icon

Pomohli by ste?

26. dec 2021

Mám o 6 rokov staršiu sestru, vždy bola miláčikom rodičov, tá lepšia, krajšia, šikovnejšia, múdrejšia, doma nič nemusela robiť, ja som sa mohla aj rozkrájať a nikdy ma nepochválili. Sestra žila ešte s frajerom u našich rodičov, ale želali si, aby sa už osamostatnili, preto im ako svadobný dar kúpili dom. Lenže sa sestra vydávala už ako tehotná a zostali aj po svadbe bývať u rodičov, že vraj do pôrodu a na prvé mesiace, aby jej mama pomohla s malou. Obaja rodičia chodia ešte do práce, náš otec robieva nočné, 12ky aj dlhšie služby, keď im doma plakalo bábo, tak sa vôbec nevyspal, bol nervózny a chodil do práce unavený. Mama chodila do práce, doma sestre aj švagrovi varila, nakupovala, upratovala, prala, strážila dieťa. Dom majú malý a všade majú neporiadok a navyťahované hračky, vidím že ich to ako starších ľudí hnevá a už nie sú na to zvyknutí, ale sestre nič nepovedali. Ona v práci sľúbila šéfovi, že po materskej nastúpi a už druhé mať nebudú. Chodila do práce necelé 2 mesiace a zase otehotnela a nechala sa vypísať na rizikové, aby ju šéf nevyhodil. Malú dala do škôlky a naša mama ju tam musela ešte vodiť a vyzdvihovať, a keď nestíhala z práce, tak mala problémy s učiteľkami a malej hrozilo vylúčenie za neskoré odchody, ale sestra sedela doma na zadku a po dieťa si neprišla. Naša mama už nie je najmladšia a bola na nej celá domácnosť, ešte na ňu sestra so švagrom útočili, keď náhodou nestihla navariť, že oni si kvôli tomu museli objednať donášku. Teraz pred Vianocami už to nezvládala keď sa starala o 2 rodiny, musela pre všetkých napiecť a darčeky nakúpiť, gruntovala domácnosť, do toho stále v práci a keď bola doma, tak mala malú na krku, ale nič nepovedala a nepožiadala o pomoc a tak si prepínala sily, že nakoniec skončila v nemocnici, lebo skolabovala a objavili jej ďalšie zdravotné problémy a nechali si ju tam. Ja som odišla z domu veľmi skoro, lebo kým som tam bývala, tak som tiež makala ako fretka na druhých a nemala som žiadny život. Vydala som sa a mám prácu a dieťa, bývali sme po všelijakých podnájmoch, kým sme si vzali hypotéku na dom, hlavne že sestra dostala dom ako svadobný dar a doteraz je prázdny. Včera večer mi volal otec s plačom, aby som prišla domov na pár týždňov im pomáhať, lebo nevedia koľko mama bude v nemocnici a bude sa musieť niekto o ňu starať, doma nemajú navarené, nakúpené ani upratané, on nemá čisté veci do práce a malá je hrozne zlá, hádže sa o zem, vrieska a kazí hračky a uteká z domu a sestra to má na saláme, lebo ona je v siedmom mesiaci a my máme skákať okolo nej a nie ona okolo nás. Ja neviem čo mám urobiť, lebo si nemôžem zobrať voľno z práce a nechcem nechať muža a syna samých, ale predsa je to moja rodina, otca som ešte nikdy nepočula takého zúfalého. Sestra to že je lenivá ako hnida a ani nevyperie stále ospravedlňuje tehotenstvom a hrá všetkým na city, že dieťa bude postihnuté alebo potratí, keď sa nebudeme o ňu starať alebo vydiera, že pôjde žobrať navarené jedlo od susedy, keď sa ja ako najbližšia rodina nepostarám a narobí nám hanbu. Je mi ľúto otca, že práve cez sviatky sa toto stalo, ale v kútiku duše chcem, aby si to vyžrali za to ako celý život upredňostňovali sestru a ako si ju rozmaznali a ja som si musela všetko vybojovať a nepáči sa mi, že si na mňa spomenuli až teraz keď sa niečo stalo a potrebujú ma, ja už mám svoj život a vlastnú rodinu a ktovie koľko by ma tam vlastne využívali, keby súhlasím a prídem, najskôr kým mamu pustia, potom kým sa zotaví, potom kým sestra porodí, kým dieťa podrastie...Tieto ich praktiky už dobre poznám, keď však pomoc odmietnem, tak zase budem za najhoršiu, raz som im niečo odmietla a otec mi vykričal, že ma vydedí, ale ja som vtedy vážne nemohla. Išli by ste im pomáhať a za akých podmienok?

babulkomale
26. dec 2021

Nemozem uverit co citam 🤦

sonkaxxx
26. dec 2021

Navrhni otcovi nech sa prestahuje do prazdneho domu ktory dali sestre 👍.

nikoleta69
26. dec 2021

Nie nepomohla a ani otcovi načo ho má brať ksebe domov aký to je otec ktorý jednej dcére kúpi dom rozmaznáva ju a druhej nič nezaslúži si pomoc

belllinka
26. dec 2021

Nechapem preco jej viacere radite zobrat otca k sebe? On nie je nemohuci, leziaci, chory… je iba neschopny sa o seba postarat a potrebuje mat za zadkom sluzku.

verenna111
26. dec 2021

Urcite by som nesla.ako pises byvate od seba daleko nech pride otec k vam na niekolko dni, zoberies si volno. Navaris mu operies a padla..sestra ma svoju vlastnu rodinu a manzela. Ty nie si povinna robit pre nich nic..

brembo
Autor odpoveď zmazal
mooonika1975
26. dec 2021

@belllinka to nechápem ani ja. Každá to tu trepe a pritom v nemocnici skončila matka 😶

brembo
Autor odpoveď zmazal
brembo
Autor odpoveď zmazal
brembo
26. dec 2021

povedz otcovi že ideš,ale stahuješ sa do nového domu svojej sestry a tvoja taxa je 1000€/hod

oblecenie99
27. dec 2021

Nože skontroluj list vlastníctva domu, v ktorom teraz žijú, aby si nebola prekvapená, že už ani vydedit ta nemusia... 😏😉 A čo sa týka zvyšku, určite nechoď. Ako čítam tvoje príspevky, tak je akurát najvyšší čas a ideálna príležitosť, aby sa traja dospelí ľudia naučili konečne postarať sa o seba.

macik166
27. dec 2021

Tak toto ma zaujíma ako sa to celé skončí

magnetk
27. dec 2021

Váš otec je veliký manipulátor. Podla toho čo píšete vaša mamka mu robí celý život slúžku. Sestra je povahovo na otca a asi aj otcov miláčik. Vy ste dobráčka po mamke. Istotne by som tam nešla. Myslíte, že by tú vašu pomoc ocenili ? Asi nie, brali by to ako samozrejmosť. Využívanie, manipulovanie a aj tak by ste bola za zlú, keby ste sa akokoľvek snažili. Len by ste z nich mali stresy.

6mia6
27. dec 2021

@amelie2017 a ako to dopadlo s tatkom?

madeline1
27. dec 2021

Ty sa pytas nas, co mas urobit?

A este pises, ze v kutiku duse chces, aby si to vyzrali...ty sa tiez nespravas ako by si mala...

6mia6
27. dec 2021

@madeline1 a ako by mala? 🤦🏻‍♀️Na to sú nejaké vzorce?

karolinakr
27. dec 2021

@madeline1 tato rodina je zvlaštna, že 3 dospely ludia, ktory vedu firmy plačú do telefonu, že nemajú čo jesť a chodia jedlo žobrať po susedoch,,,,keby šéf nejakej firmy mi zaklopal, že nech mu navarim a nema mu kto oprať, tak ho pokladam za ubožiaka,
@autorka -aj chlieb so salamou sa da jest so syrom, treska parižsky šalat...všade opakuješ, že su zvyknuti na komfort, tak nech si odvyknu a pri ich peniazoch si objednam donašku teraz každý druhý ponuka jedlo do domu, a že mame zakazal roboticky vysavač a jest v reštauracii, hlavne, že sa topi v peniazoch...otroctvo bolo zrušené v 19.storočí

bmuller
27. dec 2021

@madeline1 nechapem, ako by sa mala spravat k trom zdravym (ok, rizikove t. je obmedzenie pohybu, ale nie mentalnych schopnosti sestry) zarabajucim dospelym ludom osoba zijuca 200 km od nich...
- obedy sa daju objednat, ranajky a vecere snad vie pripravit aj chlap, ked je zena na rizikovom, sestra moze navigovat, co a ako varit
- sestra je na rizikovom, nie nedajboze v kome - donesu jej kos s pradlom, to moze rozdelit na prislusne farby a davky aj leziaca na posteli... povie otcovi a muzovi, aky program zvolit, aky prasok dat, vyvesit snad zvladne aj chlap. Ak otec a muz nie su manazeri, nepotrebuju dokonale vyzehlene kosele
- udrziavanie poriadku - snad poukladat veci, vysat, umyt riad, zamiest dokazu dvaja chlapi. Okna umyt nie je zivotne dolezite
- vychova sestrinho dietata? Dieta ma aj otca 😁
Ak by islo o sestru samozivitelku na rizikovom, nepoviem, ze jej ma ist pomoct aj 200 km... ale toto nie je situacia na umretie - skor na uvedomenie si, ze doma to taha roky mama, ktora teraz musi byt v nemocnici. Dufam, ze na to budu brat ohlad, ked sa z tej nemocnice vrati...

mpg
27. dec 2021

@bmuller Veď práve dvaja mladí zdraví ľudia a jeden tiež zdravý aj keď starší a nedokážu si to na nejaký čas zariadiť, tam by ani nejaká víkendová návšteva nepomohla, tam to bude treba dlhodobejšie udržiavať domácnosť. Budú sa to musieť naučiť.

brembo
27. dec 2021

@karolinakr POd stromček im daj navod, ako sa zapína pračka

sticker
bmuller
27. dec 2021

@mpg no prave. A to sa este zanedlho situacia prehupne na dalsi typ zataze - dalsie dieta, dalsie pranie, dalsie povinnosti, sestra opat "nepouzitelna"?. Snad to nebude riesit vsetko autorkina mama...

bilancia
27. dec 2021

dostali dom? mali by makat oni a obskakovat za to svokrovcov, a ked je svokra v nemocnici a sestra na rizikovom, svagor nech sa stara. preco by si ty mala ist od svojej rodiny? ach normalne citim tu krivdu az za teba a nasrata som :D

livka283
27. dec 2021

Môj manžel je z veľkej rodiny, podobné príbehy sú aktuálne aj u nich bohužiaľ..a ja by som nešla! Nikto nikdy ti tú energiu a čas nevráti, vidia len seba , švagor čo? Keď nevie variť nech kúpi hotové, má za čo....a veci nech odnesie do čistiarne a nech počkajú na slúžku, skôr by si mala mame dohovoriť.... Chceš povedať že oni dostali dom a ty nič? Tu ide o princíp 🤔 celé zle , maj sa rada a odstrihni sa ako sa len dá

ja123456789
27. dec 2021

Urcite by som nesla,nanajvys by som pomohla otcovi tym ze si na nevyhnutny cas nastahujem k sebe a tvoja manipulatorska sestra nech sa uz konecne zacne starat sama o seba a svoju rodinu... Nechapem naco si robila 2 deti ked sa nevie postarat ani sama o seba... A ak by ta aj vydedili vzdy to mozes napadnut na sude.... Drzim ti palce a prajem pevne nervy
P. S. Urcite by som neodchadzaj od svojej milujucej rodiny k takym nevdacnikom

lujza123
27. dec 2021

V celom tomto príbehu je najzvlastnejsie postavenie mužov v rodine. Ci švagor, či otec, či sestra ako nejaké telce o ktoré sa treba starať, treba im prať, varit, žehliť lebo majú asi obe ruky ľavé a potrebuju celý život parazitovat na nejakej samicke

Nechcem to napísať hnusne ale ono je to v podstate všetko chyba vašej mamy, len bohužiaľ ona si to už nemá šancu uvedomiť ze svojou superobetavostou vychovala zo svojho okolia egoistov a ustvala sa k porážke.

Tatinovi pekne vysvetli ze nech si objednajú donášku a pomaličky sa naučia robiť domáce práce. Lebo mamina bude potrebovať pomoc keď príde z nemocnice, nie aby ju cucali ako doteraz

ruzovakrava
27. dec 2021

Mňa by inak celkom zaujímal postoj tvojej mamy, vezie sa v tom s nimi a si pre ňu tiež číslo 2 po sestre, alebo je normálna na rozdiel od ostatných? Je mi to ľúto že si toto niekto musí zažiť od najbližšej rodiny, normálne som sa nahnevala ako som to čítala. To ako sestre kúpili dom a tebe nedali nič? Ako môže rodič robiť také rozdiely medzi deťmi?

karolinakr
27. dec 2021

@ruzovakrava hej, ale pomoc hľadajú u tej, ktorú chcú vydediť, a nie tej, čo zdedila všetko. Však teraz ide rozpravka Marfuška anjelik a Mrázik, niekde to tak funguje ozaj

katkami123
27. dec 2021

@karolinakr
Tak tak, jej sestra Marfuška a ona Nástenka

brembo
27. dec 2021

@brembo Toto napísala karolinakr,ja som to len prekopíroval: POd stromček im daj navod, ako sa zapína pračka.
Tak palčeky prosím karolinekr,ona si ich zasluži,nie ja.

googlinqa
27. dec 2021

Nešla by som im pomáhať lebo ty máš svoju prácu svoju rodinu a svoj život bolo by to na teba príliš veľké bremeno nemôžeš defakto sa starať o tri rodiny je len na nich ako si to zariadia kedy uvaria poprataju atď...