icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

dalal
30. máj 2014

@kuwait zevraj vynajdeny... chachachaaa ty su dobra 😀 😀

dalal
30. máj 2014

@maca_p citala so som sem linkla?
30. května 2014 10:12
V Somálsku sužovaném občanskou válkou a hladem existuje od roku 2012 ústava, která ženskou obřízku odsuzuje jako "krutou a ponižující tradici". Už v roce 2005 vydali místní islámští duchovní právní posudek, podle nějž je obřezávání dívek "neislámské". takze uz zacali osvetu..

mariuskaa
30. máj 2014

@kuwait
Dobrý link.
;)
Vies asi 100 strán dozadu som postla to iste.
Ked sa tu hovorilo akí velmi neprispôsobiví su "ostatni" , poukázala som akí su slovaci v zahraničí a za co nás tam maju. Prave preto sa nikdy nebudem vysmievat "menej lukrativnym zahraničným" lebo takto isto sa zase na nás pozerajú vyspelejšie krajiny Európy. Ze sme chudáci, z postkomunistickeho bloku, neprispôsobiví, bez manierov, hluční ...
Tak isto ako Rakúšania si myslia, ze su bohviečo v porovnani so Slovákmi-chudakmi, .. Ked som sa ja stretla s rakusanmi (turisti) v USA tak to sa len informovali kde ako ušetriť kde ako sa najesť za lacno, vsetko tu bolo velmi drahé a tiez sa mi nezdalo, žeby mali nejake "vycibrene" chovanie. Rakúskych Klientov (co niečo kúpili) som mala 2. Tiez si nemyslím, ze väčšina s ktorými som sa stretla je priemernou vzorkou obyvateľstva a nebudem ich hádzať do jedného vreca, ako oni nás!
Proste každému to pride ponižujúce ked nás berú ako nás berú a ked o nás píšu takéto články. Na druhu stranu pre niektorých aj tu na MK velmi pozitivne a náučné! Nech si vychutnajú ake to je z druhej strany. Ked predmetom vysmeskov sme my.

maca_p
30. máj 2014

@vevesh kolko zien (lebo tie su zvycajne vykonavatelky) boli potrestane? odsudene sudom?

maca_p
30. máj 2014

@dalal a ta kvazi osveta potrva dalsich 1000 rokov 😲

maca_p
30. máj 2014

@dalal je podobne suzitie aj v nigerii? co? krestania-moslimovia?
ked spominas syriu, tak tu by som neuvadzala ako ziarivy priklad multi-kulti, tam je problematicke suzitie s kurdskou castou obyvatelstva, ktore je sikanovane

vevesh
30. máj 2014

@maca_p v iraku sa obriezka nevykonava - ak ju vykonavaju, tak jedine pristahovani arabi z jemenu - preto aj ten zakon, kt. sa v praxi normalne uplatnuje - navrh na stihanie podava zvacsa detsky lekar, kt. Dieta osetruje (kedze rodina to taji...) 😉

vevesh
30. máj 2014

@maca_p si si pomylila syriu a turecko- tam su kurdi sikanovani, v syriu nie

maca_p
30. máj 2014

@vevesh ista cast cast je usidlena aj v sirii 😉

vevesh
30. máj 2014

@maca_p no tak to viem velmi dobre, ale.sikanovani nie su...to v turecku... 😉

maca_p
30. máj 2014

@vevesh obriezka sa väcsinou vykonava v africkych krajinach.
je pravdepodobne a takmer iste, ze svoje ubohe zvyklosti ich sprevadzaju aj do zahranicia 😝

vevesh
30. máj 2014

@maca_p prave o to ide- Africke krajiny- ano, moslimske - nie( i ked ich urcite moslim.skupiny na africkom Kontinente uplatnuju- a v tom je rozdiel...

maca_p
30. máj 2014

@vevesh su

maca_p
30. máj 2014

@vevesh v afrike je iny islam? plati tam koran II?
vies aky je tam pomer moslimov a inych?

vevesh
30. máj 2014

@maca_p bola si v syrii? Alebo v blizkosti? Alebo mas Kontakty so syrskymi kurdmi? Alebo sa vyznas v kurdskej politike?

maca_p
30. máj 2014

@vevesh a ty mas?
lebo ja mam!

vevesh
30. máj 2014

@maca_p pravdu povediac ano je tam iny Islam- ale to tu uz bolo rozoberane, nie je cela Afrika moslim.vyznania + takisto tu mas linky na krajiny,+ studie, ze obriezka je starsia ako nabozenstva a viac-menej territorialen(=Africke) zalezitost- tak nechapem, preco to stale hadzes na nabozenstvo... 😎

vevesh
30. máj 2014

@maca_p co mas?

alice107
30. máj 2014

ten link o slovakoch si vynimocne precitala. zaujalo ma to. ani sa necudujem, ze starostka chce zachovat raz dediny a architektonicky nevyhovujuce stavby brzdit ci nepovolit. to je tak vsade, kde by niekto chcel postavit stavbu, ktora nezapada do prostriedia.

takze tam sa niet co divit. a co sa tyka integracie, nie je v tom clanku jasne pisane, v com sa malo integruju 😕 .
ale akokolvek, nevidim ziadnu podobnost s neprisposbivymi pristahovalcami s tretich krajin/havne moslimskych/, ktori doslova obliehaju europu , v drvivej väcine nemaju vzdelanie, nepracuju a ziju so socialnych davok.a ti co pracuju, nedokazu sa zzit s nasou kulturou europskou.

ale hlavne prinasaju do europy barbarke zvyky a pozaduju pravo, ktrore v demokratickem pravnom poriadku nema miesto.

inak mne je uz az smiesne, ze stale tu niektori chcu stale porovnavat neporovnatelne a ako priklad sa stale podsuva zdanie, ze slovaci su vo ciach zapadoeuropanov rovnaki ako pristahovalci z tretich krajin.
ved je to smiesne. uz len na zaklade toho clanku vidiet, aky je to velky rozdiel sama starostka to vlastne potvrdila.slovaci tam stavaju domy/aj ked niekedy architektonicky nevhodne do prostredia/, pracuju tam/neziju tam z davok/, nechcu menit zakony ci nemaju zvyky , ktore by boli v rozpore so zakonmi a kulturou at.
a pristahovalci z moslimskych krajin robia prvy opak. a o tom to cele je.

maca_p
30. máj 2014

@vevesh este ma presvedcis, ze ten arabsky islam je lepsi 😉
oka, beriem turecko
ale nepresvedcis ma o irane, afgane, pakistane...
a ani ma nepresvedcis, ze tajne nepiju alkohol, lebo uz som videla zopar odusevnenych zdruzganych moslimov. 😉

vevesh
30. máj 2014

@maca_p ja nikoho na nic nepresviedcam - Alkohol sa normalne pije- jedine Saudi je najprisnejsia(ale ako to tu uz bolo povedane, Saudi je najhorsia)Iran su pohodicka- Strasiaka z nich robia zapad, aj to preto, ze nepiska tak,ako oni by chceli
..len afganistan a Pakistan je iny Level... 😖 😖- ale klucom je a vzdy bolo vzdelanie, na to, aby sa spolocnost "kulturne vyvysila " 😎

canerko
30. máj 2014

@vevesh mozes pojasnit problematiku kurdov na vychode Turecka a ako su sikanovany Turkami?Osobne ma to zaujima lebo viem ze Kurdi chcu svoju republiku alebo pokrajinu ako madari na juhu Svk.Vraj su kurdi tam ako romovia na Sk ktori sa prizivuju na sisteme Turecka a vlastne sa im ziadaju vyhody,financne ,ekonomicke,socialne.Svoje deti nechcu posielat do skoly a najradsej bi zili zo soc.davok.Neber to v zlom nakolko tvoj muz je Kurd a nechcem ta vonkoncom urazit len mi nikdy nebola jasna ta situacia tam a ti ako najblizsia tam mi mozes to vyjasnit.Dakujem.

alice107
30. máj 2014

@maca_p presne o tom je islam./pisem o tom clanku , co si dala na uvahu/. o tom, ze zena je ponimana v islame ako tovar. a teda aj ako tovar hodnotena. a podla toho je aj vypocitana jej cena aj do manzelstva. kedze vysoko platena a hodnotena je panenska cistota zeny, tak jasne, ze muzi z rodiny strazia, aby hodnota dievciny bola zachovana. teda ak by stratila panenstvo, tak klesne aj jej hodnota.
preto taku pribuznu aj zabiju ak strati panenstvo pred sobasom.ako by ju potom mohli predat dobre?lebo nielen ze poskodila ich cest a cest rodu,ale aj znizila svoju cenu stratou panenstva
a ano, moslim sexom s nemoslimkou z nej robi posla islamu. lebo pomocou jej maternice vzidu novi moslimovia. a aj ona by sa mala stat moslimkou. moslim ma povinnost priviest ju k islamu.....

no a co sa tyka moslimskeho prava, presne tak ako tam napisane, je to napisane je to zakomponovane viac ci menej v kazdom moslimskom state.len turecko ma sekularne pravo.ale v praxi ma to pravo vela dier/havne to rodinne/ a da sa velmi lahko/a casto sa to aj robi / diskiminovat zenu aj co sa tyka dedenia, postavenia zeny v spolocnosti aj state.

v tom clanku je mozne vidiet presny obraz islamskej ideologie. :-
no co na to povedat? pre demokraticku europu neprjatelna ideologia ,myslenie a spravanie sa .
preto mi je smiesne, ak niekto vobec moze co i len naznacit, ze islam zachovava rodovu rovnost a je humanna ci priatelska ideologia. 😀

vevesh
30. máj 2014

@canerko to uzemie je bohate na nerasty- lezia tam zasobiska ropy, Kurdistan bol neofic. Samostatny stat pod britskou nadvladou, v r. 1918 GB trvala na rozdeleni tohto uzemia medizi styri staty - turecko,Irak,Iran,syria (vedeli uz vtedy o rope) a vtedy zacala boj o vytvorenie samostatneho statu, len kurdi maju smolu,ze ich uzemie sa nachadzalo na najbohatsich uzemiach na ropu- a kedze si je toho vedomy kazdy jeden zo statov, tak ma aj kazdy inu politiku voci kurdom.
V turecku zvolili taktiku represii tejto mensiny,je zakazane hovorit kurdstinou na uzemi turecka. Ludia su znevyhodnovani v praci, resp. Pracu nedostanu na zaklade povodu. Su preskupovani vladou cielene do get. Dostala sa to tak daleko, ze zeny sa rozhodli vstupit do radov partizanov...

canerko
30. máj 2014

@vevesh Dakujem,ako som povedala nikdy som nesla hlbsie do tej problematike jedine co sa mi rysovalo nieco o PKK to je cele.Poviem ti taku prihodu:ked zacala vojna v Chorvatsku tak cez nasu dedinu utekali Chorvati ktorych uz vyhnali z domovov.ja som vtedy mala 11 rokov a pozerala som sa na nich ako utekaju na vozoch a kricala som babke ze: idu Kurdi ,idu Kurdi.No za necely tyzden aj mi sme boli ti Kurdi co museli utekat.Bolo to 1991 a ta situacia v Turecku s Kurdmi je velmi stara a taha sa to strasne dlho.

vevesh
30. máj 2014

@canerko no kvoli rope sa to aj bude tahat- ziadny stat sa dobrovolne nevzda "cierneho zlata", len aby mala urcite mensini demokraticky stat...a tych statov je 4... 😔

canerko
30. máj 2014

@vevesh je to smutne a aj ked su moslimovia aj jedni aj druhy,teda vacsina aj tak brat nepozna brata ked ide o bohatstvo,ropu a ine hodnoty.

mariuskaa
30. máj 2014

@vevesh prave som sa pýtala aj ja doma.
🙂
Manžel mi povedal že takisto ako Mexičania v USA (pouzivaju svoj jazyk, majú školy po španielsky)
Dopĺňam ako Maďari na SK (školy, jazyk, ulice pomenované , obchody)
Tak isto majú/žijú Kurdi v Turecku.
Rozdiel je v ponímaní kurdov ktorí sa rozdeľujú skupiny
-tureckých kurdov ktorí aj ked chcú svoju krajinu sú občanmi Turecka, pracujú, žijú ako ostatní obyvatelia
-kurdski teroristi ktorí bojujú a atakuju turecké vojska. A ti ich.
Aspoň nevie žeby to bolo inak.
V Turecku si bola. Ako vás brali?

mariuskaa
30. máj 2014

Každopádne smutne že nemajú vlastnú krajinu.

kuwait
31. máj 2014

Zaujimave je ze zensku obriezku doporucoval uz grecky lekar Atios v 6.storoci,a v Europe sa zenske obriezky vykonavali v 19. storoci na psychiatrickych klinikach kedze vtedy lekari zastavali nazor ze niektore dusevne choroby maju zeny s prilisnej stimulacie klitorisu,ten link co som sem dala tiez o tomto hovori.Dnes sa obriezka robi v Centralnej afrike medzi divokymi kmenmi ktori nevyznavaju islam rovnako ako medzi egyptskymi krestanmi aj moslimami.Preco sa stale hovori v suvise z obriezkou len o islame?Ved moslimovia ju nerobia v takej miere ako primitivne africke kmene ktore vyznavaju woodoo a podobne.v 27 krajinach afriky sa obriezka robi, kolko ich je moslimskych?Menej ako polovicka.
No a k tym slovakom versus arabom v EU,aj arabi si stavaju domy,kupuju byty,podnikaju.kdezto slovaci bez znalosti cudzieho jazyka chodia robit na zapad podradne zle platene prace a kriminalite sa tiez nevyhybaju.Preto ich maju rakusaci plne zuby lebo mnohi im tam kradnu, zeny slapu.Slovakov hadzu presne do toho isteho vreca s ostatnymi emigrantmi Keby rakusaci mohli tak zavru hranice,takto tam casto hliadkuju a smerom z Rakuska zastavuju slovenske auta a kontroluju co prevazaju.Videla som to niekolko krat,auta s cudzou SPZ nezastavuju len so Slovenskou a stalo tam par aut a policajti sa im hrabali v kufroch.Araba teda nezastavili (mojho muza)kedze nemal SK SPZ.a blondavych slovakov a slovenky ano.