icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

nivi
28. máj 2014

@kuwait tak predsudky su vsade aj medzi rasami aj medzi nabozenstvom co uz.

erjona
28. máj 2014

https://www.allianz.com/v_1339501982000/media/p...
Aj tu je uvadzana rozvodovost ako belgicko az 70% na prvom mieste a ceska republika sa presunula na 3 miesto,,,

zuzitko74
28. máj 2014

@erjona Ok, viem, že je to diskusia, ale prečo máš problém porozumieť, že tí ľudia sa nerozvádzajú len kvôli svojim osobným zlyhaniam, ale aj kvôli problémom v danej kultúre? Náboženstvo v tom nehrá úlohu, pokiaľ viem, tak podľa islamu nie sú dohodnuté manželstvá povinné.

erjona
28. máj 2014

@zuzitko74 Akym kulturnym problemom? Ved väcsiou su obaja partnery z tej istej kultury,,,,???

zuzitko74
28. máj 2014

@erjona Za kultúrny problém v tomto prípade považujem tradíciu dohodnutých manželstiev. Nemyslela som to ako medzikulturálny problém.

erjona
28. máj 2014

@zuzitko74 Este jednostorocie dozadu sme mali aj u nas ten isty problem, uz aj z ich tr, najadicii najme v krajinach viacej vyspelejsich sa od tychto zvyklosti upusta,, skus si nieco o tom na nete precitat,,,, A prave v islame je zakazane nutit niekoho do svadby,,, toto nema nic spolocne s nabozenskou kulturou, ale s tradiciami,,, tak ako to bolo aj u katolikov,,,

zuzitko74
28. máj 2014

@erjona Však ja viem, veď som aj v tom predošlom komente písala, že to nepovažujem za náboženský problém.

erjona
28. máj 2014

@zuzitko74 Tak sme sa potom zhodli 😀

erjona
28. máj 2014

Super... takto pracuju media,,, je to super predvedene od nemeckeho zurnalistu,,, super opisane, ako sa manipuluje ludmi,,,, 😠 😠 😠 Je to ale v nemcine...

https://www.youtube.com/watch?v=p9FzkaDSJYU
dalal
28. máj 2014

@zuzitko74 vies tie dohodnute manzelstva su zvlastne... napr v indii funguju stale a to aj u vysokoskolsky vzdelanych ludi... lekarov a pod... a vacsina si to pochvaluje a nemenili by.... a rozvodovost v indii je miziva... ludia tu u nas riesia prvy problem rozvodom... nikto sa nesnazi problemy riesit inak...

erjona
28. máj 2014

Dalsie super dokument ako sa manipuluju fotky, hadzu do sveta famy, ako sa fotky retusuju a zurnalisti preberaju od jednej strany akoze co sa stalo a nikdy tam neboli... aj nase media prechadzaju zenzurov,,,

https://www.youtube.com/watch?v=NUkiIhznJDE
demo
28. máj 2014

@dalal hej nemenili by 🙂. ma to aj vyhody, muza/zenu si skratka najde kazdy. Na kazdu dieru sa najde zaplata, ako sa hovori. Nuz a ked si nejaka diera najde zaplatu sama, moze to skoncit aj tak ako v alizinom linku

kuwait
28. máj 2014

@erjona ale ved co sa pise dakde v EU o tychto krainach nieje vobec smerodatne,dolezite je ake cisla uvadzaju tieto krajiny a to su uplne ine cisla,ved si preloz tie linky priamo z Kuwaitu co sa v nich pise o tom aka je tu rozvodovost.A ked sa mysli rozvodovost tak to neznamena ze vylucne muz ziada o rozvod,vsetko je to opisane v tych dvoch kuwatskych linkoch ktore som sem dala a ten treti pojednava o situacii v Saudskej arabii.Ja som sa minule nasmiala ako ceske noviny v roku 2005 prekrutili pripad kuwaitanky matky vrahyne,urobili z nej otca vraha 😀 taku vahu maju Eu spravy o tejto casti sveta...pisu o nas malo a ked uz pisu tak su to hluposti

vevesh
28. máj 2014

@demo ako sama?!? - vsak v tom clanku stoji, ze boli par rokov zasnubeni, rodina nevesty suhlasila, bolo.dohodnute veno, Lenze zenich mal "predmanzelske techtle -mechtle " s nevestou, a ona otehotnela skor ako on "zarobil" na veno, chceli rodina pritlacit, aby suhlasila skor so svadbou bez zaplatenia dohodnutej ciastky, naco rodina zrusila zasnubenie a preto sa rozhodli zobrat.

Cize ti blbci ju ukamenovali preto, ze nedostali za nu prachy... 🙄 🙄 😎 😠

kuwait
28. máj 2014

@dalal vsak aj tu aj medzi vysokoskolsky vzdelanymi ludmi,bratranci sa medzi sebou beru lebo ich matky to tak chcu,je im uplne jedno ze ti dvaja sa neznasaju,proste dieta musi rodica posluchnut,tak posluchne a na druhy den sa rozvedie.V mojho muza rodine je plno takych pripadov ze sa rozviedli na druhy den a potom trvalo roky nez sa chalanovi chcelo znova zenit a ked tak si vzal cudzinku a mamka ked prvy raz tlacila na svadbu a dobre nebolo tak druhy raz ustupila a ozenil sa povoli .Pre toto je tu Tolko rozvodov,ti ludia sa neberu z lasky,nepoznaju sa aj ked su pribuzni,medzi nimi nic nieje vela krat nenavist pri prvom probleme sa rozvadzaju a vymyslaju si hocijake dovody,muz smrdi,prdi,chrape toto ako dovod uvadzaju zeny a muzi ze zena beha za chlapmi.

zuzitko74
28. máj 2014

@dalal Ak s tým obaja súhlasia, tak prečo nie, problém však vidím v tom, ak sa to tým ľuďom takto nepáči a sú do takých zväzkov nútení len kvôli tradícii.

kuwait
28. máj 2014

@aliza co cakas?Pakistan...ti ludia tam ziju ako pred 500 rokmi...

dalal
28. máj 2014

@zuzitko74 lenze oni su s tym happy... stretla som jeden jediny indicky par ktory si to zorganizoval sam...zvysok arranged.. a su stastni... videli sa raz dvakrat pred svatbou a funguje to... niekto zije roky s partnerom vychova deti a potom partner zduchne za mladsim rocnikom... to sa im nestava.... iny kraj iny mrav... ja by som to nemohla ale nevravim ze je to zle... len ine

dalal
28. máj 2014

@erjona mnohozenstvo je uz v par krajinach.... saudi a pod... manzel totiz musi zabezpecit rovnako vsetky manzelky... materialne aj inak 😀

a pokial viem mnohozenstvo vlastne vzniklo na podporu zien kedze vtedy bolo velke mnozstvo vdov o ktore sa nemal kto postarat takze to takto vyriesili..takze znova stare tradicie ktore vymieraju

dalal
28. máj 2014

@aliza aj takato nie v bohom zabudnutom pakistane ale u nas

http://www.tvnoviny.sk/zahranicne/1758044_alada...

zuzitko74
28. máj 2014

@dalal Kto je tak šťastný, tak je to v poriadku. Problém nastáva, keď to niekto tak nechce a nútia mu to.

dalal
28. máj 2014

@zuzitko74 zasada je ale ked dievca odmietne napadnika tak ju rodicia nenutia absolutne... to je aspon co mi hovorili nase indicke sestry/ lekarky... situacia je mozno ina v chudobnejsich krajinach to neviem... ale indovia su zvacsa plachi takze im to aj vyhovuje ked sa mamicka postara 😀 😀 😀

erjona
28. máj 2014

@demo a ked uz platas tak tie diery, tak plataj aj tie hinduisticke, katolicke, kopto-ortodoxne, budhisticke, lebo aj oni v dnesnej dobe praktizuju nutene manzelstva, nemysli si, ze to je len vyhrada moslimov, ked uz mame byt spravodlivi, tak nesmieme ani na toto zabudnut, vsakze,,, 😝

kuwait
28. máj 2014

@dalal v Indii zena musi muzovi priniest veno

dalal
28. máj 2014

@kuwait hej viem o tom.. kamarat lekar mal takto areanged marriage... bol predtym zalubeny do kohosi ineho ale mamka mu nedovolila kvoli nejakym rodinnym veciam... pritom obaja vs vzdelanie.. zabezpeceni.. a vidis proti matke nesiel... ozenil sa s dohodnutou , maju 3 deti, hadaju sa denne ale rozviest sa asi nerozvedu.. tak ako u nas v stredoveku..

erjona
28. máj 2014

@kuwait To mi je jasne, lepsie sa cita, ako su zeny utlacane a ako ich ti moslimovia mlatia a vrazdia,,, 😠 😠 😠

erjona
28. máj 2014

@kuwait Inak, ked vravis, ze sa po 1 dni zozvedu, tak asi v noci spolu nic nemali,,, len kuju pykle ako od seba 😀

kuwait
28. máj 2014

@erjona no ale fakt je taky ze tie zeny su riadne potvory a furie 😀 Den po svadbe si to dohasi na sud ze sa chce rozviest lebo muz ju nevzal na luxusnu okruznu cestu po Europe spojenu s pobytom v 5* hotely a nakupmi v dizajnerskych butikoch,nekupil jej novy Mercedes ani Zlate omega hodinky s briliantami cim nesplnil financne obligacie ktore pred svadbou slubil.No kde sa na ne hrabu nase zlatokopky 😀

kuwait
28. máj 2014

@erjona niekedy je to tak ze ani k sexu nedojde,niekedy je prave ten sex dovod na rozvod,vraj nevesta nebola panna