Práca, deti a manžel. Ako fungujete?
Ahojte. Vopred sa ospravedlnujem za trochu debilne otazky, ale prave som sa, neviem kolkykrat ,dohadala s muzom, kvoli stale omielanemu spolocnemu casu a pod. Ja uz neviem, ci som fakt taka neschopna, ale ja proste ak o 5 rano vstavam, alebo spim menej ako 6-7 hodin, tak som nemozna. Proste za ten rok, co chodim do prace, som si to odsledovala, ze sa to potom vlecie so mnou cely den. Zivam, neviem sa sustredit, som nervoznejsia, o 22 uz schopna len spat, proste unavena. Deti este uspavame a tym padom uz ani nie som schopna vyjst z postele, alebo pockat na manzela, ked ich uspava on, zalomim samozrejme v obyvacke, alebo cumim do telky, len aby som mala pocit, ze travim volny cas :D lebo ine uz nevladzem. Som nejaka moc unavena, alebo je to normalne? Manzel by cakal, ze budeme ten vecer travit nejako spolu. Nejde len o sex, ale celkovo pokecame, proste budeme spolu. Ja viem, ze navodov, ako to poriesit, by bolo plno, ale mna skor zaujima, ci to mate podobne, ked robite 8 hodin denne+ dve male deti 6+3 a k tomu domacnost, dvor a pod. Je to cudne, ze potrebujem tolko spanku? Ja uz neviem, mozno spim menej kvalitne, pri dvoch odkojenych detoch, sice neviem o sebe celu noc, ale mozno nespim tak kvalitne. On mi stale vyhodi na oci, ze on spi menej a staci mu to. Ja zas argumentujem, ze kazdy sme iny. Deti akokolvek sa snazime, skor ako o 21 nezaspia. Uz sme skusali a pritom sa nabehaju vonku dost. Manzel robi na smeny, cize je viac dni v tyzdni aj doma, nemusi utekat kazde rano do prace. Co sa tyka pomoci, s tym absolutne nie je problem. Ked je doma, zanesie, vyzdvihne, postara sa, pomoze. Ale cakal by, ze tych spolocnych vecerov by bolo viac ako len cez vikend... Proste on ma celkovo viac energie, ja menej. A stale narazame na tento problem, ked je taky tyzden, ze fakt cely tyzden idem vecer o 22-23 rovno spat. On este buntosi do polnoci, to je mne proste uz dlho. Ako som hore pisala, na druhy den sa mi to vrati. Aj deti si to potom viac odnesu, co nechcem. Pridem domov a mam dve hodiny na domacnost, oddych, deti a potom este vecer sa venovat, aby sa necitil opomenuty. Ja uz neviem, ci si mam zacat nieco slahat do zily 😅 Alebo je to tym, ze celkovo ta praca, male deti co potrebuju full servis, ze ma to proste viac vycerpava? Ja uz neviem fakt...
@andula77 to je o sebavedomí🙂ty nesijes, nehackujes zase robíš niečo iné možno chodíš 2x denne s deťmi von a varíš 2 chody.Ja mám jedno dieťa už teenegera a nestíham všetko čo by som chcela a chodím domov v dobrom čase.
Súhlasím ženy by mali robiť pol úväzok takto sa robí všetko polovicato a ženy so skolopovinnymi detmi nemajú cez týždeň na nič čas krúžky učenie večera a môžu ísť do postele
@cibiother ano,poznam.to..uz 3roky.. Tiez som.dost unavena a malokedy vladzem.po nociach ako ked som bola na materskej,prosto tiez mam vacsiu potrebu spanku. Na nejake vzdelavanie teda ani nie je cas,ani cvicenie,ktore ma vzdy dobijalo energiou. Aj deti,ale predsa bol to cas len pre mna.. Prosto si vzdy treba vyhradit cas na oddych ,dohodnut sa s muzom..ja to vidim.tak..lenuviest do praxe je obcas tazsie..
@cibiother Podľa mňa je 6 hodín spánku málo. Poznám baby, čo tak dokážu fungovať dlhodobo, ale ja k ním nepatrím. Ak niekoľko dní spávam 6 hodín, vždy ma to potom dobehne - buď zalomím pred telkou alebo to potrebujem dospať cez víkend. Možno si tiež taký typ. Ale pre pokoj v duši si daj prípadne spraviť krvný obraz, či napríklad nie si anemická. Radili ti tu aj pohyb, šport, pobyt na čerstvom vzduchu... ja ti poradím ešte prípadne vynechať kávu, ak ju piješ. Mám to na sebe odpozorované - keď som pila dve kávy denne, mala som oveľa horší spánok. Pritom tú druhú som si dala o druhej poobede. No a potom som skúsila kávu vynechať a spala som oveľa lepšie. Len vydržať to bol boj 🙂
S deťmi by som ti zatiaľ radila iba v teoretickej rovine, ale určite by som sa pokúsila dosiahnuť, aby zaspali skôr a bez vašej pomoci. Skúste si vytvoriť nejaký rituál, po ktorom budú vedieť, že už budú sami. V rodine mám vzor, ktorý sa mi páči - prečítajú rozprávku, pomodlia sa, dostanú pusu na dobrú noc a mama odchádza z izby. Ak sú tvoje deti zvyknuté na “aktívne” uspávanie (hladkanie a pod.), bude chvíľu trvať, kým to zmeníš, ale pôjde to. A ten ušetrený čas môžete s manželom stráviť spolu.
Podľa mňa by ti radikálne pomohlo, keby si deti len uložila a zaspávali by samé. Sú na to dosť veľké. A treba ich dať skôr, o tej 20:00. AJ moji zaspia okolo 21:00, ale o ôsmej ich uložíme do postele a ležia a hrajú sa s plyšákom kým nezaspia.
@andula77 presne. Zvlast slovenske zeny musia mat vsetko ako z katalogu. Aj ked to casto znamena chladne a neosobne ako v predajni nabytku 😀
Nie, neda sa byt dokonala vo vsetkom. Nie je matematicky mozne za 4 hodiny medzi prichodom domov a spankom deti mat dokonale vyupratovane, navarene, rozvezene po kruzkoch, hotove ulohy atd. Potom jasne ze zeny su frustrovane, unavene, poznam take co len skriekaju po muzovi aj detoch lebo aj spadnuty vlas povazuju za neporiadok. A dobiehat to cez vikendy? Radsej pojdeme na vylet, ved kde je potom rodinny zivot? Mama mukluje s vysavacom a otec venci deti.
Treba trosku popustit z narokov. Neda sa venovat plne detom, ked kazdy den pol dna upratujete.
@alex666 a ked nekvaskujes, zabijas svoju rodinu 😁
@nikaella ja som doma odpracovala celú MD aj časť RD, aj popri jasliach a škôlke. A jediný efekt na náš vzťah to má, že musím robiť vsetki, lebo veď "ty si doma," a " čo si celý deň robila" + kopec rozptylovania dookola... Z domu sa dá robiť ak partner chape, že z toho domu pracujeme 🙂 a nie že sedíme doma a cakame kedy pride 🙂
@simca06022011 ako vie ze robim ale vravim aj z okolia co mam skusenosti... tak chlapy to nejako 'ignoruju'. Proste cim skor budem urcite riesit priestory mimo bytu.
@nikaella Potom je chyba niekde inde, nie v praci samotnej. Ja tiez robim z domu, uz skoro 3 roky, niekedy stiham varit, niekedy nie (lebo ma to vyrusuje a neviem sa potom sustredit na pracu) a moj muz to chape a len sa spyta, ci si nieco objedname alebo si najde nieco v chladnicke...
Cize to je o tom, ci to dokazes pochopit a ludom vysvetlit. Moji rodicia to dlho nechapali - niekedy si totiz zoberiem pocitac a idem na tyzden k mame, kedze byvame daleko od seba. A ta mi stale rozprava, ci ma bavi cely den sediet na gauci a pozerat do PC, to ma dokaze neskutocne vytocit, ale raz som jej to dost tvrdo vysvetlila a uz s tym prestala.
Este jedna myslienka - myslim, ze sucasne, zeny, co maju synov, by si mali davat pozor, aby ich nevychovali takymto sposobom, ze chlap len dojde domov a caka, co ma navarene, ako keby sa to navarilo samo. Toto je chyba spolocenskeho vnimania a vychovy, ale zial, tak to bolo. Dolezite je to uz dalej nepraktizovat.
@alex666 ja nemám syna, ale mám chlapa takto výchovného, čiže úplne súhlasím :F
Ja keď sa zamyslím nad sebou, čo sa spania týka, som bola ukážkové dieťa a teenager 🙂 Pamätám si, že ako deti sme doslova prosili našich, aby sme si vôbec večerníček mohli pozrieť.. ale potom bez diskusie do postele. Na obed sme spávali tiež - teda, ja ihneď a s radosťou, segra sa v posteli celý ten čas ošívala a nudila 🙂 Pred nejakým časom mi oco vravel, že sme chodili spávať o 18.30 h., a teda rodičia mali pred sebou celý večer. Ako teenager som taktiež spávala poobede - už nie tak často, ale na večerný spánok už 20.30 h v posteli..
Ja mám ale naviac od 15tich pripísaný aj syndróm chronickej únavy, a poviem, že s tým sa žije na p*r*d, aj na dva.. Len čo vstanem, som uťahaná ako kôň. Po 19tej som nervózna ako malé dieťa, proste chcem spaaaaať. Vydržím tak do 21, max. 21.30.. Lenže, vtedy chodí aj syn, ktorý trvá na tom, že musím aj ja.. Takže postrádam čas pre seba resp. domáce práce.
Ja proste nechápem, ako to mám robiť, aby bolo všetko takmer tip-top...
Dakujem Vam baby za vsetky prispevky a reakcie, vidite ten reakcny cas 🙂 ako ja stiham citat a odpisovat...takto to je u mna momentalne so vsetkym. Prave som sa vcera vecer nepriamo dozvedela, ze aj deti su radsej, ked ich rano vychystava tatino, lebo jeho nehnevaju a mna hnevaju 😢 To mi povedal starsi syn.Takze musim skutocne prehodnotit cele moje fungovanie, lebo som v jednom strese a jednej nahanacke. Keby nebolo treba penazi, tak uz si pisem vypoved. Mam fakt strasnu dilemu, ako to vyriesit, aby boli vsetci spokojni a ja tiez. Velmi nerada by som menila pracu, ma kopec vyhod, len by som potrebovala sukromne lietadlo 😅 Skusime nastavit skorsie zaspavanie, postupne samostatne zaspavanie a uvidime, ci zostane trochu viac casu pre nas, kym odkvecnem.
@babulkomale veru...Hlavne tie nastajlované interiéry s kopu skla, nábytku s vysokým leskom, na ktorých vidieť každý otlačok prstu. Pri malých deťoch regulérna pakáreň. Ale susedia vidia, že pani ide s dobou. Síce sa na tom ide urvať s nervami aj svalmi, ale má.
@cibiother Napodobne, musim si lahnut tak o 22,30, a vstavam 6,40. Cize aspon 8 h musim spat, aby som cez den nestekala po detoch. Unavu az tak necitim, ale som podrazdena. A ked si liham, sused este vtedy buntosi v zahrade. Ked ja vstavam , on uz startuje auto, a odchadza - tiez sa cudujem, ako mu moze stacit tak malo spanku. A trosku aj zavidim, mat k dobru take 2 hodinky kazdy den, to by bolo nieco. PS: mne nepomohlo ani cvicit 3x tyzdenne, ani ziadne vitaminy a pod., mam to stale rovnake +-.

@andula77 presne tak! Ironiou je vsak to, ze zeny si ten tlak na seba vyvijaju navzajom a robia si jedna druhej to, co predtym neznasali. Maloktory chlap si vsimne, ze nemate umyte okna, perfektne vyzehlene obliecky a dokonalu farebne zladenu vianocnu vyzdobu. Ale potom pride kamoska, sesternica, svokra etc. a zacne pokukovat po kutoch, ako to zvladate...
Ide o to, ze kazdy je iny, niekto toho zvlada viac, niekto menej, niekto je poriadkumilovnejsi, niekto nie, ale mali by sme sa prestat kritizovat a zacat respektovat.