icon

Plačete pred deťmi?

andreatytler
16. aug 2020

Pytam sa lebo moji rodicia pred nami nikdy neplakali ked sme boli deti. Myslim ze nas chceli ochranit pred neprijemnymi zivotnymi skusenostami a zaroven nas nechceli vyplasit lebo rodic chce byt pre dieta vzdy opora a skala a ked tato skala place, moze to dieta vyplasit alebo prinajmensom zneistit.
Ja mam teraz 8 mesacneho syna a kedze ja som velky placko uz som veru pred nim plakala viac krat. Naprikad po prebdenej noci som zufala a vystresovana a ked si poplacem, ulavi sa mi. On bol este prilis malinky aby nieco chapal ale coskoro uz bude chapat a ja by som chcela nadalej pred nim plakat. Podla mna to uci deti co su emocie, ze plakat je OK a ze kazdy je obcas smutny, vystresovany, nahnevany a ako to riesit. Zase na druhej strane urobim vsetko pre to aby mal vo mne oporu a istotu a plac moze tuto istotu nahlodat. Ono to nie je az take narocne ist na WC a tam sa vyplakat...
Ak vy pred detmi placete, ako to prebieha? Vysvetlite im dopredu ze preco vam je do placu aby sa nevyplasili. Chapu deti co sa deje? Su z toho vystresovane alebo zneistene a nevedia co robit alebo sa vas snazia utisit.
Dakujem za vase prispevky.

Strana
z4
0silvia0
18. aug 2020

@bluka2 nastastie nasa rodina sa dostala do levelu, ze nikoho uz narodeninove oslavy nebavia a vsetkym lezu hore krkom. Tie torticky, chystacky a umele usmevy do fotaku sme vybavili ked boli deti male, teraz to absolutne neriesime. Takze ja som rada🌹

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
bluka2
18. aug 2020

@0silvia0 Vieš, čo, ja práve naopak. Ako dieťa som mala takéto "oslavy" že fotka s kytickou nastylovana... nuda, nic. Budem tu dnes donekonečna písať to o tej Afrike, lebo tam nejako tie oslavy boli také spontannejsie. Napríklad presne na jej tretie narodeniny ma z roboty poslali do vzdialeneho mesta obhliadat nejaké projekty a jedna šéfka takého domova pre týrané ženy a deti/sirotinec (lebo vela už zomrelo na HIV a pod) sa toho chytila, že spraví dcére oslavu teda tam. Tak sme došli a tam veľká torta s jej fotkou a občerstvenie. Moji kolegovia museli tiež spievať "Happy birthday" 😀 samozrejme som sa odvdacila, im sa peniaze zídu vždy a potešenie na oboch stranách myslím. Odvtedy organizujem oslavy. Tam vždy pozves 10 ľudí a dôjde 50 - veľa z nich sme nikdy nevideli - a vždy je to super sranda. Do organizácie dávam max. den, dva a potom to nechám na kozmický mechanizmus. Pre dcéru je to taká radosť, že tento rok som musela mať už oslavu aj pre seba. Ešteže mám deti narodené vedľa seba, takže za mesiac vybavím všetky narodeniny vrátane Vianoc a potom mám trochu pokoj 😜

0silvia0
18. aug 2020

@bluka2 no vidis, super, je to obohacujuce ked ti niekto ukaze spontanny level. Ja som sa do spontanneho levelu este nedostala, moja mama robila z oslav take trocha teatro, ze nam ich akosi zhnusila, tak radsej nechcem....

mamkababkajanka
18. aug 2020

@simca06022011
@0silvia0 pretože môj "darček" bol to, že sme došli na moje narodeniny po 5 hodinách cesty domov a ja som okrem vybaľovania vecí musela upratať komplet celý byt sama, povysávať, umyť podlahu, navariť a neviem čo ešte, lebo večer k nám mal prísť môj svokor. A môj manžel si sedel na gauči s mobilom v ruke a ani mu nenapadlo, že mmnt, aspoň povysávam keď už máš tie narodeniny. A ešte sme sa aj pohádali :D

0silvia0
18. aug 2020

@mamkababkajanka niektorym chlapom vraj treba povedat co sa od nich ocakava, nenapadne im to samym... ja toto nepoznam, ja som sa vydala za stareho mladenca, ktory ovladal komplet vsetky domace prace vratane varenia a zehlenia a prania, takze v tomto som nezazivala taketo nedopinaky🤩

simca06022011
18. aug 2020

@mamkababkajanka poznáme.. 🤦‍♀️ Chlapi... Ja si vždy poviem ze sa na to vykašlem a nech si čaká koho chce v bordeli.

mamkababkajanka
18. aug 2020

@0silvia0
@simca06022011 akoze to je na tom najdivnejsie, ze on kludne sam od seba povysava, umyje dlazku, da do mycky, da prať, prosto neviem co mu vtedy bolo... A este sa ma spytal ze co mi je 🤦‍♀️😂 a ked som mu povedala co tak mi na to povedal, ze aj by mi pomohol, ale ked vidi aka som nasrata, tak nemá chut mi pomoct 😂🤦‍♀️ a potom mi povedal, ze nabuduce staci povedat... Ale tak sakra ved vidim nie? Zena ma narodeniny, reve tak sa dovtipim... Ocividne nie :D

andreatytler
autor
18. aug 2020

@rybka16 Dakujem za podporu, si zlata.
Poviem ti, tu kristalovu gulu mas asi ty 🙂 lebo co si tu povedala su presne moje myslienky. Nevedela som ze to tu treba takto "polopatisticky" vysvetlit.
Sranda ze si spomenula tu pesnicku... presne to ma napadlo ako prve ked som to pisala ze spoluziackina babka mala asi oblubenu pesnicku a tu mozno hrali v tom filme.... ale scenarov tam mohlo byt na stovky...
Velka skoda ze sa dedko nedozil pravnucata 😢 Ale stavim sa ze tvoje dieta ma anjela strazneho s menom tvojho dedka.

andreatytler
autor
18. aug 2020

@pupavka89 Ale ved ty si tu uplne vymyslas veci...

"revat 5x do tyzdna kvoli unave, neporiadku a co ja viem coho vsetkeho ešte." Ak by si si precitala tuto debatu vedela by si ze placem 1-2 do mesiaca a nie koli neporiadku.

"Ak si ale ty myslis ze je to ok tak to rob a nerozculuj sa ked ti tu ine zeny napisu opacny nazor." Ukaz mi jeden moj prispevok v ktorom sa rozculujem.

Nerobis dobre ak oznacis ludi za nenormanych len preto ze robia veci inac ako ty. Ty pred detmi neplaces a to je fajn. Ja pred detmi placem a to je tiez fajn. Je nespravne povedat ze tvoj postoj je normalny a moj nenormany. Co ti dva pravo take nieco povedat? Prospeje ti ak sa naucis akceptovat ludi aj ked maju ine nazory.

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
zuzitko74
18. aug 2020

@andreatytler Ľudia majú radi pocit, že oni sú tou ,,normou", tým jediným správnym životným štýlom prezentujúci ten jediný ,,normálny" názor. Z toho si nič nerob. Nie všetko, čo je dnes ,,bežné" by sme mali považovať aj za ,,normálne".

bolavyzub
18. aug 2020

Dieťa nemusí rozumieť situácii, kvôli ktorej plačeš (bolo tu spomínané, že mamina plače, keď je zúfalá, frustrovná, bezmocná).
T.j. pokiaľ predo mnou ako dospelou osobou plače kamarátka, mama - poviem jej, nech sa vyplače, porozprávame sa o danej situácii, riešime ju, príp. si daná osoba zanadáva a uľaví sa jej. Teda ja ako dospelá viem danú situáciu vyhodnotiť a rozumiem tomu, že dotyčná sa potrebuje vyplakať. Ja sama sa daným plačom necítim ohrozená a rozumiem tomu, že daná osoba tiež nie je ohrozená, len sa vyplače a situácia sa bude určitým spôsobom riešiť.
Keď som ale malým dieťaťom a moja mama plače, nemusím rozumieť tomu, že jej plač je prirodzený, lebo však ju vytočil šéf, manžel, nestíha termíny, nemá dostatok peňazí na niečo, bojí sa... (dieťa nebude vidieť do prac. termínov, rodinného hospodárenia, problémov so šéfom, partnerských hádok a pod.). Prvé, čo ako dieťa pocítim, bude zrejme strach - deje sa niečo zlé, mamka si s tým nevie rady, bojím sa teda i ja - o ňu, o nás, čo bude s nami.
Iné je, keď napr. zomrie psík a objavia sa slzy, alebo sa objaví niečo dojímavé, čo nás rozosmúti - tu budem uvažovať o tom, že emócie sú normálne a nemusím ich pred deťmi skrývať, lebo ide o veci, ktorým dieťa porozumie..
Určite by som ako dieťa netúžila vidieť svojich rodičov, ako čas od času doma plačú. Niektoré situácie, v ktorých sa chceme vyplakať,je podľa mňa lepšie riešiť s dospelými - manžel, kamaráti, rodičia..
Ale rozumiem tomu, že človek nie je robot a niekedy si skrátka poplače, hoc je pri ňom dieťa. Ale robiť to na bežnej báze.. nie moc dobrý nápad podľa mňa.

siimonella
18. aug 2020

citim sa lepsie ked som si precitala ze nie vsetky zenu placu len tak. mne to bolo vycitane ze ja ani neplacem, vycitane zenami ktore sa rozplacu kvoli zlemu dnamu, kilu navyse, ze nemaju saty v obchode v jej velkosti, podla mna to je chore ale roky mi vsepuju ze to je som divna 😀 samozrejme si popracem ale musi to byt velmi vazne, skor mi vyhrknu slzy statsia

andreatytler
autor
18. aug 2020

Velmi dobre napisne @bolavyzub.v tom s tebou uplne suhlasim ze ked dieta vidi plakat rodica bez jemu zjavneho dovodu, vyvola to v nom strach a neistotu. Mrtveho psika dieta vidi, stres v praci nie aj ked je mozne to dietatu vysvetlit primerane jeho veku.
Dakujem za postrehy.

bluka2
18. aug 2020

@siimonella a kto ti to vyčítal?

andreatytler
autor
18. aug 2020

@siimonella to je mi luto ze ti to bolo vycitane. ☹
Tak ako zeny co vela placu su oznacovane za rozmaznane hysterky, tak su zeny co neplacu oznacovane za chladne skaly.
Plac nie su emocie. Plac je fyziologicky prejav emocii. Zena co nikdy neplace moze byt tak isto citliva a vnimava ako ta co place. A naopak zena co vela place moze byt tak isto silna a vyrovnana ako ta co nikdy neplace.
Ludia su zaskatulkovani nepravom.

Strana
z4