icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
24. jún 2014

@andy04 Este raz ti opakujem, videa som si ani nepozrela, ja som reagovala na poznamku, co si pod tym linkom napisala, nieco okolo moslimov, ako sa im nikde nepaci, ako si ho ospevovala a kedze zhodou nahod som ja predtym reagovala na dalal clanok, ze je to moja krvna skupina, tak som reagovala na prispevok, co niekto napisal, ze to bude asi tvoja,,, lenze treba vsetko citat a suvis, preco, kto a ako reaguje,, chapes? Len to asi chcem asi moc od vas,, a jedinym slovom som ta nevysmiala, to je abastina specialitka,,, skus sa tam kriticky obratit, co ty na to?

erjona
24. jún 2014

@zuzitko74 Ja ti na to mozem odpovedat, kedze sa tu nejaka vyjadrila, ze na islam pozitiva ziadne nie su, tak som im jedno spomenula a ten zvysok si citala,,,, 😉

andy04
24. jún 2014

@erjona táto téma jej partner z inej kultúry prečítaj si úvodný príspevok. Témy o moslimkach su tu tiez a tam ma ani nenapadne prispievať nieto este oponovat. Ty si si privlastnila tuto tému a vedies svoj osobný boj na ochranu islamu. Prekvapovat ma to neprekvapuje pretože aj to sa moze stat ked máš partnera moslima primes jeho kultúru viac a každú negativnu pripomienku beries osobne. Máš toho veľa prestudovane o moslimoch a islame. Az moc na to ze si nad vecou ako chces vypadat. Tato téma ťa úplne pohltila.

martinaceretkova
24. jún 2014

@lulka12 ahoj, nežijem s Egyptanom, ale mám kamarátku, čo s ním žije cca 20 rokov a je spokojjná, myslím si, že dost blbých chlapov sa najde aj na Slovensku, takže všetko je individuálne, to keby sme vedeli čím si skomplikujeme život a či ideme správnym smerom....... je slobodná, zatial deti nemá, neriešila by som to na tvojom mieste, v prípade vážnejšieho vztahu,príp, manželstva, nar. detí, predtým doporučujem zistit ohladne kultúr,atd. , viem že kamoška rodila na Slovensku, ale to je ešte hudba budúcnosti, možno je zachvílu spat a bude to len jej dalšia životná skúsenost, možno negatívna, možno pozitívna , ale jej.

t

erjona
24. jún 2014

@andy04 Vykrucas sa a ked uz nevies na racionalny argument odpovedat, tocis zrazu o uplne niecom inom,,, to co bol zasa od veci tento prispevok? Navazam sa do teba ako do osoby,,, ? Ja som priznala, ze bludy, co sa o spanielsku docitas v novinach, su prehnane a mna osobne by to neodradilo od toho, zit v tejto krajine,,, su to jednoducho novinarske kacicky pre mna,,, len ty si nepriznala zatial nic,,, a samozrejme, ze poznam dobre manzelovu kulturu,, je to predsa normalne, nie? Aj ked si zobere vychodniar zapadniarku, uz su tam ine zvyky a robia sa kompromisy a preto sa maju radsej nebrat? Opakujem sa uz ako papagaj, jedina vec sa mi nepaci, ked ciny jednotlivcov hadzete na 2 miliardy ludi,,, a v tomto je velky, ale velky rozdiel medzi nami dvomi,,, 😝

zuzitko74
24. jún 2014

@erjona Prečo si tie linky a videá vlastne nepozeráš? Nie je lepšie argumentovať z pozície poznania? Ja osobne vôbec nemám problém čítať si napríklad protikresťanské názory. Nemám strach, že by so mňa urobili ateistu. 😀

dalal
24. jún 2014

@andy04 aj ja si myslim ze je dobre ze erjona ma nastudovane.... aspon vedela do coho ide... aka bola ta otazka?

erjona
24. jún 2014

@zuzitko74 Ja som nereagovala na videa,,, ale na text - jej komentar,,, chcela som si ich pozriet, som otvorila a rozpravali po anglicky, takze som to zasa zavrela,,, lebo aj tak by som si polovicu len domyslala, co hovoria, tak naco stracat cas,, ja som pozerala vsetky videa z oboch pohladov, co sa tyka nemciny,, protimoslimskeho aj premoslimskeho,,,, preto som nikdy, NIKDY nenapisala, ze so vsetkym suhlasim, ale na druhej strane NIKDY nenapisem, ze su vsetci rovnaki,,, a o toto sa tu damy pokusaju, ale to sa im teda nepodari,,, ja som si svojmu svedomiu verna a co nechcem, aby robili mne, nerobim, ani druhym..

erjona
24. jún 2014

@zuzitko74 Inak, ani zo mna sa nestane ateista, ked si pozriem protimoslimske videa... ja totiz moslimka nie som 😀 😀 😀

zuzitko74
24. jún 2014

@erjona Ako vlastne islam ovplyvňuje tvoj praktický každodenný život. V čom vaša rodina žije inak, než bežní Slováci, Kosovčania či Rakúšania? Naschvál spomínam práve tieto tri národnosti, keďže ty si Slovenka, manžel Kosovčan a žijete v Rakúsku.

dalal
24. jún 2014

@andy04 a este sa ta spytam... aky vyznam ma ze sem davas prislusne linky a videa.... je to s cielom odradit potencialne partnerky moslimov od vztahu.. co s tymito videami ma erjona alebo ktokolvek tu spolocne? len zato ze jej manzel je moslim musi toto schvalovat?

erjona
24. jún 2014

@zuzitko74 Po pravde, ani to nepocitujem,,,ja som bola vzdy viacej rodinne zalozeny typ, takze stretnutia u svokry celej rodiny, mi absolutne neprekaza, na bairam ideme po navstevach po celej rodine, tak po celom dni sme prejedeni, a prepiti kav,,, zato, ked mame nase sviatky, pridu muzovi surodenci na vianoce a na velku noc, takze nikdy neslavujeme sami, respektuju nase, zvyky,,, jedine sa smiali, ked som hadzala na vianoce orechy do kutov, ale to su zvyky,,,a vtedy to aj mne prislo smiesne,,, dokonca si dali aj oplatky z medom a cesnakom, supiny pod obrus na svoju stranu a zjedli kusok jablka, ktore sa rozkrajuje pre zdravie celej rodiny,, Nikdy som nepocula od nich nejake hlupe poznamky na krestanstvo a podobne,,, takze si myslim, ze uplne normalne zijeme, ako kazda jedna z Vas, len tu dievcence maju velmi bujnu fantaziu,,, Rano ide manzel do prace,,, vrati sa, dame si spolu kavu, pripravime veceru,,,venujeme sa detom, ked si lahnu, tak aj nam 😀
Normalny manzelsky zivot,,, napriklad v nedelu po navsteve svagrinej - boli sme pozvani na obed, sme si do velkeho parku a decka sa vyblaznili a ja a manzel sme hrali badminton,,, uplne normalna rodinka,,, takze ja osobne nepocitujem nejake neprekonatelne prekazky vo vztahu 😀 😀 😀 😀

dalal
24. jún 2014

@erjona jasne ved si sa nevydala do afganistanu za mudzahidina.... haha ... a jete bravcove ty a deti ci sa vyhybate?

dalal
24. jún 2014

zaujimavy pohlad na zneuzivanie robotnikov v qatare..

http://www.theguardian.com/global-development/v...

andy04
24. jún 2014

@dalal ako ma podľa teba fungovat spoločnosť kde jedna strana sa musi prispôsobovať dokonca ustupovat a ta druha požadovať az vyunucovat. Môj príspevok včera po druhej hodine pre teba Odpust si krásne recicky o tom ako sa musíme všetci dohodnúť. Pýtam sa ako ma fungovat spoločnosť kde sa druha strana prispôsobovať nebude. Píšeš ze pracujes v nemocnici asi vies co sa stane s hostitelom ked sa parazit premnozi. A chápem vas ako sa cítite mala som krasneho psa ktory neublizil ani muche jediný problém bol bulterier takze okrem špeciálneho povolenia som videla kazdy den ako ľudia ustupovali na druhy chodník zo strachom v ociach priblížili sa len ti co mali podobnú rasu doma a poznali situáciu. Nemenilo to však nic na skutočnosti ze som nemohla dat ruku do ohňa za ostatných bulterierov. Mozno je to blbe prirovnanie ale dost blízke

zuzitko74
24. jún 2014

@erjona A čo také bravčové? A ak nejete, ako to majú poriešené deti v škole? My sme na škole nemali problém s tým, keď si chlapček zo židovskej rodiny nosil svoje vlastné jedlo, moja mama zasa varí v škôlke a tiež už tam mali zopár moslimských detičiek a rešpektovali to. Akurát v jasličkách sa nám raz stalo, že sme zabudli, že aj šunková pomazánka je bravčové... 😝

erjona
24. jún 2014

@zuzitko74 Bravcove, tu na skolach problem neni,, jednoducho si nahlasis menü a mas, varia extra pre moslimske deti, tak isto aj pre deti vegetarianov,,, manzel neje bravcove, no ja ano,,, a nepride mu to pohorsujuce, kedze nie som moslimka,,, 😀

erjona
24. jún 2014

@dala - napisala som vyssie,,, som si nevsimla, ze si sa pytala na to iste, ako zuzitko 😀

zuzitko74
24. jún 2014

@andy04 Viem, že si sa pýtala dalal, ale skúsim napísať svoj názor. Neprispôsobiví ľudia musia pocítiť autoritu zhora, ktorá sa deje legitímnym spôsobom. Je to to isté, ako keď ja mám v triede týpkov, ktorí svojimi maniermi strpčujú život ostatným žiakom. Musím sa snažiť riešiť situáciu a pritom nepoužívať násilie. Čestne však priznávam, že som ho zopárkrát použila - vždy v záujme obrany dieťaťa, ktorému útočník ubližoval - takzvaná nutná pacifikácia. Neprispôsobiví sa dobrovoľne neprispôsobia, lebo oni ani nevedia žiť inak, ale ustupovať sa im nemá, v tomto je Európa až príliš demokratická.

eva8
24. jún 2014

@erjona tvoje deti papajú bravčové? Mojim nepodávam

dalal
24. jún 2014

@andy04 taka spolocnost nebude fungovat... ale kolko z tych ktori sem pridu zneuzivaju ? ja cisla nepoznam.... myslim si vsak ze velka cast chce pracovat a vsetci moslimi ktorych poznam ja pracuju... mozno je chybou aj zap eur. krajin ze davaju tymto neprispobivym zadarmo byty atd... kedze mnohi nemaju dostatocne vzdelanie nebolo by lepsie ich integrovat v zmysle poskytnut pozicku na vzdelanie a zaclenenie do prace a ak by po urcitom obdobi nepreukazali progres vyuzit vo verejnoprosesnych pracach napr upratovani ulic atd...

nato ale maju tieto krajiny vzdelanych ludi ktori by to mali mat v pracovnej naplni ... ja mam ine zamestnanie takze nie som povolana toto riesit.. este raz ja som v tomto 100% s tebou ze europske krajiny by mali zmenit migracnu politiku... zaroven by ale mali prestat zasahovat a miesat sa do moslimskej politiky lebo to len produkuje dalsich imigrantov...

a teraz prosim odpovedz na moju otazku... aky vyznsm ma neustale pretriadanie tejto temy na fore moj manzel cudzinec?

zuzitko74
24. jún 2014

@erjona To máte super, na Slovensku sú v tomto rodiny vyslovene vydané na milosť a nemilosť konkrétnej školy, niekde sú ústretoví a niekde ani náhodou.

andy04
24. jún 2014

@dalal zakladatelka píše ze ju poteší kazda skúsenosť argument na tému partnerstva medzi katolickov a moslimom. Keb to bolo medzi katolikom a moslimkov tak by tie názory boli iné ale to uz bude ťažšie najst Skúsenosť osobnú nemám ake moja blízka priateľka áno a dost trpku. A preto argumentujem. Ze sa to rozšíri na vedajsie témy o moslimoch je úplne normálne preto sa to volá diskusia Jednoduché pochopit "moslimsky partner" "moslimi" "islam" "zvyky v moslimskych krajinách" všetko nadväzuje jedno na druhé. Nemôžeš povedat ze sa tak strašne odbocuje od témy aj ked chápem ze su to pre vas veci dost nepohodlne. Ale su tam a maju veľa spoločného tvoj partner nie je sám moslim je tam cela rodina a krajina oni sa ti prispôsobovať nebudú. Dievča ked do toho chces ísť nik ti nebráni len si pekne prečítaj do čoho ideš. Uvedom si ze ľudia nezačne rozmýšľať lepsie o moslimoch pretože ty si s jedným aj ked budes presviedčať od rana do večera. Ľudí nezmenis mnohé sa hnevaju ani nie tak kvôli sebe ako pre svoje deti nechcú aby ich stigmatizovali. A ani nebudú az kým sa dcéra v puberte neobjavil zo satkov na hlave. Potom budu len kríve úsmevy. Tu nik nikoho fyzicky nenapada ale vyhybave pohľady a chladny postoj mozu tiez veľmi ublížiť

erjona
24. jún 2014

@eva8 No ked su u babky tak papaju... doma nevarim extra bravcove... ale ja osobne si dam...ako som pisala...deti vyrastaju v obidvoch kulturach a v oboch nabozenstvach naraz, takze vyslovene sa neprejedame bravcovym, ked budu dospele je to na ich rozhodnuti, do ktorej viery sa zapisu....ale ti piviem, na SVK vsetko dodrzat je velmi tazke, takze klobuk dole...ja neviem ani len parky pre muza najst, ked je na Slovensku, aby sa najedol...tak si musi aj s maslom vystacit😀

mariuskaa
24. jún 2014

@aliza prepac ale negatívne (dokonca condescending) mi to prišlo ako si napísala @erjona citujem:
"kedze anglictina, ako som zistila, nie je tvoja silna stranka a zasadne taketo clanky ani necitas"

Ty ovládaš na native úrovni aj ostatne svetové jazyky ako ovládaš anglicky lebo tam zijes? Lebo ja nie.

dalal
24. jún 2014

@andy04 diskusia je ked nielen pises ale aj citas a pocuvas... chapem tvoj postoj ale nesuhlasim s nim... pochybujem ze niekto kto sa zalubi do moslima by zmenil nazor na zaklade prispevkov ktore tu pises... kazdy ma svoju hlavu a rozhodnut sa musi sam... a potom zit s dosledkami...

ellise
24. jún 2014

@dalal hlavní téma skončilo někde na 15 straně, původně tady byla úplně jiná téma ta byla později zamčená.

Ale když to vezmeš tak dokola, tak spokojeno s muslimem bylo pár možná 10-12 holek, ale všichni žili v Evropě. nepsala tady jediná ( kromě kuwait) která by žila v arabských zemích a byla spokojená.

No a škoda že si tady nebyla když se tady řeišli hotelové hvězdičky, oblečení a nakupování. To teprve bylo mimo tému.

aliza
24. jún 2014

@mariuskaa ona to tu sama pisala, ze po naglicky velmi nevie a kedze davam linky najma v anglictine, ktore ona komplet vsetky ignoruje (ani sa len neopyta, co v nich je), tak som chcela poukazat na jej nezaujem o vsetko, co tu napisem, uvediem....ak to niekoho urazilo, tak sa ospravedlnujem, nebol to zamer

dalal
24. jún 2014

@ellise tak nakupovanie a hotelove hviezdicky nemusim.... to by som tu naozaj nezostala dlho... predpokladam na kuwait? 😀

uz davno tu bola tema islamske mamicky... myslim ze tam bolo viac dievcat povydavanych aj do vzdialenejsich koncin...uz je zamknuta ta tema... nesledovala som ju velmi tak neviem preco ale ak sa niesla v podobnom duchu viem sa dovtipit...