icon

Po 20. rokoch spolužitia priznávam, že manželstvo má veľkú váhu

deboriah
9. jan 2016

ahojte, chcem vam napisat moju skusenost po 20 rokoch spolocneho zitia, a tiez, poukazat na to, ze mnoho veci by som dnes spravila inac, a ze od zaciatku to bolo cele zle, len som o tom nevedela,

s mojim terjasim akoze partnerom sme zacali spolu chodit pred 20 rokmi, vtedy som mala malu dceru 1 rok, zial, jej otec tragicky zahynul, nestihli sme sa vziat, onedlho sme zacali spolu so sucasnym priatelom zit u mna. Velmi vela pracoval, nemal cas cez den, prichadzal domov unaveny az neskoro vecer. ospravedlnovala som jeho nevsimavost voci rodinnym zalezitostiam jeho pracovistostou. bol zodpovedny, pracovity, vsetko, co trebalo opravit opravil, rad varil, ked chodil domov, robil nakupy, aby uvaril to, na co o mal chut, udrzbarsky zabezpecoval chod domacnosti. Ale, vobec sa nevenoval mojej dcere. akoby neexistovala. chcela som tomu nechat cas, kazdy mi vravel, ze on si musi zvyknut. a ze co chcem, vsak je zaneprazdneny, musi predsa pracovat. no a ten cas privelmi rychlo letel. dnes ma dcera 22, a su si cudzi. to je prve, co bolo zle. cele roky som cakala, ze on mi navrhne, ze chce mat so mnou rodinu aj s mojou dcerou. ale nikdy nebol cas a ja som mlcala, cele zle. potom kupil velikansky stary dom, ktory prerobil. myslela som, ze tam si zalozime rodinu. izieb tam bolo vela, no nestihli sme, dcera dospela. dom je velikansky, ale ja byvam sama s dcerou u mna a on byva sam a neustale mi vycita, preco neidem ku nemu. druhe cele zle, moja dcera stale studuje, nechem ju este opustit a odist byvat inde.

a to tretie uplne zle, sme spolu 20 rokov, financne sa kazdy stara sam o seba, ja som ho setrila, bola som voci nemu ohladuplna, nemala som naroky, myslela som si, ze to robim pre nas, a zmanipuloval ma az do takej miery, ze on mi vobec nic-nic nedal na narodeniny, meniny, ani na terajsie a minulorocne vianoce, a bral to uplne v pohode, lebo vsak zariadoval akoze nas dom pre nas, kupoval do vsetko zariadenie, kttore sa mi pacilo, a planoval ma zobrat v lete na dovolenku, vsak vsetko investoval do nasho domu (smiesne, ako to vyznie, ked realne je vsetko jeho), a to je upne zle, vlastne, ja som ho vobec nic nestala, vobec nemusel na mna nic minat okrem udrzbarskych oprav, co vedel spravit sam

o svadbe sme sa zacali na moj podnet bavit az minuly rok, dovtedy som cakala na jjeho podnet, ale neprichadzal, pri rozhovoroch o svadbe povedal, ze si ma chce zobrat a tam to aj skoncilo. nevrtala som sa dalej v tej teme, cakala som na jeho aktivitu, a cakala som pridlho. nasilu som nemala zaujem, ho do svadby dotlacit, co by som aj dokazala, dnes na neho pozeram inac, a ak by som mohla vratit cas, po roku spoluzitia by som sa rozisla, tento rozchod robim po 20 rokoch, a aj ked na moj podnet by som ho dnes do svadby dotlacila, pre mna to uz nema vyznam, vnimam ho uz len ako manipulatora, vypocitavca, a aj ked ho mam rada, uz pre mna stratil cenu, tym som chcela povedat, ze ak obaja sa netesia na oficialny spolocny zivot, dnes uz by som neverila, ze to casom pride

kokorunecka
12. jan 2016

@mawka 🙂
@deboriah Už sa mi strašne nechce to písať znovu,lebo odpovedáš len na to,čo ti vyhovuje,prepáč.

kokorunecka
12. jan 2016

@deboriah Teraz ti to @mawka excelentne zhrnula dokopy a aj rozpísala.

deboriah
autor
12. jan 2016

@alaguema vysvetlim, ako partnerka s dietatom, kotre nie je jeho, a pri odpovediach, kedy som sa ho snazila vtiahnut do rodinneho kruhu, odpovedal, ze ma stale vela prace, nemohla som mu nic povedat, uvedomovala som si, ze dieta nie je jeho, a chce to cas, hlavne, ked vravel, ze nas chce zabezpecit, vsetkych. ak by sme boli manzelia, este pred vstupom do manzelstva, by som dorazne trvala na tom, aby sa vyjadril, ci naozaj chce rodinu zlozenu zo mna, mojej dcery a pripadnych nasich spolocnych deti, a ze s tym sa spaja to a to, ze obcas praca znamena odcudzenie, a treba tam najst zdravu mieru, aby sme mohli zit ako rodina, tesit sa z toho, ako partnerka som toto nemohla vyzadovat,

luxinkoster
12. jan 2016

Ja som sa vydavala pred nedavnom, a su dva 3 pravidla ktore mi povedala 84 rocna zena, moja babicka ktora je s dedkom 63 rokov.

,,Dievka moja nauc sa vsetko pokazene opravit a nie hned zahodit, nauc sa povedat prepac, prosim, pocuvam? a hlavne ho miluj takeho aky je a nie takeho akeho ty ho chces mat,, A to su spolu 63 krasnych rokov a drzia sa za ruky a lubia sa. Cize k tomu nejaky komentar?

mawka
12. jan 2016

@deboriah ty si ho potrebovala proste ako nahradneho otca a o to ti slo. ty si nevidela jeho, ale len seba a dceru. a myslela si si, ze papierom to dosiahnes. a kedze to on prekukol, zrejme hodil brzdu. @alaguema ti to velmi dobre napisala, manzelstvo je uplne o niecom inom nez ako ho vnimas. ty nieco chces, mas nejaku predstavu a snazis sa do toho vtesnat niekoho, kto to moze vnimat inak. a kedze ty riesis iba to, co chces ty a nie dohodou a kompromisom co chcete obaja, tak sa necuduj ze je to tak ako to je. a stale ta vola byvat tam, on sa na teba nevykaslal. ty nemas naplnene ambicie a jeho ides vytrestat za to. ty si ta, co sa ide vykaslat. nie on.
niekto ta zabezpeci za rok, niekomu to trva. niekto to robi pre prestiz a niekto s laskou. co ti je blizsie?

mawka
12. jan 2016

@luxinkoster presne. a komunikacia. boze ved nasi sa bavia spolu aj o najvacsich sprostostiach, vsetko robia spolu odjakziva. a zaujimaju sa o pocity a nazor toho druheho. toto je asi to gro pevnych vztahov. ze to je o dvoch, kde dvaja chcu komunikovat a dospiet obaja k rieseniu, spolocne.

deboriah
autor
12. jan 2016

skopirovala som tvoj text, odpovede su v nom:
mawka @deboriah takze stale to bolo o tom, ze si ho chcela ako pomocnika. lebo podla toho, co opisujes... a zase len ty ty ty a mala. ty a mala.
co chcel on? = zivot bez komplikacii, zarabat, setrit a so mnou si uzivat

raz napises, ze to chcel a potom ze nechcel.
co vlastne chcel? ta ista otazka
vie to niekto? = aj on, aj ja
vies to ty? = ano
pytala si sa ho na nazor preco to nejde, kde je problem? = ano, nemal cas, pracoval
hovorila si, podme to riesit? = nie, on nemal co riesit, on problem nemal, a este pracovat chcel musel a nemala som pravo ho nutit do niecoho
dohodnime sa? = dohodli sme sa, ze neskor
alebo drahy, co ta trapi? = vravel, ze nic, len nech sa usmievam
ci to bolo len o tom ze ty si nieco chcela a on mozno ani nedostal priestor povedat, ze ho nieco serie =. = som dobry posluchac
ja ta mat doma, tiez ta nechcem. sorry. osobne mam s egocentrikmi problem. sak zazila som to. asi preto.

mawka
12. jan 2016

@deboriah co je to zivot bez komplikacii? akym sposobom setrit? ako zarabat? preco, naco? priority? co chceme spolu? ako si to predstavujeme? preco to nejde? ako to s nami bude dalej? ake riesenia ste si navrhli? kam ste sa dopracovali? ked toto nejde ani dajme tomu po 2, 5, 7 rokoch tak dovidenia. preco 20?

alaguema
12. jan 2016

@deboriah samozrejme, že si mohla aj ako partnerka hovoriť o tom, aká je tvoja predstava o vašom fungovaní. Opakujem - mýliš sa veľmi zásadne v tom, že manželka má automaticky nad mužom nejakú vyššiu moc a môže si vyžadovať a on musí plniť. Nič také v normálnom manželstve nie je. Tiež je to len o komunikácii, o kompromisoch a snahe z oboch strán. Aj keby si sa rozkrájala, neprinútila by si ho, aby sa vám viac venoval, alebo aby si vytvoril vzťah k tvojej dcére, len preto, že by bol tvoj manžel. Tieto veci sa nedajú vynútiť. Myslíš, že keby si dôrazne trvala na tom, aby ti pred vstupom do manželstva potvrdil, že chce rodinu a on by povedal áno, tak by sa celý od základu zmenil? Preňho rodina možno znamená práve to praktické zabezpečenie, práca, opravy, budovanie príbytku. Možno by nemal ktovieaký vzťah ani k vlastným deťom, keby ste nejaké mali. Mám dojem, že ty máš nejakú fixnú predstavu, že všetko by bolo inak, keby ste boli manželia a on by ti povedal, že chce rodinu. No a? Chce, mal by ju a stále by to bol ten istý človek.

deboriah
autor
12. jan 2016

@mawka pri takomto dazdi otazok ma poprosil, nech ho setrim, lebo je unaveny, vsak vsetko robi pre nas, tak nech nevyrabam problemy, a bolo po odpovediach, staci?

kokorunecka
12. jan 2016

@deboriah Proste ty si málo chcela. Žila som s blbom pár rokov,ale ked som chcela riešiť tak si čas našiel. Lenže to je ten rozdiel medzi nami, ja som vtedy chcela,ty si nechcela ani vtedy,ani dnes. Vraj nemôžeš nútiť... do čoho by si ho nútila,ak by si hned kládla jasné otázky a čakala na uspokojivé odpovede? Ale nie 20 rokov...

mawka
12. jan 2016

@alaguema a mam pocit, ze on toto vedel, ze ma zafixovanu predstavu a nechcel ju ranit tym, ze by prisla na to, ze to tak nie je ako si to ona vykresluje stale. si myslim. mam pocit,.

deboriah
autor
12. jan 2016

@kokorunecka a zase sme na zaciatku, bola som hlupa, verila som mu

janicaopica
12. jan 2016

Ja nechapem tych 20 rokov. A ked si chcela dalsie deti, to si ako naco cakala 20 rokov. Ved ked chcem deti, opytam sa normalne muza alebo priatela, ci ich chce so mnou mat, a ked povie nie, bud sa s tym zmierim ze ich mat nebudeme alebo sa na neho vykaslem a najdem si niekoho, kto si tu rodinu so mnou bude chciet zalozit, ked po tom velmi tuzim. Pochopila by dom cakat rok, dva, uz 5 je vela, keby sa partner nemal k nicomu a teda usudila by som, ze si ma nikdy nechce vziat a mat so mnou deti, ale 20? Ved to je nonsens. To si sa "zavcasu" spamätala.

mawka
12. jan 2016

@deboriah takych zien je, co uverilo. ja tiez a rozvedena a uverila som zas, ale nechali sme to tak s tymto poslednym, to bolo zbytocne. sak @kokorunecka vie, kolko slubov, kolko cakania a ja ako blba som verila ved toto a tamto, ale aspon som nieco pre to robila, hladala riesenia, sak to boli dlhocizne debaty. no aj tak si neviem predstavit cakat 20 rokov na zazrak, aj ked to bol celkom dobry chlap. proste mi dosla trpezlivost a tiez boli v stavke deti. dokonca dve. male.

kokorunecka
12. jan 2016

@mawka Ja som proste v nemom úžase,že vychovávateľka na intráku nebola jediný žijúci príklad človeka,ktorý čaká bez slova,že mu spadne z neba vysnívaný a naprogramovaný ideál.
Ty si sa snažila až-až ,a skoro 5 rokov,pocas ktorých sa neprišlo k nejakému rozumnému návrhu je podľa mna aj na kona veľa.

romanovic
12. jan 2016

@deboriah nehnevaj sa, ale pribeh podavas tak, ze sympatie osadenstva mk su na strane tvojho partnera. Citaj aj ine pribehy tu na mk a pochopis, preco je to tak. Inak na tvojom mieste by som vazne uvazovala nad terapiou, alebo encounterovou skupinou (sama chodim). Peace.

mawka
12. jan 2016

@kokorunecka vies co je haluz? podal vypoved. 😀 😀 😀 este mi to poslal vyfotene. rozumies tomu? nieco, o co slo x rokov, kedy sa vzda nevyhodneho jobu a odlepi sa od mamy a on to dokazal teraz, ked je vsetko pase. nevedela som, ci sa mam smiat, ci plakat. ale svojim sposobom som na neho hrda, ze to dokazal. akurat mne je to uz prd platne. 😀

deboriah
autor
12. jan 2016

ja som to vnimala skreslene, kedze som naozaj mala co robit zladit pracu, dieta, domacnost, opatrovatelky, volny cas s dietatom a vecer odpadnuta v posteli, bolo pohodlne mu uverit, hlavne preto, lebo som ho fakt milovala

deboriah
autor
12. jan 2016

@romanovic ano, presne takto sympaticky, obetavo, pracovito aj na mna posobil, tak ako na MK si ziskal sympatie, mna si ziskal celu a omnoho viac, to je to, co som nevedela rozlisit, nevidela som

romanovic
12. jan 2016

@deboriah dobre, milovala. A co urobis teraz? Stale ho milujes, ale ho kopnes do zadku, lebo nenaplnil tvoje ocakavania, dcera sa za chvilu osamostatni a ty budes dalsich 40 rokov krmit macky a rozpravat im, ze manzelstvo je dolezite?

kokorunecka
12. jan 2016

@mawka Tak teraz si ma fakt dostala 😲 Fakt skoro to poriešil....

jeannna
12. jan 2016

@mawka mozno si ho pripravila inej zene, ktora ti moze byt vdacna 😀

kleofaszkutya
12. jan 2016

Fnuk, fnuk, smutny pribeh ☹

cecil36
12. jan 2016

@deboriah daj mu sancu najst si zenu, aka sa k nemu hodi, ty to zjavne nie si, kedze mate ine predstavy o zivote...

deboriah
autor
12. jan 2016

@romanovic uz mu neverim, preto som sa zacala starat sama o seba, zacala som byt otvorena okoliu,

deboriah
autor
12. jan 2016

@cecil36 uz som mu ju dala

cecil36
12. jan 2016

@deboriah takze ste sa rozisli?

deboriah
autor
12. jan 2016

neviem, je to burlive obdobie, rozchadzame sa, a zase sa schadzame

mawka
12. jan 2016

@kokorunecka no.. sak niekedy pokecame. toto je uplne ze sci fi, telenovela a komedia 3v1 🙄 😅 😀