Práca a veľmi často choré deti
Ahojte. Hľadám inšpiráciu, ako riešiť našu rodinnu situáciu.
Máme 2 histaminove deti. Tzn.cerstva strava denne, žiadne kupenske pecivo, nemožnosť stravovania sa v školských zariadeniach. Staršia je už v škole, menšia pôjde do škôlky. Deti su však extrémne často chore. Virózu dokážu chytiť aj 2x do mesiaca, ak chytia baktériu, liečia sa z toho aj 3 týždne, z toho minimálne týždeň máme aj noci veľmi zle. Maximálne vydrží v škole dcéra 2 tyzdne. A samozrejme, chytáme to aj my s mužom a odpaluje nás to celkom slušne, väčšinou končíme na ATB aj my. Problém je,že tie deti nemáme kam dať počas choroby. Všetci starkovci sú zamestnaní a keby aj neboli, nechcu sa s nami stretávať, keď sú deti choré,pretože to už párkrát chytili a dostávali sa z toho dosť ťažko. Navyše žijú ešte so svojimi rodičmi (všetci nad 80 rokov) a nechcu ich ohrozovať chorobami.
Ako takéto situácie riešite vy? Ja som Musela dať v práci výpoveď a ostať s deťmi doma. Mám však vysoku školu a cítim sa strašne zbytočná, keď nezarabam. O pocite, že som sa vytrapila 5 rokov na ťažkej výške a nemôžem to robít, ani nehovorím. Mám pocit, že na mňa každý pozerá ako na prizivnika a aj sa tak sama cítim, ale vobec neviem, ako to vyriešiť 🤷
Môj muž je živnostník, ak bude strážiť chore deti, nebude príjem, môj príjem nenahradí ten jeho.. on by chcel, aby som išla do roboty, ale zároveň jedným dychom povie,že on sa o choré deti nebude môcť starať, lebo musí robiť.
Opatrovateľka sa nám neoplati, chodila by som do roboty len na to, aby som zaplatila opatrovateľku 🙈
Máte tipy na nejakú prácu z domu? Snažím sa privyrobiť aspoň handmade predajom. Ale je to fakt ťažké. Kúpyschopnost obyvateľstva začala byť tragická a nemám to ani velmi kedy robiť, nakoľko som na deti i celú domácnosť prakticky sama. celé to len zhoršuje to,že musím denne variť, no a moj muž robí odnevidím donevidím a ja robím len po nociach, keď už decká spia. A to som rada, ak spia a práve neplačú, že ich niečo bolí, že majú teplotu alebo sa práve nedusia hlienami.
A samozrejme, chodíme k MUDr.,aj na imunológiu, aj skúšame rôzne doplnky, alternatívy, aj klasiku, nič nepomáha. Deti boli aj na imunologickej liečbe, ale všetko sa vrátilo späť v momente, ako sme to vysadili.
A áno, chyba je v rodičoch, ktorí púšťajú choré deti do školy. Lebo čo je pre jedného sopel, pre nás je to 3 týždňova choroba 🙄 (to len na margo toho známeho argumentu, že sopel nie je choroba).
Ďakujem za docitanie a vaše postrehy.
Chcela by som si dorobiť k svojej výške nadstavbu. Ale obávam sa,že to nezvládnem popri našich ve
Aj ja mám dieťa ,ktoré potrebuje diétu ,čiže varenie niekedy aj dva krát za deň ,vyberanie skôr z družiny ako keby je zdravé ,občas obedy doma atď ... Rok som bola doma ,potom práca ,nestihacky este mam ďalšie dve deti ,tak znova som ostala doma ,potom zas do práce ale je to ťažké ...tiež bývajú častejšie niekedy choré .teraz ani so soplikom nezoberú učiteľky dieta do škôlky
Skus pozriet korporaty, maju kopec pozicii, prilezitostny homeoffice mozno casom aj staly.
@rumbagula Tak zena, ktora sa stara o dve casto chorlave deti, ma od prizivnika daleko. Myslim, ze vsetky mamy, co mame deti casto chore, dobre vieme, aka je to fuska.
Ja by som vsak mozno isla do tej opatrovatelky uz len preto, aby si nestratila kontakt s odborom, aby ti nebolo luto, ze to nerobis a aby sii mala zmenu.
Co sa tyka HIT, tu mam aj ja, tiez si varim vacsinou cerstve. Ale viem si vypomoct aj mrazenim. Navarim cerstve, este horuce dam do nadoby, uzavriem, aby sa tam dostalo co najmenej bakterii produkujucich histamin a len co to trochu vychladne, tak rovno do mraznicky. Taketo jedla su pre mna v pohode, vela histaminu tam nenavznika. Neviem, ako velmi citlive su tvoje deti. Ale dalo by sa takto trochu odbremenit od neustaleho varenia.
@rumbagula práca na doma aspoň na polovičný úväzok by ti možno mohla trochu pomôcť aby si sa cítila lepšie. Na druhej strane robíš pre svoju rodinu maximum, vzdala si sa práce obetou za ňu. Takže sa nemáš dôvod cítiť menejcenne. Ja viem, je to ťažko, keď sa chceš realizovať aj profesne, ale nejde to. Držím palce! U nás v škôlke nezoberú napr. ani dieťa so soplikom. Otočka hneď domov. Na niektorých školách, škôlke je to prísne. Veľa záleží od učiteľov ako sa k tomu postavia.
.
Ahoj, maju deti spravene komplet rozsirene testy HIT ,ktore potraviny mozu a ktore nie? Pisem len zo sestrinej skúsenosti, byvala velmi casto chora, vacsinou skoncila na atb, aj 8x do roka. Mala najprv len testy nejake klasické z alergo, potom si nejake zaplatila ale mala tam vypisane dost vseobecne tie potraviny, neskor uz aj to co mala povolene jej robilo zle, tak si dala spraviť komplet podrobné testy na kazdu "omrvinku",a zacala sa podľa toho stravovat a jej imunita je na tom velmi dobre. Mala tam presne rozpisane ,ktore potraviny moze normalne, ktore vobec nikdy uz, ktore moze po uvedenom case zaradit atd. Tie testy stali ale 500eur, ponúkla jej to alergologicka . Ona je denne v styku s mnohymi, pracuje v sluzbach, od ludi chorobu nechyti, az zhresi nepovolenou potravinou okamzite imunita alarmuje, az zhresi opäť a opäť uz ma dutiny a priedusky, tazkosti s dychanim.
Prepac, ja viem ,ze si nepytala radu, iba som to chcela napisat ako skusenost s castou chorobnostou pri HIT ,mozno pomoze, mozno viete, mozno nie 😊
@rumbagula to nemyslis vazne ze prizivnik 🤦
Ak vyzijete, venuj sa detom, potrebuju ta. Casom budu samostatnejsie, budu moct zostat doma par hodin samy ked nebudu mat teploty, mozno sa im zlepsi aj zdr.stav.
Kazdy sa musi zariadit ako mu vyhovuje. Tu tie rady o opatrovatelkach si nevsimaj, nikto nepojde k detom s bakteriou aby sa nakazil. Ani za 30€/hodina tipujem. To je taky konikovsky folklor ako ti ma ciperna suseda alebo kamaratka na materskej co ma dve male deti opatrovat tvoje chore 🤦
Drzte sa.
Vela sil prajem.
@beatrixx1525 rusko absoltne nepomoze, ak bude vystavena bacilom ci virusu, drapne to aj tak. Rusko to maximalne len o par dni oddiali. Nedostane chorobu o tyzden, ale o tyzden a 3 dni, napr.
Mam vyskusane doma, bola som chora, od prveho momentu som den/noc nosila ruska, zeby decka neboli chore. Velke gulove z toho. Nakoniec to odo mna dostali jak decka, tak aj muz. Akurat to nedostali o 2-3 dni, ako inokedy bez ruska, ale s tyzdnovym opozdenim. Ale chore boli nakoniec tak ci tak.
@20erika07 ďakujem ti veľmi pekne za radu. Ja som na týchto testoch bola. Vyšli mi presne tie potraviny, ktoré som mala na sebe odsledovane,že mi robia zle. Ale žiaden zázrak v imunite sa nestal. Hoci diétu držím. Menšej mi ich ešte neurobia. A nad staršou vážne uvažujem,že ich dám urobiť. Len úprimne, stojí to toľko € a odhovara má od nich samotný imunolog, že to nemá žiadnu výpovednú hodnotu. Je pravda,už dlho sme na diéte,takže jej nemusia ani povychadzat.
Snažíme sa dostať niekam na gastro, alebo k lekárovi,ktorí sa v celej problematike vyzna. Ale to je ako hľadať ihlu v kope sena. Už keď počujem od lekára,že nemôžete mať takéto problémy,lebo testy neukazujú alergiu, rovno sa otáčam a odchadzam. to je strata casu.. a tam,kde sa vyznajú,pýtajú nehorázne pálky. My sa potrebujeme dostať všetky 3 k odborníkovi na HITku, ale tie ceny.... Napr.v assiduo pýtajú 300€ len manipulacny poplatok za 1 dieťa za objednanie, to je také zderstvo 🙄
Ja som 2 roky počúvala od pediatricky, že dcére nič nie je, len som precitlivela, príliš ju pozorujem, x-krát som si vypočula, že mám ísť k psychológovi, že moje problém su len v mojej hlave, že dcére privolávam problémy,lebo je to zdravé dieťa... človek fakt začne pochybovat sám o
sebe.A bum. Hit. U oboch. A vysvetlilo to mnohé problémy. Mnohé aj zmizli diétou..
Preto už ani nemám chuť chodiť po lekároch 🙄
Ale som rad, že sestre sa polepšilo 😊 prajem veľa zdravicka ♥️
@kristinapetronela a ako to zvládaš s robotou? 3 deti su makacka aj keď sú zdravé 🙄 a vy máte aké intolerancie?
Tiež varím niekedy aj 2x a ešte musím piecť aj pečivo,lebo nemôžeme droždie 🙄
@beatrixx1525 no len ide o to, aký kurz. Začala som jeden robiť,ale ešte som sa nedostala ani k tomu, aby som ho celý pozrela. A to sú len úvodné videá 🤦 dnes som si naplánovala,že si prejdem posledné 2 moduly kurzu, aby som si mohla nadviazať ďalšie kurzy a realita? Menšia dostala zasa horúčku, staršia ešte len skončila sople v nedelu a už zasa začíname 🙄 mala plače už hodinu. Takže sedím pod ňou v hojdacom kresle a nemôžem sa pohnúť, inak spustí plač. 😬
Rusko sme skúšali ešte v škôlke, nemalo to žiaden efekt 🙄
A dávajú vám ATB na základe crp. Ja som mala HIT ale životospráva dieta mi to upravila . Všimla som si v blízkom okolí, že deťom často dávajú ATB, čo je.pruser. Naša dá len pri vysokom CRP. Najstaršia začínala 4 dní v skolke a 2t doma. Teraz už caste skolkarske virozy nemá.
@rumbagula buď rada, že aspoň Hit ti uznali. Náš detský alergológ deťom ani test nespravil, že to v tomto veku nemá žiadnu výpovednú hodnotu.
Keď prídem k doktorke, prevracia oči, že so soplikom som prišla. A kde mám nechať dieťa, keď nemôže ísť do škôlky nepovie. Celé zle. My sme chorí každý druhý týždeň. A to je už zlepšenie. Našťastie môj zamestnávateľ toleruje čiastočný HO a môžem robiť aj cez víkendy ak chcem. No teraz som už PN. Ako keby som nemala takého zamestnávateľa tak som už na urade práce, lebo s toľkými OČR by ma už dávno vykopli.
@cecilia29 doteraz mala staršia 1x ATB za 5 rokov.. teda až do minulého roka. Potom sme ju dali zaočkovať 5 ročnou vakcínou a odvtedy je na ATB každú chvíľu,lebo to inak jednoducho neprejde 🙄 hit sa jej strašne zhoršila po očkovaní.
My držíme diétu, naozaj prísne, presne podľa toho, čo nám vadí. Ale nemá to vôbec žiaden efekt. podľa všetkého máme dedicnu formu HITky.
@rumbagula ahoj, ja len, že nad je takýchto viac. Dosť podobne sme na tom, mám dve deti, sú choré v lepší mesiac len dva týždne 🙈 Manžel je živnostník, pracuje do večera. Na domácnosť som prakticky sama. Vystudovane 2 vysoké školy, odbor ktorý sa nedá robiť na home office. Bez mojej výplaty sa zatiaľ vieme zaobísť. Ale neviem si predstaviť, čo by bolo ak by nám ťa výplata chýbala.
@terry658 no povedzme,že "uznali". Pediatrická má posielala liečiť sa,že dcére nič nie je, že preháňam, že mám zájsť za psychologom.. rozum mi neberie, koľko odborníkov sme pochodili s jej problémami a nikoho nenapadla hitka. Ani len imunologa. Až nakoniec jeden skvelý ORL spomenul, či ju už testovali na toto. Pedina zobrala krv a všetko sa vyjasnilo. Ale gastrac povedal, že hit má dnes každý a nič to nie je 🤦 našli sme imunologa,ktorý HIT uznáva ako.diagnozu a má s ňou reálne skúsenosti. Ale ako si pri nej pomôcť, nevie poradiť. No má veľa pacientov s touto diagnózou.
Teraz sme sa však sťahovali a máme novú pediatrická,ktorá zasa o Tom nič nevie a tiež len prevracia zrak, že deti nemozu mať problémy s potravinami, keď majú alergologicky testy negatívne 🤦
Ale z našej chorobnosti je zúfalá a hlavne naša dospelácka doktorka. Už nevie, čo má so mnou a s mojím mužom robit 😬
Je super, že máš takého zamestnávateľa♥️ a dá sa robiť pri malej?
@marylynn presne, ani môj odbor sa nedá robiť na HO. Chvalabohu, aj my sa zatiaľ vieme zaobísť bez mojej výplaty, nejak vyjdeme,hoci nič neodlozime. Všetky tie lieky a vitaminove doplnky, terapie, stoja strašne veľa €. Už som skúšala sa na to aj vykašľať,ale popravde bez toho sme boli ešte horsie zdravotne. A to menšia ešte nie je ani v kolektíve, to keď ešte ona nastúpi, ja už neviem, čo bude.
Vidím na mojom mužovi, aky je z toho nervózny. Chcem pomôcť finančnej situácii rodiny,ale neviem ako. Možno by som sa inak cítila, keby som cítila aspoň od neho podporu. Ale niekedy mám pocit,že aj on mi chce vyčítať, že nezarabam.. ale ako to mám urobiť, nevie ani on sám.
@rumbagula nie robím po nociach. Cez deň sa nedá skoro vôbec. V škole začali vyznávať kult rodiča - učiteľa, čiže keď je dieťa choré má dobrať všetko samé doma s rodičom. A keď je chorý ten môj škôlkar tak sa nedá spraviť nič okrem varenia. One je taká (podľa našej psychologičky) svojská povaha. Veľmi náročné dieťa na pozornosť a najmä verbálny prejav. Inými slovami ústa sa mu nezavrú ako je deň dlhý a ešte aj v noci rozpráva zo sna. Človek je z neho strašne ohučaný. Nikto ho ani nechce strážiť, lebo po dvoch hodinách už stráca schopnosť vnímať slová. Pri tomto sa fakt robiť nedá.
@alexnina777 s Andrejom konzultujem už asi 4 roky. Máme doma všetko, čo odporúča, držíme sa jeho rád. Zatiaľ efekt minimálny 🙄 odporúča prejsť na bezsacharidovu diétu. Prosim, vy ste boli na nejakej všeobecnej diéte alebo individuálnej?
Pozriem toho aplikovaného kineziologa. Nikdy som o Tom nepočula. Ďakujem.
@rumbagula neviem či HIT. Skôr mi to príde ako kombinácia stresu a stavy v škôlke. Odkedy dávam malého len na pol dňa a nemusí tam spať tak je síce chorý ale rýchlejšie sa zostaví a tie choroby nie sú až také hrozné ako boli. A hlavne dieťa je viac psychicky ok.
Ja HIT mám ale čím viac som držala diétu tým to bolo u mňa horšie. Skončila som na 6tich potravinách, čo mi nerobili zle. Tak som si povedala, že nato prosto musím kašľať. Keď vidím zhoršenie tak chvíľu držím dietu a potom zas zaraďujem všetko.
Pri deťoch skúšam viac menej asi všetky taktiky. Ovocie, zelenina,probiotika, kolostum, imunoglukan,lieky od imunologa. Prosto všetko ale zatiaľ nič nepomohlo. Po covide sa to zhoršilo, takže asi to chce len čas.
Mate ako vyzit? Manzel je spoko? Co riesis? Casom pride nejaka prilezitost na pracu z domu... Pozeraj ponuky. A akceptuj. Ako pises,deti ta potrebuju a urcite je aj manzel spoko,ze sa doma staras. ;D Trocha si trn cas radsen uzi..
@rumbagula
Ja by som teda rozmýšľala o domácom vzdelávaní keď vám robia takéto problémy škôlka a škola a nemusí to byť celá škola možno sa potom do 5 triedy urobí lepšie a budú môcť chodiť normálne ..prinieslo by vám to veľmi veľkú úľavu ..a okrem toho tebe asi nevyhovuje byť doma ? Lebo veľa žien by bolo radi doma a starali sa len o rodinu a pokiaľ vám to finančne vyhovuje tak nevidím dôvod ..ale ako samozrejme každá sme iná ..
@rumbagula ak musi byt niekto nonstop doma z detmi, tak jedine pracovny cas, ktory sa vam neprekryva plus ciastocny home office. ked je muz zivnostnik, tak si vie mozno prisposobit prac. dobu alebo robit menej dni v tyzdni a v konecnom dosledku sa vam to aj oplati. ja to tak mam s muzom a mozem robit aj popri MD a RD a aj ked som nastupila do prace, nemusime tolko stresovat s chorobami. mne vadi histamin ako kedy. ale mam viacere autoimunitne ochorenia a cim viac studujem vyskumy, tym viac mi z toho vychadza, ze problem na vsetko su bakterie v crevach a rozne virusy, ktore sme pochytali aj pred rokmi. vid long covid. pozri probiotika iprobio. maju aj na hit. pozrela som sa na nich, ked som narazila na clanok, ze zhanaju tehotne zeny, ktore nikdy nebrali antibiotika, aby z ich mlieka skusili vyrobit probiotika. na slovensku. chystam sa ich skusit. a na tie virusy oreganovy olej v kapsuliach. neublizi, mozno pomoze
@beatrixx1525 prepac ale na ruska pre deti neverim, deti v triede jedia, maju kontakt na kontakt, strcia si aj prst do nosa aj do ust. Za mna len ochrana v teoretickej rovine a chuda dieta z ktoreho sa smeju spoluziaci co to nechapu. To je skor pre dospeleho uvedomeleho cloveka ako ochrana a vie s ruskom spravne narabat

Nechcem aby toto vyznelo ako nejaké rýpanie, keďže je to zo dňa na deň viac a viac citlivá téma. Ale mne príde aspoň ako-také riešenie pre staršiu v škole nosiť rúško. Máme šťastie v nešťastí že rúška prestali byť v našej spoločnosti takým obrovským tabu a ak má dieťa problém s imunitou neostáva nič iné len chrániť sa. Ja viem že deťom je ťažko v škole posedieť celý deň s rúškom ale viem z vlastnej skúsenosti že ak je to jediná možnosť, dieťa si jednoducho zvykne. Aspoň o toľko by ste sa ušetrili chorôb, zredukovali to aspoň na toľko aby si dokázala nájsť možno prácu na pár hodín denne z domu. Možno nájsť na internete nejaký kvalifikačný kurz na niečo čo vieš robiť doma z počítača, hlavu na to určite máš keďže si vyštudovala. Držím palce