icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

ellise
30. jún 2014

@erjona v našem případě znamená značení čel, právě lehkým navrtáním proto bohrung
@eva8 já německy umím jen to co mně potká v práci, takže samé technické věci

ellise
30. jún 2014

@erjona teď k tým statistikám, z nich vyplývá nízká vzdělanostní úroveň a s tím související malé možnosti získat práci. ptám se , jak je možné že muslimové nestudují? mají vytvořené podmínky, ve školách se respektuje jejich náboženství, od respektu k oblečení, přes jídlo, až k učitelům. V čem je problém? nechtějí být vzdělaní?
( samozřejmě to neplatí o všech). Penězi to určitě nebude. tak proč? Musí přece vidět že uspět dne sna trhu práce není jednoduché, pro středoškoláky, natož pro lidi se základním vzděláním. Jaké práce mají dělat, když neznají pořádně jazyk, neumí s PC ( a tím nemyslím hry). Bohužel s takovým vzděláním na ně zbydou jen podřadné práce.
další aspekt, já jako vedoucí pracovník nebo podnikatel si přece mohu vybírat jako zaměstnance kohokoliv. Jako vedoucí pracovník musím plnit nějaké úkoly a jako podnikatel také chci aby moje firma prosperovala. Koho si vyberu? přece ty na které se můžu spolehnout, a teď promiňte, může se spolehnout na cikána? na některé ano, ale jak je poznám? kde mám jistotu že se mi muslim nezačne modlit u pásové výroby? Oni sami se svým postojem vyčleňují z vykonávání určitých prací např. zdravotnický personál, nepřetržité provozy, hasiči, policajti, řidiči autobusů, strojvedoucí..... atd.
To že nemůžou získat práci jenom přikrývají diskriminací, a xenofobií, protože se stydí přiznat že svým přístupem ke společnosti, ostatním lidem, se sami vyčleňují. svalují vinu na společnost, ale svůj podíl nikdy neuznají.
A až budeš mít svoji kancelář a budeš zaměstnávat lidi, tak se budeš setsakra dobře rozmýšlet koho přijmeš, aby si investovala peníze a čas do lidí, který budou pro tebe přínosem. Víš když totiž budeš mít před sebou 3 ženy se stejným vzděláním, praxí tak se stejně rozhodneš podle sympatií, tudíž subjektivně.

erjona
30. jún 2014

@ellise No ved v odbornej reci to oznacujete tak, ale hodi sa to po tvojom vysvetleni s doslovnym prekladom 😀

erjona
30. jún 2014

@ellise O vzdelani sa pise asi toto:

Nízka úroveň ukončeného vzdelania je ďalší faktor v diskriminácii moslimov v Európe.
V niektorých členských štátoch, kde značná časť populácie prisťahovalcov pozostáva
z moslimov (napr. Dánsko, Nemecko a Francúzsko), sa prisťahovalci a ich potomkovia
z tretích krajín vyznačujú nižšou úrovňou ukončeného vzdelania a majú v priemere nižšiu
kvalifikáciu ako väčšina obyvateľstva.
Prieskum PISA organizovaný OECD o stave vzdelania u prisťahovalcov ukázal, že
gramotnosť žiakov, ktorých materinský jazyk je iný ako jazyk krajiny, v ktorej žijú, je
nižšia ako u žiakov s materinským jazykom krajiny, v ktorej žijú. Najmä v krajinách, kde
majú rodiny prisťahovalcov predovšetkým moslimského pôvodu pomerne nízky stav
vzdelania a nízke sociálno-ekonomické postavenie, sa rozdiel vo výkonnosti medzi žiakmi
a študentmi z rodín prisťahovalcov a z „domácich“ rodín zväčšuje.
V jednotlivých členských štátoch sa pristupuje rôznymi spôsobmi k náboženskej výchove.
Sem patrí formálne sekularizovaná náboženská výchova, zahrnutie islamskej problematiky
do rôznych vyučovacích predmetov, osobitné vyučovanie islamského náboženstva v rámci
štátneho vzdelávacieho systému alebo mimo neho. Moslimské komunity ponúkajú prídavné
vyučovanie islamskej náboženskej výchovy. Existujú však obavy vzhľadom na pozývanie
imámov z tretích krajín, ktorí nemajú vyhovujúcu kvalifikáciu a dostatočne alebo vôbec
nepoznajú miestne spoločenské a kultúrne zvyklosti.

Je nizsia ako v priemere s ostatnym obyvatelstvom, to neznamena, ze vsetci su nevystudovani, ze nik nestuduje, ci nechodi na strednu skolu,,, do tohoto prieskumu su zaratani aj pristahovalci, ktori maju samozrejme nizsie vzdelanie ako domaci, a aj ked maju vysoku skolu, vo vela pripadoch im ju neuznaju a robia nizke kvalifikacne prace... Takze suhlasim s tym, ze maju nizsiu v priemere s ostatnym obyvatelstvom, ale nesuhlasim, ze nestuduju..

kararinka
30. jún 2014

@aliza Ved prave, pod clankami su reakcie velmi tvrde, len som nevedela nakolko odrazaju realitu. Co sa socialky tyka, som si myslela, ze na nich nie je tak prisna, ked sa tam tvoria gangy, ale to som skor tipovala, ze by sa pracovnici obavali pomsty rodicov a preto ich neriesia.

erjona
30. jún 2014

@aliza Nechapem, co sa rozculujes, ja si predsa nazor mozem vyjadrit, nie,,, nevyjadrujem ho na zaklade mojich pocitov, ale na zaklade toho, co citam,, no a co sa tyka balkanskych moslimov, nie, nie su taki radikalni, ako pakistanci, ale tebe tusim nikto po voli nespravi,, najprv tu vycitas radikalizmus a potom neradikalizmus,, uz, co vlastne potom asi ani sama nevies, co od nich ocakavas? Ze konvertuju vsetci za krestanov a potom budes spokojna???? 😕 😕

erjona
30. jún 2014

@vevesh Naozaj velmi zaujimave 😀

erjona
30. jún 2014

@aliza A kde som napisala, ze len ja mam pravdu, alebo bagatelizovala tvoj prispevok? To by ma naozaj zaujimalo,,,, Ty si povies nazor, ja si poviem svoj, ale nejdem ti pisat, ze nemas pravdu a podobne, citas medzi riadkami, aj to co tam neni, to je velmi zle pri diskusii 😉

vevesh
30. jún 2014

@erjona no my sme s mm 😕 😕 😕 tak pozerali - hlavne tam ukazovali fotky z vyletov prezidentov usa a riaditelov CIA v pakistane, s talibanom, s cecencami atd. 😕 😕

erjona
30. jún 2014

@vevesh Aha a neda sa to pozriet tu, sak skus hodit link, mozno v AT sa to bude dat otvorit,,, len rozumet asi nebudem toho vela 😀

ellise
30. jún 2014

@erjona ale já psala že to neplatí pro všechny 😉

erjona
30. jún 2014

@ellise tak je to potom ok 😉

erjona
30. jún 2014

@vevesh Odporucam ti toto pozriet... hovori ako to je, nemecky odbornik...

https://www.youtube.com/watch?v=ZtK9Ulplmb0

https://www.youtube.com/watch?v=XU18zMRmH-8

https://www.youtube.com/watch?v=kM3lbTVU6SQ

Aj tuto dobre vysvetluje, ako boli vsetky konflikty v moslimskom svete 😒 😒 😒

https://www.youtube.com/watch?v=oGISO-z0t8s

https://www.youtube.com/watch?v=4mCNWy_McGE

Tuto dal rasistickeho politika uplne dole, s argumentami, tento chlap je uzasni...

https://www.youtube.com/watch?v=OkKz8x5ldp4

Tuna - typicky novinar, ako sa snazil z moslimov spravit zvery, aj tomu zavrel argumentami usta..

https://www.youtube.com/watch?v=ghRBlzDe0gM
erjona
30. jún 2014

@ellise Skoda, ze nerozumies nemecky,,, tento odbornik vysvetluje, ako moslimovia nenavidia teroizmus, aki su priatelski a srdecni, ako odsudzuju Kadafiho,,, no velka skoda ☹

eva8
30. jún 2014

@erjona Ja som tiež písala podľa pamäte, no ešte som si to pamätala priamo z Koránu (5r. som ho neotvorila), no nebola som si istá, tak som si to vygooglila, zhodou okolností, si čítala tú istú stránku... vieš, asi toto je jediná slobodná vôľa, kt. sa môže v Islame uplatniť... Možno tehotenstvo tej moslimky bolo nerizikové a doktor bol inoverec, preto sa rozhodla ramadan dodržiavať (čo je u moslimky o.k.) a možno bola hlúpa ako píšeš a nepoznala Korán (i tak myslím, že ho pozná lepšieako my), alebo bola pod nátlakom. Nepoznáme okolnosti. Znova opakujem - odsúdiš jednotlivca, obhajuješ celok

eva8
30. jún 2014

@ellise Bola som milo prekvapená, že "Islámští učenci chalífát odsoudili" No vysvetlenie prečo, mi až také výborné nepripadalo: "Organizaci IS označují mnozí za nemuslimskou, protože při jejích akcích umírají jiní muslimové" Cýba mi tám náhrada "nevinní" miesto "iní moslimovia"

erjona
30. jún 2014

@eva8 Evka neprekrucaj ma, kde som tu moslimku nazvala hlupou, vrat sa k prispevku a citaj poriadne,,, ja som napisala, co sa tyka hluposti tej moslimky, ohladne ramadanu, nie ze ta moslimka je hlupa - a taktiez odsudenie jednotlivca, je spravnejsie, tak by to malo fungovat a nie pre jednotlivcov celok 😉 ,,,

eva8
30. jún 2014

@erjona moslimov neodsudzujem. a závery nerobím na základe otca mojich detí, či jednej krajiny, jeho vylučujem zo subjektívnych dôvodov 🙂
citujem: "nuz je vidno, ze vie o svojej viere akurat tak zaklad a viacej sa nevyzna, ... ale to, ze to oni nevedia, nie je islam, ale ich nevedomost na vine" prepáč, nie hlúpa, no nevedomá. Základ pozná asi lepšie ako my... Neprekrúcam, no čo povieš na "zvyšok mojej úvahy"? ale nemusíš, je to len rečnícka otázka.... nerobím si srandu

dalal
30. jún 2014

@eva8 alebo bola proste taka strasne zbozna ze nevahala ohrozit babatko... niektori su proste nabozenski fanatici 🙄

eva8
30. jún 2014

@dalal možno

dalal
30. jún 2014

@ellise inac ten chalifat to je hroza... scary... ten iraq veru zle skoncil... ale zaujimave vsetci iracania ktorych ja poznam su velmi velmi mili a tazko to prezivaju... ale ako narod sa nevedia vzchopit..

eva8
30. jún 2014

@dalal si po dennej? u nás sú prázdniny - upršaný, lenivý deň... ani čerešňovú bublaninu som nespravila...

dalal
30. jún 2014

@eva8 alebo ked malym dievcatkam navlecu hidzab... ale casto to robia prave tie ktore na islam konvertovali.. ☹

dalal
30. jún 2014

@eva8 hej len som sluzila vikend tak som vyflusnuta... a susim sa na slniecku... konecne aj u nas vyslo... aspon na 5 min... evi knizka bude len tato je hrozne busy tak som ho nechcela vyrusovat...

erjona
30. jún 2014

@eva8 No ved citaj co som napisala, kde som ju odsudila, ako osobu, vyjadrila som svoj nazor a vlastnu uvahu,,, ked prestanes nepriatelsky citat moje prispevky a hladat slovicka, ktorych sa mozes chytit, veru budes aj prispevky odomna inak chapat,,, a ano, je lepsie odsudit ciny jednotlivcov, ako pre jednotlivcov miliardy ludi,,, nemyslis?

dalal
30. jún 2014

trochu zmena temy... ukazka z tvorby znameho syrskeho spisovatela Nizara Qabbaniho..ako popisuje leto..

In the summer
I stretch out on the shore
And think of you
Had I told the sea
What I felt for you,
It would have left its shores,
Its shells,
Its fish,
And followed me.

erjona
30. jún 2014

Kto vie nemecky, zaujimava diskusia mladych moslimov o nemecku a rakusku, co sa tyka integracie 😉

https://www.youtube.com/watch?v=0XNNm48c6rI
eva8
30. jún 2014

@erjona vôbec nečítam nepriateľsky tvoje príspevky

eva8
30. jún 2014

@dalal teším sa na knižku, počkám, stejne až po prázdninách budem mať viac času