icon

Plačete pred deťmi?

andreatytler
16. aug 2020

Pytam sa lebo moji rodicia pred nami nikdy neplakali ked sme boli deti. Myslim ze nas chceli ochranit pred neprijemnymi zivotnymi skusenostami a zaroven nas nechceli vyplasit lebo rodic chce byt pre dieta vzdy opora a skala a ked tato skala place, moze to dieta vyplasit alebo prinajmensom zneistit.
Ja mam teraz 8 mesacneho syna a kedze ja som velky placko uz som veru pred nim plakala viac krat. Naprikad po prebdenej noci som zufala a vystresovana a ked si poplacem, ulavi sa mi. On bol este prilis malinky aby nieco chapal ale coskoro uz bude chapat a ja by som chcela nadalej pred nim plakat. Podla mna to uci deti co su emocie, ze plakat je OK a ze kazdy je obcas smutny, vystresovany, nahnevany a ako to riesit. Zase na druhej strane urobim vsetko pre to aby mal vo mne oporu a istotu a plac moze tuto istotu nahlodat. Ono to nie je az take narocne ist na WC a tam sa vyplakat...
Ak vy pred detmi placete, ako to prebieha? Vysvetlite im dopredu ze preco vam je do placu aby sa nevyplasili. Chapu deti co sa deje? Su z toho vystresovane alebo zneistene a nevedia co robit alebo sa vas snazia utisit.
Dakujem za vase prispevky.

Strana
z4
bluka2
16. aug 2020

Ja sa vyventilujem inak, sportom, joga, ked mi je na nic; nejako sa uz potesim dobrou kavou a pod. teda neplacem ani pred detmi, ani na WC 😉 Ale zaujimalo by ma, v akych situaciach dospeli bezne placu okrem teda smrti blizkej rodiny?

nini1010
16. aug 2020

Ano placem pred detmi ked je dovod,plac je normalny ludsky prejav.Aj rodicia su len ludia a vnimam vsetko okolo placu rodica ako ty.Vzdy dcerke vysvetlim preco placem,aby nemala o mna strach.Vnimam na nej ze ju to uci empatii.Rovnako umoznujem aj ja jej vyplakat sa vzdy ked to potrebuje.Uz aj sama od seba vie povedat ze plac je zdravy a nesmierne uvolnujuci.Naucila sa ze plakat je v poriadku a ze ked sa vyplace citi sa vela krat lepsie.Napr.moj manzel nikdy neplace aj ked niekedy bola situacia ze by to potreboval.Dcera to videla a vnimala.Dieta citi emociu a rozpravat mu ako mu je fajn ked vidi ze sa trapim je blbost.Ja nechcem aby boli moje deti bezemocne skaly ktore drzia svoje emocie za kazdu cenu vo svojom vnutri.Podla mna je to nielen nezdrave ale aj skodlive.Ucim ich ze plakat je normalne,zdrave a uplne v poriadku.

margaretka_
16. aug 2020

@nini1010 to napisala krasne 🙂 tiez som uz pred detmi plakala. U nas maju tiez vsetci právo na emocie 🙂

zuzanka.zuzu
16. aug 2020

ozaj nevidím dôvod plakať pred kýmkoľvek kvôli "emóciám" (fyzická bolesť je iné, to sa slzy spustia aj samé 😀 ). s emóciami sa treba naučiť pracovať a nie rumázgať.

ale škoda, že neviem plakať na počkanie, MNOHI muži na to reagujú tak ako by som potrebovala aby reagovali 😀 lenže ja neplačem ☹

sunny8
16. aug 2020

Plačem fakt iba párkrát do roka ale nikdy nie pred deťmi. A to som bola veľký plačko kedysi. Chce to prácu na sebe. Nikto nie je stavaný tak aby musel porevovať nonstop. Chápem napríklad úmrtie v rodine to dôvod je. Alebo možno ešte z preťaženia keď je toho naozaj veľa ale dá sa tomu predchádzať.

mondolina
16. aug 2020

Nie neplačem pred dieťaťom, plačem keď som sama. Naposledy to bolo pred rokom po potrate.
Počkala som kým pôjde do školy a pekne som si to prerevala.iné je keď plače dieťa aj väčšie, iné keď dospelý, ktorý by si ma emócie strážiť.

0silvia0
16. aug 2020

@andreatytler moja mama bola emotivny clovek, ta plakavala pred nami, pred kolegynami, ona s tym nemala problem. Tym placom mna osobne nenaucila nic, lebo nie som tento typ cloveka. Ja som zasa typ, ktory si potrebuje tieto veci "vybavit" v sukromi. Nemam chut ani potrebu detom, partnerovi a okoliu vysvetlovat, ze ja mam teraz citlivu chvilku a momentalne som v placlivom rozpolozeni a placom sa potrebujem vyventilovat.
Jednoducho kazdy to mame inak a fakt si nemyslim, ze placlivym prejavom nieco niekoho ucime... ja som mega citlivy clovek, ale nemam potrebu to nejako ukazovat, prejavovat. Ten, kto je vnimavy, vnima moje rozpolozenie aj bez slz a kto je necitlivy, tak aj keby som vyplakala kybel slz, bude mu to jedno.

because
16. aug 2020

Ano, myslim si a to ho aj ucim, ze domov je miesto, kde sa nikto nemusí pred nikym nanic hrat. Ked som smutna, alebo ma niečo trapi a stane sa to,tak mu poviem, ze placem pretoze som smutna, pretoze sa stalo toto a toto. Dnes sa z ludi vytraca EQ, mam 3 ročného syna a od začiatku ho ucim pomenovávat emocie a vela vysvetlujem. Tiež z neho nechcem vychovať emocneho hulvata, ja som rodic, ale som aj clovek. Dieťa musi vedieť, ze v živote su aj menej prijemne situácie, ktoré ked zvládneme, tak zase vyjde slnko. Takze ano, poplacem si, ale dramu z toho nerobim, vysvetlim, polubime sa a ideme dalej.

vilma7
16. aug 2020

Tak ja som zas dlhé roky nemala dôvod pre.plač, skôr mi vytečú slzy pri nejakom filme, pri nejakých pribehoch z MK, ale na telku už roky nie je čas a keď áno, radšej si pustím nejakú komédiu na uvoľnenie sa.
Manželovi v aprili umrel pes, vybehli mu slzy keď mi to oznámil, ale poplakal si zrejme sám v izbe, alebo teda na tom wc.
Zatiaľ to nejako vedome neriešim, či budem pred deťmi plakať, situácie ma naučia. Dúfam že to bude hlavne od radosti.

janette321
16. aug 2020

Ja len ked je dovod - napriklad pri nejakej rozpravke . Alebo ked nam zomieral psik 😥

traktor
16. aug 2020

..áno plačem,smejem sa, kričím pred deťmi..teda nie tak,že sa pred ne postavím a no tak sa teraz rozhodnem plakať..skrátka emócie a všetko okolo toho patria k tomu..nevidím na Tom nič zle,patrí to k bežnému životu..ja napríklad plačem aj pri filme😀...celkovo neplačem veľa..ale stane sa

janeninka
16. aug 2020

@andreatytler myslim ze je dolezite byt autenticky. Dakto place vynimocne, niekto viac. Niekto citi ze toto si potrebuje vyrevat v sukromi a nevedel by to dieťaťu vysvetlit, niekedy sa vtisnu slzy uplne automaticky. Podla mňa dieta ak nie je dako velmi zaujate niecim inym si vsimne ze rodic nie je OK aj bez ohladu na to ci place alebo nie. To by sme nikdy nemohli byt rozruseny podrazdeny neisty zmateny ani sa pomylit ..
A ak mas pocit ze places privela a casto tak skus hladat aj ine ventily - aj tym napr ucis ze su rozne.. a ako rozne sa daju emocie spracovavat..

pininka1
16. aug 2020

Skor sa snazim pred detmi nikdy sa nehadat s muzom. Ozaj az ked ma uz vytoci do nepricetna tak pokricim aj pred detmi. Ja som od mala taky typ ze mam velmi citlive oci a okamzite mi idu slzy, ci kvoli nervom, ci od dojatia, alebo od vetra a pod. A myslim ze je aj zdrave aby sa deti naucili prejavovat svoje emocie, ze to nieje hanba a ze niesu vzdy iba slnecne dni.

danielahamar
16. aug 2020

Ja pri mojom psychickom strope, ale to nie je plač, to je až zadusanie sa a nie pred deťmi, ako plačem aj pri filmoch,ale už nie tak ako voľakedy 😁, a pri určitých situáciách tiež a ak sú deti prítomné, radšej sa nepýtaj vôbec nic😬

terezka1947
16. aug 2020

@andreatytler myslim,ze dieta,potrebuje vidiet realny zivot,do kt.patri aj plac. Samozrejme primerane veku. A s vysvetlenim.

miskamichalka
16. aug 2020

@andreatytler ja som rovnaky placko. Moj muz si z toho uz nic nerobi. Jednoducho ak ma nieco boli, som v strese, alebo nervozna riesim to placom a vzdy sa mi ulavi. Niekomu sa ulavi po pohariku vina, cigaretke no a mne po placi, beriem to normalne. Deti este nemam, no som v 9.mesiaci a verim, ze budem rovnaka ako ty, a vobec sa nad tym pozastavovat nebudem. Je to moj ventil, ktory ked nevypustim, buchne 🙂

zuzitko74
16. aug 2020

Vyskúšaj a uvidíš. Možno to pre teba bude OK, možno sama zistíš, že v takýchto chvíľach potrebuješ samotu.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
tryromy
16. aug 2020

Nestava sa to casto ale placem aj pred synom od mala. Ked bol malinky vzdy som si ho zobrala do narucia a hovorila mu ze som velmi rada ze ho mam a ze keho blizkost mi pomaha prekonat smutok. Nikdy som mu nehovorila priamu priicnu len ze som smutna. Ako rastol a zbadal ze som smutna prisiel a objal ma. Vzdy mi to zlepsilo naladu a aj ked moj muz neprejavuje velmi emocie aj on robi toto iste. Myslim si ze tak ako todicia su si mavzajom oporou aj deti mozu nam byt oporou. A nauci ich to ze je to jednoduche gesto ktore da druhemu pocitit ze mu na vas zalezi a je tu pre vas.

andreatytler
autor
16. aug 2020

Vsetko su tu super postrehy a nazory. Dakujem vam.

Zaujimave…. sme tu vsetci ludia a myslim ze aj vsetky sme zeny a kolko rozdielov.

Ja verim tomu ze clovek ma pocity na to aby ich precitoval. Je dolezite vediet pocity ovladat ale to neznamena ze ich idem potlacat a ignorovat… proste nemat alebo ich maskovat a nedat najavo. Ja ked som smutna, potrebujem ten smutok precitit, inak sa ma bude drzat.
Na druhej stane vidim ze su tu zeny, co su velmi racionalne zalozene a city u nich zrejme nehraju velku rolu.

Pamatam si ze ako dieta som bola sokovana a neista ked som videla dospeleho plakat. Nevedela som ako na to reagovat. Bolo mi to neprijemne. Urcite preto lebo som zila vo svete, kde dospelaci neplacu a ani nie su smutni a ked som potom videla niekoho plakat myslela som si ze sa stalo nieco priserne, hotova katastrofa. Proste som si nevedela predstavit co to musela byt za tragedia co donutila dospeleho cloveka spravat sa ako dieta. Toto bolo vsetko zle a chcem aby nic z tohto nezazil moj syn. Chcem aby chapal ze vsetci placu (nielen deti), chcem aby vedel ze to nie je nic hrozne a chcem aby vedel ako na to reagovat.
Pre mna naj dovod preco chcem plakat pred dietatom je ten ze sa nechcem pretvarovat. Nevidim v tom nic pozitivne.

Kazdy rodic tuzi po tom aby jeho deti zili v stastnom svete a tym ze pred nimi placeme akoby sme im ukazovali ze existuju aj zle a smutne veci. Akoby sme tym deti priviedli do reality a nutili ich dospiet. Ale ak sa to robi primerane veku, ma to len a len dobry vplyv na dieta.

Konecne sa vam podari vysvetlit dietatu vsetko okolo smutku a placu a potom sa jedneho dna rozplacete od radosti a dojatia a cele vysvetlovanie zacina odznova. 🙂

andreatytler
autor
16. aug 2020

@bluka2 Ja placem hlavne ked ked ma strach, ked som zufala, vystresovana, frustrovana, bezmocna, nahnevana sama na seba, dojata, velmi vdacna...

kittykat22
16. aug 2020

@andreatytler nemyslim si ze je to v poriadku revat pre vsetko - co mi pride tvoj pripad 😀 Som happy revem, som v strese revem, som nestastna revem. Kedy nereves? Dietatu takto podla mna vysielas zly signal ze revat je dobre pre vsetko a vsade a za kazdu cenu. Prides mi ze si slaba osobnost ktora sa nechava strhavat emociami. Samozrejme ze clovek place ked niekto zomrie, od dojatia pri emociach ked otec vydava dceru alebo ked sa porani. Ale to su vynimocne situacie. To je velmi dobry dovod na plac. Ale aby som vyrevavala 100x do roka lebo medved, tak to nie. Spominam si ze sme boli v kine a spoluziacka pri nejakej obycajnej scene zacala revat ako slon ze je dojata. Sme sa jej zacali smiat 🙈😀 Bulila tam na cele kino. Pomoc 😀

0silvia0
16. aug 2020

@andreatytler ale ved ty places pri kazdej prilezitosti😳

noemikatka
16. aug 2020

Ja pred dcérkou nemozem plakať ako náhle ma zbadá uz sa pýta preco placem čo mi je keď jej poviem že ma boli brusko tak mi odpovie až tak velmi ta boli daj si tabletku a neplac lebo budem aj ja plakať až mi to srdce trhá že jej je smutno že ma tak vidí 😔 raz mi ráno slzelo oko ona to uvidela a hneď zamnou bezala utrela mi to a pýtala sa prečo placem som jej povedala ze mi to len slzy tak sa usmiala 😊

bluka2
16. aug 2020

Nejaká zlatá stredná cesta by som povedala, že je naj, ani poker face pricom vo vnútri búrka a ani zas revat za každé škaredé počasie... To myslím, že tiež dieťaťu nepomôže učiť sa empatii, potrebuje v rodičoch vidieť pevný prístav a nie polozlomenu pltku na kolisavom mori...

andreatytler
autor
16. aug 2020

@noemikatka Kolko ma tvoja dcera rockov? Ved prave ze ked som zakladala tuto temu som uvazovala ako deti vnimaju ked vidia rodica plakat. Ziadny rodic nechce vidiet svoje deti smutne a uz vobec nie v strese a ak plac rodica na nich takto posobi, je samozrejme ze ten plac treba kontrolovat. Asi zalezi aj od toho ako je dieta citlive.
Ale to ze ako ti ide dat tabletku a ako sa ta snazi utisit je od nej velmi pekne. Bude z nej skvely clovek.

andreatytler
autor
16. aug 2020

@bluka2 Velmi dobry postreh. 100% suhlasim.

noemikatka
16. aug 2020

@andreatytler nedávno mala 6r a ano je úžasná vnímaná a citliva😍🥰❤

marca12
16. aug 2020

@andreatytler moja mama vkuse plakala a za vsetko. Ja som placko po nej,ale placem,ked som sama. Treba si poplakat aj pred detmi,ale nie zakazdym.
@zuzanka.zuzu ano? No ja pre mojim malokedy placem,ale ak uz placem,tak nikdy nereaguje nijako. Akoby nevedel,co ma robit. Mam pocit,ze to len vo filmoch funguje tak,ze chlap objime zenu a spravi,co jej na ociach vidi.

andreatytler
autor
16. aug 2020

@noemikatka Poklad je to😘
Dufam ze aj z mojho drobca vyrastie take skvele deculo.

Strana
z4