icon

Poznámky mojej sestry

7. apr 2022

Ahojte, idem sa sem vyžalovať. Mám staršiu sestru,ktorá často striedala roboty, nič sa jej nepáčilo. Zoznámila sa so svojím aktuálnym mužom a hneď otehotnela, nech nemusí chodiť do roboty. Ako povedala "zlatú baňu si treba poistiť" 🤦 presťahovali sa do nejakého podnájmu. Ešte kúsok o mne, ja som zase hneď po strednej šla pracovať do zahraničia. No a ako synovcovi odbili 2 roky, zase otehotnela, aby nemusela pracovať (to nie sú moje dohady, tak sa vyjadrila predo mnou).
Sestru som nikdy nechápala, a po väčšine som ju radšej ignorovala, lebo proste nepáči sa mi jej štýl života, ale nikdy som jej na to nič nepovedala, pomyslela som si svoje a hotovo.
No a ako otehotnela, tak proste nájom bol pre nich malý a vydrankala od rodičov záhradu, pozemok bol tak,že aj z 1 aj 2 strany cesta. Kúsok mi to prišlo nefér, lebo ona nikdy rodičom do domácnosti neprispela, ja som im každý mesiac zo zahraničia posielala peniaze, a proste dostala pozemok.
Odvtedy mala stále poznámky tipu "odkladaj si peniaze na dom" alebo že "treba si rýchlo nejaký pozemok kúpiť,lebo nebudú" a proste takéto veci.
Rodičia sa ale vyjadrili,že ak si ja bude niečo stavať alebo proste kupovať, prispejú mi aspoň 20tisicami.
Našla som pekný byt,chcela som si ho kúpiť,vziať hypotéku, pýtala som sa teda rodičov,oni,že jasné,20tisic mi vedia dať,že aby som mala menšou hypotéku. No a keď prišlo na lámanie chleba, tak mi povedali,že mojej sestre sa predražila stavba a peniaze dali jej 😭
Mám teraz byt, mám vyššiu hypotéku,ale beriem to ako podraz.
Odvtedy s rodičmi ani sestrou nekomunikujem.
Mrzí ma to,lebo v podstate stále uprednostnili ju, ako mňa.
Ako sa mám s týmto vyrovnať? :(

ddaassuullaa
7. apr 2022

Fuuuuuha, tak ak ani mama ta neobjime, ze prepac...cokolvek.mohla.povedat, zlatko, obrn sa. Ale neverim, ze ju ako mamu to neboli, ale je na nej, aby spravila prvy krok, ako tak.citam

autor
7. apr 2022

@dskjhfdlkdjhl tá sa vie len o seba postarať, a deti? tie deti mala len na to, aby do roboty chodiť nemusela. Permanentne synovca dávala k rodičom, svokrovcom a ona si chodila kade-tade. Koľkokrát som bola u nich, malý plakala, a ona že ignoruje ho, furt vresti,on prestane 🤦 tak som malému aspoň výživu dala, hladný bol. Dieťa nemôže za to,že ma tipu matku.
Takže osobné pochybujem,že sa bude o rodičov starať no

h2
7. apr 2022

No mám dosť! Oni ti toto spravia a ešte sa tvária oni urazene? Že mama ti podá poštu a to je všetko? Nijaká snaha o vysvetlenie, alebo ospravedlnenie z ich strany?! 😡

diamond007
7. apr 2022

Nebavit sa s nimi kvôli peniazom? Tebe možno chceli nechať raz ich dom... Môžeš si myslieť svoje, ale je to ich rozhodnutie. Ja by som kontakt neprerušila. Peniaze nie sú všetko

h2
7. apr 2022

@diamond007 Nejde o peniaze. Ide o podraz a o nespravodlivosť. Kopa rodičov nedá deťom nič, lebo proste nemajú. Ani keď majú, nemusia nikomu nič dávať. Ale dať len jednému, druhému sľúbiť, ten s tým ráta a nakoniec nie, že nedostane nič (čo by sa tiež dalo chápať, ak rodičia nutne potrebujú na niečo iné), ale zase dať tomu, čo už dostal?!

gladys_07
7. apr 2022

Ale ved to nedava logiku. Na jednej strane rodicom mesacne posielas peniaze a zaroven ti oni ponukli ze ti pomozu 20k na byt? To bolo ako velmi nevyhodne stavebne sporenie? 😂

autor
7. apr 2022

@diamond007 nejde o peniaze. Ale o princíp a spravodlivosť. Odkedy som vyšla zo školy, išla som robiť von, a posielala som im každý mesiac peniaze.
Nikdy som od nich nič nežiadala, a keď sa ponúkli,že mi teda dajú čiastku na byt,nech mám menšiu hypotéku, menšou starosť, a nakoniec pomôžu dieťaťu, ktoré im v živote nikdy nič neposkytlo? Keď som ich pomoc potrebovala, vykašľali sa na mňa?
Podľa teba je to ok? A odvtedy ani jedno prepáč? Ani nič?
Keby mi to sami nenavrhli, neponúkli sa ani nič, ok kašľať na to. Ale takto?
Ako sa do budúcna môžem na takýchto ľudí spoľahnúť?

autor
7. apr 2022

@gladys_07 ja osobne nevidím problém dávať peniaze rodičom, a ešte keď u nich bývam. Síce som bola v zahraničí,no mala domu našich veci, sezónne som chodila domov, aj na sviatky atď. Pálila som elektrinu, plyn vodu.
Podľa mňa je normálne,keď niekto žije u rodičov, im prispievať na chod domácnosti.
Čo sa tých peňazí týka, tak môj otec po mojom dedovi role zdedil, a za tie dostávali peniaze. Tak tipujem,že boli z toho.

matullienka
7. apr 2022

A prečo ťa vlastne prestali kontaktovať? Alebo keď tam prídeš pre poštu to ťa mama ani nezavolal a kávu, čaj? Len tí podá poštu medzi dverami a dovidenia?

nelca0510
7. apr 2022

Ako poviem ti,je mi to veľmi ľúto. Naozaj to nebolo od rodičov fér dať sestre pozemok,tebe teda slubia 20 000 a potom zistíš,že aj to dali sestre. Ako píše jeden komentár nado mnou,býva toto v mnohých rodinách,že sa podporuje menej pracovitý. Drž sa,nekomunikuj teda a uvidíš,či sa ozvu a čo povedia.

autor
7. apr 2022

@matullienka
*Klop klop*
Mama otvorí dvere
Ja: ahoj prišla som si pre poštu
Mama: jaaj dobre v kuchyni na mikrovlnke.
*Vezmem poštu*
Ja: ok ahoj
Mama: ahoj

dskjhfdlkdjhl
7. apr 2022

autorka-ved prave, o tom pisem, ze nakoniec sa budes musiet o rodicov Ty postarat, takze to vidim ako najhorsie, ze ona zhrabne vsetko a starosti prenecha Tebe😉

nurielka
Autor odpoveď zmazal
matullienka
7. apr 2022

Fuu nechápem oni sa ešte cítia urazení? Či takto ste komunikovali aj predtým?

yoxinka
7. apr 2022

Áno, je to podraz a je to od nich hnusné a ja úplne chápem, že ťa štve, ale vieš čo, ich to všetkých dobehne. Sestra sa na rodičov s najväčšou pravdepodobnosťou vykašle a ešte ťa raz budú prosiť o pomoc. Peniaze by som neposielala a sústredila by som sa na svoj život. Si zrejme šikovná, nebojíš sa roboty, máš kamošov, sústreď sa na to a ži si svoj život. Segra tiež pekne padne na hubu, o to nemaj boj a podľa toho, čo píšeš, bude to veľmi veľmi škaredé. Prekusni to a ži si svoj život, ich odstrihni, prípadne len s rodičmi sa zdvorilostne stretni/zatelefonuj alebo neviem, čo uznáš za vhodné. Neživ v sebe tú zlosť a hnev, lebo ťa to zničí, posuň sa ďalej. Držím ti palce!

autor
7. apr 2022

@nurielka občas si prajem byť takýto optimista 😅
Ale veď v pohode,pozri sa. S rodičmi prakticky môžem vzťah obnoviť, no už im žiadne peniaze nedám. Bodka.

autor
7. apr 2022

@dskjhfdlkdjhl jediné čo človek musí, je umrieť 🙃

autor
7. apr 2022

@matullienka
@yoxinka predtým to bolo okejz určite nie takýto kontakt.
No a peniaze im už určite nebudem posielať. Teraz je na rade sestra, aby sa starala

matullienka
7. apr 2022

Vieš čo ale mne by to nedalo, ja by som sa najbližšie keď by som tam išla pre poštu mami otvorene spýtala. Mami prosím ťa ja som vám nejako ublížila alebo nieco vám spravila, keď sa takto ku mne správate? Prečo ste ma prestali kontaktovať? Prečo sa nespravate tak ako predtým?

monika185243
7. apr 2022

Je to strašne nefér voči tebe. Ja som zažila niečo podobné, nechcem to tu rozpisovať. Ale aby ti potom nebolo ľúto ak tu už rodiča nebudú. To že prerušíš kontakt s rodinou nie je riešenie...

andreafa
7. apr 2022

Prepac, krava vyuzivacna je tvoja sestra. Ty si schopna sa zabezpecit, a tak to aj rodicia beru. Ona bude rodit a zmykat system a rodicov. Ty budes mat mozno jedno dieta, lebo nebudes chciet byt na nikom zavisla. Drzim ti palce

madeline1
7. apr 2022

S rodičmi si sadni a porozprávaj sa. Neťahaj od nich peniaze, len sa porozprávajte, že ako to že ju tak financovali, či je to voči tebe ok. Pravdepodobne sa prerátali, ale nerozprávať sa s nimi vôbec nie je dobre, i pýtať ich len tak peniaze nie je ok. Nuž a k tvojej sestre, sebe robí zle, že dve deti a ani rok odrobený, nikdy nevie čo bude, nikdy nevie čo bude, možno nie vždy ideálne a nemyslím len vzťahy, treba mať nejaký čas odrobený, aj keby jej zrovna netrebáo veľa a je spokojná ako je.

diamond007
7. apr 2022

Ale stále sú tu prípady, kedy sa jedno dieťa cíti ukrivdene. A áno, práve možno navzdory tomu že si samostatna sama a nesťažujes sa, dávajú sestre.
A počítať s peniazmi navyše nepočítam, beriem to ako dobrú vôľu rodičov. Máš hypotéku? Máš. Zvládla si to? Zvládla.

Nie, nie je to fér. To vieme všetci. Ale nemusíš sa v budúcnosti na nich spoliehať. Sú to rodičia. Aj keby jej darovali aj celý dom. S úctou k nim, s rešpektom to prijmi. Načo ti pomôže že sa s nimi nebudeš baviť?
Budeš mať len tazobu na srdci. Ako vieš čo im sestra pomohla? Ako vieš ako si oni žili keď si bola v zahraničí? Neodsudzujem, iba pokladám ďalšie a dôležité otázky.
A to vravím zo svojej rodinnej skúsenosti z pohľadu nezaujateho človeka. Treba sa zmieriť s tým, čo ti život nadelil. Ak si nerozumieš so sestrou, dobre. To vôbec nevadí a nebav sa s ňou. Ale s rodičmi to raz budeš ľutovať. Som človek čo uz stratil rodiča a toľko otázok som v živote nemala ako vtedy.

diamond007
7. apr 2022

A ako píše slečna nadomnou, stačí si s rodičmi iba sandut a porozprávať sa. Ignorovanie nie je riešenie a keďže tá to trápi, spôsobujes zle hlavne sebe. Ty si sem písala! Teba to mrzí, boli a zožiera

autor
7. apr 2022

@diamond007 trápi. Ale nie,ako si ty písala,že kvôli peniazom 🤷

mpg
7. apr 2022

Podobný prípad som videla, to už tak býva, že dieťa, ktoré odíde pracovať do zahraničia a domov chodí málo, tak rodičia viac spolupracujú s tým, čo zostalo doma. Len tu je sestra ešte k tomu taká, že by chcela všetko pre seba a vypýtala od nich aj peniaze. Aj tak bude musieť ísť niekde do roboty, keď budú deti väčšie. S rodičmi by som celkom neprerušovala kontakt, ale s ňou by som sa snažila nemať nič spoločné.
A pravdaže im už neposielať peniaze, treba na hypotéku.

diamond007
7. apr 2022

Nie, nenapísala som že ťa to trápi kvôli peniazom. Iba že ťa to trápi v srdci a porozprávaj sa s nimi

matullienka
7. apr 2022

A oni u teba v novom byte ešte ani neboli pozrieť? Ja by som ich zavolá v nedeľu na obed a pri káve sa normálne porozprávala. Možno sú taký aj preto, že sami prišli na to akú chybu urobili a nevedia ako sa majú k tebe teraz správať.

autor
7. apr 2022

@diamond007 tak prepáč, som ťa asi pochopila v tom predošlom príspevku

sono2
7. apr 2022

@laura164 veru pravda.