icon

“Pomoc” od svokrovcov

11. okt 2023

Baby prepáčte, toto bude skôr výlev ako nejaká otázka. Mam 9m dieťa, rodina žije daleko od nás, ale teda pomáhajú, ako sa da. Kameňom úrazu sú moji svokrovci. Po narodení dieťaťa začali chodiť častejšie, všade prezentujú, koľko času s nami trávia, ako pomáhajú. Ale to si myslia len oni. Áno, boli u nás cez leto asi 5x, ale o pomocí nemôže byť ani reč. Chodia na návštevu, nikdy s ničím nepomohli, nikdy svoje vnúča nevzali ma vychádzku, von. V podstate len čakajú, kedy ja poviem, že ideme von a oni sa pridajú. Za to zakaždým musim chystať obed, poobedne občerstvenie, nechajú sa obsluhovať, prídu vypiť kávu, musí byt nachystana fľaša pálenky, lebo môj svokor si nikdy neodpustí komentár, či nevieme niečo poriadne poliať a či bude sedieť na sucho. Svokru stále niečo boli, keď si má sadnúť k malej na podložku a hrať sa, je okolo toho pol hodinový monológ, ako ju bolia nohy, koleno, členok.. svokor sa malej venuje tak max hodinu. Navyše druhé dieťa je na ceste a mne osobne sú ich návštevy príťažou, lebo lietam ako handra a do toho sa točím okolo malej. Muž hovorí, že super, že chodia, lebo často hovorím, ako nám chýba rodina a starí rodičia, ktorí by občas pomohli. Lenze pre mňa nie sú pomocou, práve naopak a vkuse sa kvôli tomu s mužom doťahujeme. Neviem, či ja som tá čudná, mam voči ním averziu alebo ako ich normálne prijať.

januska12323
11. okt 2023

Sú to aspoň ohlásené návštevy? Muž nech je vtedy doma a obskakuje, ty sa zahraj na nezvládnu, veď si tehotná niečo si nájdeš.

janetinka27
11. okt 2023

ahoj, byvaju 190 km daleko, boli u vas cez leto 5x, obcas aj prespat, musela si ich pohostit, ty tehotna a doma male dieta. ked nie su u vas, tak si tiez tehotna a mas male dieta. viem, ze navsteva je zataz, ale zasa... myslim, ze sa tak trochu chces vyzalovat, ale v podstate to nie je ziadny problem, zivot ide dalej. svokor sa pohra hodinu, nechce kocikovat, lebo sa boji placu, svokra ochka. no to su take normalne veci. a nech aj obeduju, ved svojim detom tiez varili obedy.

luccija
11. okt 2023

Komu to hovoria ako pomáhajú?tak oni to majú ako výlet🙂zmenia prostredie..asi už majú svoj vek svokru chápem, že sa jej zle vstáva zo zeme...svokor bez komentára ohľadne alkoholu.Co narobis povieš, že nemôžu prísť?navar na viac dní a pretrp to.Mozno budeme rovnaké o x rokov.Co majú robiť tak sedia pijú kávu, oddychujú.Starsi ľudia sa radi postačujú čo ich boli doma už ponorka...zapriahni babku nech s tebou niečo upečie, alebo ich posielaj von.K nám nechodil nikto pomáhať ja by som prijala spoločnosť.

1angelika
11. okt 2023

@deti95060810 no veď práve...že nepomohli ale neboli ani na príťaž..

deti95060810
11. okt 2023

@1angelika ja by som babku raz - dva poslala na prechádzku s kočíkom... mne pomoc chýbala - ale nemal kto .... svokrovcom sa nechcelo a mne potom mama zomrela takže to už bolo načisto stratené...

luccija
11. okt 2023

Chápem, že nič nepomôžu, ale tak chcú vás vidieť možno sú so synom tých 5x ročne či aj vy tam chodíte?ja si neviem predstaviť, že si raz dieťa uvidím zopár x ročne.kolko majú roky?
@roja01 varila by aj, keby tam neboli zase nerobte z toho varenia a upratovania strašiaka.Neviem prečo by jej mala babka variť.Vsetko sa bude vypytovať kde to je, motať sa, variť po svojom.
Veď, keď viem, že prídu na 2 dni spravím guláš, mäso na šťave neprídu na 2 t a len zohrejem.
Mojej kamarátke zase vadí, že svokra si k nim prinesie navarené🙂)nech ich nezaťažuje.Och neviem veď rodina je o niečom inom prídu zle je, neprídu zle je.Chcu upratovať, žehliť zle je...tak asi aj doma len tak posedávajú pozerajú TV asi to nebudú nejakí turisti, cestovatelia.Nikto od nej nečaká pohostenie, napečené sama si to robí.
Kúpim bábovku, nakrájam syr, šunku ...treba si to zľahčovať a nie si nervy robiť

tykat
11. okt 2023

...a vy ich pozývate ci sami sa pozvú? Ak by muz s nimi nezafungoval tak by som ho nasmerovala na donasku, jedlo objednat, nejake zakusky, zmrzlinu tiez, kavu snad dokaze urobit ktokolvek dospely. A ty sa venuj dietatu a svokrovcom. Ved to ze pridu este neznamena, ze ty budes lietat ako handra na palici. Ja by som si z ich návštevy urobila aj "sviatok" pre seba.

simca06022011
11. okt 2023

Prišli 5x z leto, ber to ako navstevu a nie pomoc a nerieš.

autor
11. okt 2023

Ešte raz, aby to niektoré chápali správne. Nechodia k nám 5x za rok, len za dva mesiace prišli 5x z toho u nás 3x spali. Odvtedy tu boli zase 3x, my tam chodíme raz za mesiac. Takže v priemere sa vidíme každý druhý víkend. A problém je, že na každej návšteve, na krste, pred známymi rozprávajú, ako chodia za vnučkou, pomáhajú mladým (nám), stavajú sa do roly dokonalých starých rodičov. Pred nami sa tak prezentujú, že veď ako často chodia, aby sme mali pomoc, že kým nebolo vnúča, prišli raz za tri mesiace…
A ja sa teda nenechám obsluhovať, keď som u nich. Raňajky si chystáme sami, obed si na naberieme sami, o dieťa sa staráme sami, sama si musim vytrepat kočík z predsiene von po schodoch. A takmer zakaždým niečo donesieme a keď nie, muž povie svojej matke nech si nerobí starosti, aby sme sa išli najesť von, alebo ich my pozveme ma večeru, zoberieme na výlet.. moji svokrovci sú proste pohodlní.

domkakvet
11. okt 2023

Svokor ti postrazi dieta na hodinu a kolko ti ho ma strazit, ved uz ma svoje roky a je to tvoje dieta.

marcellka32
11. okt 2023

Treba sa dohodnúť s mužom nech ti pomôže deti vziať von, navarit..ale keď dojdu, objednajte zakaždým donášku🙂

autor
11. okt 2023

@domkakvet preboha však moji svokrovci majú 51 a 52 rokov.. vitálni ľudia, ktorí cestujú a užívajú si život.. to nie su žiadni dedkovci.. mne je jedno, koľko malu strážia. Hovorím o tom, že och návštevy sú pre mňa viac záťaž ako prínos a sú to pohodlní ľudia, ktorí si ani kávu sami nezaleju a prezentujú sa ako starí rodičia roka

luccija
11. okt 2023

Tak im to povedz🙂ako Ti vieme my pomôcť?vystazovala si sa a tým to zhasne.Su pohodlní a vždy budú aj moji sú, ale aspoň k nám nechodia a nekole mi to oči.Pockaj ake to bude o 10, 15 r

syslik81
11. okt 2023

drahy prosim ta naloz rodicom obed.. drahy a kavicku by si nam neurobil? drahy musim malu ist prebalit mohol by si rodicom sladke alebo co budu chciet doniest? drahy a co tak ist s rodicmi kocikovat a ja popracem po obede...mimochodom snad vam chutilo co som popri malej navarila...

luteam
11. okt 2023

Tak vy k nim nemusite tak casto chodit to musis spracovat muza a snaz sa obmedzit aj ich navstevy k vam ved vysvetli muzovi ze ta to zatazuje a nepomaha ti to ze si proste unavena viac ked si tehotna...a ked su u vas nevar ale objednaj donasku a kavu a pod veci im povedz nech si sami spravia ked poprosia teba aby si robila tak zrovna mas nieco napraci a pod.

luccija
11. okt 2023

Keďže vek majú, že asi ešte pracujú?tak chodia na víkendy a vtedy zapriahni muža nech nákupi, pomôže s varením, malou, upratanim...

tenerifka
11. okt 2023

Za to zakaždým musim chystať obed, poobedne občerstvenie, nechajú sa obsluhovať, prídu vypiť kávu, musí byt nachystana fľaša pálenky, lebo môj svokor si nikdy neodpustí komentár, či nevieme niečo poriadne poliať a či bude sedieť na sucho

tu som skoncila a uz necitala dalej, nauc sa asertivite a nebudes mat problem

autor
11. okt 2023

@luccija však sa o tom neustale bavíme, s mužom sme sa neraz pochytili, svokrovcov stále posielam kočíkovať.. v komentároch píšem, že vždy majú nejakú výhovorku prečo nie.. môj muž mi na to len povedal, že proste oni nie sú takí, že by vzali vnúča von a bodka.. a to bolo všetko
Neraz som dala najavo, že mi ich návšteva nevyhovuje. Naposledy som s nimi u nás prehodila tri vety a robila som si svoje, aj tak tu sedeli od obeda do pol deviatej večer.. a muž všetko nachystal, ale on sám k tomu pristupuje tak, že keď ho nechám nachystat veci, vôbec nemá odhad.. v obchode nechá 100 eur, na obed máme dva chody hodné nedeľného obedu a v chladničke sú pripravené obložené misy, chlebíka, kúpené zákusky apod..

simca06022011
11. okt 2023

podla mna to prilis prezivas... keby to boli tvoji rodicia bolo by ti fuk, ze sedia cely den a a kavu piju. Ved chlap sa postara, a vybavene, aj tak lietas ako handra? :D no nelietaj.... Ci aj tie misy, chlebiky prezivas? :Dproste nemas ich rada, to je fakt, a to ti vadi. Plus ti vadi ako sa tvaria ze velmi pomahaju.. tak sa ozvi, ze ano jasne... pomahate sedenim a jedenim :DD
Ale s tym neurobis nic, stale je to rodina tvojho muza, stari rodicia tvojich deti.

autor
11. okt 2023

@simca06022011 nebolo by mi to fuk.. tu nejde o to, že chodia navštíviť vnučku, tu ide o ich prístup, sebaprezentáciu a prínos.. že ľudia s pohodlným životom bez väčších starosti, robia zo seba majstrov medzi starými rodičmi a svokra si za dva dni u nás ani kávu nezaleje.. keď som jej povedala, aby prišla na 2-3 dni pomôcť, tak ma vysmiala, že ona bez svojho muža nikm nechodí a v živote by necestovala vlakom.. a to je len zlomok z toho, čo si s nimi “užijem”. Vyššie som písala, že ja si u nich nikdy nedovolím sedieť s vylozenymi nohami, raňajky si robíme sami, kavu tiež atd.
Muža som zapojila naposledy a vyzeralo to ako na svadbe. Neviem, či ty by si chcela utrácať každý druhý víkend na svokrovcov 100 eur v obchode.
A mimochodom moji rodičia sa správajú uplne inak. Pomáhajú, dieťa vezmú von aj na tri hodiny, sú ochotní, čokoľvek donesú, čo potrebujeme a nikdy sa netvária ako top starí rodici, ani sa nepotrebujú pred ostatnými chváliť….

mogaa
11. okt 2023

Si čudná ty.....oni prídu pozrieť vnúča, nie pomáhať ti....keďže je ešte v kočíku, je prirodzené že sa s ním veľa nezahrajú....nekaz ich vzťah v vnúčaťom, ten neskôr oceníš.....čo myslíš , pôjdeš do práce a kto bude s deťmi pomáhať? hlavne v čase prázdnin,,,,ak ale v vnúčaťom nebudú od malinka, ten vzťah tam nikdy nebude a ostaneš na všetko sama....a deti majú 2mesiace prázdnin😉

autor
11. okt 2023

@mogaa moja svokra pomáhať s dieťaťom? 🤣🤣🤣 toto je vtip dňa.. keď ju volám, aby prišla pomôcť na deň-dva, odpoved je, že ona nikam bez svojho mužíčka nepôjde a už vôbec nemieni cestovať vlakom alebo autobusom

domkakvet
11. okt 2023

Co inde rozpravaju by som vobec neriesila a asi to beru, ze su na navsteve, skus sa porozpravat s manzelom aby obmedzil ich navstevi.

zmrzlinka2021
11. okt 2023

A prečo ti treba pomáhať s dieťaťom? Má nejaké postihnutie? Alebo ty chodíš už do práce?

zuzuliennka1
11. okt 2023

to ich mozno casom aj prejde, tiez sa kazdy isiel potrhat - kocikovat, navstevy,… a zrazu utalo a nic, ale ze absolutne nic.

minenkak
11. okt 2023

@domkakvet prečo to má riešiť muž,keď jemu to nevadí,vsak poviem im ,že budú chodiť raz za dva mesiace a tým to hasne

tululu
11. okt 2023

Autorka,nechaj tak.Su zeny,ktore ta pochopia a zeny co nie.Uz odhliadnuc od toho,ci ma niekto nazor,ze stari rodicia maju pomahat alebo nie (medzigeneracne vztahy su zaklad prezitia ludskej rasy,ale ok,my ludia moderni sme ocividne nadludia a uz nepotrebujeme nikoho) tak ak by sa ktorejkolvek manzel prezentoval ako vsetko doma robi a ani by v skutocnosti pracku nevedel doma najst,tak by to kazdu zenu stvalo.Ale ked ide o svokrovcov,si na tenkom lade prave z vyssie uvedenych dovodov.Ako pred 80 rokmi bolo tabu,aby muz vykonaval domace prace,tak je dnes tabu,aby sa stari rodicia zapajali do vychovy vnucata,pomahali.Ale tak snad mame vsetci dost sudnosti,aby sme si vytvorili vlastny nazor.

reddflowerlife
11. okt 2023

Autorka uplne ta chapem a rozumiem, mne svokrovci alebo ine pokolenia od muza chodia pravidelne na navstevy v strede tyzdna na veceru alebo pocas vikendu pridu zasadne v case obeda. Neslusnost.

mogaa
11. okt 2023

a akú pomoc s malým dieťaťom očakávaš? naozaj očakávaš že príde a povie ti vylož si nohy a ja budem behať okolo maličkého dieťaťa? pomoc očakávaj keď bude mať dieťa 2-3roky a môžeš ho dať na víkend k svokre.....ale nie tak že príde na návštevu a bude kmitať okolo dojčaťa....ty si na materskej , je to tvoje dieťa, ty sa máš starať, nie ona....ona môže pomôcť keď bude dieťa väčšie tak ti ho vezme, ale nie dojča....

autor
11. okt 2023

@zmrzlinka2021 žiadnu pomoc necakam (hoci som väčšinu času sama s malým dieťaťom a čoskoro pribudne ďalšie), čítajte ešte raz môj príspevok.. ide o to, ako správajú, ako seba prezentujú a že v momentálnom stave mi ich návštevy, ktoré oni prezentujú ako pomoc mladým, hoci ich v skutočnosti len presedia na riti a ani prstom nepohnú, sú viac na príťaž