Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
no nic jdu sledovat Wimbledon, bo hraje češka proti češce a ta která vyhraje si zahraje s další češkou o finále
@eva8 kedze na upratovanie jazyk nepotrebuju a si vystrcena si spolocnosti ako Gastarbeiter - tak nie (teba okrem zakladnych konverzacnych slovicok)
Nedavno tu dokonca bolo velke halo okoli turkov,kt. Zili v nemecku. 20r.+, cely cas si platili dane,a ked Fabrika skrachovala, tak sli na podporu v nezamestnanosti, a urad prace ich poslal na integracny kurz!!! - Tak 20r. Im bolo jedno ci vedia alebo nevedia po nemecky, su alebo nie su integrovani- ale zacalo ich to zaujimat az vtedy,ked opravnene pozadovali davky...
@vevesh oni/turci sa mali predovsetkym zaujimat o nemecky jazyk a necakat, ze jedneho dna hu budu potrebovat. ja tiez, ked som bola mimo svk, sama som mala zaujem sa rec toho ktoreho statu naucit. a cim rychlejsie tym lepsie 😉 , prave kvoli lepsie platenej praci, kariernemu rastu atd.
@maca_p ano, ked si planujes buducnost v danej krajine, mas istotu, ze mozes zostat a vybudovat si buducnost- ale ked kazdy rok predlzujes viza a nevies kedy ta poslu domov,teda nemas ziadne istoty (a na karierny postup mozes zabudnut, ked si prisla pratat a na to si aj dostala viza....)- a Toto je vychodiskova situacia, ktora nebola riesena a vyplynula do sucasnych problemov 😎
@ellise tak to robia opatrovatelka ludia,kt. Nechcu vyjst z odkvapu do dazda,ale do domu 😉 ludia, kt. emigruju s financnych dovodov idu v tomto poradi- najprv nejde pracu muz, za nim pride zena s detmi, a az potom sa zistuje na co ma kto narok,a ake su vlastne podmienky na zivobytie v danej krajine (samozrejme ide sa do krajin zapadnej EU a nie do laosu ) - tu na Mk je kopec takychto tam s takouto rovnicou - rozdiel pri nasincoch a tych z tretich krajin je, ze nemaju problemy s pracovnymi vizami a povoleniami na pobyt...
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1028449...
ako zapadne spolocnosti vyuzivaju lacnu pracovnu silu vratane maloletych deti v rozvojovych krajinach blizkeho vychodu...
@vevesh a nestoji to za to? aj keby som si mohla co i len knihy citat... ale oni nie, im to za to nestoji, lebo su zgrupeni v svojich komunitach.
aj pozicia upratovacky moze byt postup, ak napr. niekde robi za 4 e/h, tak upratovanie sukr. bytov a domov je za 8-10 e/h.
to sa im neoplati? vzdy je lepsie upratko v udrziavanom dome, ako napr. pratanie v nemocnici....
@maca_p vies oni ovladaju vsetci okrem materinskeho jazyka aj statny ( nie vzdy je to ten isty) + anglictinu/francuzstinu (zalezi kto kolonizoval)- to len na margo jazykovej vybavenosti - a ked nemas co do ust dat,tak ta knihy a co. nezaujimaju ( a nie kazdy je taky uchylny na knihy ako ja...niekoho bavi hackovanie alebo varenie, a pri takychto hobby ti je jazyk ukradnuty- nemozes uplatnovat podla seba sudim teba....😎
@vevesh a preto ich budeme dalsie roky ospravedlnovat, hej? pretoze nemaju snahu sa naucit jazyk krajiny, do ktorej prisli, ktorej benefity vyuzivaju. v angl. som prisla do styku aj s azerbajdzancami, aj s pakistancami, aj s turkami. hovolrili prevazne lamanou anglinou, ale v pohode. ale poznala som aj takych, ktori tam zili roky rokuce a slovo po anglicky nepovedali, prave z dovodu, ze zili v pakistanskych a tureckych castiach a boli bez prace. väcsinou sa jednalo o rodicov zarobkovo-cinnych jedincov alebo prave izolovane moslimske manzelky turkov. teda neviem, ci sa jednalo o pravu izolaciu, ze by ich manzelia izolovali od vonkajsieho sveta, alebo islo prave o dobrovolnu izolaciu pred vonkajsim svetom 😉
dievča sa pouči a uvidi ale miešať sa do toho svoj nazor nevrav za žiadnu cenu nech si robi po svojom a narobi si viac problemov a starosti tak nech si ich rieši čo že ma choreho otca a sestru koľko mladych ma chorych rodičov su v zahraniči ona vie prečo sa nechce vratiť ale každopadne ked jej ostanu oči pre plač nech neide za rodinou a nech si poradi sama zbytočne sa do toho miešať ked aj tak si urobi po svojom je dospela je občiansky ma ma tak čo je zodpovedna sama za seba oni su taky narod že ked budu mať deti on by jej ich bol schopny aj zobrať a vyhostia ju s krajiny aby už tam nikdy nemala vstup už deti nikdy neuvidi ked si mysli že je to sranda tak nech ich ma aj 10 a zbytočne problemy do toho sa je miešať zbytočne a ani ju odhovarať musi nato prisť sama že to nieje dobre musi spadnuť veľmi sa udrieť aby vedela vstať a uvedomiť si čo urobila a ešte že chce žiť v Egypte v inej kulture v inych zvykoch prosim ona sa domov vratiť nechce taky život jej vyhovuje a tak je jej dobre treba ju nechať.
@vevesh ak máš záujem o jazyk, tak áno. Príklad - UK: poznám dievča, kt. upratovalo. Nevedelo po anglicky nič. Cielene pozeralo TV, "čítalo" letáky, noviny zadarmo - stretávala sa so Slovenkami, teda konverzácia bola v jej rodnom jazyku, po pol roku rozprávala anglicky, začala robiť au-pair, knižky si požičiavala z knižnice. Rozpráva bez prízvuku, široká slovná zásoba, vyštudovala tam univerzitu. Na všetko si zarobila sama!!!! Žiadna podpora z domu, či od štátu. Chlapec - bol analfabetom v jeho rodnom jazyku - cielene sa učil anglicky i čítať, písať, pamätám sa, aký bol hrdý, keď v TV prečítal prvé anglické slová... po arabsky písať, ani čítať nevedel..Tiež bez podpory rodiny... Kto chce, dokáže. Turek - jeho mama po 30r. v UK nerozprávala, nevedela anglicky. Jej deti áno, syn prvýkrát pracoval, až keď mal po 50-tke, do UK prišiel, keď mal 16r., nežili v komunite medzi svojimi... To nie je ospravedlnenie, že na upratovanie je jazyk nepotrebný. Jazyk krajiny, v kt. sa niekto rozhodol žiť a vychovávať svoje deti, by ten niekto mal ovládať! Nie je záujem, to je hlavný problém. Slovensko súčasnosť - do 1.tr. prišlo dievčatko, nevedelo slovensky, šlo späť sa do škôlky, veľmi pekne sa s ňou spolužiaci rozlúčili, o rok sa vrátila, je veľmi šikovná. Do inej triedy prišlo dievčatko, rozprávalo SJ. Neskôr prišiel do tej triedy chlapček z jej krajiny - rozprávajú sa medzi sebou rodným jazykom, je to prirodzené, no už sa "izolujú" To dievča má i zákaz z domu sa s inými chlapcami rozprávať, či nebodaj sedieť, kamarátiť. Na druhý stupeň prišli žiaci, kt. SJ neovládajú dostatočne. Je to pre nich veľmi ťažké, no snažia sa... Inak, po náraste "neslovákov" na škole sa trošku zmenili niektoré zvyklosti, vychádzame v ústrety, predchádzame konfliktom... ak tých "neslovákov" bude viac, dopadneme na školách ako v UK? Tá moja úvaha, po kt. som niekým bola nazvaná rasistkou mala opdstatneniue, napísala som i vysvetlenie, no po "rozhovore" s erjonou sa to stalo "fraškou"...
Z tvojho príspevku - to, že boli dotyční (haló okolo Turkov v DE) zaradení do kurzu pre integráciu, je podľa mňa v poriadku, sami by mali mať záujem o integráciu, veď žijú v tej krajine. Dávky by samozrejme mali dostávať tiež, keďže pracovali. Neodsudzujem ich, no nie je chyba v legislatíve, ako s obľubou vysvetľuje erjonv, chyba je v ľuďoch
@alice107 poznamka bola dobra na vyzdvihnutie ironie voci tebe... ty ktora tu propagujes idey podradnosti akejsi juznej rasy ( ktora samozrejme neexistuje) si musela akceptovat fakt ze uspech nemeckeho ( arijskeho) timu bol zabezpeceny jednym z tejto horsej rasy...
a tiez povazujem tvoju poznamku ze dobre situovane rodiny predsa nebudu mat viac deti za nevhodnu...... tu v irsku vacsina vysokoskolskych vzdelanych ludi ma 3 a viac deti...( hovorim o lekarskej komunite- nezriedka sa stretavam s rodinami so 4 al 5 detmi).... ktorym su schopni zabezpecit vhodne prostredie na vychovu...a nie je to z hladiska katolickeho a pod kedze po velkych skandaloch s katolickou cirkvou do kostola vela ludi nechodi..
a mala otazka... vies sa ty niekedy pobavit, zasmiat alebo povedat nieco pozitivne alebo pekne?
@eva8 u kazdeho pristahovalca je potrebne prihliadat na krajinu imigracie - pretoze kulturno -historicke predispozicie s konkretnou krajinou politikou vytvaraju problemy - to co je problemom vo francuzsku, nie je problemom v GB, a nemecko zapasi s uplne inymi problemami ako taliansko - len vysledok je vsade rovnaky - problemy s integraciou ich pristahovalcov( ci na jazykovej, vzdelanostnej alebo socialnej urovni)- Cize neexistuje ani univerzalny recept,ktory bude platit na kazdeho a v kazdej krajine (ako si to poniektori predstavuju)
A co sa tyka tych sk skol - nedopadneme tak ako uk- slovac su narod xenofobny a ked bude dostatocny pocet deti na zariadenie osobitnej skoly,tak sa nebude vahat (tot moja uvaha)
A co vytykam pri tych turkoch nie je ten integracny kurz Sam o sebe, ale ze bol dolezity az po 20 r.!!!
@eva8 ja tomu rozumiem tak ze vacsina tych menej vzdelanych ktori idu do europy z ekonomickych dovodov neciti potrebu sa integrovat... vacsinou pracuju na malo kvalifikovanych poziciach, a prezivaju v kruhu rodiny a priatelov z rovnakej kultury... kedze neocakavaju ziadny vyznamny karierny rast a vedia ze nikto z domacich ich domov nebude pozyvat naco by sa ucili alebo vzdelavali.. nezabudajme ze oni nejdu di europy za kulturou al vzdelanim ale kvoli ekonomickemu hladisku... vykonavaju tu prace ktore povazuju domaci za podradne...
takze podla mna je chyba krajiny ze tychto obyvatelov neintegruje.... namiesto vyhadzovania penazi na podporu by mali pouvazovat nad lepsimi prostriedkami... lenze ci im to zasa nevyhovuje tu mat tlupu menej vzdelanych alebo celkom nekvalifikovanych ludi... kto by im tieto prace potom vykonaval... 😠
@eva8 nie, ten kurz bol preto az po 20r.,lebo dovtedy poslusne pracovali,odvadzali dane a nemali narok, kedze boli po tu dobu na 1-3r. vizach- teraz je totiz novy zakon, ze ked si pristahovalec a mas povolenie na pobyt dlhsie ako 5r.,a poberas socialnej davky, tak musis ist na integracny kurz
.....ja mat tu moc v rukach, by som zaviedla povinnost integracneho kurzu pre vsetkych pristahovalcov absolvovat do 1r. od vstupu do krajiny - Lenze takato politike nepasuje urcitym ludom.... 😎
@vevesh iniciatíva o integrovanie sa by mala vychádzať od samotných prisťahovalcov... Tie kurzy sú len bonus
@dalal presne si to vystihla, necítia potrebu sa integrovať.
a zasa to zvaľujeme na hostiteľskú krajinu... ale ako som sa dočítala tu na MK, niektoré krajiny im dokonca platia za to, aby navštevovali jazykové kurzy, no oni tam chodia len kvôli peniazom a jazyk sa neučia. Nemyslím, že krajine vyhovujú ľudia (tlupa menej vzdelaných, nekvalifikovaných), o kt. potomkov sa neskôr bude musieť fin. starať, poprípade i o ľudí, ktorým bolo ublížené....

@erjona reagovala som na jej príspevok, citujem: "a nakoniec ostali v de 50 rokov aj s dvoma generaciami potomkov..- a to je ta zlyhana integracia- bez jazyka, "