Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@ellise upozornit na civilne obete konfliktu... nie hladat kto je vacsi vinnik ci hamas al izrael...
jedno je iste civilnych obeti na strane palestiny je mnohonasobne viac a zlahcovanim typu to sa vo vojne stava sa nemozem zmierit!
Vidis Ellise ze moj nazor nie je ojedinely kedze som sem dala linky na peticie podpisane lekarmi, vedcami atd...
Na druhej strane kolko krat sme pisali ze chapeme poziciu Lukady ktora byva priamo v Il a teda jej zmyslanie je urcene jej osobnymi skusenostami... na to ona zacala reagovat urazkami celeho islamu, vytahovanim viet z koranu atd a postupne sa tato diskusia o CIVILNYCH obetiach zvrhla na proti- islamsky boj...
ja celkom chapem anti- islamske nalady u mnohych z vas najma u tych ktore nemaju ziadne osobne skusenosti resp skusenosti s najnizsimi spol vrstvami tohto nabozenstva...
lenze je smutne kam az tieto diskusie vedu... pozri na prispevok digysi z dnesneho rana... a na to nikto z vas nereaguje..
Ci pana verim tomu z tychto prispevkov admin vyda knihu🙂 🙂 🙂 🙂
@digysa
odkopirujem to spred par stran.....opakovanie matka mudrosti..:
no podla tvojej dejepisnej logiky
- romovia pochadzaju z indie, utiekli s tamadial, tak ich posleme spat- maju narok, vsak tam boli skor ako indovia...??
- amerika patri indianom - takze vsetkych pristahovalcov posleme pekne spat, odkial sa vratili - vsak oni - indiani boli prvi...??
-a slovania sa pekne stiahnu spat k uralu, odkial pochadzame, a nechame tu miesto pre germanov...vsak boli prvi..?? WTF
- anglicania predali zem,na ktorej byvali arabi, kt. ako kolonialna velmoc okupovali, zidom, kt. tam ani nebyvali (pristahovali sa z celeho sveta...), a ti ich vystahovali na okraj, aby mali viac uzemia pre "buduce pokolenia " zidov...a proti tomu sa vzburili ostatni arabi - mas pravdu nezaskodilo by zopakovat si historicke fakty....
http://www.historylearningsite.co.uk/palestine_...
nie je to proislamsky web, ale OFICIALNA HISTORICKA stranka GB!!!
@erjona ja som ti napísla ako to bolo a ak to je , a zrejme ty máš decká ale ja mám deti. Dlho som zvažovala či ta vôbec s tým oboznám , lebo je to čast môjho života na ktorý sa mi veľmi tažko spomína.
Ak by som bola primitívnejšia tak tak pošlem niekam , ale ak si myslíš že celá Jugoslávia bojovala a v Kosove bol že mier, tak si veľmi naivná a hlúpa . Kosovo vrelo a rok 1998 už bolo iba vyvrcholenie celých konfliktov, ktoré sa nutne vyskytnú ak sa moslimská menšina stane väčšinou .
To ako kosovnskí albánci terorzizovali srbov ti tu ani nebudem písať lebo "jasan že to určite nebude pravda "
nakukla som sem omylom ,...tato debata sa prehlbila do uplne ineho vyznamu na aky bola urcena ,,...ja sa vraciam k povodnej teme "katolicka a muslim" ,,..podla mna tieto dve kultury nemaju nic spolocne 🙂
@erjona
Leto 1990 - 2 týždne príma prázdnin v bývalej Juhoške (Chorvátsko). O rok neskôr v tel. novinách som videla zničené územie miest, kde sme sa pohybovali.
Leto 1993 - Kréta: prvé moje osobné stretnutie so Srbom a Chorvátom, kt. "bojovali" proti sebe, nikdy nezabudnem, ako si vymieňali malé vlajky na špáratkách - ten smútok v očiach.
1995 UK - osobné stretnutie s mladými chlapcami, kt. bojovali vo vojne v bývalej Juhoslávii.
Jeseň 1995 - návšteva Chorvátska - v každej rodine niekoho stratili, rozprávanie mám a manželiek, náznaky chlapcov - vtedy som si úplne uvedomila zmysel vnútorného dialógu vojaka z "Vojna a mier", tá otázka "prečo" v ich očiach, ako delili i kamarátov, susedov Srbov a Chorvátov, diery v stenách budov, hotel nefunkčný - ruina, o vnútrozemí ani nehovorím ....
Leto 2013 - tá istá destinácia - rušný turistický ruch, hotel krásny, na nespoznanie, nikto na to obdobie nechce spomínať, "bolo to veľmi bolestivé" - citácia z úst obyvateľky.
Teda vojna nebola len v r. 1998-99 ako píšeš ty. Ten smútok a zhrozenie po zhliadnutí tel. novín bol len počiatok dlhého boja.
Prečo neveríš ani vlastnému životu @maminuska ? Irituje ma to, že nepripustíš nič iné okrem svojej "pravdy" Teoretické vedomosti vs. praktické skúsenosti - u teba "vyhráva" len to, čo sa dočítaš a vieš na základe skúsenosti iných, i keď pripúšťam, že do problemvtiky si hlbšie ponorená ako ja. Stretla som i albáncov, i z čiernej hory, študent z Kosova bol môj "žiak" - vtipný, milý, šikovný.... Nie som zaujatá, ako píšeš, len ma prekvapujú tvoje "radikálne" závery, obviňovania, poučovania, odporúčania.... Každá, kt. má iný názor ako Ty klame a je zaujatá.
Čo sa týka vojny - jednoducho parafrázujem moju mamku (použila to v inej súvislosti): "keby každý dodržiaval 10 božích prikázaní, žilo by sa krásne"
@zuzkaanicka vieš mne je už úplne že jedno kto komu čo verí , ja som si to odžila a viem aké to bolo pre obyčajných srbov tam ťažké , tak ako všade kde sa moslimovia stávaju majoritnou väčšinou.
http://www.catl.sk/clanky/vojna-v-juhoslavii/sr...
kontroverzná Srebrenica - doporučujem naozaj len pre silné žalúdky.
Baby vas problem je, ze mate predsudky, ktore vam brania sa pozerat na fakty objektivne. Vy sa najprv rozhodnete kto ma pravdu a vytrhnete tu cas z historie, ktora vam ju potvrdi.
@digysa nepacilo sa ti ked som sa vracala v Amerike k Indianom, co som vtedy myslela polozartom, ale ty vytrhnes z historie jej cast a odignorujes dalsiu ovela podstatnejsiu.
Nepaci sa ti prilev moslimov do zapadnej kultury. V opacnom garde sa to udialo aj tam, lebo na konci 19. storocia arabi tvorili vacsinu obyvatelstva, najviac bolo moslimov, potom krestania a zidia asi len 4 %.V tomto obdobi zacalo stahovahie (tu vynechavam presne priciny preco) zidovskeho obyvatelstva na toto uzemie.
Netoleratnost arabov voci imigrantov bola pricinou prvych nepokojov. Aj zidia, ktori tam prichadzali boli ti militantnejsi, lebo utekali pred rastuctucim anti-semitizmom v Europe a patrili k sionistom. Po prvej svetovej vojne ako prichadzali zidia, zacal narastat arabsky nacionalizmus, obe narody si zacali robit naroky na to uzemie. Ako odpoved na napadanie od arabskeho obyvatelstva, vznikla zidovska teroristicka skupina Irgun ( r. 1931, pravicove militantne kridlo odclenene od Haganah/Hagana). Ich ciel bol zidovsky stat, takze bojovali jednak proti arabom ale aj proti Velkej Britanii. Velmi zjednodusene, ale to je len ako paralela na dnesok, co sa deje v EU.
Dalsi problem bola Velka Britania, ktora sedela na dvoch stolickach, len aby dosiahla svoje zaujmy (podporu voci Osmanskej risi (Turecku), GER a AT). Slubovala ako arabom (podporu arabskym narodom) tak aj zidom ( r.1917 vyjadrila podporu vzniku zidovskeho statu).
Ako sa dostal Hitler k moci prichadza este vacsia imigracia zidov.
V r. 1936-37 ked sa nastava nova vlna nasilia so strany Arabov, Irgun robi odvetne akcie, naco ich britska policia zatyka.
V r 1939 vydava Britania na natlak arabov tzv. Bielu listinu, aby zabranila dalsiemu pristahovalectvu zidov a ako nasledok toho robi Irgun sabotaze.
Ako vypukla 2. svetova vojna, tak vsetky zucastnehe strany konfliktu Arabi, Zidia , VB sa sustredia na spolocneho nepriatela Nemecko a prestanu proti sebe bojovat.
Irgun sa napr. sustreduje na ilegalnu imigraciu Zidov. Z pohladu dnesnej doby je tiez zaujimave, ze napr. Britania vedela o holokauste, napriek tomu nedovolila zidom pocas vojny imigraciu do Palestiny, preto sa cinnost Irgunu obnovuje a napadaju britske ciele, naco Britia zakazu imigraciu uplne (r. 1944) . Ako dalsia odveta teroristov je vrazda britskeho ministra, vyhodienie zeleznicneho mostu do vduchu.
V r. 1945 vzniklo Hnutie zjednoteho odporu ( to uz okrem Irgunu zdruzuje aj ine zidovske organizacie), ktoreho prvou akciou bola napr. The Night of the Trains sabotovali britske zeleznice, vyhodili do vzduchu lode britskej straze. Dalej pri bombovom utoku na hotel krala Davida, sidlo bristskej mandatnej spravy, zomrelo 91 ludi. Vynechavam vela faktov, ale bolo vyhlasene stanne pravo, pocas ktoreho bolo vela utokov. Britia si so zidovskymi teroristami nevedeli poradit a rozhodli sa, ze ich zotrvanie v Palestine nie je mozne.
V r. 1947 na pode novovzniknutej OSN bol schvaleny plan rozdenia Palestiny, ale mandat britskej vlady koncil az v r 1948. Takze uz obe stany vedeli, ze britia koncia a prebiehala medzi arabmi a zidmi obcianska vojna.
Ked tertoristiske zlozky Irgun a Lechi zautocili na arabsku dedinu Deir Yassin (zname ako Deir Yassin massacre) najprv to arabi chceli vyuzit na podporu od ostatnych arabskych krajin, ale v panike sa arabske obyvatelstvo zacalo hufne stahovat z uzemia, kde chceli zidia vytvorit svoj stat a tym sa zmenili pomery zidov a arabov v krajine.
Rozpisala som to tuto cast len preto, ze je tam vela paralel s dnesnym svetom. Na dalsi vyvoj malo velky vplyv rozhodnutie a rozdeleni a potom cela historia PLO a Hamasu az do dnes. Napr. preco boli zvoleni.
Nie sme odbornicky na stredny vychod a klzeme tu hodne, hodne po povrchu. Napiseme napr. OSN sa rozhodla rozdelit uzemie na Palestinu a Izreal. Kto konkretne, reprezentanti akych statov, koho zaujmy hajili? Na zaklade coho ich rozdelili, ake boli vlastnicke vztahy k pode, preco strany neboli spokojne, ake zaujmove skupiny tahali za nitky v pozadi? S tym OSN to bol len jeden priklad.
Este chcem povedat, ze Palestina nebolo jedine uzemie o ktorom sa v dejinach uvazovalo ako o uzemi pre stat zidov. Bola nim napr. aj Uganda, Argentina, cast Ruska.
Zaujimave ako sa historia len v inych obmenach opakuje, ale uz vidim, ze sa tu prechadza na konflikt v byvalej Juhoslavii.
@alice107 Prepac, ale tvoj povodny prispevok sa nedal citat, na zaciatku ma naprv rozosmialo to skomolene meno a potom v texte boli v kazdom druhom poprehadzovane pismena. Teraz pises, ze pouzivas hlasovu klavesnicu (nevedela som ze existuje). Neviem ci to tak funguje, ale pride vtipna predstava ako sedis nad MK a diktujes.
@kararinka Ja tiez poznám jedného co maka ako divy a na socialke a úrade prace poznajú tisícky ktory majú natiahnutu ruku A som v zahraniči. Vies co je to pozitívna diskriminaciia? Je to niečo vymyslené na to aby ľudia sa ludia nedozvedeli aneprotestovali... niektore štatistiky sa nerobia alebo sa robia skreslene. Teraz vytiahni niečo ako aj povodne obyvateľstvo tiez žije z dávok Dám ti dopredu odpoved. Su doma je to ich krajina a maju na to pravo. (Neznasam slovo povodne obyvateľstvo pretoze sa desim buduceho) Potom mozes vytiahnuť nejaku perlu ako som ja imigrant azylant a je to to iste... Na to som odpovedala par stranok dozadu. Potom ma mozes poučiť o láske k bliznemu a ja ti odpoviem ze ked nevedia uživiť toľko deti nech si ich toľko nerobia. Ano určite ma tvoj sused len dve a všetky maju vysokoškolské vzdelanie a su integrovaný. Proste typicky moslimsky štýl života. A ked ti zostane čas chod si prečítať zahraničnú rubriku SME Všetko same optimisticke správy co sa moslimov týka. Samozrejme asi to bude len protimoslimsaka propaganda Prajem dobry den... idem sa venovať deťom padajú tu stridsiatky najlepšie bude prasnut sa do bazénu. A nie teplo ma neznervoznuje
@andy04 Asi sme sa nepochopili. Ja som myslela v zahranici pre Spanielov a Grekov, ked oni nie su na domacej pode v Spanielsku, tak tych, ktorych poznam makaju ako fretky. Ja som si myslela, ze zijes v Spanielsku. Ja citam SME a citam aj zahranicne spravy, tak viem porovnat, ale naozaj zavisi ake noviny citas aj zahranicne. Ved na SME vidis aj ako zakazuju diskusiu, aby tam boli len tie "spravne" nazory.
@kararinka tvoja odpoved je uplne ucelova.kedze nemas realne protiargumenty,tak odpovedas ako dieta z materskej skolky, cize od veci. 😀
@andy04 tvoja odpoved KARARINKA JE uplne trefna.
je ale zbytocne ozaj debatovat s pisatelmi , ktori nemaju zaujem ,alebo nie su schopni pisat k veci, pouzivat namiesto osobnych utokov padne realne protiargumenty. to je ako debatovat s detmi.
@jersey333 uplny suhlas s tvojim prispevkom. ja som uz viackrat vyzvala vratit sa k povdnej teme a .debatovat o nej.a tiez ako ty mam nazor, ze moslimska a europska kultura nemaju nic spolocne. preto aj ich koexistencia spolocna aj v takom zmiesanom manzelstve nikdy nemoze byt uspesna.
@eva8 uplne suhlasim s vyrokom , co si parafrazovala od tvojej mamy.
@andy04 To je jedno, nebolo to jasne z mojho prispevku, ale ja som pisala o Spanielovi, ktory v Spanielsku patril k lenivym, tym ze sa mu nechcelo robit na plny uvazok bez nejakej zjavnej priciny. Mne sa zdalo, ze on je ten lenivy, ale ked to porovnam s tymi o ktorych pises ty, ktori nepracuju vobec a su na socialke tak jasne, ze sa moze javit ako on ten sikovny. A potom jeho zmena, ze miesto toho aby vymyslal skratenie uvazku, ho chce este vacsi. Ja nemam velku vzorku, nejdem zovseobecnovat. Ja som sa o moslimoch uz vobec nevyjadrovala.
@vevesh Tak dobre teda, ked tak strasne vy "muslimske fanaticky" nemate ziadny iny argument iba Indianov v Amerike ( co je maximalna traposina....) tak podme sa teda o tej "extremne" trapnej pripomienke pobavit.
Az ma ale striasa, ze mam pisat o Indianoch v Amerike na margo Israel vs. Palestina.... ( Kam sa vy muslimi nedostanete len pre to, aby ste prevratili dejiny....smiesne, fakt... ale aj dost nebezpecne)
Vies nieco o indianoch? Porovnavat americkych Indianov a Zidov je absurdita prveho stupna. Zidia boli, su a budu asi najinteligentnejsia rasa na celom svete (co muslimov, neandrtalcov stve poriadne...)
Indiani chudatka nedokazali vymysliet ani koleso....Boli velmi zaostali, ked si nieco precitas tak ich najvacsia obluba boli: fajcenie zeliniek (rozne omamne latky) a pitie "ohnivej vody" (za alkohol by dali vsetko- ten ich aj zruinoval)...toto bola pre nich aj zahuba a pri zaostalosti samozrejme ideme k roznym chorobam, ktore nedokazali vyliecit.
Indiani nikdy z USA neodisli....ano boli povrazdeni, ano boli vyhostovani z jedneho miesta na druhe (koli zelezniciam) ale maju svoje miesto TU v usa. Maju svoje Indianske rezervacie, kde vlastnia obrovske kasina a piju svoju Ohnivu vodu.....( apropo. ten alkohol ich stale ruinuje, videla som dokumenty a niektore rezervacie su krasne a prosperujuce a niektore su des...) Indiani neziadali samostatny stat, indianov NIKTO nechcel vyhubit, nikto ich nevyhubi a budu nadalej zit na svojom uzemi. Indiani nemaju svoj stat, lebo nemaju chtic, nemaju zaujem o politiku...to nie su ludia, co dokazu vladnut a mat politicke osobnosti.
Ja som asi mala tou historiou pokracovat....skoda, ze som vynajal iba datum, ked boli Izraeliti vyhnani Rimanmi.
Oni boli vyhadzovani z vela krajin....oni boli stale v exile..... Z ruska ich vyhodili, zo spanielska, z talianska....oni boli v exile 2000 rokov.
Ked sa OSN rozhodla, ze daju zidom ich podu, tak isli do najhlbsej moznej historie, od pociatku ich existencie....Nezda sa vam tom rozumne a logicke? Islo sa od ich prvych pociatocnych korenov..... to bola ich prvopociatocna zem a nedali im ju aj tak celu.
A to nehovorim o tom, kolko zeme STALE musia pomalicky odtrhovat Zidia, aby stale koncili vojny a nepokoje s ich bratrancami Arabmi 😖
Najskor dali cast zeme Egyptanom, potom Jordansku, potom Syrii, naposledy Gazu Palestine....... to si nepamatate?
@kararinka My AMERICANIA nemame v umysle vyhubit Indianov.... nikdy sme to v umysle nemali. len taky malicky rozdiel je medzi tvojim prikladom.... Indiani vs. Zidia ( mas prosim ta lepsi priklad? lebo pri tomto mi chlpi stoja ) 🤐
K Palestine iba tolko..... Gaza bola niekedy prosperujuca cast zeme. Ked si ju zobrali do ruky Palestnicania, tak presne tak aj vypada....
Tam, kde polozia ruku Zidia, tak tam to fici- dokazu vybudovat, postavit, zveladit a vylepsit vsetko.... Prides do muslimskej krajiny a tam je len prach a spina.
Muslimi sa nedokazu preniest nad tym, ze Zidia budu vzdy nad nimi, aj rozumom, aj technologiu, aj zivotnym standardom. Muslimi idu dozadu....Zidia kracaju vpred. Preto nikdy nikto ani nepomyslel, ze by sa prestahoval do muslimskej krajiny.
@vevesh Dakujem za ten link ( historia Palestin) Je uplne onicom....pise o Palestine a iba od roku 1918
Pozri si tento link, opisuje KONFLIKT ISRAEL vs. PALESTINA (aby sme neboli zaujati)
A opisuje ho od 1250BC (aby sme neboli zaujati)
A nepise iba o Izraelie ( aby sme neboli zaujati, ako tvoj link, ktory pise iba o Palestine)
A je to BBC News (aby sme neboli zaujati, lebo americka historia by urcite bola ina... ze? )
http://news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/middle_ea...
A dobre si precitaj Prvy Zionisticky kongres z roku 1896 , ked sa jednalo o tom, ze Zidia potrebuju svoju zem, koli silnemu antisemitizmu v celej Europe.
First Zionist Congress
The First Zionist Congress met in Basle, Switzerland, to discuss the ideas set out in Theodor Herzl's 1896 book Der Judenstaat (The Jewish State). Herzl, a Jewish journalist and writer living in Vienna, wanted Jews to have their own state - primarily as a response to European anti-Semitism.
The Congress issued the Basle Programme to establish a "home for the Jewish people in Palestine secured by public law" and set up the World Zionist Organisation to work for that end.
A few Zionist immigrants had already started arriving in the area before 1897. By 1903 there were some 25,000 of them, mostly from Eastern Europe. They lived alongside about half a million Arab residents in what was then part of the Turkish Ottoman Empire. A second wave of about 40,000 immigrants arrived in the region between 1904 and 1914.
Ani romovia, ani indiani ani tvoji slovania nemaju pocit, ze by ich niekto chcel zabit a zmiest zo sveta......na rozdiel od Zidov. A vsetci maju kde zit a nikto ich nevhadzuje.....na rozdiel od Zidov.
http://martinkonvicka.blog.idnes.cz/c/418265/Ta...
v článku je odkaz na youtube, kde je mimo jiného i ukázka klidné mírové demonstrace v Berlíně.

No ked uz niekto vytahuje bibliu, tak zidom slubil zaslubenu zem prave ich vykupitel ktory ma prist,, nemaju si ziadnu hladat a vytvarat, po tom co boli z nej vyhnani,, stoji to v tore napisane, ale to by niekto nemohol byt taki kratkozraky,,, je to historicky podlozene, ze velke stahovanie nastalo az po druhej svetovej vojne a palestincania obyvali toto uzemie, jedna sa o 65 rocnu okupaciu,, takze potom nech zdvihne zadok ten trojgeneracny USA obcan z USA a ide odkial prisiel a uzemie prenecha Indianom, kedze oni, ako je historicky zname su majitelmi USA,,, ale pobavia taketo komentare,,,,