icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

kuwait
30. nov 2013

@pnm zakony ake su v islame su v rozpore so zakonmi v EU takze je absolutne spravne ze EU ma voci tomu svoje vyhrady.TY si co anarchista ked si myslis ze kazdy si moze robit co chce?V Saudskej arabii napriklad vsetky zeny musia nosit na ulici abayu a je im jedno ci je to krestanka,cudzinka alebo moslimka. Bola som v Saudskej vela krat a videla som tam cudzinky mali prehodenu abayu cez saty,ja som ju mala tiez a raz som si ju dala dole lebo som sa o nu potkynala ,pod tym som mala cierne blecenie nohavice a pullover a ked som vosla do obchodneho domu zastavil ma mravnostny policajt ze aby som sa isla slusne obliect ze kde mam abayu???Moj muz mu povedal ze niesme miestni ze sa dlho nezdrzime ze si len chceme nakupit tak suhlasil ze tam mozem byt bez abaye ale to len preto suhlasil lebo som mala muzsky doprovod a neboli sme odtial,inak by ma bol zaviedol na policajnu stanicu kde by ma boli poucili o sposoboch islamskeho slusneho spravania a odievania.UZAS !Tak preco by podobny zakon o nezahalovani nemal platit pre vsetkych v EU ????

kuwait
30. nov 2013

@luslus urcite im to nebude fungovat lepsie ako slovenskym parom 😉 flus lus 😀(neni penazi)egyptania toto nazyvaju beznes ked sa ozenia s europankou aby mohli zit v EU.Dievca naletelo.

kuwait
30. nov 2013

Ja som videla v Amsterdame na letisku face off moslimku(burka cez tvar na ociach SLNECNE okuliare )a policajti nic a ona si tam pod nos somrala arabsky vy prasce neveriace co na mna cumite 😠 a ja som to policajtke prelozila ze akoze toto je ok???Ona babu vzala potom.Ked sme leteli tak nase lietado plne arabov (smer Kuwait) prezerali nas ale najvacsie divadlo robili s nami bielymi 😠 tam arabi mali baby flasky plnene niecim ako mlieko ALE deti so sebou NEMALI.Mladi chalani a mali baby flase plne!!!! Nikto im to nekontroloval.To co malo byt???Skuska ci to prenesu???Nam bielym kontrolovali vsetko aj topanky,arabom nekazali vyzut sa,jedlo co som kupila tam na letisku presvecovali dva krat.,trapkovia a tam 19 rocny chalan mal baby flasu mlieka plnu to ich nezaujalo???Po sperkoch idu,otvoria kabelu kus po kuse prezeraju a hups,padol prsten na zem a policajt ho zastupil,reku stojite mi na prsteni 😝 Cameru a drahe veci vylozia hore na scanner v nadeji ze to tam clovek zabudne,vytvaraju totalny chaos a videla som ze ked sme koncili hore na scannery zostali nejake veci,ludia to tam zabudli.Akoze toto su policajti???Skor zlodeji.A nielen Ams letisko,Vieden,Nice,Pariz,Frankfurt,Larnaca podobne skusenosti

ellise
30. nov 2013

@kuwait protože prohlídnout na evropském letišti araba/arabku - tak si automaticky říkáš o nálepku rasisty. Je to na hlavu postavené.

ellise
30. nov 2013

@pnm no a dalo by se říct že i mluvení rodným jazykem kdekoliv je jeho právo. Takže proč by vlastně emigranti měli mluvit jazykem země kde žijí? proč by to měli učit svoje děti? Vždyť je to potlačení jejich kultury, jejich národnosti. To už neplatí jako 80. letech, že první co musel udělat emigrant je, že se musel naučit jazyk země kde žije? Jinak si těžko sháněl práci, na úřadech toho taky nic moc nepořídil, v nemocnici detto... dnes mají všude překladatele aby se přistěhovalci necítili diskriminovaní, nebo aby nedej bože nebyla potlačován jejich původ. A všimni si že se to netýká slováků ani čechů když přijdou do jiných zemí, dokonce když tady přijdou angličani např. učit nebo pracovat, tak s tím nemají problém.

kuwait
30. nov 2013

@ellise nad Europou sa zmraka,pri tychto sposoboch tam bude za 100 rokov uplna tma 😒

erjona
30. nov 2013

No pocuvajte toto, co sa stalo mojej svokre - akoze ludom uz preskakuje z tej medializacii o atentatnikoch... Pritom svokra nechodi ani zahalena ani v habitoch, ale moderne oblecena primerane k jej veku. Sla domov z AKH (nemocnice) na metre a mala na sebe pristroj, ktory meria 24 hodin tlak, pretoze ma stale velmi vysoky tlak, aby jej vedeli naordinovat davku liekov. Sedel oproti nej taky cinanko a zbadal kablik z toho pristroja a cervene svetielko. Postavil sa a siel do predneho vagonu, metro ma take tlacitka, kde sa da komunikovat so soferom. O dve stanice dalej na Westbahnhofe naskakali kuklaci do jej vagonu a tridsat policajtov na nu mierilo zbranami. Svokra dostala skoro infarkt. Jedine stastie mala, ze to jeden policajt spoznal, tento pristroj, vedel, naco je. Velmi sa jej ospravedlnovali - Facit - svokru museli preniest do nemocnice na dvojtyzdnovy pobyt. Uzasne - ludom uz nacisto sibe!!!!!

kuwait
30. nov 2013

@erjona co sa cudujes ved mnoho tych atentatov sa stalo alebo bolo vcas odhalenych

erjona
30. nov 2013

@ellise No tak o ti anglicania teda nie su najlepsi priklad - bola som vybavovat papiere detom do skolky a na rade predomnou bola dama - biela a hovoriaca anglicky - dama pri okienku nemala ani najmensi problem s nou predebatovat po anglicky postup, co musi vyplnit a ako.... potom som bola na rade ja... preprali moje papiere a cakala som na tej istej chodbe, kym ma zavolaju dovnutra. O 20 minut prisla cernoska dnu, ktora taktiez vedela len anglicky - sla paradoxne k tomu istemu okienku - kde sa pani tej anglicanke dobre ze do nechcem pisat ktorej zadnej casti nestrcila a ked tato cernoska prosila o pomoc pri vyplneni, tak na nu spustila, ze je v rakusku a ma sa naucit po nemecky, vraj nie sme v anglicku, co by chcela. No ale to uz mne nedalo a povedala som jej svoj nazor!!! Takze ano, anglicania sa necitia potlacani, lebo sa im vsade vychadza v ustreti aj bez toho aby sa naucili jazyk.... Takze toto by som si tiez uvedomila....

erjona
30. nov 2013

@kuwait Nestalo sa to v tvojej rodine - aky atentat - pristroj na meranie tlaku....???

erjona
30. nov 2013

@kuwait Ja by som to definovala asi tak, ze uz medializaciou to prehanaju - a keby nespoznali tento pristroj, tak co ju odstrelia - choru a staru zenu... ved rozmyslaj trosku co pises,,,

demo
30. nov 2013

@erjona takze cinan na nu zavolal policajtov? to je teda ale rasista 😀

inak, pises cinanko. ja kebyze napisem, ze moslimko, tak by ste ma tu ukamenovali

demo
30. nov 2013

pocuj @erjona media prehanaju v kde com. ale napr. da sa v informovani o teroristickych utokoch vobec prehanat? prehananie by bolo, keby sa niekolkokrat do tyzdna konali v TV debaty o hrozbach islamu. spravodajstvo je o inom. pravdaze aj tu sa vyberaju zaujimavejsie a prvoplanovejsie spravy. ale tak nejak je predsa len zvykom, informovat o tom co sa STALO a nie o tom, co sa babe snilo, ci?

erjona
30. nov 2013

@demo Ked je nejaky utok, tak to hned hadzu na plecia moslimov - bez toho aby si boli isti a nepovedz, ze to tak nie je, nestalo sa to jeden krat, ale niekolko desiatky krat a media sa za dezinformacie ani len neospravedlnia - cinanko - je milo povedane - nehladaj za niecim rasizmus, za cim nie je - nebolo to na posmech napisane,,, a toto keby sa stalo tvojej mame inak by si tu vypisovala,,,, vlasne, to ze je chora ju zaviedlo do takejto nebezpecnej situacii... ide tu o to, ze sa svokre mohlo nieco stat... ale jasne, pokial sa to nestane tvojim blizkym budes len komentovat, bez trosku sucitu....

demo
30. nov 2013

@erjona ale ja s nou sucitim. starsej pani, ktora musi chodit s tlakomerom asi takato stresujuca situacia dost ublizila. iba sa ti snazim vysvetlit, ze za to moze strach, ktory maju ludia s islamskych extremistov. ved predsa strach z extremizmu je prirodzeny. ty by si tiez nechcela sediet v metre oproti cloveku, ktoremu napr. z ruksaku trcia kabliky. asi by ti to na pohode nepridalo. tak ako chapes svokru, chap aj toho cinana. on mal dozaista tiez infarktove stavy.
ja nepoznam ani tvoju svokru ani toho cinana a predsa sucitim s obidvoma

demo
30. nov 2013

@pnm pozri si nejaku politologicku prirucku a precitaj si, co to znamena demokracia. urcite nie slobodnu volbu bez obmedzeni a urcite nie pohrdanie zakonmi.
a k satke: satka naozaj nema s krestanstvom nic spolocne. asi preto je taka oblubena aj v nekrestanskych spolocnostiach. jej vyznam je mravny - ako pises, funkcny, esteticky. ale tiez celkom symbolicky. s krestanskou vieroukou nesuvisi nijako.

erjona
30. nov 2013

@demo Pozri svokra je biela, nechodi zahalena a ani nikako sa neodlisuje od normalneho rakusaka, z ruksaku jej kabliky netrcali, ten pristroj mas na sebe,,, aj ja vidim casto ludi v elektricke ktori maju pristroje, pretoze je ocividne vidiet, ze su chori... zato nejdem alarmovat policajtov, ze pri mne sedi terorista - a keby mal az taky strach ako pises, neviezol by sa este dalsie 2 stanice so svokrou, ale vystupil by na najblizsej stanici, len prievan by po nom ostal... a odtial by volal policajtov, nemyslis,,, jemu slo mozno viacej o senzaciu,,, ja by som veru sediet v tom vagone nezostala, keby mam podozrenie, ze ma niekto na sebe bombu....

demo
30. nov 2013

@erjona tak ale ak je biela a nijako sa neodlisuje od rakusaniek, tak cely incident nemozes pripisat islamofobii.

erjona
30. nov 2013

@demo ja som ho ani nepripisovala,,, ved ty si zacala splietat, ze co je to za rasistu.... svokra je moslimka, ja som len napisala, ze ludom uz sibe, co zapricinuje medializacia .... za kazdym rohom vidia ludia teroristu,,,

demo
30. nov 2013

@erjona to bol vtip moja mila. naozaj nemam v mentalnej vybave ludi upodozrievat z rasizmu 🙂

kuwait
30. nov 2013

@demo presne,ja ho viem pochopit toho cinana a bola som v podobnej situacii len bohuzial vtedy islo o teroristicky utok a vdaka pozornosti ludi sa nestal,v Parizi tam je to uz uplne hobby klast vybusniny a kebyze to ludia nechaju tak a nevsimnu si ze nejaky tmavy niekde nieco odlozil tak by tam mali velmi casto ohnostroj.Nejakych 30 nastraznych systemov nasli za posledne 2 roky v Parizi a okoli a len vdaka udaniu ludi sa nic nestalo

kuwait
30. nov 2013

@pnm a co hovoris na toto?Zakazat ci povolit? 😀
http://www.sme.sk/c/7023311/francuzi-zakazu-sex...

kuwait
30. nov 2013

este taka zaujimavost ze este som v protiteroristickom oddiely vo Francuzsku nevidela tmaveho policajta 😀 vsetci boli bielucky,asi tym tmavy policajtom v tomto nedoveruju 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
mariuskaa
30. nov 2013

@demo mas doma bibiliu?

kuwait
30. nov 2013

@mariuskaa ktoru?Novy ci stary zakon?

erjona
30. nov 2013

@kuwait
@fidka79 miesate zemiaky s fazulou - kto co kde nechaval,,, citajte, co som pisala... moja svokra neodriekala modlidby ani neni pocernejsia,,, ako ich tu nazyvate,,, tu ide o to, ze sa to uz prehana..

mariuskaa
30. nov 2013

@kuwait
@demo
Vacsinou ked sa povie Biblia (bez blizsieho urcenia) mysli sa kniha ktora ma aj novy aj stary zakon spolu. Ale mohla som sa spytat Novy zakon (nie kazdy vie, co to je).
Demo si pisala,
""'k satke: satka naozaj nema s krestanstvom nic spolocne. asi preto je taka oblubena aj v nekrestanskych spolocnostiach. jej vyznam je mravny - ako pises, funkcny, esteticky. ale tiez celkom symbolicky. s krestanskou vieroukou nesuvisi nijako""""
Takze je to z biblie... tu mas krestanske katolicke pohlady... a odvolanie na novy zakon kde to najdes...
Už sme v úvode spomenuli, že u žien je úplne najsprávnejšie aspoň pri vchádzaní do kostola si ešte zahaliť aj hlavu. Tradične sa v Cirkvi od žien žiadalo aby si aspoň pri vstupe do kostola dali na hlavu nejakú šatku alebo závoj.

Najsprávnejšie je, keď sa žena modlí so zahalenou hlavou. V tradičnej kresťanskej kultúre sa toto požadovalo. Len muži smeli chodiť do kostola s nezakrytou hlavou.
Sväté Písmo - Nový Zákon, Prvý list Korinťanom 11, 3 až 13:
"Ale chcem, aby ste vedeli, že hlavou každého muža je Kristus, hlavou ženy muž ...
Každý muž, ktorý sa modlí alebo prorokuje so zahalenou hlavou, zneucťuje svoju hlavu. A každá žena, ktorá sa modlí alebo prorokuje s nezahalenou hlavou, zneucťuje svoju hlavu ...
Muž si nemusí zahaľovať hlavu, lebo je obrazom a slávou Boha, no žena je slávou muža. Veď nie je muž zo ženy, ale žena z muža. Ani nebol muž stvorený pre ženu, ale žena pre muža. Preto má mať žena na hlave znak moci kvôli anjelom ...
Posúďte sami: Sluší sa, aby sa žena modlila k Bohu nezahalená?"

a video z ceskeho filmu, ako boli v kostole a zakryli si hlavu. ma to 40 sekund, ako vychadzaju z kostola odkryvaju sa hlavu.

https://www.youtube.com/watch?v=YmL_kBx9Q7M

link na vyssie clanok je http://akodokostola.czweb.org/satka.htm

fidka79
Odpoveď bola odstránená
mariuskaa
30. nov 2013

@fidka79
Moj prispevok sa tyka faktu, ze satka ma v nasej kulture zaklady v krestanstve a nie je pravda ako niekto napisal,
ze satka nema nic spolocne s krestanstvom. Je mi jasne, ze v 21 storoci to nie je pravidlom (ale stale nic mimoriadne) ako v minulosti.
O extremizmus a negativizmus sa nezaujimam. Je to hrozne, ale tomu sa zabranit bohuzial neda. Inteligencia sa neda kupit ani vystudovat, pritom aj inteligentny clovek sa da lahko zmanipulovat a vymyt mu mozog. (hovorim stale len o extremizme)
Koran doma nemam, (nic proti) len rozne Biblie.