icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

vevesh
22. okt 2013

@demo 😀 kedze si tam nebola, nevies....a keby som ja tam nebola, neverila by som...ale napr. v turecku by som teda k lekarovi nesla...ja hovorim a opisujem iba to, co som videla a kde, a napr. @kuwait neprotirecim ako to tam je, lebo o tom nic neviem... 😉

nivi
22. okt 2013

@vevesh a preco by si v Turecku k lekarovi nesla?

vevesh
22. okt 2013

ja som uz trosku z nemecka "dezinfikovana" a nemam rada, ak nie su ambulancie ciste, a ked niekomu ide o moje peniaze a nie o moje zdravie...ale zas na margo toho musim povedat svoju skusenost som urobila v tej "zaostalej" casti turecka...vychod az po ankaru a medzi adanou a gaziantepom bol uplne v poho...

nivi
22. okt 2013

@vevesh tak ja som sa zatial so spinavou ambulanciou alebo izbou tam este nestretla a bola som na viacerych miestach. zas jasne nepresla som vsetky ambulancie, moze sa stat, zavisi zrejme od zariadenia.

vevesh
22. okt 2013

@nivi ale co sa mi v turecku velmi pacilo bola cistota v restikach a roznych takych zarideniach, shopping parkoch a tak..tam by sa mohol zapad aj ucit..🙂

irriss
22. okt 2013

@vevesh
Vzpomnela jsem si, kdyz muj bratr prijel z CZ a prisel na oddeleni Prvni pomoci zde v Italii...uuplne s vaznou tvari mi rekl, PROC jsem ho vzala na zeleznicni stanici... 😖 a cekal, ze pujdeme dal..na Prvni pomoc...Netusil m ,ze uz je temer v ordinaci, respektive v cekarne..☹
..Je pravda, ze obe dve budovy jsou a byli v uplne blizkosti, ale s tim rozdilem, ze zeleznicni stanice by se podle vlaku poznala 😉 , ale Prvni pomoc nebyla k rozpoznani...z mnoha pohledu.. 😖
OSTUDA!!! a rekla bych, ze vetsi procento je spiny nez hygieny 🤐 🤐 🤐

vevesh
22. okt 2013

@irriss zasmiala by som sa, ale ked je to nanajvys smutne...a viem o com hovoris..ked som bola prvykrat v ancone, tiez v urcitych castiach mesta som pozerala, ze to hadam ani nie som v taliansku ☹ a to taliansko mam v laske...

irriss
22. okt 2013

@vevesh Hm..ja uz mam v Taliansku jen SVE Lasky..nic vic 😎
Prijdu si jak ve tretim svete, ktery neni tretim, ale patym, sestym...Moje kamaradky se maji lepe v Maroku 😀 😉
Zdejsi lide podcenuji a nevazi si zemi jako je napr. CZ a SK, z neznalosti, z negramotnosti a nevule poznat je pro ne lepsi se stale tvarit, ze TU v Italii je "raj"..ano , mozna je, ale pro "nadlidi", a na ne doplaci prave lidi..Doufam, ze to brzy skonci..protoze tato vychova je napr. ve skole..u dospivajicich deti...Kde prednasi profesortka svuj pohled temto mladym vrstvam, ktere jsou nasi budouci generaci a platici nasich duchodu.. 😉
Dava napr. za vzor Berlusconiho, uvadi prave na nem priklad USPESNEHO podnikatele..jelikoz je pan B v TV neustale a jeho problematika nejen soudni je na nasich talirich casteji nez jidlo ..tak uz i dospivajici clovek ma svuj nazor..
Proto pri hodine vykladu profesorce oponuje s tim, ze nesouhloasi, ze svuj majetek ziskal tak a tak..
no a profesorka? ZE NENIIIIIIIIIIIIII dulezite, JAK ci ONAK, ale ze uspesne ziskal.. 😖 ☹ ☹ ☹ ☹
ale takto se tu odvijeji cele dejiny, neni to jen posledni kapitola pana B, ktera se uspesne uzavira 😉

vevesh
22. okt 2013

https://www.facebook.com/SharHospital/photos_st...
toto je nemocnica v kurdistane v sev. iraku, je statna a za osetrenie a operacie sa neplati, iba v urcitych vynimkach, lekari su kurdi/arabi - odbornici studovani roznych krajinach, nie su to "sarlatani"....som chcela len poukazat na vybavenie...takze nech si urobi kazdy sam svoju mienku..

demo
22. okt 2013

@vevesh pekne fotky,nazor som zmenila. Ked tam maju taketo pristroje a studovali v roznych krajinach a nie su sarlatani, tak priznavam svoj omyl 🙂

vevesh
22. okt 2013

@irriss to poznam, v nemecku je strasne "in" mienka postavte sa proti rodicom... v hesle ja som individuum, viem najlepsie, co je pre mna dobre...akoze s vyrokom suhlasim, ale nie ked to ucia 10rocne deti a ty ako rodic doma sa mozes aj na hlavu postavit, pretoze akoze podla nastrocnych nemas pravo im nieco povedat, nesuhlasit s nimi a toboz im nieco prikazovat 😖 😖 😠 a ked nedajboze mas ako rodic prisnejsiu vychovu (lebo samozrejme mas na zreteli to najlepsie pre svoje deti) idu ta hecovat zo skoly, ze na to nemas pravo... ☹

felixa
22. okt 2013

@alice107
@vevesh
Alice, neviem teda co si studovala, ked nevies co znamena ziskat stipendium na zahranicnych strednych aj vysokych skolach, ci uz na Slovensku (lebo aj tu su) akebo priamo v zahranici. Takmer kazda lepsia skola, ci uz statna alebo sukromna, poskytuje stipendium na cele studium najlepsim ziakom. Kazdy rok vyhlasuje podmienky na ziskanie. Ziskat taketo stipendium nie je otazkou socialneho postavenia rodiny, ale prestize studenta. Bezne sa o neho uchadzaju aj studenti, kde skolne nie je problem. Ziska ho ziak, ktory najlepsie uspel v zadanych podmienkach. A tyka sa to aj takych univerzit ako je Harvard, Oxford, Cambridge... Napr. Rocne skolne 18 tis libier nie je najmenej. A ked si zoberies univerzity v Anglicku, tam sa plati na vsetkych, akurat studenti z EU maju polovicnu sadzbu, co i tak nie je malo.

No a co sa tyka toho studia moslimami v zapadnych krajinach. Napr.vo Viedni ich studuje vela. Nemozu byt z chudobnych rodin, kedze musia platit skolne, kedze nie su z EU, byvat, platit zivobytie a pocas studia nepracuju. Neviem, aki su studenti vseobecne. Ale viem o mnohych Irancankach. Jazykovo zdatne vo viacerych jazykoch, studium zvladli za oficialne obdobie, pracuju v Europe, mnohe zostali vo Viedni. Oficialne postavenie zien v islamskych krajinach je znevyhodnujuce oproti zapadnym krajinam. Ale ludia ani rodiny sa nemozu brat rovnako, len preto, ze su moslimovia. Odporuje tomu aj to velke mnozstvo studujucich moslimskych zien, z roznych krajin.

natas4
22. okt 2013

@vevesh mne tie fotky nejde nacitat...vypisuje,ze stranka nenajdena
Ja mozem porovnat len zdravotnictvo v UK a na Slovensku...co sa tyka statneho , nie sukromneho , tak u nas je zdravotnictvo na ovela vyssej urovni a teda ja som vzdy radsej z UK utekala domov, ak som mala vaznejsi zdravotny problem
INak nie je vsetko len o vybaveni a pristrojoch, ale aj o tom, aky je lekar a hlavne ake ma vedomosti, aky je odbornik..ti nasi slovenski su bohuzial nedoceneni

irriss
22. okt 2013

@vevesh PRESNE!! Toto je stale ta sama prof..
Nadesel cas, kdy je vyber skol..prestup na vyssi stredni..
samozrejme, ze nemaji vsichni presnou predstavu.,..potrebuji poradit a srovnat si myslenky..je malo tech, co vedi a znaji svuj cil...jsou studenti, kteri nemaji zadnou predstavu - bohuzel i udel tech, co do skoly sli prilis brzy..v 5ti letech..protoze ted je pro ne tato otazka balvanem..
ALe tridni radi detem, aby se rozhodly bez rodicu! Aby je neposlouchaly, ze musi napsat svoje prani do dotazniku.ze to je JEJICH zivot..no nastal chaos hlavne v hlavickach ..( doma zrejme take, ale tu rodice nezvyknou oponovat skolstvi, protoze vse je "nestastne provazane"..) 😎
Vysledek? Do skoly byl zavolan psycholog...no jsem zvedava, kdo podepise psych, nemocne zakyni, ze chce jit na namorni gymnazium, kdyz bere kapicky proti stresu, a vyhrozuje i sve sestre, ze ji "zabije"

irriss
22. okt 2013

@natas4 Utikam domu uz pres 20 let!!!
Nejen porodit, ale i se zubem! 😔

demo
Autor odpoveď zmazal
vevesh
22. okt 2013

@natas4 skus vygooglit shar hospital photos v sulaimaniyah,
a s tym nedocenenim (az na par vynimiek) uplne suhlasim

vevesh
22. okt 2013

@irriss no v de prva zasadna otazka v 9r.-gympel,realka alebo vseob. skola(samozrejme aj podla znamok)...ak ides na vseob. skolu v 13tich sa musis rozhodnut, cim chces byt...a rodicia nech "drzia hubu" vsak oni nevedia, co je pre teba dobre.. 😠 a to ze TY si za ne cely svoj zivot zodpovedna,odopries si aj to posledne od ust, aby im bolo lepsie...tak to sa uz nerata... 😠 a vonkoncom nespominam, ze taketo rozhodnutia musia prijat ako DETI... 🙄

vevesh
22. okt 2013

@natas4 precitala som si obdive linky...
ta cholera, to je normalne, oni totiz maju zle vedenia vody a nerozumeju tomu, ze nie kazda voda je "pitna 🙄 ", preto tie cholery su a budu sa aj opakovat, to nema so zdravotnictvom nic spolocne..
a co sa tyka toho druheho clanku, treba vediet jednu vec o kurdistane...pri moci su momentalne tri polit. strany, ktora kazda ma svoje noviny, televiziu a celkovu propagandu. podla toho co chce kto a kedy dosiahnut(financne a politicky), manipuluju media. ludia im to veria, pretoze nedokazu rozoznat tu politicku lobby. a podla toho, co ti ludia povedia, vies povedat, ku ktorej strane inklinuju ( a tie spravy su fakt protichodne napr. PUK patri irackemu prezidentovi-sprava on zije, PKK patri kurdskym ministrom zjednodusene povedane - on zije, ale je v kome, opozicna strana - on je mrtvy) a tak je to vo vsetom...cize naspat k tomu clanku, ano existuje to v provincnych oblastiach a v kirkuku (kedze ten je kurdsky/arabsky a plny ropy), ale v hlavnych mestach ako duhok, arbil ci sulaymaniah to nie je. a ten clanok vznikol v roku 2012 ked PUK potreboval urobit "nejake veci"(to je na siahodlho) tak vydal tuto spravu...
VSETKY spravy okolo kurdistanu treba z viacerych stran otacat a aj tak sa niekedy k pravde nedostanes preetoze tu NEEXISTUJE novinarska demokracia, iba lobby... ☹ preto som davala foto, to viac presvedci🙂

natas4
22. okt 2013

@vevesh no troska som pogooglila teda ty si to tu tak napisala, ako keby zdravotnictvo v Iraku, ci Kurdistane bolo na neviem akej vysokej urovni...hm vybrala si jednu nemocnicu, ktoru stavali 10 rokov a je jedinou svojho druhu tam, obrazky z interieru som ani nenasla, len zvonka...takze super pre tych co byvaju v blizkosti tejto novej nemocnice , hoci zariadenie nejakej nemocnice este nevypoveda o tom, ci ta tam lekar nenecha skapat alebo ti urci zlu diagnozu , ale co ti chudaci co byvaju dalej?no mna tie obrazky a info co som vygooglila nepresvedcili, ze zdravotnictvo v Kurdistane je na lepsej urovni ako napriklad u nas

vevesh
22. okt 2013

@natas4 v poho, ja som si to zdravotnictvo "zazila" takze porovnavat viem, a ti lekari su odbornici studovani, predovsetkym v de a usa, no ani ine nemocnice sa nemusia hanbit..tuto som vybrala preto, lebo nie je sukromna ako mnohe ine.....
od toho som spominala novinarsku demagogiu, pretoze NIKDE nenajdes objektivne info ako to v kurdistane je...ale to je o niecom inom...treba prist a zazit si...bohuzial serverny irak nie je momentalne oblubena turisticka atrakcia.. 😀

erjona
22. okt 2013

@kuwait Ja som myslela vseobecne s

erjona
22. okt 2013

@kuwait Ja som myslela vseobecne studium, nie len lekari studuju - a ano robis diferencne skusky - pretoze napriklad pracovne praco sa odlisuje v rakusku a na slovensku - viem, lebo som sa ucila oboje - takze preto musis robit tieto skusky - rozdielove - lebo aj ked je to EU - predsa sa lisia krajiny medzi sebou legislativou a jednotlivymi normami. Ale su studia, kde ich robit nemusis - napriklad, ked studujes na Ekonomickej univerzite - tam mas automaticky uznany titul, ked o to poziadas.
No a co sa tyka arabov - pogoogluj na internete kolko americanov pracuje v Amerike vo vyskumnej vedeckej oblasti na najvyssich postoch - nie su to arabi, rusi, dokonca aj slovaci? Americanov s ich studiom je tam mozno 1% zastupene, tak moc by som nekritizovala ine skolske systemy - predsav si, ani my na SVK titul zadarmo nedostame - sa musime poctivo ucit! 😉

ellise
22. okt 2013

@vevesh kde ty vlastně žiješ? v profile máš napsáno že v Německu, a tvůj muž v Iráku, píšeš o Kurdistánu, jako kdyby si tam bydlela...

kuwait
22. okt 2013

@erjona podla mena ani nie, zato plno vojakov v US army su arabski pristahovalci(moslimovia) ako ten co vyvrazdil polovicku svojej roty,nikto ma nepresvedci o nejakej nadludskej mentalnej kapacite tychto ludi tu vzhladom na to ze sa tu s nimi denne potykam 😀 a zo skolstvom tu mam tiez svoju skusenost,ti uboziaci ked skoncia KU nevedia ani to co ziaci na zakladnej skole v EU (co sa fyziky a chemie tyka)pre nich je aj tak zem plochy koberec,mnoho veci z vedy a vyskumu je tu cenzorovanych lebo su v rozpore s koranom,preto to deti neucia ani ich vlastnu historiu pred islamom ich neucia.(Kuwait bola povodne risa Summerov toto sa docitaju kuwaitske deti na wikipedii a nie v skole) v statnej skole absolutne nie a sukromne skoly ako ktore zalezi od ucitela ci je moslim alebo nie ak nieje povie detom nieco z historie pred islamom riskujuc tym vyhadzov!

demo
Autor odpoveď zmazal
alice107
22. okt 2013

@felixa ked chces studovat na predstiznej uni v eu ci usa,tak najskor ten prvy rocnik samozrejme nedostanes ziadne stipendium za vysledky. az v dalsom rocniku,ak je vyhasene stipendium pre predstiznych studentov,ktori dosiahli vysledky v predchadzajucom rocniku.
ty pises o grantoch pre urcitych studentov ,ale to je v ramci toho soc.projektu . to je o niecom inom. a taky student musi preukazat ozaj dobre vysledky v predchadzajucom studiu. to to ti studenti,co studuju v moslimskych krajinach nedosahuju.

samozrejme ,ze na statne at uni mozu byt v ramci dohod medzi zi statmi prjati nejaki studenti z chud . krajin tretieho sveta.
su na to granty urcene aj z fondov eu.
a na zap.eu tiez studuju aj niektori azylanati z krajin ako irak napriklad. co viem,tak ide tiez o pragram pomoci v ramci z fondov eu tiez.

co sa tyka predstiznych uni v GB,tak moja sesternica jej manzel tam prednasaju na takej predstiznej uni. a tam semestralne skolne je daleko väcsie,ako to rocne ,co ty spominas. 😉
takze tato problematika je daleko rozsiahelsia ,ako sa ti na prvy pohlad zda.
anie oficialne postavenie zien v islamskych krjinach je zle . ale aj v praktickom zivote je to katastrofalne,vzhadom na pravne a kulturne aspekty tych krajin,
ty by si chcela mat ich postavenie?
a co ma studujuja moslimka s tym,ze jej postavenie je menejcene ?je menejcenne. moze niekde studovat.ak jej to manzel a rodina dovoli.ale to je tak vsetko. aj a ak by chcela pracovat,si musi pytat povolenie od otca ci manzela.kd e tam vidis ,ze by bola slobodna a rovnopravna s muzmi?
ako sa tym,ze jej je dovolene studovat pravne meni jej postavenie? je o to slobodnejsia v o svojich pravach? a o to ide.
ty toto nevidis?
islam je islam, a moslim je moslim. je to ideologia a myslenie,ktore zasahuje do prav , postavenia a sposobov zivota kazdej rodiny. bez rozdielu.
ak moslim mysli inak,ako mu kaze islam,,tak nemoze byt moslimom. a musi sa aj verejne od toho distancovat. nestaci len v niecom. alebo si myslis,ze ked moslim nebije svoju zenu ci pije,tak uz je ´´iny ´´ moslim? nie je. lebo ostatny sposob myslenia uznava.ak neuznava ziaden,tak moslimom nemoze byt..

babaker
22. okt 2013

@vevesh @natas4 @demo @nivi ja mozem len potvrdit uroven nemocnic v Kurdistane. mala som vela predsudkov, po tom, co som zazivala v UK som cakala v krajine 3. sveta uz uplnu katastrofu, ale bola som viac nez milo prekvapena 🙂
ale Kurdistan je vobec krajina samych prekvapeni .... 😀