Práca, rodina, domácnosť, osobný život
Zenyyyy... nastupila som po 8mich rokoch doma do prace a mam pocit, ze mi skoncil zivot.. Rano vstanem, vychystam sa, rychlo deti pripravit do skolky a skoly, vyrazit - hodina cesty v zapchach.. dojdem na 7.30 do 16:00 v praci.. rychlo pre maleho do skolky - cesta 40 minut, takze to ledva stiham (skolku maju do 17:00)... beriem ho medzi poslednymi 2mi detmi ☹ ... dojdeme domov, ledva sa troska porozpravame, uz dojde starsi zo skoly, spravi sa ulohy, priprava do skoly - desiata, veci do roboty a skolky a sup uz kupat a uspavat... ziaden cas s detmi - chce sa mi plakat 😢 😢
Vaaaazne, ako to prosim zvladate? Ste superzeny? Existuju snad prace aj do menej nez 16tej? /u nas nic nebolo ked som hladala/.. Chcem len pocut, ako to zvladnut a nezrutit sa - ved tot je len robota a povinnosti a cez vikend dohanat domacnost...
Dakujem - precitam si akekolvek rady, skusenosti, postrehy... odpisat asi neodpisem, padam na drzku a asi do 20 minut spim 😅 pekny vecer
@celasapremenim mne sa niekedy zda, ze moj muz si mysli, ze ja budem mat pracu aj casovo nenarocnu a aj zaroven uzivim rodinu 🙂 On ma pracovnu dobu od rana od 6.00 do kym-nie-je-hotovo (hocikedy medzi 16 - 22.00) a ja som mala v minulej robote 9-5.30. Zajtra idem na pohovor a ak to vyjde, tak to bude rovnako ako predtym, len s tym rozdielom, ze MM uz chodi domov okolo 16.30, pokial zrovna nema pocit, ze treba mladym ukazat ako sa poriadne robi, ale zda sa, ze po operacii pruhu a troch zodratych platnickach ho uz take vytrty presli :D
@littleslovak No v satelitoch si ludia kupuju domy, lebo casto vyjdu lacnejsie ako vacsi byt v BA ( a ked mas aspon 2 deti, potrebujes ho), mas bezproblemove parkovanie a tie pozemky su male, ale vacsine ludi to nevadi, lebo menej kosenia a roboty, tu pri byvani naozaj nejde o to pracovat na zahrade. A to aky satelit si kto vyberie je na nich, sluzby sa rozvijaju, obchody pribudaju, za par rokov to bude v pohode. Ja ked som ako dieta byvala v Petrzalke, neboli ani chodniky, ani parkoviska, ani obchody a skoly.
@stella napisala som prispevok ktory sa mi zmazal tak snad sa tu neobiavia dva 😒
pisala som , ze je to podla mna diskutabilne, zalezi od toho aky byt a kde a to iste aj s tym pozemkom a domom, napr aky typ domu a kto ho stavia. neviem ako sa hybu dnesne ceny, par rokov dozadu som este mala prehlad. no predpokladam ze 90% ludi si na to berie hypoteku, kde pri 30 rokoch spravi 50 000 navyse asi 100 - 150e navyse na splatke (zalezi ake podmienky si vydupes, aky je fix a pod.). Cize je to o tom ze si zvazim ci tu napr 100vku navyse na splatku mam, alebo nie. A nemyslim si ze by tie pozemky a domy boli az take lacne.
Petrzalka bola kedysi same haje, luky, zahrady, ale je mestkou castou takze rozvoj bol prirodzeny a hlavne v tych casoch dobre planovany sudruhmi. Nemyslim si ze v satelitoch to bude to iste, ked vacsina obyvatelstva zije jednou nohou stale v meste. Ak budu v meste nadalej uspokojovat svoje potreby ako napr. nakupy, kultura, gastronomia tak sktatka ked si aj niekto v satelite otvori napr restauraciu, moze to byt zbytocne ked tam nikto chodit nebude lebo vsetci su do 6-7 vecer v meste a potom rovno domov dohnat zameskane a nie to ist este na prechadzku nebodaj sa najest ci ist na "pivo". Moj nazor skratka je, ze ten rozvoj nebude nicim hnany, kym vsetci vacsinu svojho casu travia aj tak v meste.
Autorom pojmu "Horizontalny panelak" je Peter Pistanek v clanku pre inzine este niekedy tesne po roku 2000. Ten pojem zludovel, dne je to uz klise.
Podla mna treba rozlisovat. Kvalita zivota v mestackach ako Svaty Jur, Pezinok, Modra, Senec, Stupava, Samorin moze byt naozaj oproti Bratislave ovela vyssia. Aj niektore dedinky maju silne komunity, vdaka ktorym sa zivot "na mieste" stava atraktivnejsim a ludia netravia v BA tolko casu, snazia sa co najviac "byt doma". A ak ma niekto volnu pracovnu dobu a dokaze sa vyhnut cestovaniu do BA v spicke, tak rodinny zivot v takomto mestecku ma oproti zivotu v BA ovela viac vyhod ako nevyhod. Divadla, muzea, galerie, nemocnice a zdravotnicke zariadenia, vysoke skoly a IKEA 🙂 stale na dosah a vsetky vyhody maleho mesta k tomu. Zila som s detmi v BA aj v meste pri BA, dokazem to porovnat a ak by sme museli predat dom a kupit byt, tak uzlen u nas v meste. Do BA by som nesla. A to k nej mam pozitivny, nostalgiscky vztah, ziadne take, ze: "Fuj Bleee Blavaaa!".
Satelity typu Cierna Voda, kde pristahovalci bez vztahu k miestu uplne prevalcuju poctom aj peniazmi miestnu komunitu su nestastim. Pre jednych, druhych aj dedinku. Na dedinu by mali ist ludia, ktorym dedina neprekaze, maju vztah k dedinskemu sposobu zivota. Ak tam idu len pre nizke ceny, je to zle...
@rutie nie som z BA, no pracujem tu a rozhodne mi vadí, ak ľudia, čo tu po väčšine pracujú, na BA nadávajú. Kto urobil z BA čo momentálne je? Aj ľudia, ktorí tu pracujú...že sú zápchy, lebo sa autami presúvajú do svojich pokojných satelitov...to, že im BA dáva prácu im nevadí! Veď pracujte v Čiernej Vode a pod. a nechoďte sem.
@libawet tak, toto je dosť hlúpy argument. Toto urobili ľudia, ktorí radšej dajú peniaze do domu ako do predražených bytov v BA? Je to hlavné mesto a má najnižšiu nezamestanosť. Toto urobili páni politici, že všetku prácu začali sústreďovať do BA. Akože nechápem kde v čiernej vode kde je 4500 obyvateľov sa majú zamestnať. To isté sa dá povedať aj o tebe. Ved nebývaš v BA, tak prečo tu robíš. Tento problém nieje len v BA, je to aj v Prahe, Viedni a všetkých veľkých miest, je to pochopitelné... Mne vadí, že všetky výstavby zameriavajú na stred BA akoby ostatné časti neexistovali.
@lucinka33 fajn, ale ja na Bratislavu nenadávam a vážim si, že tu môžem pracovať a takisto ju zaťažujem, tým že sa premávam hore -dolu a je mi ľúto, čo sa z Bratislavy za tých pár rokov stalo a čítaj - písala som AJ tí ľudia urobili, čo tu pracujú, to urobili....moje nervy, pracujte v ČV bola irónia a nech sa tí, čo na BA z týchto končín nadávajú, chytia za nos, pretože by BA mali velebiť, že tu vôbec môžu pracovať....vidím, že " trafená hus " pekne zagágala 🙂, pekný deň.
Inak, čítala som nedávno článok o tom, že satelity v okolíBratislavy sa zasa vyľudňujú, ľudia predávajú pár rokov staré domy, lebo zistili, že ono to nie je žiadna romantika, bývať na dedine. Išli tam s tým, že budú mať kľud, domček, grilovať cez víkendy a detičky sa budú hrať na dvore ... a realita je taká, že sa stresujú v zápchach, domček treba neustále upratovať, namiesto grilovania môžu cez víkendy kosiť a opravovať, prípadne makajú aj cez víkendy, aby ten dom uživili a detičky podrástli a namiesto hrania sa na dvore chcú byť aj popoludní v meste a športovať, chodiť do kina a "žiť". Mať dom a chodiť sa tam len vyspať je o čom???
Ja by som brala domček možno neskôr na dôchodku, ale teraz by to bolo zbytočné komplikované a predražené bývanie ... Vlastne skôr sme zvažovali odísť potom na dôchodok niekam na juh (veľmi na juh, mimo SK) a bývať niekde pri mori.
@esther03 áno aj...no sú tu aj takí a bývajú tu, pracujú, a trvalý pobyt nahlásený nemajú a dane si pekne odvádzajú vo svojich mestách, či obciach...s takými čo? Mne je naozaj Bratislavy ľúto a aj ľudí, kt. tu majú trvalý pobyt a žijú tu odjakživa, pretože toto si rozhodne nezaslúžili a ani Bratislava. Jasné, že my to tu nevyriešime.
@libawet s takými nič neurobíš, len možno by sa musel zmeniť zákon tak, že aj mesto, kde má človek hlásený prechodný pobyt, dostane istý podiel z daní ...
Inka, toto riešili napr. Švajčiari na štátnej úrovni, Nemci tam chodia pracovať a všetky peniaze potom míňajú doma, lebo v Švajšiarsku sú lepšie platy a v Nemecku nižšie ceny ... a aj to nejako poriešili, zaviedli napr. cestné poplatky a dane, ale presne neviem...
@libawet Bratislava ostava mestom, kde som prezila najvacsiu cast zivota. Neznasam, ked na nu pristahovalci nadavaju. Ver mi, ze som sa snazila bojovat. Namietkami, peticiami, spolupracou na vytvoreni oddychovej zony. V tej chvili, ked sme prehrali a z luky na sankovanie pod panelakom urobili stavebny pozemok pre dalsie bytovky, som to vzdala. Ked vlada schvalila srotovne, tak za dva mesiace sa zvysil pocet parkujucich aut o 20%. Rozhodli sme sa odist niekam, kde nebude nas zivotny priestor zahlteny autami a dalsimi a dalsimi domami. Chcela som si zachovat v sebe to vnimanie Bratislavy zo prelomu storoci, ked bola najkrajsia. Mam ju prechodenu mozno ako malokto - hradzu, lesopark, nabrezia, ostrovy na Dunaji, byvala som v centre, presla som pesi kazdu ulicku v sirsom centre. Prave preto, ze mam k Bratislave vztah, boli ma pozerat sa na to, co sa z nej stava. Preto pridem rano na stanicu a cez podhradie hore na kopec, tam sa sa zmenilo minimalne za 20-rokov (v pripade stanice bohuzial!) a zvysku sa vyhybam.
Nezahlcujem Bratislavu svojim autom, dochadzam vlakom, manzel autobusom. Do BA idem autom len s detmi cez vikend, pri nasom pocte je to ako verejna doprava. Do muzei, divadla - tie su v BA stavane nielen pre Bratislavcanov, ale pre vsetkych. Su platene aj z dani oravcov a pezincanov.
@libawet myslím že tým ľudom čo majú trvalé pobyty inde a pracujú v BA je jedno kam sa dane odvádzajú. Zrejme do BA prišli za prácou, kt. bohužiaľ doma nenašli. Tiež im musí byť na oštaru cestovať na týždňovky od rodiny..detí...to je presne to isté ako s autami. Veľa firiem má sídlo v BA...a teda majú firemné autá s BA ŠPZtkami...a dane za cesty odvádzajú do BA miesto do nejakého menšieho mesta. Tiež je problém že mnohé firmy využívajú leasing na autá a všetky leasingové autá majú BA značky..takže dane idú do BA hoci firma sídli v inom meste. Tiež sa mi nepáči že na našom sídlisku parkujú miesto domácich samé firemné autá a raz ked nemáš draho zaplatené parkovné, nemáš kam po 16,00 zložiť svoje auto. Ja by som zakázala firemným autám parkovanie na sídliskách....to je iná fantazmagoria...ale myslím že naše sídliská či mnohé parkovacie plochy by sa uvoľnili, keby si firmy firemné autá parkovali na svojich súkromných pozemkoch 🙂
@libawet Ja si paradoxne nemyslim, ze zalozit firmu na Ciernej vode je blbost. Zalozit napr.outsourcingove centrum (take co ma napriklad Accenture, kde sa nahadzuju faktury do systemu pre francuzske a ine zapadne firmy) niekde v Pezinku, ci Senci vobec nie je zly napad. Je to praca s potencialom skrateneho uvazku pre vzdelanu zenu, ktora ovlada jazyky, chce pracu od-do, aby sa mohla venovat rodine a nemusi za kazdu cenu robit karieru. Takych zien su plne satelity a mnohe z nich budu ochotne robit aj za mensi plat ak si na oplatku usetria dochadzanie.
@rutie dakujem. za krasny prispevok, aj pre mna je Bratislava mestom kde som prezila zatial vacsiu cast svojho zivota, tiez ju mam pochodenu krizom krazom a tiez mi je obcas smutno ked po dlhsej dobe vidim niektore zmeny. Stale v dobrom spominam aka bola ked som bola dieta, co bolo kde, kam sme chodievali s rodicmi a podobne 🙂 a rovnako neznasam ked pristahovalci alebo CPckari na nu nadavaju, ale pracovat v BA je im uz po voli. mozno aj preto som alergicka na slovo Blava, lebo ho pouziva prave tato skupina ludi. ale to som uz mimo temy...
@littleslovak ja poznam viacero povodnych bratislavcanov (narodeni v BA a aj tusim povodne aspon pol rodina z BA) a sami pouzivaju slovo Blava 🙂 ja tiez, ale nie dehonestujuco, ale je to kratsie, ja som z Kosic a stale vravim len KE :D inak toto s tym stahovanim a nadavanim neznasam aj ja, mame to tu v KE uplne rovnake... Kazdy sa sem pristahuje, zamestna, nepaci sa mu, nadava este aj na vzduch (true story), ze sme madari a tak, ale kazdy si kupi byt v centre... Za par rokov to bude sranda :-/ preco ludia ostavaju tam, kde sa im nepaci? Ja som robila v Helsinkach, prestalo sa mi pacit, vratila som sa nazad, aj ked som tam zarobila viac (o trosku) 🙂
@hettinka my mame cca 10 ročný dom, cez vikendy na ňom vôbec nemakame, to by bolo dosť zle, keby uz potreboval opravy, takze si neviem predstaviť, co opravujú na tych nových domoch kazdy víkend v nejakom satelite. Kosenie trávy u nas taktiež neprebieha kazdy tyzden a keby aj, predpokladám, ze v satelitoch majú mini záhradky, kde urcite netreba traktor kosačku a cely den na pokosenie. Taktiež som sa este nestretla s tým, ze žiť v byte s deťmi a na staré kolena si kúpiť dom. Kde žijem je trend uplne opačný, mladý ľudia este v bytoch, pred založením rodiny sa kupuje dom a ked deti odrastu tak sa z veľkých domov ľudia sťahujú do malých domčekov, pripadne bytových domov, ktore poskytuju seniorom rozne služby. O tom, ze deti sa tu môžu hrať nielen na záhradách s inými deťmi ale aj pred domami ani nehovorím, aut prejde malo, vsetci vieme, ze sa deti hrajú aj na cestách takze sa tu neprefrci 50tkou, do bytu by ma na nejaké sídlisko veru nik nedostal .
Aj my sme kedysi s mužom strašne chceli ísť na staré kolena do Talianska, dnes je situácia v Európe taká zlá, žeby som tam urcite nesla, naštastie sa este na dôchodok nechystáme lebo v dnešnej situácii, ktorá je vo svete to vidím tak maximslne na Hawaii a to nám treba este "trosku" dosetrit ....
@littleslovak Neviem, ale ceny radovie, aj bungalov sa pohybuju v okoli BA cca od 130 000 do 180 000, hovorim o novostavbach nizsia ceny su radovky a vyssia bungalovy, ale tie stoja aj menej aj okolo 150 000. Za 130 000 kupis v BA tak akurat panelakovy 4 izbovy byt, a budes kazdy vecer kruzit po sidlisku aby si zaparkovala.
A co sa tyka obchodov a restauracii, my byvame 6 rokov a pribudlo toho dost, zvacsila sa skolka aj skola. Pribudlo neskutocne mnozstvo kruzkov, vobec netreba jazdit do BA, prave sa mi zda, ze sluzby sa presuvaju za ludmi a ludia ziju v satelitoch. Kedysi aj Racianske myto bol koniec BA okolo cintorin a vinice.
@sisaka písala som, čo sa písalo v tom článku... nebol to presne tento, ale niečo v tomto štýle http://hnporadna.hnonline.sk/clanky/548682-sate...
No keďže som bývala aj v dome, aj v byte, tak čo sa týka čisto tohto, viem porovnať, že okolo domu bolo reálne viac práce (a áno, časom aj opráv) a finančných nákladov, ako máme teraz v byte. A keďže sme behom 2 rokov dospeli do štádia "chodíme sa tam aj tak len vyspať", zvážili sme predaj a sťahovanie sa.
@dorottka Ja nepoznam ziadneho skutocneho bratislavcana, ktory hovori Blava. A poznam ich dost - takych kde sa im oma este po madarsky a nemecky prihovarali. "Blava" im trha usi. Ani trnavcania tak nehovoria, ti vedia, ze Blava je potok.
Ak pisem napisem skratku BA. Rozpravanie ma neboli, ani nezdrzuje, neviem, preco by som mala skracovat. Luxemburg ako skracuju? Luburg?
@hettinka aj ja by som chcela byvat, v grecku, na skopelose, lenze potrebujem byt pri vnucatach :D ale dom na stare kolena bude, lebo pri troch detoch budeme mat mnoooho vnucat :D a to chce priestor
teraz po zivote v dome vobec netuzim a myslim si ze som dozreta, ja som taky mestsky clovek :D
ved to, taký bungalow pri pláži a kludne nech pošlú vnúčatá aj na celé prázdniny 🙂 Pozerali sme aj ceny takých nehnuteľností a vôbec to nie je nedosiahnuteľný cieľ, skôr to chce odvahu a aby sme boli zdraví.
@celasapremenim áno, sú ľudia, čo proste dom nechcú, aj keď by mohli mať aj tri. Niekto jednoducho nie je na to, aby sa staral o záhradu, kosil trávu, staral sa o dom, lebo aj o ten nový sa treba starať ako o všetko, ak chceme, aby nám to vydržalo čo najdlhšie. To je o prioritách. Dom je proste starosť a robota každý deň, lebo tu žijete s prírodou. V byte som prišla domov, zatvorila dvere a bolo vybavené. Teraz prídem domov a idem do záhrady, lenže mňa to baví, teším sa na to, je to pre mňa relax, keď vidím ako sa čomu darí, robí mi to radosť. Môj muž zasa je taký kutil, takže on si majstruje v garáži, okolo domu, v dome, úplne sa v tom vyžíva. Niekde som aj čítala, že ľudia, ktorí majú dom, žijú dlhšie práve kvôli tej každodennej starostlivosti o dom, záhradu...že ich to tak drží...ale hovorím, to je o povahe každého jedného človeka. Najviac ma fascinujú ľudia, ktorí chcú dom, no vôbec ani len netušia, čo to je, ho mať. Tí sú potom veľmi prekvapení a sklamaní, potom domy predávajú a idú späť do bytu, kde nie je toľko roboty.

@littleslovak trafila do ciernej vody :D:D:D:D