icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
3. nov 2013

@eva8 My sa z muzom nebavime nejako extra o nabozenstve - na toto som prisla sama... 😀

alice107
3. nov 2013

@erjona ja som ti presne napisala suru,kde je presne definovany vztah muza a zeny co sa tyka postavenia. ty mi definuj,preco je to tam uvedene v korane? 😉 co myslis?

eva8
3. nov 2013

ešte som tu odskočila, som v kuchyni... nech iba nekritizujem, Road to Mekka je vcelku pekná knižka, no sprotivila sa mi a nedočítala som ju...

erjona
3. nov 2013

@alice107 A co tym chces povedat? Srbi maju tuto povest - albanci su znami v taliansku - co si myslis, ze to neviem - nasilny moze byt aj nemec, slovak, rakusan - to nema nic s nabozenstvom - zaujimave, ze z nasich znamych nepozname takychto ludi - nezovseobecnuj... ani ja nehovorim, ze tvoj nemec je suchar a nudny - lebo ho nepoznam... 😝

erjona
3. nov 2013

@alice107 Ty si upny nezmysel napisala... jasne, ze to nemozes definovat, lebo nemas argumenty, vidis uz, ze zena je rovnopravna s muzom - citaj pozorne, predtym ako tu budes nabuduce zavadzat 😝

erjona
3. nov 2013

@eva8 Evy, ked dostujem, alebo cez prazdniny budem mat cas, tak hadam sa dostanem k takym kniham 😀

erjona
3. nov 2013

@alice107 Vies co je vseobecne zname o nemcoch - su lakomi, zena musi polovicu nakladov na domactnost platit, maju oddelene kasy, su suchari, nudny, rasisti, chladny - manzelstvo s takymto chlapom je hotove peklo bez citov, deti v 18 vyhodia z domu, nech si robia co chcu, aby mali pokoj... atd - je to pravda? Mam zacat aj ja zovseobecnovat? Chodis sa sem odreaovat na konika, lebo si vlasne nestastna vo svojom vztahu? No - ako sa ti to paci? Je ti toto zovseobecnovanie prijemne - len som ti natocila zrkadlo tvojho spravania - tak sa uvedom.... 😝

alice107
3. nov 2013

@erjona je ine,ked povies ,ze nemec je suchar a nudny. ine,ked o kosovcanovi,ze je moslim a teda vyznava ideologiu islamu. ten mozny nudny nemec nie je definovany v tomto ponati ako muz,ktory neuznava svoju zenu za rovnopravnu ani spocenesky ,ani pravnea nevyznava taku ideologiu. je len nudny .
tvoj prikad je uplne od veci.
a ja ti podpoviem az potom ,ked mi presne budes citovat suru koranu,ktoru chces vediet.
to ,co si napisla, ,je len nejaka uvaha .
cize strucne a jasne cituj suru s jej oznacenim v korane a,ako som to napisal tebe ja.
si ozaj ako male dieta. aj ked vidis suru presne napisanu aje tam definovane nerovnopravne postavenie zeny v islame,popieras to
tak aka moze by t s tebou na toto debata? 😀debatu mozeme mat len s tym,kto realitu vidi taku,aka je. ty nie. tak o com by sme sa bavili?

erjona
3. nov 2013

@alice107 Ved presne na tuto suru som sa ta pytala a vykrucala si sa z odpovede, ze si sa nejakeho odbornika na to pytala, ale vysvetlit si to nevedela, tak neviem kto tu stoji ako male dieta... a tie sure, co som tam ja hadzala? preco je tam rovnopravnost zeny a muza - co som si ich teraz ja vymyslela si myslis? Odvododni mi vyznam tychto versov - naco su tam, ked ma islam vlastne za lubom utlacat zeny, preco ich jednoducho nevymazali? Ja vidim realitu a uvedomujem si, ze problemy su a treba ich riesit, ale nezovseobecnujem a nie som zaujata ako ty...

alice107
3. nov 2013

@erjona a tvoj j posledny prispevok je ozaj ako od maleho decka. 😀 uplne od veci dovodis. pretoze lakomy nemec je ine,ako kosovcan,co vyznava ideologiu islamu .
sa ti divim,ze take nezmysly pises vobec. 😀

alice107
3. nov 2013

@erjona ktoru suru? napis ju. ale presne.

erjona
3. nov 2013

@alice107 Ja som pisala vo vyzname zovseobecnovania - nema to teraz s islamom nic spolocne, trosku uvazuj, co som ti chcela tym prispevkom povedat - je to obraz vsetkych nemcov? Podla mna nie, ale ty vynimky nepoznas - tak tento obraz nemca musi byt v podstate pravdivy - lebo vynimky nie su - aspon podla teba!!! 😝

erjona
3. nov 2013

@alice107 neviem kolko stran to bolo do zadu - bola to jedna sure - si ju vypisala a nevysvetlila - teraz sa mi to nechce hladat - ty musis vediet, co si pisala.. Ja som sem moje znova hadzala na 66 stranke - ten dlhy prispevok...

alice107
3. nov 2013

@erjona su dva aspekty ,ktore si nepochopila,ci nechces chapat. to,co si opisala o nemcoch nie je ideologicky obraz sposobu zivota ci uz krestanov ci ateistov ako europanov ,ktorymi nemci su.medzi eu kulturou akulturou islamu je velky rozdiel. ak nemec je moslim,tak tiez patri do kategorie ideologie islamu.

o kosvcanoch moslimoch je o ideologii islamu. lebo to nie je len nabozenstvo,ale hlavne sposob zivota.
ale ine je mnetalita roznych etnik
a co sa tyka mentality,taki kosvcan a nemec je ozaj velky rozdiel aj co sa tyka temperamentua citovej vyrovnanosti co sposobu konania.
ta mentalita kosvcanov je blizka arabskej. nie europskej.
a o tom som ja pisala.

alice107
3. nov 2013

@erjona ja aj ina pisatelka sme ti presne napisali suru o nerovnopravnom postaveni muza a zeny v korane.
.nemusis vsak hladat na fore,ak sa ti nechce. mas koran,precitaj si.a tak isto mi sem daj tu suru,co chces vediet,aby som ti vysvetlila. ak je v korane,tak nemas problem ju sem presne skopirovat.
takze ako? 😉

ellise
3. nov 2013

@erjona, někdy ti nerozumím, obhajuješš svého muže a jeho víru to celkem chápu, máš ho ráda jsi s ním šťastná, a vše co pro něho je dobré je dobré i pro tebe.. i když nevím jak moc je muslimem, jestli dodržuje ramadán, jestli se modlí 5x denně. to si tady nikdy nekomentovala....beru asi bych byla stejná. Ale co nedokážu pochopit proč ty taková vzdělaná žena, tak nekriticky obhajuje islam. Vždyť žiješ v Evropě, nevidíš, nebo vidíš a nechseč přiznat, že s muslimama má problém většina Evropy. ne holky tady na MK, ale Francie, Anglie, německo, Belgie, rakousko, Švédsko, si uvědomují jak nebezpečná je islamizace Evropy, jak častou jsou muslimové nepřízpůsobiví. Vždyť snad čteš noviny, posloucháš rádio, vidíš televizi, pohybuješ se ve společnosti, přece musíš cítit jak to v Evropě chodí. Fakt si myslíš že obavy Evropy jsou neopodstatněné?
Víš například že v česku byl člověk , který přišel vyjednávat o začlenění práva šaria, do českých zákonů?. tebe tato informace neznepokujuje? tobě je to úplně jedno? že šéf českých muslimů je stíhán za to že pří kázaní v mešitě vyzýval muslimy a muslimky aby děti učili nenávisti k nevěřícímu? tobě se to zdá v pořádku
Obhajuješ Korán a tvrdíš že v islamu je muž rovný ženě, ani kuwait ani eve8 tě nepřesvědčili, ba ani samotní muslimové tě nepřesvědčí že nemáš pravdu.
tebe jako ženu nepobuřuje že oběť znásilnění je odsouzena za cizoložství?
že mají právo na vzdělání, ale když Malalaj šla do školy, postřelily ji do hlavy a dnes tvrdí že to klidně udělají znovu. Jestli mají ženy právo na vzdělání, tak proč ti co se takto prezentují nejsou odsouzeni?

alice107
3. nov 2013

A Bůh vám stanoví o dětech vašich toto: synovi podíl rovný podílu dvou dcer; a je-li dcer více než dvě, patří jim dvě třetiny toho, co zůstavil. A jestliže je dcera pouze sama, tedy jí patří polovina. A rodičům jeho: každému z nich jedna šestina toho, co zůstavil, jestliže měl mužského potomka. Jestliže neměl mužského potomka, pak po něm dědí jeho rodiče, přičemž matce jeho patří jedna třetina. A jestliže měl bratry, pak matce náleží jedna šestina toho, co zůstane po vyplacení odkazů a uhrazení dluhu“. A vy nevíte, kdo z rodičů či dětí vašich je vám užitečnější. A toto je ustanovení od Boha a věru Bůh je vševědoucí, moudrý.

toto je v korane jedna zo sur ,kde je zena nerovnopravna s muzom pre dedeni napriklad.
kde tam vidiet rovnopravne postavenie zien s muzmi? 😝
a takto by sme mohli pokracovat dalej.

erjona
3. nov 2013

@alice107 No jasne - kosovcan je temperamentny, vasnivi - nemec je nudny, chladni - peniaze su spolocne - nevedu sa rozdielne kasy - kasu drzi väcsinou zena, ked pride navsteva - stol je plny - su pohostinni - u nemcov si rada, ked dostanes pohar vody, vedia prajavit city - nemci su chladni - svoje deti drzia v dome aj po 18 a nevyhodia ich na ulicu a rob si co chces, podporuju ich, pokial je to potrebne, rodina je zaklad - nemci (kariera je zaklad a na hodnoty rodiny sa zabuda) - pri potrebe pomoci v rodine vsetci drzia spolu - v nemeckych rodinach tuto sudrznost nepoznaju, ak pomozu financne, tak si nezabudnu vyhotovit zmluvu - lebo si medzi sebou nedoveruju a nemaju zaujem si pomahat. Svoje city sa nehambia prejavit - nemec je chladny a neda na javo co citi, ani k vlastnym detom, preto v 15 tolko nemeckych deti droguje - lebo im chybaju tieto city....na navstevu si musis uz mesiac vopred dohodnut termin, ci vobec mozes prist - u albancov je tento sposob neslusny.... hovori sa o nich, ze su suchari - albanci totalny opak, nemci nemaju zmysel pre humor - pri mojom albancovi sa smejem stale . je to chlap,. ktory vie rozosmiat...

Vidis rozdiel?

A nezakonne nasilne chovanie proti zene je tresne v tejto krajine, ako v europe a muz ide do väzenia, takze rozdiel v postaveni zeny v EU a v Kosove nie je - nemaju so sariou a arabmi nic spolocne - ako si napisala (ze su podobni arabom)

erjona
3. nov 2013

@alice107 A ty si uz nepamätas, co som ti na tuto sure napisala? Vies preco je taketo delenie majetku? No precitaj si aj vysvetlenie, schvalne, co som ti tam uz raz pisala.... To nema s nerovnopravnostou zeny nic spolocne... ale to by si vedela, keby si naozaj mala o islame aspon najmensiu sajnu....

erjona
3. nov 2013

@ellise Toto co tu vymenovavas je presne protiislamska propagacia z medii - kolko krat si citala o zivote normalnych moslimov - o tej väcsine? Pisali o moslimoch, ktori su normalni, integrovani - naco? Ved to sa nikomu nechce citat - len senzacie sa predavaju... Co pisu media, je nafuknuta bublina a ver mi, ja a ty sa pravdu nedozvieme....

erjona
3. nov 2013

@ellise No a prave to co si vymenovala je v korane zakazane robit - aspon vidis priklad ako sa drzia moslimovia koranu - ti arabski "podla niektorych pravi" - presny opak robia.... spravaju sa podla tradicii a nie koranu,,,,

alice107
3. nov 2013

@erjona ten chadny nemec nepodrezaaa zvierata a manzelky nozom ako kosovcan moslim. aj v tom je rozdiel.lebo vie,ze sa nema chovat ako zviera.
svoje deti ucia zodpovednosti a samostatnosti nemci na rozdiel od kosvcanov,ked im decka visia na krku dlho. a su neuspecne. je to dane tou vychovou neefektivnou.
v18 rokoch su europania dospeli a schopni mat vlastnu domacnost aj po finacnej stranke. tu im ked studuju platia rodicia, ale deti maju vlastne sukromie.
v de nie je zvykom ako u juznych narodov obtazovat svojich pribuznych apiartelov navstevami. my europania mame radi svoje sukromie arodina je uzka bunka,manzel.-manzelka a deti.anie nespocetne pribuzenstvo.
ja som videla,aki su kosovcania hlucni.ja by som to doma nezniesla ani za nic.
ale ty to nas rada asi,ked ta navstevuju jeho pribuzni a kamosi a nemas sukromie. ci ako to je?
. v de cim vyssia spolcnost,tym je nepripustnesjie ,aby za navsteva neohlasila v predstihu. je to o bontone tiez
to kossvcania nemaju? ci nepoznaju?
nemci pomahaju azylantom ako su kosvcania az- .az. a to iste v a at.
nemci svoje zeny nechavaju rozhodvat ,ci chu pracovat,ci byt doma. a mju spocnu kasu tiez. nezalezi na tom,kto a kolko pracuje je jedno,ze maju rozne ucty naprklad.podla zakona sanic nemeni.. . len ked uzatvoria manzelsku zmuvu ,de sa dohodnu inak,je to ine. takze je na vzdelani zeny,ci vie,ake ma prava.
je rozdiel v mysleni europana a moslima . a je jedno,ci ten moslim zije v eu ci v jeho krajine,myslenie ma rovnake.
a vidim,ze ty mas presne zmyslanie,ako oni,ked posudzuju europsky sposob zivota.
preco ty zijes v eu? ved odsudzujes ich sposob zivota? lebo to,co si popisla o nemcoch plati presne na rakusanov, svajciarov,francuzov a inych europanov hlavne v severnej casti eu. tie juzne narody maju menttalitu skor ako tti kosovcania.aj smama -hotelom a nesamostatnostou . 😀 len nastastie nie s ideologiou islmu. tam potom sa lisia aj postavenia zeny.

.

ellise
3. nov 2013

@erjona jistě..... jakmile se něco negativního napíše o islámu je propaganda z médií, a jenom to... co ty najdeš na youtube je pravda,

Většina moderních muslimských myslitelů doporučuje, aby se ženy vzdělávaly v náboženství, šití, pletení a vedení domácnosti Ti to myslitelé se opírají o hadích podle nějž prorok řekl: Neučte ženy psát, učte je příst a súru Noc.Poselství je jasné, žena by neměla překročit práh domácnosti. Bůh ji stvořil, aby byla manželkou a matkou – jakékoliv zabývání se čistou chemií, astronomií nebo geometrií je tedy proti její přirozenosti, proti jejim potřebám a potřebám její rodiny.

tak tady máš progandu
http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/52181/britsk...

demo
3. nov 2013

@erjona isteze je v korane zena povazovana za dolezitu. ved zeny rodia deti! kto by inak porodil malych abdulov? nejaki salmanovia?

alice107
3. nov 2013

@erjona prve dedenie je velky znak nerovnoprvneho postavenia zeny oprti muzovi. co to pises za nezmysel?
tak ty ked mas brata on zdedi dve tretiny podielu co ty,to nie je nerovnopravne posatavenie teba ako zeny oporti muzovi? 😀 ty ani newvies co pises.naozaj.. neuveritelne.
no,dopriala by som ti dedit v krajine moslimskej. 😀 a podla koranu a nasledne sarie.naozaj. 😀

alice107
3. nov 2013

@demo su to masiny na rodenie a na sex.ako tovar .manzelstvo je tam len zmluva podobna kupnej.muz si kupi zenu. a podla toho maju aj svoju cenu. su odstupnovane podla toho ,aky tovar su,ci mlade,panny,bohate, atd.....

erjona
3. nov 2013

@alice107 Ty co spleitas - ake deti su neuspesne? Su hlucni? Nemec nepodreze manzelku? A noviny necitas? Je dost pripadov a mas pravdu, vyberaju si radsej strelne zbrane - ale to s vierou nema nic spolocne... Aj albanec vie, ze sa nema ako zviera chovat - v opacnom pripade ho caka väzenie aj v kosove - takze nebud moc mudra - albanci su hlucni? No ja by som to temperamentom nazvala - nie hlucnostou - taliani su v tomto ale prebojnici... Ak chce mat dieta vlastne sukromie - maju ho aj u albancov - ale nie za kazdu cenu ako u nemcov - timto su podobni slovakom, co by ti nemalo byt cudzie. Ja svoju rodinu pri navstevach nepovazujem za obtazovanie a som rada, ze ich vidim a sa porozpravame... ty povazujes tvoju rodinu za obtazujucu... no podla kazdeho gusta,,,,, nie predstav si, ze bonton na terminove navstevy nepoznaju a ani mi slovaci - nejako si zabudla na svoje korene, nanajvis zavolaju ci som doma a ci mam cas, ci mozu prist... aj na Slovensku kamaratky, povazujem to za normalnu vec, tento tvoj bonton je pre moju vychovu neprirodzeny....Skoro kazda jedna zena v kosove pracuje a ja v de a aj v rakusku, toto nevies, nemaju zakazane pracovat, kde beries taketo zavadzajuce informacie, taktiez nie je problem pri studiu,,, odkial beries tvoje klamlive pramene?
Ja proti nemcom, rakusakom nemam nic a moja najlepsia kamoska, respektive 2 su prave rakusacky... toto som napisala, aby si si uvedomila, ako sa manzelky moslimov, alebo cudzincov citia, ked robis presne to iste - ved ty presne takto provokacne pises, aby si urazala a stale nezabudnes dodat, ze vynimky neexistuju,,, vidis, existuju, tak uvaz nabuduce, co napises, tiez ti nie je prijemne, ked pise niekto o nemcoch stereotypne a zovseobecnujuco.... a moje kamosky pridu hocikedy aj bez ohlasenia ku mne a su to rakusacky,,, neohalsuju sa dopredu - takze tvoj bonton asi poznas len ty a ludia, co chcu mat od druhych pokoj a co su nespolocenski....

Ja sposob zivota neodsudzujem, citis sa dotknuta? Ja som ti len vseobecne famy vypichla... Ja som neni ta co odsudzuje, ale presne toto robis ty a tvoj styl pisania,,, nota sa otocila, uz sa ti to nepaci?

erjona
3. nov 2013

@alice107 No tento tvoj inteligentny komentar nasvedcuje, ze naozaj nemas ponatie, preco sa dedi ako sa dedi,,, najdi si to, ja som ti to uz raz vysvetlovala....

erjona
3. nov 2013

@demo Citala si, co som ti napisala... ake masiny na deti? Zasa len ironizujes,,, ale jasne, to by si musela priznat, ze mam pravdu ....

erjona
3. nov 2013

@ellise Praveze prorok povedal, ze aj zeny sa maju vzdelavat, tak ako muzi,,, kde toto beres?