepotrebuju komentar 😎

dalal
27. máj 2014

@kuwait lenze ake pravo mal zapad najskor podporovat a potom odstranit sadama.. kto im dal pravo zasahovat do chodu inej krajiny... ak by zapad neinferoval a nepodporoval sadama v boji proti iranu pravdepodobne by nebola ani gulfska vojna

demo
Autor odpoveď zmazal
vevesh
27. máj 2014

@demo mylis si dojmy(aj s pojmami) -je rozdiel tuzba jednotlivca po moci (a k tomu nasledne spravovanie podmanenej krajiny podla svojich predstav - zo ziskami aj stratami ) a rozdiel urobit konflikty a popritom podmanenu krajinu polozit ekonomicky a politicky na dno a odtianut prsty, ze ja nic- nech si vzniknute "bahno" riesia sami

kuwait
27. máj 2014

@dalal a kto dal pravo Saddamovi znicit a vyplienit Kuwait?Aky pozicaj taky vrat,ja a vsetci kuwaitania sme nadmieru spokojni ze Saddama odstranili .Gulfska vojna bola o kuwaitskej rope a Saddamovej chuti na nu.
@vevesh cena ropy stale stupa,cena aku ma benzin na benzinkach tu nieje smerodatna,barel sa predava za viac ako 100 $ a cena stale stupa.

dalal
27. máj 2014

@demo moja ty vies citat? keby si vedela tak by si nikdy netvrdila ze prezentujem nejaky nazor o chrumkavych moslimoch... a mam pocit ze utocna si ty... na normalne polozene otazky reagujes odpovedou typu insitna ideologia, hippies nazory a podobne...

demo
Autor odpoveď zmazal
dalal
27. máj 2014

@demo a este link k otazke neandertalcov ktori boli kolonizovani homo sapiens (sic)

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Neanderthal

vevesh
27. máj 2014

@kuwait ano stupa, pretoze dopyt raste zo dna na den- keby nebolo tych konfliktov, ropa by bola drahsia a niektore krajiny na pokraji ekonomickeho bankrotu - totizto z "konfliktnych " krajin sa vyvaza ropa Pre "vyvolenych " za aj 50%trhovej ceny s "vylucnymi pravami "

dalal
27. máj 2014

@demo ty si so ziadnym nielenze nechodila ale ani si so ziadnym moslimom/ moslimkou blizsi vztah nemala a predsa komentujes ich sposob zivota ako najvacsia odbornicka... zamysli sa

demo
Autor odpoveď zmazal
kuwait
27. máj 2014

@vevesh praveze tie konflikty prispievaju k tomu ze cena ropy rastie,pred Irackou vojnou 2003 bola cena za barel 33 $ teraz je vyse 100$ .To ze Saddam pocas embarga predaval ropu na cierno za polovicnu cenu je ina story alebo ze sa pasuje iracka ropa nacierno zlodejmi a predava sa za polovicnu cenu.To je cierny market,zlodejna,takto neobchoduju ostatni exporteri ropy.

dalal
27. máj 2014

@kuwait pravdaze nikto mu nedal pravo to nikto nespochybnuje ze bol jeden diktator baziaci po moci a peniazoch... lenze keby ho tam amici a francuzi nedosadili a roky nepodporovali tak ho potom nemuseli vesat

... that Saddam financed Chirac's party. In 1991 Saddam threatened to expose those who had taken largesse from him: "From Mr. Chirac to Mr. Chevènement, politicians and economic leaders were in open competition to spend time with us and flatter us. We have now grasped the reality of the situation. If the trickery continues, we will be forced to unmask them, all of them, before the French public."[46] France armed Saddam and it was Iraq's largest trade partner throughout Saddam's rule. Seized documents show how French officials and businessmen close to Chirac, including Charles Pasqua, his former interior minister, personally benefitted from the deals with Saddam.[46]
Iraq quickly found itself bogged down in one of the longest and most destructive wars of attrition of the 20th century. During the war, Iraq used chemical weapons against Iranian forces fighting on the southern front and Kurdish separatists who were attempting to open up a northern front in Iraq with the help of Iran. These chemical weapons were developed by Iraq from materials and technology supplied primarily by West German companies as well as [53] the Reagan administration of the United States which also supplied Iraq with "satellite photos showing Iranian deployments"[54] and advised Hussein to bomb civilian targets in Tehran and other Iranian cities.[55] In a US bid to open full diplomatic relations with Iraq, the country was removed from the US list of State Sponsors of Terrorism. Ostensibly, this was because of improvement in the regime’s record, although former United States Assistant Secretary of Defense Noel Koch later stated, "No one had any doubts about [the Iraqis'] continued involvement in terrorism... The real reason was to help them succeed in the war against Iran."[56] France sold 25 billion dollars worth arms to Saddam.[46]

kuwait
27. máj 2014

@dalal ale to predsa Saddama neopravnuje napadnut a vykradnut susedny stat.Myslel si ze Kuwaitu nikto nepomoze.Chyba.Kuwait si pomoc KUPIL 😀 A Saddam zarval 😉 Politika je o tom kto zaplati viac.

dalal
27. máj 2014

@demo precitaj si moj posledny prispevok tu cast o Reagan administration of the United States which also supplied Iraq with "satellite photos showing Iranian deployments"[54] and advised Hussein to bomb civilian targets in Tehran and other Iranian cities.[55- amici doporucovali sadamovi utocit na civilne obyvatelstvo... co k tomu dodat... co si o tom myslis ty... ja sa ta normalne pytam aly mas na to nazor zak prosim ta normalne diskutuj... nechat si tie lastovicky... na to so tu nepiseme ci hej?

dalal
27. máj 2014

@kuwait pravdaze nie.. lenze sadam bol na US liste teroristov pred zaciatkom vonky v irane... a predsa ho ako carovnym prutikom odstranili z tohto listu akurat ked im zacal byt uzitocny... a malicky kuwait si to zlizol.. ako vravis este ze mal ropu a prachy inak by po nom nestekol ani pes...

kuwait
27. máj 2014

@dalal ale ved taka je politika a nielen ta americka,keby si ty vedela ake cachre robia Saudi,katarci,kuwaitania na svetovej politickej scene tak prestanes dychat.Americania su proti ich tahom materska skolka 😀