Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@kuwait to co pises do bodky sedi. to o tom ,ako v usa /aj v eu ,ked uz pride na to/ maju blieli obyvatelia distanz od pristahovalcov hlavnez tretieho sveta. v usa velmi o s kovensku nevedia.a v minulosti zvlast.teba neprjali hlavne kvoli tvojmu muzovi pravdepodbne.ak by si bola ako slovenka vydata za americana ich triedy,tak ta prjmu.a havne,ak by videli na tebe ,ze mas uroven,vzdelanie a pod.
ja som nikdy nemala problem napriklad v de ci inde s tym,ze som slovenka. ani v usa ,ked sme boli. presne ako ty pises,prisli na susedia prvitat. s tortou. 🙂a pozvali mna hned do klubu,kde susedy chodili, ci na na vstevy. a v de to iste.
preto ja nikdy nechapem napriklad slovenky,ktore sa stazuju v de ,ze ich neberu domaci ako seberovne. na to je jedina odpoved. beru kazdeho tak,ako sa prezentuje.
ja nikdy nepochopim tie slovenky a ine europanky, ze sa im pacia ti muzi /arabi,cernosi, hoci aj prislusnici byvalej juhoslavie ako kosovcania ,macedoncania apod../ a to hned z viacerych dovodov. hlavnym je ich ina mentalita ako europska a tiez vyzor. ale je to na vkuse kazdej. ale ci uz maju ti muzi peniaze coi nie/co je skor caste ze nie/,tak mentalita nepusti.nikdy.a moslimska kultura detto.
mne sa paci,ze ty pises uplne otvorene,neprikraslujes a nazyvas veci pravymi menami.a to aj co sa tyka tvojho vyberu ci vztahu. mnohe zeny by to mali citat a zamysliet sa na tvojimi slovami.
ani ja som nikdy nevidela/ a poznam aj osobne dost vztahov takto zmiesanych/aj tych ,co muzi maju peniaze a postavenie v ich krajinach/ ,ale ani jedno skutocne stastne.
to pre tu rozdielnu mentalitu,sposob zmyslania a chovania. co vidim,ze vztahy pretrvavaju,tak tie zeny sa podriaduju okolnostiam a tym muzom.
presne ako pises, do takehoto vztahu idu predovsetkym zeny,co maju nejaky problem za sebou ci v nom su. tazke detsva,problem v rodine.ci financmene problemy,problemy so svojim sebavedomim.
tie zeny mi to neskor aj same hovoria,ze proste brali toho,kto ich chcel a to hned.
@vevesh nuz zrejme ty stretas len malo ludi a kratku dobu,ja som za tych 20 rokov tu predsalen stretla viac ludi a to chovanie bolo rovnake ci kuwaitan ci saudan,emiratec,bahrajnec ,proste chovali sa inak ako sa europan chova k svojej zene a zeny sa tiez chovali pred muzmi inak ako europanky,mne to skor pripadalo ako vztah podriadeny-nadriadeny a nie manzelia.Iranci?Tych je tu dost a tie ich zeny su velmi uslapnute,pritom vacsina tu robi prostitutky a v Dubaji tam je iranskych prostitutok tisice a ich rodiny to vedia,ziju z toho.Toto sa mi hnusi.Mozno ty stretas nejakych utecencov alebo ludi v tiesni ktori drzia spolu ,co ine im ostava ale v tychto rodinach tu sa ti muzi chovaju inak.Zrejme rozmaznani bohatstvom ,sledujuci striktni islam.Take nieco aby muz zene pomahal v kuchyni tu napriklad neexistuje pretoze zena sama do kuchyne nevstupy,maju sluzky,zeny tu nevaria,neupratuju domace prace nerobia ,takze ten muz jej nemusi v nicom pomahat.Starat sa o deti?Na to maju tiez sluzky,aj chudobni beduini maju sluzky.Muzi tu netravia vecere doma s rodinou,idu von vraj do diwanie v skutocnosti VSETCI ziju svoj tajny spinavy zivot za chrbtom manzelky.Cestuju do zahranicia,zriedkavo s rodinou.,za zabavou.Zboznuju Bangkok .Vidis ake rozdiely v porovnani s tym co poznas u moslimov z chudobnych krajin?Mozno ti chudobni drzia viac spolu a vyskakovat nemozu lebo na to nemaju ale zas,zit v takych podmienkach ako ziju ak som europanka?Naco???
@alice107 nuz americania vseobecne nemaju radi susedov emigrantov o Slovensku vedia ze to je chudobna krajina asi maju predsudky,velmi zvlastne sa vyjadrovali o celom postkomunistickom bloku ako by tam ludia zili uplne zaostalo,rozpravali o americanovi ktory mal cesku lekarku byvali tam pred name vraj kto by uz isiel k doktorke ktora studovala v Prahe 😒 Potom spominali Pensilvaniu,Filadelfiu kde su slovenske komunity tiez dost nepekne,pritom tam ti su uz americania.Videla som ale aj v EU podobnu nedoveru,slovaci sa tam zrejme nepekne podpisali
@kuwait prave to, ze oni o slovensku nevedia vela.ale vedia,ze uni na uzemi vychodneho bloku nie su medzi tymi ´´lepsimi´´.
takze vedia /havne ti vzdelania na urvni´´,ze diplom z prhy tiez nie je uznany uplne v usa. aj nejake slusky su,tak lekari naprklad musia nejake este robita musia mat atestacnu prax v usa.
migrantov nemaju radi. to je prwada.ale ine je migrant,aine je privydata zena do miestnej spolocnosti
ako pisem,zaleti na tom,do akej rodiny a spolocnoti s ata zena privyda.
ak manzel ju vmiesi do svojej spoocnosti a jeho rodina nema namietky voci nej,tak ju presadia v celej spocnosti a ta ju prjme.a o to viac, ak budu vediet,ze ona sama pochadza z dobrej rodiny .
len nizsia stredna vrstva ma väcsie problemy prave stamto prjatim vychodoeuropaniek. lebo tam je aj mensia vzdelanostna uroven a maju aj ine predstavy potom o vychdnej eu
celkovo usa velmi o eu statoch toho vela nevedia. len tie vzdelanejsie vrstvy.
@kuwait
nad tvojimi a alicinimi skusenostami z usa zostavam vzdy rozcarovana, neviem, akoby sme sa bavili o uplne inej amerike. Amerika je mojim domovom, nechodim tu na dovolenky a americanov aj imigrantov stretavam dennodenne. Tu sa nerozdeluje, ci je niekto prva alebo 5 generacia narodena v USA. (stale je tu delenie na slusnych a neslusnych, slusne stvrti a menej atraktivne stvrti)
O Slovensku vedia dost, niektori si myslia, ze sme boli part of Russia ( - v horsom pripade), inak vedia, ze sme boli Ceskoslovensko, a pytaju sa ma preco sme sa rozdelili. Komunizmus a zazitie komunizmu, je skor brane ako senzacia,.
Uz ked sme sa o akcentoch bavili, prispievali tu baby z ameriky, ktore hovorili, ze ziadne skusensti zle na svoju osobu nemaju. Ze skor pozitivne, ja takisto. Pracovne som stretla ludi z celeho US nielen NY a ziadna negativna skusenost. Vela klientov dokonca pochadzali zo slovenska, ceska .... Pytala som sa vzdy, ked som videla velmi "slavic" meno v papieroch. Hlavne ti z "upper class" ako si nazvala "vzdelanejsia vrstva" sa vedia chovat, a ze by ohrnali nad niekym nos alebo mali predsudky ako hovors, sa mi zda malo pravdepodobne. Pretoze vacsina z nich je takisto 1,2,3,4 generacia pristahovalcov. 😎
Doktorka ktora studuje v cechach musi prejst vsetkymi skuskami tu v usa, aby mohla praktikovat..+ residency - co je niekolkorocna prax v nemocnici. . takze medzi nou a nejakym inym studujucim v amerike rozdiel nebude. ;o)
To ze sme chudaci a slovensko je chudobne, presne toto si o nas myslia (nie vsetci) v Nemecku, Rakusku a aj blizky vychod a podobne. Niekto sa ma opytal v roku 1997 v Rakusku ci mame doma TV, kanalizaciu a elektriku. Akoze vzdelanejsia upper class v Rakusku? Na smiech tito vzdelani rakusania by mali dobre poznat ekonomiku a politicku situaciu svojich priamych susedov.
@mariuskaa chod do Texasu a uvidis 😀 pre tych oilarov je trpaslik z Kuwaitu viac ako Europan a Slovak?To je nula 😖 dalsie Colorado-Aspen,Las Vegas-tam si myslia Rovno ze slovenka= prostitutka,asi tam su,nestretla som take osoby kedze po nociach nechodim.Ak sa pohybujes v prostredi kde su sami emigranti aj v praci vacsina emigranti tak nemas problem ale su miesta kde je to inak ako v NY
tento film je zabavny
Na tomto vtedy moj muz pracoval
http://www.corporationwiki.com/Texas/Houston/ku...
@kuwait ako som uz niekde hore pisala...ja stretavam vsetko od spodku az nahor...takze mam o tom prehlad. samozrejme bohati vymyslaju viac (ale to aj v eu, usa a pod., vsak ked nemaju financne problemy, nejako sa zabavit musia...) , ale bohaci su vsade rovnaki...(to ze su moslimovia na veci nic nemeni 😉)
iranci- osobitna kapitola, tak drviva vacsina je pod papucou, pretoze iranky su dost papulnate....a co sa tyka ich charakteru, iranske zeny potrebuju vzdy a za kazdej okolnosti vsetko ukazovat (tym myslim fyzicky aj materialne) a dokonca sa v tom priedbiehaju, nie nadarmo je v irane zavedeny "dress code", na kt. sa nikto okrem europanov (a kur...v) nestazuje 😉
ano moslimovia sa chovaju inaksie ako my europania, ale urcite nie vztah nadriadeny-podriadeny (to mas ty mozno naokolo..) to ze vsetci maju sluzky, je mozno vysada kuwaitanov, pretoze napr.ani taky iracky prezident a jeho najblizsia rodina to nema (ale ma bodyguardov na mraky....),v mojom okoli normalni bohati ich tiez nemaju, a naopak maju ich ti, co si potrebuju pred druhymi ego ukazovat...a varit, zasadne u kurdov vari zena domu (pre navstevu je to pocta - ak by nevarila, to by bola urazka, ze by uz do rodiny ani nikto neprisiel 😒 ), jedine na oficialne diplomaticke vecere sa najimaju kuchari...napr. specialitou kurdskych zien je, ze dokazu uvarit aj pre 200 ludi coby nic... 😎
no ak niekto drie chudobu, nie je to bohvieco....ale ja som si brala muza v dobrom i zlom, to ze jeden den peniaze mozno mame a druhy mozno nie, neznamena ze sa budeme stahovat kade tade (a europa nie je vzdy vyhra....preco nie ste na sk/eu/usa prestahovani, ked to ma tolko pozitiv....)
clovek musi vydrzat i ked je zle, len potom si dokaze vazit to dobre... a bdw. peniaze je nieco, co jeden den mas a druhy uz nemusis...podla toho sa ja neorientujem 😉
@vevesh no vidis aky rozdiel,tu je to uplne inak.Aby kuwaitanka varila?NEEXISTUJE 😀 sluzky tu ma kazdy dokonca aj ti co ziju v cinziakoch 😀 a iranky?Syn mal spoluziakov odtial,videla som mamky ked pre deti chodili,cele zahalene alebo v lete v kabatoch,velmi neprijemne osoby ony ohovarali kazdeho medzi sebou aj kuwaitanov.Ako hovorim tvoj obzor je velmi limitovany na urcitu oblast a poznas zjavne nie vela ludi a len mozno par domacnosti,tak posobia tvoje vypovede 😉
@kuwait praveze nie...poznam ich veeelmi vela vdaka konexiam mojho muza...(to ze utiekol zo svojej krajiny neznamena ze z ekonomickych dovodov 😉 )
ja len poukazujem na to, ze nemozes zovseobecnovat podla toho, co si zazila ty...ano, mozes povedat ako je to v kuwaite, tvoj osobny nazor a skusenost ti nikto neberie, ale uplatnovat to ako pravidlo na vsetkych moslimov a vsade vo svete nejde... 😉 svet a ludia su prilis rozmaniti, aby sa skatulkovali ten je taky a ten onaky..
@kuwait
co som napisala ja:
iranky su dost papulnate....a co sa tyka ich charakteru, iranske zeny potrebuju vzdy a za kazdej okolnosti vsetko ukazovat (tym myslim fyzicky aj materialne) a dokonca sa v tom priedbiehaju
co si napisala ty:
a iranky?Syn mal spoluziakov odtial,videla som mamky ked pre deti chodili,cele zahalene alebo v lete v kabatoch,velmi neprijemne osoby ony ohovarali kazdeho medzi sebou aj kuwaitanov.
no to com som napisala nema suvis s tym co si ty napisala... 😉 ohovaranie je nie sice pekna ale casta ludska vlastnost (nerobis to nahodu aj ty svojimi vyrokmi o moslimoch...?) 😀
@mariuskaa mna by zaujimalo, co si ty v rakusku robila,ked na teba mali take otazky? ja som od detstva chodila s rodicmi do zap.eu nikto s pritomnych zapadoeuropskych priatelov sa nepytal na take veci o slovensku. vedeli ,v akej spocneskej vrsteve na sk zijeme a ake zhruba su ekonomicke podmienky tam.
a to aj rakuski priatelia mojich rodicov aneskor aj mna. samozrejme,ze pocas zeleznej opony vela rakusnov nevedelo,ako zle sme na to v skutocnosti na sk vseobecne.
a ked videli slovenske aupair a opatrovatelky chodit pracovat do rakuskych domacnosti,tak casto videli zial aj ich uroven.a z toho si tiez robili obraz o sk spolocnosti a majetnosti rodin ti rakusania.a prve tie rodiny rakusnov neprtrili k tym najbohatsim v rakusku.ani ktym navzdelanejsim.lebo sk aupair a opatrovatelky boli lacna sila.takze brali ich havne skor nemajetnejsi .
@alice107 vasi priatelia v zap. europe vedeli ako si zijete asi preto, lebo boli vasi priatelia. novi znami tie predsudky maju casto. stretla som sa s tym na svojej tour po nasej rodine v nemecku. oni nas vyhladali na SK, zobrali ma do nemecka pretoze chceli aby som spoznala zvysok rodiny a aby oni spoznali mna. Stretnutia s rodinou boli velmi prijemne - sak krv nie je voda , ale novi znami sa obcas tvarili akoby som prisla zo slumu. Tomu sa nevyhne nik
.
@alice107
Vysvetli mi prosím ta z akej spoločenskej vrstvy pochadzate.
Lebo pokial viem na Sk moc nie su.
Su ekonomické triedy, majetni, stredná vrstva, chudoba.
Ale spoločenské vrstvy som nepostrehla.
Co sa týka predsudkov. Súhlasím s @demo.
Predsudky su (boli) väčšie voči Slovákom v EU ako USA a Ázia ...
Bola to narodeninovú párty vo Viedni.
@mariuskaa to je moja sukromna vec ,ak dov0lis. na verne forum ani takato otazka nepatri.a prekvapuje ma ,ze nevies ,ze aj na sk je rozvrstvenie obyvateltsa podla spolocneskeho stupna. a nic na tom nezmenili ani roky totality. rodiny, ci rody pochadzajuce z urcitych spolocneskych kruhov stale boli prislusnikmi tych kruhov. aj j ked statna moc to nechela akceptovat.ale tym sa nic pre tu spolocensku vrstvu nezmenilo,az na to,ze im ´´ukradli´´ znarodnenim majetky .ale postavenie im zostalo a pretrvava.
spytaj sa svojej rodiny,ake postavenie mali pred rokom 1948a budes vediet,ake je postavenie vasej rodiny,ak to nevies. 😉
@vevesh nerozumies farsky takze nevies co im ich muzi hovoria ako s nimi jednaju a ak nevies arabsky tak nerozuies ani tym kurdom a preto nevies ci sa chovaju povysenecky alebo nie lebo im proste nerozumies.To ze zjapu iranky?Ved aj kuwaitanky aj rukami sermuju posobia ako sibnute,bliakaju po sluzkach,po svojich detoch a muz pride nebliaka po nej ale to co jej povie je pre nu ponizujuce.Kto nerozumie ich rec nemoze si robit usudky z gestikulacie.Navyse je mozne ze ak ten tvoj neovlada perfektne jazyk ktory ty ovladas tak ani pri vlastnom chlapovi nevies co si pred tebou hovori.Iranky tu robia kurvy a ich rodiny to vedia,z vykurvenych penazi ziju,platia skoly a pritom sa vyvysuju nad druhych,kuwaitania ich neznasaju a preto im blokuju viza aby sa ich sem nedovalili Tolko ako do Dubaja. 😀 Btw.iranci su shia,tam manzelstvo ma dva druhy kratkodobe na sex a dlhodobe a to rozviest je dost velky problem ,muz hovori ze skoro ako u krestanov.Raz si tu pisala ze Saudska su shia,atd,to hovori o tom ze nemas velke znalosti o tejto casti sveta a ludoch ako tu ziju.Tvoje pocity su subjektivne zalozene na tom co vidis nie co pocujes
@alice107 " rodiny, ci rody pochadzajuce z urcitych spolocneskych kruhov stale boli prislusnikmi tych kruhov."
nie, nie je to tak, potom ako tisovci a komunisti "zamiesali" sme sa my (nasi znami takisto) nikdy k nasim pozemkom a titulom nedostali... 😎 teraz sa mozeme akurat tak pozerat do ucebnic dejepisu na nase meno a ukazovat na mapke uzemie, ktore je po nas pomenovane 😀 😀 to len niektore rodiny ziju este v minulosti a v rodinnej historii 😎
@vevesh zmienujes sa len o iracanoch a irancoch to nieje vela na to aby si poznala vsetkych moslimov a navyse nejakych 5 rokov ich poznas,mozno par rodin okolo tvojho muza to nestaci na to aby si si urobila usudok o celom moslimskom svete.Vyber sa do Mosulu a potom nam prid povedat aki su to symptaicki a mili ludia 😀 vlastne kdekolvek v Iraku chod Bagdad,Basra poprechadzaj sa tam medzi ludmi bez svojho muz po boku a potom poreferuj 😀.Ja sa pohybujem medzi tymito ludmi aj sama bez muza a nevidela som v chovani tychto ludi rozdiel.CELY GULF ROVNAKO!Nenavist voci cudzincom a povysenecke chovanie k zenam
@kuwait po prve kurdi arabsky nehovoria.....a po druhe ja ovladam kurdsky aj farsi...moj muz takisto (kazdy z nas aktivne (uroven A2 ak ti to nieco povie) hovori 5 jazykami i ked inymi, pasivne neratam...)...takze ja viem velmi presne kto co hovori(preto som sa to ucila, lebo som chcela vediet co kto predo mnou, alebo za mojim chrbtom hovori)...odporucam sa naucit jazyk manzela, bola by si vela krat (mozno aj prijemne) prekvapena, a tvoj muz by si mozno velakrat nedovolil to, co si dovolil... 😉
a iranci su zasadne proti dvom a viacerym zenam, samozrejme suknickarov najdes vsade, takze tych nerataj... 😉
@vevesh ja neviem,co ste dostali ci nedosatali spät vy. ja som dostala to,co mozne navratit bolo podla stavajucich zakonov. jasne,ze bebesove dekrety platia zial dalej.....tie majetky su nenavratne stratene...co sa tyka tisovcov,tak ti nam nevzali nic.....vam ano? arizacia
no a tituly slachticke boli ofinko zrusene na uzemi CSR po porej svetovej..... ale to nezmeni nic na fakte,ze prislusnici ich nosia dalej.....

@mariuskaa 🙂