Pomohli by ste?
Mám o 6 rokov staršiu sestru, vždy bola miláčikom rodičov, tá lepšia, krajšia, šikovnejšia, múdrejšia, doma nič nemusela robiť, ja som sa mohla aj rozkrájať a nikdy ma nepochválili. Sestra žila ešte s frajerom u našich rodičov, ale želali si, aby sa už osamostatnili, preto im ako svadobný dar kúpili dom. Lenže sa sestra vydávala už ako tehotná a zostali aj po svadbe bývať u rodičov, že vraj do pôrodu a na prvé mesiace, aby jej mama pomohla s malou. Obaja rodičia chodia ešte do práce, náš otec robieva nočné, 12ky aj dlhšie služby, keď im doma plakalo bábo, tak sa vôbec nevyspal, bol nervózny a chodil do práce unavený. Mama chodila do práce, doma sestre aj švagrovi varila, nakupovala, upratovala, prala, strážila dieťa. Dom majú malý a všade majú neporiadok a navyťahované hračky, vidím že ich to ako starších ľudí hnevá a už nie sú na to zvyknutí, ale sestre nič nepovedali. Ona v práci sľúbila šéfovi, že po materskej nastúpi a už druhé mať nebudú. Chodila do práce necelé 2 mesiace a zase otehotnela a nechala sa vypísať na rizikové, aby ju šéf nevyhodil. Malú dala do škôlky a naša mama ju tam musela ešte vodiť a vyzdvihovať, a keď nestíhala z práce, tak mala problémy s učiteľkami a malej hrozilo vylúčenie za neskoré odchody, ale sestra sedela doma na zadku a po dieťa si neprišla. Naša mama už nie je najmladšia a bola na nej celá domácnosť, ešte na ňu sestra so švagrom útočili, keď náhodou nestihla navariť, že oni si kvôli tomu museli objednať donášku. Teraz pred Vianocami už to nezvládala keď sa starala o 2 rodiny, musela pre všetkých napiecť a darčeky nakúpiť, gruntovala domácnosť, do toho stále v práci a keď bola doma, tak mala malú na krku, ale nič nepovedala a nepožiadala o pomoc a tak si prepínala sily, že nakoniec skončila v nemocnici, lebo skolabovala a objavili jej ďalšie zdravotné problémy a nechali si ju tam. Ja som odišla z domu veľmi skoro, lebo kým som tam bývala, tak som tiež makala ako fretka na druhých a nemala som žiadny život. Vydala som sa a mám prácu a dieťa, bývali sme po všelijakých podnájmoch, kým sme si vzali hypotéku na dom, hlavne že sestra dostala dom ako svadobný dar a doteraz je prázdny. Včera večer mi volal otec s plačom, aby som prišla domov na pár týždňov im pomáhať, lebo nevedia koľko mama bude v nemocnici a bude sa musieť niekto o ňu starať, doma nemajú navarené, nakúpené ani upratané, on nemá čisté veci do práce a malá je hrozne zlá, hádže sa o zem, vrieska a kazí hračky a uteká z domu a sestra to má na saláme, lebo ona je v siedmom mesiaci a my máme skákať okolo nej a nie ona okolo nás. Ja neviem čo mám urobiť, lebo si nemôžem zobrať voľno z práce a nechcem nechať muža a syna samých, ale predsa je to moja rodina, otca som ešte nikdy nepočula takého zúfalého. Sestra to že je lenivá ako hnida a ani nevyperie stále ospravedlňuje tehotenstvom a hrá všetkým na city, že dieťa bude postihnuté alebo potratí, keď sa nebudeme o ňu starať alebo vydiera, že pôjde žobrať navarené jedlo od susedy, keď sa ja ako najbližšia rodina nepostarám a narobí nám hanbu. Je mi ľúto otca, že práve cez sviatky sa toto stalo, ale v kútiku duše chcem, aby si to vyžrali za to ako celý život upredňostňovali sestru a ako si ju rozmaznali a ja som si musela všetko vybojovať a nepáči sa mi, že si na mňa spomenuli až teraz keď sa niečo stalo a potrebujú ma, ja už mám svoj život a vlastnú rodinu a ktovie koľko by ma tam vlastne využívali, keby súhlasím a prídem, najskôr kým mamu pustia, potom kým sa zotaví, potom kým sestra porodí, kým dieťa podrastie...Tieto ich praktiky už dobre poznám, keď však pomoc odmietnem, tak zase budem za najhoršiu, raz som im niečo odmietla a otec mi vykričal, že ma vydedí, ale ja som vtedy vážne nemohla. Išli by ste im pomáhať a za akých podmienok?
Nie, nešla. Sestra má manžela a to nevychované dieťa otca. Nech sa páči môže on pomôcť. Práčku pustiť dokážu, sestra isto nepotratí ani dieťa neostane postihnuté, keď zapne žehličku a požehlí kľudne aj posediačky. Ocko hádam prežije v neožehlených trenkách. Keď má otec výsluhový aj plat nech si objednávajú denné menu. Švagor si to očividne tiež môže dovoliť. Ked môže sestra prejsť k susede žobrať jedlo, tak sa môže aj postaviť k šporáku a navariť. Ale, keď chce ísť žobrať, nech ide. Hanbu spraví jedine sebe, svojmu mužovi a otcovi. Tebe nie. Ty bývaš ďaleko a máš svoju domácnosť a rodinu. Že 3 ľudia nezvládajú malé decko? Čo si vychovali to majú. Kde má sestra svokrovcov? Nech oni pomôžu.
no neviem, ale trochu mi to pripada ako Kodet v Peliskoch.... pozor na mamu po navrate z nemocnice 😕
Nechceš všetky tieto krivdy dať na papier a poslať to otcovi ako list? Nejde o nich, aby sa uvedomili, to nikdy neurobia, ale ide o teba, že to všetko konečne zo seba nejakou formou vypustíš von tak, aby sa to ku ním dostalo, teda k otcovi. Nech si prečíta, čo všetko spôsobil. Veď to nie je vôbec v poriadku, aby sa jedna dospela žena bála tak svojho rodiča, ze mu nemôže pravdu povedať do očí. A na vydedenie je potrebný súhlas aj tvojej matky, kedže sú manželia. Veď ste už dospelý ľudia, aký význam má sa stále hrať na niečo. Pomenuj mu veci presne tak, ako sú. A on nech si s tým už robí čo chce. Veď aj teba to musí psychicky vycerpavat, riešiť dookola ich problémy akoby boli neschopne 2-rocne deti a nie dospelý ľudia.
Ďakujem za všetky vaše názory, o tom že je mama v nemocnici som sa dozvedela až keď bolo treba prísť pomôcť, dovtedy mi to ani neplánovali povedať a keďže žijem ďaleko, nemala som sa to odkiaľ dozvedieť, je úplná pravda že sa na mňa spustili len otcove trápenia a výčitky, ani jednou vetou sa neopýtal na nás, ako sa máme a či sme v poriadku, či pomocť nepotrebujeme aj my. Určite za mamou pôjdem hneď ako bude na tom lepšie a pokúsim sa s ňou o tom porozprávať, že sa musí šetriť a keby dá výpoveď v práci, tak sa finančne nič hrozné nestane alebo naopak musí poľaviť doma, sestru vyhodiť alebo si niekoho najať, som pripravená si ju vziať k nám, kým sa zotaví, aj keď si myslím, že by jej starostlivosť mal vracať niekto úplne iný. Som rozhodnutá, že sa nenechám ďalej manipulovať a jednoducho tam nepôjdem od svojej rodiny, maximálne skontrolovať otca, či je v poriadku, prípadne vybaviť upratovanie, jedlo, ale ja sama to robiť nebudem a určite nie pre 3 dospelých zdravých pracujúcich ľudí. A máte úplnú pravdu, že s ich dieťaťom a jeho nevýchovou nič nemám, keď nerešpektuje ich, tak nebude ani mňa. Musím zaťať zuby a nepočúvať ich výčitky aj keď je to ťažké.
No to bude ešte zaujímavé keď sa tvojej sestre druhé dieťa narodí.
A prečo mladý nejdú do domu?
Nie, nešla by som im pomáhať...že ich hanba nefacka.
Otcovi by som povedala že pomôžem až keď sa sestra odsťahuje do domu ktorú im kúpili.
Prišla by som sa postarať iba o mamku keď príde z nemocnice.
Autorka, si úžasný a silný človek a psychicky si úplne vyssie nad svojou sestrou, švagrom aj otcom. Prajem veľa šťastia a sily, tej psychickej.
Nema mama mobil u seba v nemocke? Ze by si jej zavolala, ze ako sa má a či by prišla k vám, kým sa zotaví
Toto hádam nemôže byť pravda. Zobrať uvarené jedlo po susedoch, svadobny dar dom kde nikdo nebýva,mať vlastné dieťa na salame a neísť do škôlky. Toto je vymyslené.
Tak otec tiež pekne manipuluje.Bud rada, že bývate sami.Chudatko mama ona si kedy oddýchne?a takto to dopadne, keď sa ženy starajú o všetkova všetkých....
@kamatopo môj muž má podobnú sesternicu už 3 deti vychovala u rodičov mama zrobena diagnózy, otec dedo chodí po deti do škôlky, školy a mladí si postavili dom, ktor prenajímajú.A jej sestry tam nemôžu prísť v nedeľu za mamou a mať klud, lebo plný dom deti a mama stojí za sporákom a 70tka na krku.
Som docitala... tak ani otca k sebe. Max.mamu ked ju pustia z nemocky. Ako si to vobec predstavuju? Ze ty cez cele slovensko pojdes k nim robit sluzku??? Ani by ma nehlo.
Vezmi otca na sviatky k sebe, ak je mama v nemocnici. Sestra zisti, ze sa o seba bude musieť postarať sama.
som na tom podobne...uvedom si,ze ked rodicia cely zivot preferuju jedno dieta,tak to tak aj ostane navzdy...jeden je kral,druhy s prepacenim hovno..ja som na ich emocne divadielka skocila velakrat,a dostala som este vacsi pluvanec do ksichtu za svoju dobrotu..za mna-nechod,otcovi jasne a strucne vysvetli-a koniec....doteraz za tebou neplakali a nevideli nic, keby bolo naozaj zle.tak sestre vytmavia a aj zatovi..ale nespravili tak.a tam mas odpoved na svoju otazku....pojdes-a skoncis ako sluzka tvojej sestry a mozno aj vycerpana v nemocnici-ale aj tak bude ona kralovna...specialne ked porodi...zaujimave by bolo zistit kolkokrat volala z nemocnice tvoja mama jej a kolkokrat a preco tebe....
No ja ako sa poznám, by som sa asi v prvom rade opýtala otca, či im neni blbé, že kvôli nim mama skončila v nemocnici. Nakoľko v päťčlennej rodine, z toho iba jedno maloleté dieťa, jej nemal kto pomôcť. A že teraz traja nevedia zastúpiť mamu? Toto snáď ani nemôže byť pravda. Oprať a navariť otcovi? To musí zvládnuť aj žena, ktorá má skutočné rizikové tehotenstvo. A o tom, že o svoje dieťa by sa mala zvládnuť, aj s manželom samozrejme, postarať sestra sama, sa snáď ani nemusíme baviť. Skôr by som sa obávala toho, že sa ani jeden z týchto troch osôb nespamata, kým je mama v nemocnici a zostane to všetko na ňu po návrate. A z toho ako si opísala členov tvojej rodiny, by som sa ani nečudovala, že svojim prístupom jej to teda uľahčovať nebudú. Tebe prajem hlavne veľa síl k tomu správnemu rozhodnutiu a ja by som sa tam teda na tvojom mieste objavila najskôr až vtedy, keď sa mama vráti z nemocnice.
Moj názor sa zhoduje tu so zienkami 🙏Oca vezmi k sebe a tvoja sestra keď si vedela s mužom spraviť deti nech sa stará
Nešla by som tam bývať . Navar im jedlo na týždeň a doruč im ho . Poupratuj im tam poprípade si zober otca na čas k sebe a to by bolo z mojej strany všetko. Sestra má muža a svokrovcov má sa o ňu postarať on a jeho rodina a nie ty .
Ako brutal lemra sestra...ked sa da, zoberte otca k sebe a ti dvaja nech sa laskavo staraju o dieta a domacnost.
Uz davno ich mali vyhodit do toho ich domu a nie takto zneuzivat rodicov. Pomoc je jedna vec, ale toto...ciste zneuzivanie rodicov 😭
Mne pri prvom mama pomahala prve tyzdne, aj pri dalsich prisla, ale potom sme fungovali sami...manzel praca a ja deti a domacnost, svokra vedela a vie postrazit deti ked bolo treba.
kaslat na dedictvo a vsetko okolo toho. Za takychto podmienok by som tam nesla. A nesla by som ani skontrolovat otca. Skor by som zaujem obratila na mamu. Ved je to absolutne na smiech, ze 3ja dospeli ludia nevedia gazdovat. Ci im treba odobrat obcianske preukazy? Ich vycitky si vobec neber k srdcu, aj ked je to rodina, sama vies, ze su to iba klamstva. Si slobodny clovek, a nie ich otrok. To uz davno skoncilo. Co si navarili, nech si aj zjedia. Prajem vela sil a vazne nesnaz sa im zavdacit, aj tak stale budes v ich ociach "zla dcera" nech urobis cokolvek.
Sestra ozaj môže mať rizikové tehu kde musi ležať s vylozenymi nohami. Ci je lemra alebo nie, to s tým nemusí mať nic spolocne. Ale zvazila by som situaciu- dvaja dospeli(otec a svagor) a jedno dieťa. To sa nevedia postarať?? To že ti otec volal a plakal, že mu nemá kto navariť a oprat to je ozaj úbohé. Tvoja mama to musela mať veľmi ťažké s ním ale asi si za to môže aj sama. Ak ma tvoj otec dve zdravé ruky tak ver tomu, že sa zvládne postarať. Tak isto aj svagor. Vieš čo, pridi tam keď budú všetci doma, svagrovi aj otcovi ukáž ako funguje práčka, pre istotu im napíš postup na papier. Daj im zopár jednoduchých receptov na polievku a druhé, najlepšie rovno s nimi niečo rýchle navariť. Ukáž sestre ako sa nakupuje online, z postele to zvládne, aspoň bude v niečom užitočná. Daj im zopár rád ako udržiavať poriadok. Takto im najlepšie pomôžeš. Ak by si im išla robiť sluzku, len by si ich podporila v tom aby boli naďalej nesamostatni a neschopní. Tvoja mama teraz tiež dopláca na svoju opiciu lásku.
doteraz pomáhali tvojej sestre, je na čase, nech sa ona postará a oplatí starostlivosť. Kks, toto ma muž v jeho rodine, jeden veľký hnus, tiež ma ide poraziť ,keď tam beží.🤐
Nešla. Navariť môže sestrin manžel, oprat, uvariť tiež. Starať sa o dieťa tiež. Sú tu stovky žien na rizikovom tehotenstve, vtedy sa ma starať manžel.
V žiadnom prípade by som nešla..otcovi navrhni nech príde k Vám...a potrebuješ niečo dediť,keď podľa statusu ťa mali doteraz na saláme ?
Isla by som tam s muzom a dietatom na otocku. A dala im instruktaz a odisla. S muzom preto, aby si mala podporu, ak by to na teba skusali. Ked moja mama opustila otca, bola som jedina, ktora ostala byvat v tom istom meste a tiez mi stale volal, ze nema ani trenky ciste, ze musi prat v rukach, ale ze to nevyperie dobre, ze nema co jest, lebo v obchode si vedel kupit len pivo a cigarety. Tak som tam raz prisla, odfotila pracku, prasok, avivaz a doma urobila kolaz. Pekne sipku, napisala, tu nalej praci gel a fotka pracieho gelu, tu nalej avivaz. Zavri pracku, takto nastav kolieska, zase fotka stlac play, play v cervenom kruzku. Nalepila na pracku a povedala, tu mas navod. Si hladny? Ideme nakupit, ja ti to tahat nebudem. Predstav si, jedlo sa kupuje rovnako, ako pivo. Pozri, toto je kosik. Do kosika das jedlo, ake chces. Prides ku pokladni, vylozis na pas, predavacka nablokuje a zaplatis. Das do tasky a odnesies domov. Varit nastastie vedel. Viac som sa nestarala. A to bol moj otec alkoholik, tyran, len pri pohlade na neho ma klepalo. Ale uz som ho mala plne zuby, uz mi bolo vsetko jedno, uz som mu aj ja skaredo nadala.
Takze postavit sa tvojmu otcovi, velky pan policajt, nalep mu navod na pracku ako pre debila. A pana svagra podnikatela zober do obchodu, a pekne mu ukaz, ako sa nakupuje. Ak odmietnu, viac pre nich nerob. 3 dospeli ludia aby sa o seba nevedeli postarat. Ty mas svoju rodinu, pracu. Ani by ma nehlo ist k nim byvat. Ani keby sme mali dobre vztahy.
Tak ci tak dedit zrejme nebudes.. vydierat ta teda nemaju cim. Nechod. Mas svoju rodinu, mas sa o koho starat.
Tak to je na figu, že ste od seba ďaleko, cez celú republiku... A ty pracuješ? Ty by si sa mohla len tak zbaliť a ísť za nimi? V tomto prípade keď nevieš pomôcť tak, že im "na otočku" pomôžeš, tak asi by som prišla na týždeň. Ale vopred im oznámila, že sa vieš uvoľniť na max. týždeň, že potom sa budeš musieť vrátiť. Možno by som doniesla aj nejaké vytlačené recepty, ktoré zvládne navariť aj pánko policajtko a stavbár. Perkelt, rizoto, mäso na šťave. K spotrebičom by som im napísala manuál. Normálne ako pre debilov, lebo sú, mám pocit. Aj k mikrovlnke - dať jedlo, nastaviť tým a tým gombíkom 2 minúty a stlačiť najväčšie tlačítko štart. Ideálne by bolo keby aj tvoj manžel a dieťa išli s tebou a možno keby sa dalo bývať v tom prázdnom sestrinom svadobnom dare?
Týždeň - to je max čo by som pre nich bola ochotná urobiť. Aby sa nepovedalo. Ale priprav sa na to, že zlá budeš tak či onak. Keď prídeš na týždeň alebo pol roka, keď neprídeš vôbec, proste nezavďačíš sa im - presne tak ako to bolo v detstve, tak to bude aj teraz bez ohľadu na to, ako sa k tomu postavíš ☹
pozvala by som mileho otca k sebe a hnidu by som tam nechala nech tam aj skape chudatko tehotne ked nevladze ona ako tehotna nech maka jej vydareny muzicek...neskutocni hlupaci su ti tvoji rodicia potrebovali by si to naozaj riadne vyzrat, ale ver tomu ze mamku pustia a zas bude len kmitat lebo nepripusti ze vychovala lenivu picu....ty aj tak nebudes nikdy dobra ani keby im skaces s metlou salta s obratom
V žiadnom prípade by som zo seba nešla robiť hlupaňu. Nech sa otecko postará o svoju dcérku 🤷😏.
@dankanka aj ja si myslim. Teraz to moze byt iba nastroj na vydieranie, ze ju vydedia, ale v konecnom dosledku si myslim, ze vsetko nakoniec prepisu na sestru a dedit sa nebude nic. Vzdy ked im povie nie, tak sa jej otec bude vyhrazat, ze ju vydedi. Nech ide do riti. Nemas dat nahodou vypoved v praci a ist sa o nich starat? Co tam ze mas svoju rodinu. No nech idu zobrat jedlo od susedov. Je to ich hanba

A opýtal sa ta aj otec ako sa máš? V akej ste vôbec situácii a či si niečo take mozes dovoliť odísť od rodiny? Opýtal sa ta na vnúčika a ako sa má? Či tvoje potreby sú mu úplne ukradnuté a zaujima ho len ON?
Ja by som ich fakt realne nechala, nech to varené údu pýtať od susedov, nech si len hanbu narobia, držgroši, len od kazdeho zadarmo využiť. Radšej od susedov zadarmo, ty upratať zadarmo a oni na peniazoch sedia a 2 domy majú. Nech im tam cela dedina vysmeje. Ľudia nie sú hlúpi.