Plánovanie rodičovstva verzus nestabilná práca
Sme par 6 rokov, obaja mame 31r. Vsetky nase plany do buducnosti smerovali k tomu, ze sa zoberieme, postavime dom, a budeme mat deti. Vsetko slo podla planu, az na tie deti. Moja tuzba po nich je uz neskutocna. Tu nastava problem.. s manzelovou pracou. Uz dlhodobo sa hovori o zatvarani firmy, v ktorej pracuje. V podstate rok. Momentalne sa to zacalo aj realizovat, prepusta sa. A to je dovod, ze s detmi chce pockat. Ja vlastne uz cakam rok, a este neviem kolko budem. Tvrdi, ze si musi najst stabilnu pracu. Lenze prepusta sa postupne, netusime, kedy bude on “na rade”. Je to logicke, rozumne, samozrejme. Tvarim sa, ze som s tym v pohode, avsak vnutri ma to uz naozaj zerie. Clovek nevie, ci bude cakat pol rok, rok, dva, tri.. v dnesnej dobe hladat pracu, ked uz ma akysi standard nie je jednoduche. Na druhej strane, niektori by toto nebrali ako prekazku (najma pre ten cas, ze netusia, co bude zajtra, o pol roka,..), ked by po detoch tuzili, tak by si ich jednoducho urobili. Stojim vsak plne za nim, aj prenho je to momentalne narocne. Aky mate pohlad na tuto situaciu?
Aký mám pohľad na túto situáciu? Že muž si mal aktívne začať hľadať prácu už pred rokom. Prečo s tým nezačal už pred rokom? A prečo s tým nezačal, keď sa teraz reálne začalo s prepúšťaním? Prečo čakať až na to, keď ho prepustia? To nemá žiadnu logiku. Teda áno, odstupné. Ale ak si chce založiť rodinu, dôležitejšie mi príde nájsť si dobrú novú prácu ako čakať, že ho prepustia, síce dostane odstupné, ale čo ak si prácu nenájde, pretože dobrý job mu unikne kým čaká.
A tvoja obrovská chyba je tá, že sa tváriš, že si s tým v pohode, ale nie si. Základom vzťahu je dôvera a komunikácia. Komunikuj. V pohode sa tvár, keď si naozaj v pohode. Hovorte o tom, povedz, čo a prečo sa ti nepáči na aktúálnom stave. Navrhni mu aktívne hľadanie práce čím skôr. Komunikujte.
Ked chcete dieta nevidim dovod cakat. Ak/ked ho prepustia dostane odstupne,pojde na UP (predpokladam ze odrobene 2r ma) a bude si hladat inu pracu. Mozno si nenajde taku dobru no co uz.
Aj ja som sa teraz chcela vratit z RD maly zacal v jasliach a prepustili ma. Dostanem dobre odstupne a max podporu a mam cas na najdenie prace. Taky je zivot. Urcite nelutujem rozhodnutie mat dieta aj ked som prisla o dobre platenu pracu.
@zic takto som sa na to nepozerala, ale neviem si to uplne predstavit.
@melanta zabudla som napisat, ze pracu si aktivne hlada, dlhodobo, dokonca bol aj na par pohovoroch, avsak platove ohodnotenie take, ze jednoducho by sme v tom momente prisli o doslova tisice eur. Ci uz terajsou vyplatou, a ano, ako pises, odstupnym. Jednoducho chapem tomu, ze teraz “neodhodi” 10 tis eur, a nezacne zarabat 60% povodneho platu, len preto, aby sme si mohli urobit babo, pretoze to su peniaze aj na buducnost, aj na to dieta.
On sice vie, aka je moja tuzba. Obcas som s tym v pohode, poviem si, zle obdobie, nie sme ani stari, radsej sa zabezpecit, a po narodeni neobracat kazde euro, na druhej strane to obcas na mna dolahne, ze prave ti ludia, ktori sa rozhoduju, ci “kupit jeden rozok, alebo dva” si v pohodicke urobia tri deti, a nevidia to ako problem.
Tak ak máš stabilnú prácu ty, keby dôjde k najhoršiemu tak pôjde on na matersku a ty späť do prace
@lenkakoc444 presne obcas mam aj ja takyto pohlad, ze ved sa to vyriesi. Pojde na up, a “doriesi” sa potom. Ale on ma pocit, akoby sa nevedel postarat o rodinu. A nehovoriac o tom, ze by on bol na materskej a ja by som mala pracovat, pricom zarabam tak 1/4 z jeho platu, momentalneho. @sense
Ak by ste mali dieťa a on by sa dozvedel že mu hrozí výpoveď, ale ešte ju nemal písomne danú, v tej chvili môže on písomne informovať zamestnávateľa že on nastupuje na materskú dovolenku a platí na neho rovnaká zákonná ochranná lehota ako na matku, nemôže ho len tak prepustiť, známy sa tak vyhol prepusteniu z práce, prepustiť matku respektíve otca, ktorý oznámil že nastupuje na materskú dovolenku nie je len tak
Ak zarábaš štvrtinu toho, čo on, tak musíte mať aj veľa ušetrených finančných prostriedkov. Siahnete na úspory, ak ho v práci prepustia a nenájde si hneď prácu.
MT sme boli na tom tak, že manžel prišiel za.mnou do zahraničia a samozrejme nemal hneď prácu. Ja som vola pol roka dona a potom som išla nazad do práce a manžel bol doma so synom, žilo sa samozrejme aj s úspor.
Neskor druhé dieťa a potom si nasiel prácu, teraz sa pri deťoch striedame.
Vzhľadom na vek sme si my nemohli dovoliť čakať (rodila som v 40 a 43) a treba rátať aj s tým, že hneď to tiež nemusí vyjsť. Môže to trvať roky, kým donosiš dieťa, čo ti samozrejme neprajem.
Takže dokedy čakať?
@amy12345 bohuzial v tomto pripade jedno, ta firma sa tak ci tak zatvori. Na 99% to bude k 31.12. tohto roku.
Len baby, ja nechcem, aby siel on na matersku. V idealnom svete. Ked by to bolo nejake krajne riesenie, samozrejme, dalo by sa to aj takto. Ale ja si jednoducho neviem predstavit, mozno ako mnohe z vas, ze ja budem pracovat a on bude s babatkom doma. Aj ked nepochybujem o tom, ze by sa on vedel postarat.
@andreakotesova mame aj samozrejme uspory, ale skor by som to brala ako nieco, co je na nepredvidatelne vydavky. Tym, ze sme stavali dom, ktory momentalne este nie je na 100% dokonceny, idu vsetky peniaze donho.
@vilma7 ano, toto je aj moj velky strasiak. Aby som si potom hlavu nebuchala o stol.. na druhej strane, nemam vobec az tak vysoky vek, ako napr vy s manzelom. Vtedy tomu uplne rozumiem..
Myslim si, že plánovať môžete, ale všetko môže byť nakoniec uplne inak. Tehotenstvo trvá 9 mesiacov, za ten čas sa hádam vie zamestnať nie? A to že začnete planovat tehotenstvo hneď po tom, ako si nájde novu robotu ešte neznamená, že vám aj bude dopriate. My sme tiež mali plány a nakoniec sme na prvú dcéru čakali tri roky. Proste sa nedarilo… A naopak druha prišla ako blesk z jasného neba. Navyše kdekoľvek sa zamestná, nikdy neviete, aký osud postihne danú firmu. Takisto môže do roka-dvoch skončiť. Prepúšťanie môže oznámiť aj zo dňa na deň atd atd atd. Ak máte našetrené, choďte do bábätka. Naozaj nemáš záruku, že sa vám rýchlo pošťastí. Pokusy o babatko môžu trvať aj rok + 9 mesiacov tehotenstvo. To máš ďalšie takmer dva roky, kým budeš babatko držať v rukách. Neviem kde žijete a aka šanca je nájsť si robotu, ale asi by som neotáľala. My sme začali s plánovaním rodiny ako 28rocni a prvé babo prišlo na svet, keď som mala 32 rokov.
Ja mam len par poznamok.
Nezalezi na tom, ci ma teraz nestabilnu pracu. Zalezi na tom, ci si bude schopny najst inu pracu po prepusteni. Takze teraz ma cca rok na tom popracovat. Su nejake certifikaty, skusky, co by mu pomohli? Hladat pracu moze aj teraz, nech sa orientuje na trhu, co zamestnavatelia hladaju, co potrebuju...ma cas sa doskolit, pripravit. Na jesen moze aj aktivne chodit na pohovory, s tym, ze nastup nech dohodne na dalsi rok (ak ste presvedceni ze ku koncu roka skonci).
Inak mozno by stalo za to skusit, ked sa vie ze sa bude prepustat, ukoncit pracu dohodou, ale s odstupnym. Skusit vyjednat take podmienky ako su zakonom stanovene, ale vo vlastnom casovom horizonte. Aj to sa da.
A druha vec je, uz mas po 30, a ak to dieta chcete, netreba cakat. Praca nepraca, moze sa stat ze na deti budete cakat aj roky - skoda, ze sa to dopredu nevie.
Dolezite aj je, ci si ty schopna vas uzivit aspon na cas - s pomocou financnej rezervy.
Je treba mat zeleznu zasobu, takze teraz zacnite setrit aj na ukor dokoncenia domu.
Vieš, ono môže si nájsť prácu, neplánujete dieťa a aj tam môže dostať výpovede. Jednoducho bude potom zas hľadať ďalej alebo budete riešiť aktuálny stav.
A keď je naučený sa určitý štandard a nech lce klesnúť, stále sa môže osamostatniť.
Takže ja na tvojom mieste nečakám. Čím skôr sa vám deti narodia, tým dlhšie si ich užijete. Ja keby mám partnera skôr, určite nečakám do 40.
Ak má keď správne rozumiem 10000€ mesačne snáď máte našetrených dostatok financií na to aby ste pokryli čas keby bol bez práce.. v takomto prípade mi príde čakať úplná hlúposť.. pretože zrejme ho prepustia tak či tak, rovnakú prácu si ako píšeš nájsť minimálne zatiaľ nevie a tak postupne sa vám stenši finančná rezerva a ešte aj vek bude už len vyšší.
@tianna nie, to samozrejme nema, tym bolo myslene odstupne. Financnu rezervu mame, v pohode by sme s tym vyzili par mesiacov, aj bez toho, aby sme upustili.
Aha, rozumiem. Ak rezervu máte nečakala by som.
Ak mate finančnú rezervu kludne by som do toho sla. Muz dostane odstupne, este 6 mesiacov z uradu prace peniaze alebo na materskú moze ist on, budete mat peknu materskú. To urcite vyskladate. Zase si nemyslim, ze jedno dieta tak naruší rozpočet.
A ked teda firma skonci aj tak ku koncu roku tak to je 100% istota, ze skonci. A teda ak berie 10k, tak takych pozicii zase nie je na rozdavanie, takze najskor asi skonci naozaj s nizsim platom. Tak neviem, dokedy cakat na deti... Akoze ak si najde presne tak dobre platenu pracu? To mi pride uplna blbost... lebo teda aj keby bral polovicu, tak ste "safe" aj na BA pomery...
@zic dakujem, asi som sa naozaj zle vyjadrila, 10k bol odhad toho pdstupneho, samozrejme nie mes. platu.
Poviem ti moju situáciu, snažili sme sa o dieťa a manžel bol nečakane prepustený. Bol si istý, že jeho nepripustia zatiaľčo iní kolegovia si vybavovali, aby ich neprepustili. Na ďalší mesiac som otehotnela. Každý mal reči, že také nešťastie...v tak zlom čase. Ale ja som to tak nevidela. Sme veriaci, modlila som sa, aby sme mali dieťa a v najlepšom čase. Verila som, že všetko bude v poriadku a manžel si do pôrodu nájde prácu.
Bol doma, ja som mala komplikácie v tehu, takže bolo aj dobre že bol so mnou. Kým som porodila, manžel našiel prácu.
Tešili sme sa, že čakáme dieťa, nenechali sme si to "ukradnúť" myšlienkami o neistej budúcnosti.
Ok... tak neva... o ten plat nejde v konecnom dosledku... ide skor o to, ze taky plat moze / nemusi najst "nikdy"... chapes... alebo za dlho... a tebe sa cas krati (nevravim, ze za rok - dva, ale zena nema neobmedzenu dobu...
Necakala by som, presne ako tu uz bolo spomenute, nemusi sa zadarit hned. Tiez som planovala v 32, a rodila v 35. Plus tehotenstvo trva nejaku dobu, moze aj zavtedy hladat pracu. A mate aj rezervu. Pracu nech si hlada intenzivne uz teraz, ak najde dobru, kaslite na odstupne pokial vam tak zalezi na stabilite prace.
@zic to je blbosť. Čo by robil s maličkým bábätkom doma? V tomto veku mu niektorých veciach matku nahradiť nevie
@lucia147852 co presne?... napriklad take matky, co nekoja (nemozu)... co otec nevie spravit?
Mysliet na financne zabezpečenie pri plánovaní dietata je fajn, ale aj v tomto asi treba mať mieru, lebo peniaze sú také, nikdy ich nieje dosť
Bývanie máte takmer dokončené, finančnú rezervu tak isto a stále málo. Máte po 30 tke, v tomto veku málokto otehotnie na prvý pokus, najidealnejsie obdobie ani mlada ani stará, ty tomu chápeš tvoj muž nie. Ale obavám sa ze to mu nevysvetlíš, on ma iny rebríček životných hodnôt.
A k tej materskej, chlapom aj deťom vzájomne veľmi prospeje ked je s takym 2 -3 ročným doma otec, celkovo je to úplne niečo ine ked sú zvyknutí starať sa obidvaja rodičia.
Prečo už dávno nezmenil prácu? Ved ak prepustia naraz viacerých zamestnancov nájsť si niečo nové bude ťažšie. Už mohol byť zapracovaný v novom.
Necakajte, nic nie je horsie ako cakat cakat cakat, dokym si najde druhu pracu bude na urade prace tak bude mat 60% z platu, nie je to vela ale myslim si ze na vyzitie dostatok. Na dovolenku nepojdete, veci pre male babo nie su drahe (z druhej ruky sa to oplati urcite),… takto mozte cakat do tvojej 35ky a najlepsie sa rodi a tehotenstvo preziva v mladom veku… ked mate byvanie a jedlo co Vam viac treba uz iba radost z dietata.
Cakanie na vyhodenie ktore urcite pride, je strata vasho casu a nervov. Proste hladat novu pracu, ine riesenie nie je tak ci tak bez ohladu na dieta

A nemozte na to ist tak, ze ak ho prepustia, zostane on na materskej hned ako sa bude dat a potom si bude hladat pracu a prestriedate sa?