icon

Pes u susedov

18. nov 2022

Žienky potrebujem poradiť.
Žijeme v RD, okná spálne mame otočené k domu susedom.
Pes u susedov celé noci šteká, nezastaví sa ani na chvíľku. Každú, úplne každú noc mi zobudí malé dieťa, ktoré aj bez toho spí absolútne minimum a ja už som zúfalá, ja už nevládzem na nohách stáť. Búdu má priamo pod nasim oknom, ale šteká pri dverách a pýta sa dnu. Okná máme zavreté, pustený biely šum ale aj tak je ho neuveriteľne počuť. Keď to s nimi chceme ísť riešiť , neotvárajú nám, nikto nepríde von sa porozprávať. Žienky čo môžem urobiť? Chceli sme ich poprosiť aby psíka schovávali na noc dnu, ale komunikácia žiadna.
My mame zvieratá (psa tiež) , milujem zvieratá ale toto už je naozaj veľa. Oni sú v RD v prenájme. Je zákonný spôsob ako sa dopracovať k tomu aby sme mali kľud a ticho v noci? Alebo musíme trpieť ešte nasledujúce roky kým bude psík žiť? Volať policiu keď sa snami odmietajú baviť? Alebo čo robiť?

nepic
18. nov 2022

Áno presne som tu čakal takéto reakcie. Len doplním,že mi nemáme betónové ploty,ani textílie,dokonca k horným susedom sme si urobili bráničku hlavne kôli deťom aby nechodili okolo po ceste. Sused tiež koľkokrát večer o jedenástej ešte zapne hoblovačku alebo frézu,to sa mám ísť tiež na neho sťažovať?beriem to tak,že jednoducho potrebuje niečo dorobiť. Ja tam tiež koľkokrát v noci o tretej prídem,alebo štartujem kamión keď idem preč,aj to by im mohlo vadiť. Nestalo sa raz ani dva krát že ich deti u nás, alebo naše u nich sa aj naobedovali keď sa spolu hrali,je to podľa mňa normálne,veď sú to deti. Cez leto spolu spávali na dvore v stane. Veľa krát sa stane,že ich pes leží pri našich dverách a náš v ich búde. Je normálne,že keď napr kosím,tak pokosím aj okolo ich plotu. Keď som nebol doma a začalo tiecť WC,tak som volal susedovi či by sa nešiel na to pozrieť,bola prasknutá hadica a ja som takú nemal,ani on,sadol do auta,išiel do mesta kúpiť a vymenil. Keď oni kúpili sporák,tak som im ho zapojil. Ja mám prívesný vozík,ktorý keď on potrebuje sa nemusí ani pýtať,jednoducho ide a požičia si ho. Suseda keď upečie koláč,tak okrem detí podá aj mne kúsok cez plot. Stále sa jej núkam,že keď bude potrebovať nejaké chlapské roboty aby povedala,tak ona že určite povie mne veď komu inému. Len sľubuje už skoro 20rokov 😉 a moja sa tomu smeje,že "a s čím"😀. Sú tam kúsok chalani,ktorých zaujímajú motorky,ako normálneho mladého chalana,tiež som taký bol,to sa mám na nich sťažovať keď sem tam prebehnú bez výfuku okolo?čo keď sa mi niečo stane a budem toho chalana potrebovať. Oproti býva staručký už vdovec,minulý rok zomrela suseda,o ktorého sa tiež ženy koľko toľko starajú aspoň čo sa varenia týka,má dve deti, ale dcéra v Londýne a syn v Mníchove. Na jeho pozemku dokonca parkujem kamión,čo mi sám ponúkol,že aby som nemusel ďaleko chodiť a tiež má psa,ktorý šteká a to je čuvač,tak ten má aj adekvátny hlas. A zo spodu,čo majú to choré dieťa,tiež keď mali nového psíka,tak zavíjal a plakal,lebo je normálne že keď sa zoberie od matky tak smúti. A keď začne v noci štekať jeden,tak automaticky stekajú všetci,lebo nevedia prečo ten prvý začal štekať.
Tak len toľko k tej tolerancii.
Len keď veľa ľudí žije štýlom "Jen já,jen já,jen já" tak ono to potom aj tak vyzerá.

0silvia0
18. nov 2022

Ok, sused neotvara, ked chcete komunikovat. Si doma s dietatom, vidis pohyb u susedov, tak si ho vycihaj, urcite chodia do prace, do skoly, raz ho stretnut musis.

onedaynick
18. nov 2022

@nepic ty si ten tolerantny vodic sanitky, co zene na smrtelnej posteli vycital jej davne ciny?
A ty, ako tolerantny sused by si nenechal svojho psa zavyjat mesiace kazdu jednu noc, ale vzal by si ho dnu. Alebo by si aspon komunikoval so susedmi, ktorym tvoj pes vadi. Jej susedia to ale nerobia, aka je tvoja rada?

autor
18. nov 2022

@nepic to je síce všetko pekne čo tu píšeš, ale není to pol roka, deň čo deň, noc čo noc štekot psa ktorý je mimochodom obrovský (SAO) takže hlas ma adekvátny tiež.
Keby si sa pol roka nevyspal, keby tvoje dieťa, malé pár mesačné dieťa sa nevyspalo lebo ho každú noc budí štekot psa, tiež by si bol taký dobrý sused že by si nepovedal ani pol slova a doma v zúfalstve čičíkal dieťa ktoré sa nemôže vyspať, lebo ti niekto da jeho budú rovno pod okno ?
Ja som tolerantný človek, až veľmi by som povedala. Ale tak isto som matka ktorá pozerá na zdravý vývoj svojho dieťaťa. Keby išlo len o mňa, nemám problém si zapnúť hlasnejšie hudbu a zaspávať pri tom, problem solved. Ale tu ide o pár mesačné dieťa ktoré asi nebude zaspávať pri hlasnej hudbe alá rammstein len aby nepočulo štekot psa.
A nie, nieje to šteniatko ktoré si potrebuje zvyknúť, ten pes má tak 6-7 rokov.
Vyrastala som na dedine , sused mal býkov, ale aj tam bolo väčšie ticho ako je tu.
A nie, nemá na čo stekat ten pes, vždy keď sa pozriem z okna v noci či náhodou na niečo nešteká, tak stojí pred dverami domu a šteká do dverí, prípadne stojí pri búde a šteká tam.
Sme kľudná ulica , v noci ani živej nohy, ale ani zvierat .

nepic
18. nov 2022

@onedaynick
Áno dobre si pamätáš a to nebola jediná vec,ktorú som niekomu pripomenul,čo robil alebo ako sa choval keď bol pri moci. Práve preto sa snažím žiť tak,aby som sa nemusel takýchto veci nikdy báť.
Určite by som nedával psa na noc dovnútra,to podľa mňa nie je správne lebo to je pes a pes má byť vonku,s výnimkou keď boli mrazy okolo -20 tak vtedy som ho pustil do kotolne. Samozrejme sa nebavíme o nejakej čivave,to nie je podľa mňa pes. Viem že sú aktivisti, ktorý majú psa za viac ako človeka,ale nechápem načo potom volajú sanitku keď si zlomila nohu,alebo potrebujú odoperovať žlčník,veď nech im ten pes pomôže,keď je viac ako človek.
@autor
A k autorke to si ale nenapísala že to trvá už šesť rokov,aj keď by to teda musel byť svetový unikát,šesť rokov nonstop štekať,ale dobre. Lebo aj pes dokáže zachrípnuť a potom sa mu nedá štekať. A tiež sa mi nezdá aby sa so susedom nedalo stretnúť,aspoň u mňa to je technicky nemožné a nepredstaviteľné. Ale tak tam by som asi riešil príčinu prečo šteká a keď nie,tak by sa v nestráženej chvíli pes vypustil niekam do lesa a tam by si už poľovníci s ním poradili.

autor
18. nov 2022

@nepic my sme žili v byte, dom sme si prerábali aby bol hotový na nastavovanie v čase keď sa nám narodí babo.
Cez deň keď sme tam chodili samozrejme štekal, ale cez deň to nikomu nevadí.
To že ako nepríčetný šteká v noci sme zistili až po nastahovaní. Samozrejme aj predtým sme tu občas prespali, ale keď niekde spíš jednu/dve noci, tak ti to až tak neprekáža ako keď noc čo noc musíš uspavat dieťa ktoré ti niekto vytrhne zo spánku po ani nie 20 minútach.
Jedine čo som chcela je nech si ho dávajú dovnútra, do verandy. Aspoň na noc. Nech ten štekot nieje až taky výrazný. Mame maximálne kvalitné okná no i tak je to neznesiteľné.
A aj keď to je neuveriteľné, neviem ich vychytat už dlho.
Ja chodím cez deň na prechádzky s kočíkom, potom príde starší, s ním sa učím, varím, periem, starám sa o svoju domácnosť a potom už je večer. Tak kedy ich mam stretnúť? Keď im chodím zvoniť, neotvoria, či je večer, ráno, poobede. Chcela som len radu ako to riešiť keď s nimi není komunikácia. To je celé.

jankalukasova
18. nov 2022

Autorka... Ja by som im chodila zvoniť v noci. Keď pre ich psa nespíte Vy, nemusia ani oni.

autor
18. nov 2022

@jankalukasova bola som, dnes. Praskli mi už nervy.
Do 22:00 som uspavala dieťa. 22:14 mi ho zobudil štekot psa. Do 01:40 som znova dieťa uspavala, za stáleho štekotu psa. Zaspalo až úplne vysilené. O 02:54 už sme boli hore, zase pre štekot psa. 🙈 niekde medzi tým som im bola zvoniť, neotvorili.
Ráno o 7 som bola zvoniť, neotvorili, teraz keď som sa vrátila z mesta bola som zvoniť, neotvorili. 🙈

nepic
18. nov 2022

Áno tak to beriem,tak prepáč,sa ospravedlňujem. Mám tiež tri deti,najstaršia už s nami nebýva už je na vysokej,ale najmenší ma štyri roky a asi by som to tiež len tak nenechal. Nechápem ani načo sú vôbec ľuďom taký psy ako píšeš,a zvlášť keď ich nezvládajú. Ale zaujímavé je,že to im nevadí že tam šteká pri dverách. Otráviť ho,na to by som nemal svedomie,ale skôr asi ako som napísal,by som ho niekam vypustil a tam už si poľovníci s ním poradia. Samozrejme pokiaľ nepomôže predošlá konfrontácia. U mňa by neexistovalo že neotvoria,preskočim aj bránu alebo plot a určite by otvorili. Keď to nepôjde po dobrom,tak to pôjde inak. Zapamätaj si aj do budúcna do života,že na k.k.ta treba k.k.tsky aby ti rozumel.

inana11
18. nov 2022

Áno,pes je problem,len ja nechapem aj usporiadanie domov a veľkosť pozemku,veď susedia musia súhlasiť s tým ako si my dom spravime a ako daleko je to od nich… mame psa a toez nie civavu,ktorý keď zasteka,tak zobudi aj mna ale dom mame riešený tak že spalne nie sú k susedom🤷‍♀️ Zadnú stenu mame ešte dva metre od plotu a tam malé okna k susedovi a jeho stene kde má vchod… z druhej strany má ku nášmu vchodu sused zase zadnú stenu… a psa mame vzadu za domom a je to aj za úrovňou ostatných domov,takze keď aj steka náhodou,že ho niečo zobudi,tak sa to neozyva ludom pod oknami lebo tam prístup nemá. Mna fakt na tom najviac zaujalo že máte okna k susedom a zjavne tam veľa priestoru nie je…

frota3
18. nov 2022

tak ci tak okna len tak nevymenis a bohuzial v tomto pripade neviem, co by sa s tym dalo len tak spravit, kedze psa len tak neodnaucis stekat, to by muselo vadit asi samotnym majitelom, aby sa s tym pokusili nieco spravit

nepic
18. nov 2022

@inana11
Len kedysi sa všelijako stavalo,aj na hranici pozemku a podobne. S tým pozemkom máš ale pravdu,že ľudia stavajú kde je miesto tak na garáž,ale beriem to že nie všetci majú možnosť mať ako napr ja cca 2800m2 tak tam aj je kde dať tu budú. Čo by som samozrejme tiež hneď vyriešil po svojom,keby mi dali budú pod okná. Ale zas to je o tej tolerancii,kolega staval a žumpu si chcel dať síce na svojom pozemku,ale susedovi pod okno v obývačke a čuduje sa,že ho ten sused nahlásil. Reku veď si to daj pod svoje kuchynské okno,tak sa ešte aj na mňa urazil.
Tu pomôže len vyriešiť problém a ten problém je ten pes. Každý ako vie.

autor
18. nov 2022

@inana11 dom mame cca 2 metre od plotu, ich dom je cca 8 metrov ? Neviem to takto odhadnúť. Ale proste mi mame okná otočené tak ze vidíme bok ich domu, oni majú zase okná do druhého domu otočené a tak ďalej. Ale pozemok majú priamo pod našimi oknami. Naše okná sa riešili v čase keď tam žiaden pes ešte nebol (dom sa staval takmer 10 rokov), chceli sme mať viac svetla ako len z okien do ulice a do záhrady, tak mame okná aj z boku domu s čím súhlasil vtedajší majiteľ nehnuteľnosti.

autor
18. nov 2022

@nepic pozemok mame 1540m². Oni majú síce trosku menší, ale stále obrovský pozemok kde tu budú umiestniť mohli.

jankalukasova
18. nov 2022

Mne nejde do hlavy, že SAO robí taký cirkus ( nie, že by som Ti neverila...). Tiež máme SAO a ona má tak hlboko v paži nejaké mačky, vtáky, sliepky... Ona presne vie, kto sa to pohybuje denne (napr. poštárka..) a kto je cudzí. Poštárku nerieši vôbec. Zato, keď sa tu niekto motal a pozeral do dvorov, tak robila taký randal... Ešte tak možno líška keď k nám zabehne... Ale inak je kľudná, maximálne si ľahne k bráne a sleduje. To nie je také plemeno, ktorému by takto drb*alo...🤔

liusa82
18. nov 2022

My to tu v dedine máme rovnaké akurát ešte horšie lebo tu v každom dvore pes.Preto sme sa rozhodli smer samota pod lesom
mimo zástavby🙂 ešte ked sme bývali v byte prisahám vačku že v meste som sa sto krát lepšie vyspala.Tu na dedine ak vás nezobudí nejaký pes,tak zaručene ráno debilný rozhlas.Plus minule v noci okolo 3 alebo aj skôr kikiríkal kohút.Potom som už absolutne nezaspala až dakedy nad ránom na hodku,dve.Myslím že nevyriešiš nič ak oni budú hrať mrtveho chrobáka.Všade je dačo..či mesto a bytovka alebo dedina.Toto ozaj vyrieši len samota kto chce mať pokoja

pbra40
18. nov 2022

A funguje im zvoncek? Ked sa nevies dozvonit.

autor
18. nov 2022

@jankalukasova kamarát má SAO tiež, úžasný medveď ktorý má na háku aj keby po ňom mačky skákali.
Tento mi príde že je mix s niečím, lebo aj srsť má dlhšiu, uši a chvost nemá kupírované. Ale sfarbením a papulou sa najviac na SAO podobá, možno sa mýlim a je to niečo úplne iné.
Ale keď si porovnám môjho psa ktorý má 45kg, tak je oproti psovi od susedov ako trpaslík.... tak si viete predstaviť hlas a mohutnost toho psa 🙈

autor
18. nov 2022

@pbra40 funguje, ráno som ho počula zvoniť.

natassha1
18. nov 2022

ako si sa to rozhodla nakoniec riesit? daco som si precitala ale teda neviem, ci ti tu nejaka konkretna rada realne aj pomohla.

mariejenka
18. nov 2022

Este raz by som zašla za susedmi,ked budu na 100% doma,s tym ze si ozaj odstojim aj 15 minút pri bránke. Ak neprídu, vhodím do schránky list s prosbou o stretnutie, komunikácia na temu ich pes. A kontakt na mna. A aj to by mali napísané,ze ak nezačnú komunikovať, budem už nútená kontakt.majitela domu. Ak sa neozvu do nasledujúceho dňa, zavolala by som majiteľovi, ludsky a slusne vysvetliť situaciu. Podla výsledku dalsie kroky,

Moj sused ma cane corso... kupili sme starsi dom, kde je meter od plotu uz stena domu, ich pes je teda ten meter na dvore pri branke a ked zabrese,akoby mne brechal v izbe. A to múr je 40cm tehla a 30cm zateplenie,asi malo. Nastasie fenku v noci majú doma,v lete vedela brechat aj okolo polnoci ked ju vypustili na cikanie,ale inak celú noc klud. Teror čo zažívate vy,neprajem nikomu.
Napíš potom,ako ste pochodili.

oli18
18. nov 2022

@renat04 psa ma s povolenim majitela, ak je v prenajme. Staci, ak by mu majitel po staznosti susedky dal podmienku, ze bud urobi poriadok so psom, alebo mu da vypoved. Ide len o to, na kom viac majitelovi zalezi. A kde vlastne uprace psa na noc. My prenajimame dom a pes ma dovolene od nas, ze moze byt dnu.

pbra40
18. nov 2022

Kokos, ja by som im pichla zapalku do zvonka, a nechala zapichnutu zvonit, az kym nevylezu 🙈🙈🙈

babulkomale
18. nov 2022

@nepic ty si zvlastny generator "dobrych" rád. Preskocil by si plot? K sedemrocnemu SAO? A co za tym plotom? By si ho kung fu vybavil a nasledne sa dobyjal dnu k majitelom domu?

simca06022011
18. nov 2022

Ano tieto budy medzi domami su velmi nestastne riesenie, tiez to tak maju susedia vyssie ked medzi tymi domami zacne pes stekat to sa neskutocne ozyva... je otazne ci stekot psa budu povazovat za rusenie nocneho kludu... urcite majitela domu oslovit, ked najomcovia ignoruju... u nas si ludia museli zvyknut, nik to riesit nebude, mne vadil aj vlastny pes, ked stekal, cize ten je vnutri, ale su ludia ktory psa dnu nedaju. Pochopitelne.

nepic
18. nov 2022

@babulkomale
U nás na dedine neexistuje aby susedov pes pokúsal suseda,pretože sa navzájom poznajú. Ďalšia vec,predomnou majú psy nejaký rešpekt,asi aj viem preco-niekedy som jedol psa nevedomky v klobaskach a neviem či to je pravda,ale vraj to pes cíti. No a keby bolo ozaj zle,najskôr petarda,ak nič tak pomôže aj klasický slzný plyn,videl som už čo to so psom urobí,pokiaľ nie je na to zvyknutý. No a keby bolo ozaj zle,tak už by pomohlo len nabitých 9mm ktoré mám samozrejme v legálnej držbe,ktoré bežne nosím aj napr do lesa práve kôli takýmto túlavým psom.
A tam by som najskôr normálne zaklopal,zazvonil a keď by nič,až potom by som pokračoval vlastným štýlom.

macikovaiveta
18. nov 2022

Autorke Požiadajte ich , keď otvoria nech mu preložia aspoň búdu inde, ďalej od Vašich okien.

bavaria007
18. nov 2022

Hodila by som špekáčik s tbl na spanie asi

onedaynick
19. nov 2022

@macikovaiveta Ivetka, aj si citala diskusiu?

pikachu999
22. nov 2022

Fu nezávidím vašu situáciu vôbec :/ ja by som zvonila pokiaľ by neotvorili 👍🏼 a ak nezaberie tak treba volať majiteľovi a vysvetliť situáciu a nech už on s nimi narobí poriadok..buď nech si berú psa na noc dnu alebo nech ho aspoň presunu do inej časti dvora