icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

ellise
15. júl 2014

@erjona no vidíš a já bych byla ráda kdyby Hamás přijal příměří. Aspoň by přesvedčil svět že mu záleží na svých lidech.
Takže ten co je považován za agresora s příměřím souhlasí a ten co je považován za oběť příměří zvažuje. Nemělo by to být nopak? že oběť první přijme příměří, a agresor je ten pochybující.
A tvoje reakce... jen at si Izarel nemyslí, že teď bude všechno dobré..... copak Palestinci nechtějí konec bombardování, tak by měli být rádi ane dělat ofuky.

aliza
15. júl 2014

@erjona ja by som naozaj chcela vediet, preco tak strasne obranujes Islam, naozaj lebo tomu absolutne nerozumiem. tvoj muz a jeho rodina neziju podla islamu, aj ked sa ako moslimovia narodili, islam nepraktizuju, su vlastne europania a tak aj ziju, tak mi napis, preco vsetko, co sa tu povie proti islamu, vztahujes na svojho muza, deti a jeho rodinu? ty bud rada, ze nezije podla toho islamu, ktory tu obhajujes, ak by tak zil, uz by si tu davno nevypisovala....ty nie si moslimka, ani tvoje deti, tak o com to cele je? ked nie si moslimka, preco branis ich hodnoty? preco nebranis tie nase, europske, ktore su v dnesnej dobe ohrozene? ked moslimovia ovladnu europu, tak len potom pochopis, o com tu vsetky piseme....ked nebudes v bezpeci ani ty, ani tvoje deti, kedze nie ste moslimovia. Moj muz je tiez moslim, to dobre vies, ale ja som prave hrda na to, ze ako moslim nezije, tiez je europan a preto nevidim dovod obhajovat Islam. My sa naopak od islamu snazime distancovat, prave preto, ze vo svojej podstate je velmi obmedzujuci a nedava rovnaku slobodu vsetkym ludom. Tvojho muza tu nikto nekritizuje, kritizujeme islam, tvoj muz nezije podla islamu, tak nechapem, co si taka vztahovacna. Tu, ked poviem, odkial je muz, tak by si mala pocut tie nazory....vsetko negativne a je jedno, ci to povie biely, ci Ind, ci ktokolvek....poznam aj palestinske rodiny a poviem ti, drzim sa od nich co najdalej....su dost radikalni, vyucuju vo svojich domoch koran, vymyvaju mozgy detom. mam kamaratku, jej dcera chodi akoze len na hodiny koranu,a le keby si videla, ako sa dievca zmenilo, ake somariny trepe, vobec tomu nerozumie, ale stale rozprava o nerespekte...nemozes toto a nemozes tamto lebo je to 'disrespect'....najnovsie prisla k nam, schmatla ovladacku a vypla zvuk na telke lebo vraj je ramadan a nemozu pocuvat hudbu. 9 rocne dieta! potom som ju viezla autom a musela som vypnut radio, dcera si nemohla pred nou vyspevovat...stale nas upozornovala, co sa smie a co nie. A pritom nikdy takato nebola, poznam jej mamu ako vlastnu sestru, v zivote nas neobmedzovala, vzdy sa ona plne prisposobila,a le odkedy mala chodi ku palestinke na hodiny koranu, mala je ako vymenena. vsetko je zle a ja uz sa aj bojim nieco povedat.... 😕.

yanni
15. júl 2014

@aliza uff to je strasn. Co vyrastie z toho dievcatka? ☹

lukada
15. júl 2014

@erjona o akych tisicoch obetiach to tu rozpravas? ved hamas nejedna vobec nieze rokovat ahahaha. ty asi fakt nevies o tej problematike nic. alica to PRESNE vystihla. im sa tu nepaci, stazuju sa ale ostavaju tu/ lebo vo viere maju vyhladit zidov. zidia nemaju vobec zaujem ich vyvrazdit, ale moslimovia zidov ano a NETAJA SA TYM. tak co este obranujes? ved oni sami to priznavaju.

kararinka
15. júl 2014

@ellise Predpokladas nespravne, to nie len odfajknut jeden pocin. Ako demokraticka krajina by mohla napriklad ilegalne nezaberat ine uzemia, nelikvidovat civilne obyvatelstvo,...
Netreba zabudat, ze tento konflikt vyhovuje aj vela politikom. Vysledkom sucasnej politiky Izraela bude este vacsia radikalizacia palestincanov a potom nasledne radikalizacia v Izraeli. Pre mna je v tomto konflikte dost podozrivych momentov. Napriklad preco Netanyahu nechal cely konflikt vystupnovat. Od zaciatku vedel a tri tyzdne neprezradil, ze su ti traja chlapci mrtvi a nechal celu spolocnost v nadeji, ze ich najdu zivych.
Ja by som nechcela zit ani na jednom uzemi, kde Palestincania su obklopeni Izraelom alebo Izrael obklopeny moslimskym svetom.

erjona
15. júl 2014

@ellise *oprava - moja reakcia bola - ako maju pristupit na primerie, ked neboli pozvani na rokovania a neboli stanovene podmienky, tak prosim citaj pozornejsie...

lukada
15. júl 2014

@aliza presne tak. islam je radikalne nabozenstvo samo o sebe, to je fakt. a najlepsie je, ze oni to aj priznaju cize @erjona ci @lienkarostia - ktora zahadne zmizla, mozu pisat do nevidim, ale je to v podstate zbytocne. v skolkach skolach vymyvaju detom mozgy, ucia ich k nenavisti inym, tu teda havne k zidom, davaju im hrackarske pistoly aby si trenovali ako treba zabijat zidov a pod. proste ked toto ma dieta od mala, je to v nom zakorenene a veri tomu. cize aj vzdelany dospely moslim trebars s gazy bohuzial vo vnutri nosi nenavist, lebo ju v nom vypestovali. vid hamas a jeho sttisice privrzencov. a to, ze pomaly ovladnu europu, to je jasne. ked sme uz pri tom, v norsku ich prijali, lebo vsetky eu staty sa boja ze ked nie, budu obvinene z diskriminacie a co sa tam deje? su tam islamske stvrte, kde sa boji aj policia vojst, takze su uplne nekontrolovane a nekontrolovatelne a robia zlo, nenavidia ludi a pod. ale oni maju dobru taktiku. idu na to nevinne, pomalicky a postupne, tak ako aj v manzelstvach zo zenami. kamaratka ceska sa vydala za palestinca z gazy. vzal jej po 13 rokoch ideal manzelstva dieta a uz ho nevidela. chlapceka, lebo pre nich dievcatko vela neznamena..takze to len dalsi priklad z realu. ale ked to ma niekto zidealizovane tak prosim. len nechapem ako niekto moze obhajovat a popierat nieco, co islam sam vyhlasuje za pravdive a je na to hrdy. oni sa totiz netaja ani tym, ze chcu preniknut do EU a ovladnut ju aby bola pod stitom islamu - to tiez priznavaju. keby to bolo mierumilovne nabozenstvo ako napr. jehovisti alebo budhisti ci hinduisti, ktori neobtazuju ostatnych a nemaju predpisane zabijat v mene nabozenstva, a mozu nam byt jedno, a co si hladia svoje tak prosim. ale nabozenstvo co sa verejne netaji ze chce, aby zidia vymreli a chcu ich vyhubit - stale palestinci hovoria ako idu v mori IL naucit "plavat" - akoze ze ich utopia, tak potom prosim. ale jasne, ze ked si pod vplyvom moslimskeho muza, ktory v to VERI a ma to hlboko zakorenene, tak lahko postupne ovplyvni aj zenu. nechapem ako zrazu europanka moze suhlasit s islamskou vierou, ktora je agresivna a radikalna. a aj tie 4 manzelky, co je` tiez absolutne legalne a v poriadku, viem ze nie kazdy ich ma, ale MOZE. tak to je pre mna tiez uplne mimo nase chapanie.

erjona
15. júl 2014

@aliza My dve mame diametralne odlisne videnie co sa tyka tejto problematiky,, surodenci mojho manzela ziju podla pilierov islamu a vobec nie su zli ludia,, takze absolutne nesuhlasim s tvojim komentom,,, ani k zenam sa nespravaju tak, ako to tu opisujete,, to ze moj muz berie vieru liberalnejsie, neznamena, ze to z neho urobi ateistu, to je len tvoje vysvetlenie,, a 10% moslimov v EU je aka hrozba? Uz by ste mali upustit od tolkych zvelicovani 😠 😠 😠 Tebe sa na moslimoch nic nepaci, ked je liberalny, tak to uz nie je moslim, a ked je striktnejsi v dodrziavani, uz je to radikal,,, co vlastne chces po tych ludoch?

lukada
15. júl 2014

@erjona ahaha a ty si naozaj naivna ak si myslis ze pridu na rokovanie? oni ani nevedia co to je. oni sa verejne neukazuju, nik nevie kde su a skryvaju sa. jednaju vzdy cez tretie strany.ak vobec a aj to len ciastocne. cize to nie su civilizovani politici co by si sadli za jeden stol ahaha. vidno ze zijes v eu a nikdy si nevidela tu kulturu na vlastne oci.

zuzitko74
15. júl 2014

@alice107 S tým švagrom som to myslela tak, že my ostatní v rodine berieme isté veci ako drobné nepríjemnosti života, kým on to berie ako právnický problém. V živote by mi napríklad nenapadlo podávať sťažnosť na cestovnú kanceláriu len preto, že z okna apartmánu videl na smetné koše. On to urobil. Jemu jednoducho blikajú kontrolky v iných situáciách než iným ľuďom a podľa mňa si len komplikuje život. Tým nechcem povedať, že si taká istá - môj švagor je špeciálny prípad. A s tým kultivovaným a presným vyjadrovaním máš pravdu, to ho presne vystihuje.

kararinka
15. júl 2014

@lukada zjednodusujes to, to by sme potom aj na Slovensku mohli Marom povedat ak sa niecoho dozaduju a nepaci im, nech sa ostahuju. Obycajni obyvatelia, ktori tam zili storocia nemozu zato ako sa potiahli povojnove hranice, ostava im ich len akceptovat, ale od toho este maju narok na svoju kulturu, ak tym neskodia inym.

erjona
15. júl 2014

@lukada Trosku kludu ti nezaskodi a kontrolovatenejsie pisanie,,, zacina sa to na nasu alicku podobat (moj postrech) -ved na zaciatku si pisala zaciatok vety s VELKYMI PISMENAMI... uz pises ako alicka s malymi a ten tvoj predposledny koment som sa musela dva krat pozriet, ci citam teba, alebo alicu, detto to iste vyjadrovanie 😉

zuzitko74
15. júl 2014

@kararinka Presne...ak tým neškodia iným. Inak, ja som ten jej príspevok nepochopila tak, že sa tí Palestínčania majú zbaliť a odísť do Egypta, ale že mali možnosť ísť sa tam schovať pred bombardovaním. Ja osobne by som to určite využila.

kararinka
15. júl 2014

@zuzitko74 ved s tym neskodia suhlasim. Neviem ci to tak myslela, lebo podla toho co som citala tak Egypt momentalne pusti len tych, ktori maju aj egyptsky pas a zranenych, ale to by nam baby vedeli lepsie povedat, lebo uplne dopodrobna to nemam cas sledovat.

erjona
15. júl 2014

@zuzitko74 Auch Ägypten ergriff entlang der Grenze zum Gazastreifen ähnliche Schritte und ersetzte 2008 Teilstrecken der Stacheldrahtsperranlagen an der Grenze durch eine 3 Meter hohe Sperrmauer.[4] Um den Schmuggel der Hamas durch verzweigte Tunnelsysteme zu unterbinden, errichtet Ägypten seit 2009 zudem einen stählernen, bis zu 30 Meter in die Tiefe reichenden unterirdischen Wall mit einer Länge von rund 10 Kilometern. Seit Februar 2014 richtet Ägypten einen 300 bis 500 Meter breiten Sicherheitsstreifen an der Grenze zum Gazastreifen ein.

Podla tohoto maju uzavrete hranice od februara 2014 este posilnili prechod ,,,

erjona
15. júl 2014

@demo No moja, tak ty si vazne sikula,,, a este o to videjko ta poprosim a nevyhovaraj sa, ze ich nepozeras, kedze si sem jedno postla, a nezabudni nam sem aj tu TAGESSCHAU postnut,, ty ma stale viac a viac prekvapujes, aka si zaujata 😉

zuzitko74
15. júl 2014

@erjona Po nemecky neviem ani ň, vďaka aspoň za ten posledný riadok.

ellise
15. júl 2014

@erjona napsala si toto:
A nech necaka Izrael, ze po tolkych tisicoch obetiach len tak pridu a podaju ruku a zijeme krasne emoticon emoticon emoticon emoticon

Mimochodem na svém tvrzení starém týden trvám, jen dovysvětlím.
Stáhla bych vojska, ať si každý stát dělá co chce. Ať se rozhodne ve volbách kdo jim bude vládnout, jestli to bude demokracie nebo diktatura, jestli chce děti učit ve škole kouzla ať učí, jestli chce lítat balonem ať lítá, jestli chce zavřít ženy do domů a zakázat jim chodit na ulici, a´t to udělá, jestli chce může zavlažovat poušť a pěstovat tam frézie. Může si udělat cokoliv i střílet do vlastních lidí. Ale bez zásahu cizích vojsk, bez vměšování cizích vlád.
Prostě budou si vládnout , rozhodovat a chránit sami. Nemusí bojovat za svá práva jak to dělají v Evropě, tady je mají vybojované. Mohou všechny své peníze z ropy investovat do pěstování jehličnanů, do výuky dětí,
do nemocnic. Sami. Můžou si dělat cokoliv chtějí.
A než si vyřeší své vnitřní boje, nevstupovat do Evropy. Tak Kanada zavedla čechům víza, protože se jim nezdála naše politika vůči cikánům. A nikdo proto nevykřikoval že je to diskriminace.

ellise
15. júl 2014

@lienkarosita
mně by například zajímalo, protože Lukada tady poskytla nějaké informace zda-li jsou pravdivé. Např. že palestínci schovávají zbraně v obytných budovách a jestli opravdu zakazují nebo nedoporučují obyvatelům opouštět domy, přesto že jsou varováni.

@kakarinka otázku koho je je územi Izraeli/ Palestiny jsme tady rozebírali už před týdnem a 20 stranami. Nevím jestli si četla. jen na připomínku na dnešním území Izraeli žili vedle sebe jak Arabové tak Židi. několik staletí. jen Židi neměli vlastní stát a chtěli ho. Stejně jak ho chtějí Kurdové, jak ho chtěli Chorvati, Bosňani, či Kosovčané.

googlinqa
15. júl 2014

ja by som do toho nesla, ta rozdielnost kultur je velmi velka, osobne poznam jednu znamu, ktora sa vydala za takeho muza z egypta a nasledne sa velmi rychlo rozviedla (nakolko si nenechala diktovat ako ma zit a nemienila sa mu vo vsetkom prisposobovat) a uz vobec by som nechcela zit v egypte

erjona
15. júl 2014

@ellise Ja som napisala toto, preco kopirujes len poslednu vetu? Ved to uplne inak znie, ked je to vytrhnute z kontextu -

erjona @alice107 Co to zasa vypisujes? Preco by mali ist do Egypta? Sak vystahuj nemecko a daruj im krajinu... Vlastne uzemie maju opustit? O vyhladenie etnika ide momentalne Izraelcanom,, a ze nerprijali primerie, sak ani na rokovanie neboli pozvani, aby sa vyhodnotili podmienky,, takto sa rokuje, bez druhej strany? A nech necaka Izrael, ze po tolkych tisicoch obetiach len tak pridu a podaju ruku a zijeme krasne emoticon emoticon emoticon emoticon

A dovysvetlujem aj ja - bez podmienok primeria, primerie nebude ,,, keby chceli primerie, tak by zaslali dohodu a podmienky,, nezaslali nic,, o to tu ide - pise sa to aj v tom clanku, co bola demo taka mila a hodila ho sem 😉

erjona
15. júl 2014

@zuzitko74 Nemas zac,,, insie som nenasla ☹

ellise
15. júl 2014

@erjona a co to mění na situaci že se chovají jak děti na písku... když vy jste mi sebrali kyblík, tak já ti nepůjčim lopatičku. To teda ne, ne a ne....

Izrael taky neměl podmínky příměří a přesto souhlasil. Článek jsme nečetla, nejsem zběhlá až tak v němčině, četla jsem jen že měli složit zbraně a do 48 hodin se sejít k rokování. a potom si přečteš toto:

http://zpravy.idnes.cz/izrael-prijal-primeri-s-...
čeho chtěli Palestinci tímto dosáhnout?

erjona
15. júl 2014

@ellise s tymto suhlasim, keby si to vtedy napisala, takto, tak ani nepipnem 😉

erjona
15. júl 2014

@ellise Nie - rokovanie prebehlo bez nich,, preto nesuhlasili,, nik ich nan nepozval,,,

ellise
15. júl 2014

@erjona nevím jestli bylo nebo nebylo rokování, egyptská vláda předložila návrh s kterým souhlasila i Liga rabských zemí.

Příměří izraelská vláda schválila před osmou hodinou ráno středoevropského času. Egyptský návrh, který podpořila i Liga arabských států, počítal s otevřením hraničních přechodů do Pásma Gazy a sérií izraelsko-palestinských schůzek v Káhiře, uvedla agentura Reuters.

erjona
15. júl 2014

@ellise Ten tvoj clanok nie je tak podrobny, ten nemecky je detailny a je tam presne aj postoj toho hovorcu za Hamas napisany,,, To je pravda,, to mi je jasne, ja len vysvetlujem, preco,, to co pises je v poriadku,,

erjona
15. júl 2014

Ahojte, na margo niektorych pripomienok, co sa tyka trollov - neviem, kto to pisal... 😠 😠 😠 😠

Tak upodozrievava byt je v poriadku, pretoze nam admin potvrdil duplicitu nicku abasta alias malkuna - obe su uz nastastie bloknute...

Pekny den 🙂 🙂 🙂 🙂

PS - som zvedava, aky novy nick sa nam tu najblizsie objavi 😒 😒 😒

lukada
15. júl 2014

@erjona neviem kto je alica a toto forum som nasla predt tyzdnon. zijem v izraeli, neviem kde zije alica a ani som necitala toto forum dozadu, len odkedy som tu zbadala tuto temu. mama tu 4 klavesnice, slovensku, hebrejsku, cesku a anglicku, takze mi to skace niekedy. je jasne z mojho pisania ze tu zijem, len uz asi nemas co napisat, tak vymyslas taketo bludy.