Pomoc starých rodičov
Dobrý deň, stretli ste sa už niektorá s tým, že starí rodičia nemajú snahu strát sa o vnúčatá respektíve pomôcť s nimi ? . Žijem v Česku a moji rodičia aj svokrovci 400km od nás a koli momentálnemu situácii ani nechodíme domov naposledy sme boli cez leto inokedy chodíme tak raz za dva mesiace tak na 4-5 sní cez prázdniny na tZden alebo dva . Moji rodičia aj napriek tomu že sú stále mladi a aktívni pracujúci ľudia aa snažia vždy zariaťdit ten čas keď vedia že mame prísť nič si neplánujú trávia čas s malou venujú sa jej berú ju na prechádzky hrajú sa venujú sa tak isto chodia dva krát ročne ku nám na týždeň aby trávili čas s malou. Svokrovci sú tak isto mladi mobilní s autom vždy veľmi chceli vnúčatá ale odkedy ich majú tak akosi je všetko ostatne prednejšie. Keď vedia že mame prísť vždy majú iný program nedajbože si raz za dva mesiace vybaviť jeden deň dovolenky alebo celkovo cez leto proste to nehrozí, zobrať vnúča na prechádzku keď sme tam nehrozí, alebo len tak na hodku dve pobaviť tiež nehrozí , lebo majú návštevy majú inú robotu vždy. Svokor ten je ešte horší ten sa ani len neprihovori poriadne. A keď sme u seba doma len nariekajú kedy už prídeme že im chyba vnucatko atd a doslova vyčítajú, že tam niesme. Prísť za nami na návštevu tak isto nehrozí to je ďaleko, čo tam, dlha cesta doteraz nevideli ako bývame a to sme tam už 4 roky. Ja som názoru že o dieťa sa majú starať rodičia starí rodičia nie sú povinní starať sa o deti, však to zvládam sama bez pomoci 80% roka a som v pohode, tam nejde o to že by som sa potrebovala zbaviť dieťaťa alebo si vyložiť nohy ale prísť tam s malým dieťaťom taký dlhy kus cesty a oni si vnúča ani nevšimnú alebo si zobrať dovolenku jeden jediný deň v roku a zobrať vnucku raz za rok na výlet napr so ZOO alebo tak podľa mna nežiadam absolútne nič extra nepredstaviteľne. Hnevá má to že mojich eodicov mala pozná lebo keď aj nie sme u nich an navsteve pravidelne volajú rozprávajú sa s ňou cez skype mala sa na nich pýta kdezto svokrovcov pomaly ani nepozná. Vie že to je nejaká babka a dedko ale vzťah nulový lebo oni zavolajú max raz za dva týždne aj to niekedy nie a keď sme tam tak s nimi ani pomaly nie je lebo majú vždy oslavy návštevy a milión iných veci. Raz som sa im to snažila s mužom vysvetlit urazili sa . Normane mám niekedy toho tak dosť, že nemám chuť tam ani chodiť a tráviť s nimi vôbec nejaký čas keď im to je úplne fuk
@makova333 to niesu moje predstavy to je to že dieťa na nich nebude mat žiadne spomienky tak ako mám ja na svojich starých rodičov
@heidy222 poznám to stále len výčitky prečo neprídeme kedy prídeme a keď prídeme tak vždy je lepší program... grilovačka u susedov, kde samozrejme my nemáme do robiť, návšteva u kamarátov respektíve keď sú doma tak veľa roboty nemajú čas venovať sa malej... spoločný program ísť niekam ako rodina na výlet - nehrozí ale ísť na výlet s kamarátmi neni problem... mala nebude mat absolútne žiadne spomienky níž čo už spravíme jej ich teda sami
autorka: este raz, su to tvoje predstavy, ty chces, aby malo dieta spomienky na starych rodicov, ty chces, aby sa zaujimali, ty chces, aby sa jej venovali, ty to chces tak, ako si to mala ty. Chapeme sa? Ad1 bude mat spomienky na tych starych rodicov, ktori sa rozhodli s dietatom stravit cas ad2 nijakovsko nijakym sposobom nedonutis, aby sa stari rodicia zaujimali, ak to tak necitia, nechcu, maju nejaky dovod alebo uplne iracionalne.Zi a nechaj zit kazdeho podla jeho predstav.
Mna prekvapuje ako je pre niektore mamky uplne v pohode,dokonca samozrejme,ze rodicia nemaju zaujem cim zije ich dieta a ich deti. Fascinujuce,ze toto sa berie ako standard. Urcite netreba mat ocakavania. Nikto nic nemusi,ale quo vadis spolocnost ak rodina je takto vzdialena...mam nastastie ine spomienky a viem,ze lahostajna nebudem k svojim detom ani ked budu dospeli.
@zuzudrnda Pozri, keby si take babky mala, tak mas par moznosti-budes sa kvoli tomu trapit, budes ich nutit k tomu, aby sa venovali, alebo sa s tym zmieris. Tie prve dve moznosti nicomu nepomozu, takze najrozumnejsia (nie idealna) je ta posledna moznost.
@makova333 neviem, ako si to pochopila ty, ale autorka pise, ze ich svokrovci volaju aby prisli a ked pridu, nezaujimaju sa o nich. Ja si myslim, ze slusnost, ak uz nic ine kaze, ked si zavolam navstevu (aj ked syna asi tak neberu), tak sa jej venujem, tada aspon vnucke. A zasa ked je autorka s rodinou doma, tak vyvolavaju, ako im chyba vnucka. O com to teda je? Ona si nic nevynucuje.
@zuzudrnda Nemyslim si ze je to o lahostajosti, je to cisto pragmaticky pohlad na takuo situaciu. Zazila som to, bola som z toho smutna, uz to davno neriesim, nema to zmysel. Ja sa budem snazit byt ina babka, druhych ovplyvnit neviem, seba ano.
Treba sa na rovinu o tom porozpravat, keď budú do telefónu nariekať, tak spomenúť poslednú vašu návštevu, kedy sa zbalili a odišli k susedom a pod. Povedať na rovinu, ze pre dieťa je vzťah s nimi dôležitý a ci ho teda mienia budovať, alebo nie. Vy sa už podľa odpovede zariadite, ale nech nečakajú, ze o par rokov po takomto nezaujme, budete deti nútiť ich navštevovať, keď sa zrazu na staré kolená spamätajú. Návštevy na sviatky, oslavy a smitec.
Autorka, poznám to presne, kedysi dávno-pradavno som tu o tom tiež založila tému. Prešla som si pri tých svojich svokrovcich vsetkymi fázami, aj keď ešte stále mi občas príde ľúto ich nezáujem. Tiež boli výčitky ako nechodíme. Po pravde, vykašľala som sa na ich výčitky aj na ich priania, pretože tie naše oni tiež nevideli a strašne ma iba vyčerpávali. Teraz chodím raz za rok. Predtým sme chodili častejšie, ale svokor sa pred dcérkou, svojou vnučkou normálne skrýval, úplne choré. Keď sme s nou prišli do miestnosti, kde bol aj on, tak on z tej miestnosti jednoducho odišiel. Muž s ním mal už 2x vážny rozhovor, aj nasrane mu hovoril, jednoducho taký človek sa nezmení. Jedna tu písala, ze starí rodicia sa starať nemusia, no nemusia.... na druhej strane, ani vy nie ste povinní sa starať. Jednoducho o čom sú take návštevy, ktoré sú viac menej zdvorilostné a inak tam nie je žiaden záujem?? Keď budú deti staršie, samé sa rozhodnú, či budú chciet ísť ku starkim na prazdniny, ale po pravde, svokrovci sa ešte na nás pozerajú ukrivdene, keď tam prídeme ako to, že niekam ideme, ze ideme pozrieť aj dalsich členov rodiny na návštevu a nesedime tam cely týžden pri nich na pohovke medzi 4 stenami a nepozeráme telku. Čo určite nie je program pre deti. My to mame choré v tom, že dookola sama rodina, sesternice, netere, oni za nikým nezajdu ako je rok dlhy a dokonca to očakávajú ešte aj od nás. Čiže človek tam už vždy do predu cestuje s nechuťou, koľko výčitiek si vypočuje. Len aj moje spravanie sa zmenilo a už ak s tým svokra začne, vypočuje si výčitky aj ona odo mna. My nie sme dochodci, sme mladi ľudia s dieťaťom, ktoré je spolocenske, úprimne si ani neviem predstaviť do budúcna, čo by tam dcérka pri nich robila.
@reni666 to je smutne, ze ich viac trapi, že “celé mesto videlo” tvoj koment, že si nevideli vnučku za cely čas. Skôr ich malo trápiť to, že si tu vnučku nevideli za cely čas. Takým by som žiadne fotky už neposielala, nech si prídu odfotiť na živo.
To mate este celkom dobre. U nas jedna babka pohodka, venovali sa nam, skvely vztah, vsetko by pre nas spravili. No a druha strana? Nic, nezaujem. Chodili sme na povinne navstevy s nasimi, stari rodicia si nas prakticky nevsimali, akoze pozdravili, spytali sa ako sa mame, ale bolo jasne, ze im je jedno, ci tam sme ci nie. Ze zobrat nas niekde? Neexistuje, ani ked sme tam boli, sa nam nevenovali nijak. Na navstevy sa chodilo na Vianoce a Velku noc, my sme poslusne sli starych rodicov pozdravit a hned sme utekali radsej na dvor sa hrat. Vedeli sme cele detstvo, ze proste tato babka sa nam venovat nebude, ani nechce, aby sme na navstevy chodili a zmierili sme sa s tym. A ano, neskor to olutovali, aj ked uz bolo neskoro. Vztah si ale nevynutis, konkretne moja babka napriklad ani nevie ako s detmi rozpravat a tak, sama deti vychovavala skor prisne... Uz ako dospela si uvedomujem, ze mozno iba nevedela co s nami, ako s nami rozpravat, ktovie. My sme boli radi, ze mame aspon jednu babku s dedkom, co sa nas priam rozmaznavali. Niekto nema ani to. Pochybujem, ze sa to da zmenit, museli by to chciet oni sami.
@miriam11 starať by sa mali preto, lebo sú to starí rodicia, to dieťa je aj ich krv a preto, lebo sú rodina a nie nejakí náhodní okoloidúci popri ceste.
Na druhej strane musim povedat, ze prave ta babka, co sa nam nevenovala, tak ma v zivote vela naucila. Uz len tym spravanim, clovek nemal na ruziach ustlane, boli sme uz ako mali nauceni, ze ludia su rozni a nepojde sa kazdy pre nas potrhat, aby pre nas vsetko spravil. Lenze ked som bola starsia, ona ma najlepsie utesila, ked ma nechal prvy frajer a pre mna to bol koniec sveta. A kym sme "trpeli" na povinnych navstevach, pocula som z jej ust mnohe mudrosti, ktore si uvedomujem az casom a ovplyvnili v mnohom moje uvazovanie a nazory. Vztah s dedkom maju doteraz skvely a bol pre mna v mnohom velmi dobrym vzorom, co si uvedomujem tiez az teraz, v dospelosti. Ked tvoje deti nechodia s nimi na vylety, neznamena to, ze stary rodic pre nich nebude nic znamenat. Moze znamenat velmi vela a vela prijemnych spomienok nanho moze mat, dokonca aj vtedy, ked stary rodic dava najavo nechut sa stretavat.
Keď chodíte tak často na návštevy tak asi si už zvykli že chodíte vy a ze oni nemusia. Ako to vyzerá keď prídete? Spíte u vašich a k nim chodievate na návštevu? Z tých 4-5dni sa vidíte koľko krát?
Áno, v dnešnej dobe je to úplne bežné. Chýba láska medzi ľuďmi a ako to zabolí, keď práve medzi najbližšími.
@pribinak citaj s porozumenim. Vyjadrujes sa uz pomaly v kazdej teme,tak by nezaskodilo sa naucit aj citat s porozumenim. Jej nejde o to,aby suplovali rodicov. Ale ak pridu zo zahranicia je naozaj cudne,ak nejavia zaujem o vnuca. Moje krsniatka ziju v zahranici a ked pridu pre nas je to sviatok. Vsetci si vezmeme dovolenky a ideme ich rozpucit od lasky. Ja by som s nimi bola najradsej.24h denne. Takze ano mne pride divne,ak sa niekto netesi pritomnosti,ked uz teda svokrovci tolko skemraju,aby prisli a ked pridu zaujem nula bodov.
Aky vztah ma muz s rodicmi? Oni asi nemaju vrucny vztah a kolko ma mala rokov? Mozno ked bude starsia uz to bude ine.
Moja svokra tiez stale vyplakava a poviem jej na rovinu
Nema zaujem tak naco tam budeme chodit
Pravda je taká, že vnučka je len výhovorka, ich štve, že sú sami a potrebuju, aby im stále niekto robil program, aby sa nenudili. Inak by o vnúča záujem mali. Určite sa medzi sebou iba stále hádajú. To je tak, ako si kto urobí, tak má. Keď sa cítia sami, môžu aj oni prísť a nie čakať, ze bude stále niekto behať.
Starí rodičia sú veľkým prínosom pre vnúčatá. Sú to síce starí, ale "rodičia". Ja si pamätám na starenku v kroji, vždy keď sme prišli, šli sme ešte pozdraviť prastarenku, čo ležala v posteli a zomrela až 100 ročná. Moja starenku ju, svokru, opatrovala. Vždy plné hrnce, plné ruky roboty, oddych bol, že si vzala nejaké náboženské knižky a v nedeľu poobede prečítala. Niekedy sme jej spievali a ona plakala od dojatia. Takéto typy starkých sa ale vytrácajú a niektorí sú takí sebeckí a bezohľadní, že ak by Hviezdoslav písal teraz Eža a Gábora Vlkolínskych, tak sa na tejto generácií riadne vyšantí.
@mamka34
Tiež mám ten pocit, ze veľké množstvo tých babičiek už iba ostalo v knihe Boženy Nemcovej. Smutná doba prichádza.
Som zhrozená z tych prispevkov ako vacsina pise ze sa nemusia starat. Ako sorry, ale to co su za stari rodicia? Ved ti su v zivote duetata tak velmi dolezity. Ano mozu sa na vnuca aj vysrat, ale potom sa to vnuca ked bude vacsie vysere aj im na hlavu a ani na pohreb nepride. Tak.

@karamellova nám osobne pomáhajú kamaráti, ktorí žijú v blízkosti keď súrne potrebujem odbehnúť k lekárovi alebo niečo vybaviť postráži mi kamarátka ale nestáva sa to často. Som vďačná aj za nich. Naši sa venujú aj prídu ale tak isto majú svoj život sú mladi aktívni majú právo na dovolenku na svoj voľný čas nežiadam od nich viac lebo už takto má mala na nich viac bez dosť spomienok za tie 3 roky, pýta sa na nich teší sa keď spolu telefonujú tancuje im rozpráva kdezto s druhými nemá taký vzťah raz sa má dokonca opýtala prečo jej druha babka nikdy nezavolá a nezoberie ju na preliezky že či ju nemá rada .... toto počuť od takého malého decka láme srdce. Keď som potrebovala vybavovať doklady na Slovensku naši boli akurát v ten deň v práci a svokor doma bez roboty cely deň keď ame ho prosili či by hodinku nepostrážil len kým tam zbehneme tak sa vyhovoril že musí ísť k susedovi tak už sme ani neskúšali ďalej