Práca, rodina, domácnosť, osobný život
Zenyyyy... nastupila som po 8mich rokoch doma do prace a mam pocit, ze mi skoncil zivot.. Rano vstanem, vychystam sa, rychlo deti pripravit do skolky a skoly, vyrazit - hodina cesty v zapchach.. dojdem na 7.30 do 16:00 v praci.. rychlo pre maleho do skolky - cesta 40 minut, takze to ledva stiham (skolku maju do 17:00)... beriem ho medzi poslednymi 2mi detmi ☹ ... dojdeme domov, ledva sa troska porozpravame, uz dojde starsi zo skoly, spravi sa ulohy, priprava do skoly - desiata, veci do roboty a skolky a sup uz kupat a uspavat... ziaden cas s detmi - chce sa mi plakat 😢 😢
Vaaaazne, ako to prosim zvladate? Ste superzeny? Existuju snad prace aj do menej nez 16tej? /u nas nic nebolo ked som hladala/.. Chcem len pocut, ako to zvladnut a nezrutit sa - ved tot je len robota a povinnosti a cez vikend dohanat domacnost...
Dakujem - precitam si akekolvek rady, skusenosti, postrehy... odpisat asi neodpisem, padam na drzku a asi do 20 minut spim 😅 pekny vecer
@maminuska písala som - pokiaľ je to potrebné a myslela som tým - pokiaľ sú deti malé a viac potrebujú matku...a samozrejme, potom sa venovať sebe a svojim koníčkom - keď už deti budú väčšie a žena/matka tak získa viac času aj pre seba...
@mima595 - ale to sme už niekde inde...a aby potom tú svoju ženu nevymenil za tú pomocnicu, načo mu potom taká žena je?
@libawet no a čo sa týka tej práce ked su deti malé ... tak najprv si s nimi doma 2-3 roky ako ktorá , potom idú do škôlky , škôl, takže doobedie máš pre seba na svoju prácu a potom sa točíš okolo detí.
Ja som s takýmto modelom spokojná , stíham deti a aj podvečer sa im povenovať , ist s nimi k lekárovi , byť s nimi doma keď sú chorí ..a nikomu sa nespovedám.
@libawet :D veru tak treba reagovat, to je dobra rada :D
ja si z cudzich ludi nic nerobim, takze mne bolo vsetko jedno, v priorite mam rodinu, ostatne veci su riadne odsunute
no a mam pani, co mi upratuje domacnost, to je super pomoc, babky nam velmi nefunguju...tak ale vsetko cloveku v tom zivote asi vyjst ani nemoze a ak niekomu vyslo, prajem mu to
@celasapremenim to je fajn, že znesieš cudziu ženu v dome, ja by som nezniesla, žiadnu, mne by vadilo, že tam vôbec je a o upratovaní ani nehovorím, asi by som šla po nej.
@ewisam No ono keď si v práci do šiestej, tak je jedno že máš navarené aj na týždeň. Deti zo škôlky musí niekto vybrať, krúžky majú. Ja som momentálne ešte na materskej s mladším. No poobede lietam. O tretej po staršieho do škôlky, potom po malého domov lebo mi zatiaľ spí (to babka stráži), potom na krúžok, v prestávke sa doma najedia. Zatiaľ nakúpim a potom domov. To je šesť hodín. Keď budem v práci, tak je to čas kedy len prídem domov. O siedmej už treba jesť, kúpať a zberať sa do postele aby ráno vstávali. A kedy mám s ním robiť napr. logopedické cvičenia? Nehovoriac o tom, že starší ide budúci rok do školy. Ja neposadím dieťa pred telku, ja sa m chcem venovať. Teraz keď som doma tak celé doobeda sa venujem mladšiemu, nesedí pred telkou. Kreslíme, čítame, maľujeme, skladáme, .... Nemala som deti na to, aby som s nimi nebola. Dá sa organizovať, jasné, ale treba mať na to aj priestor. Keď mám dve hodiny čistého času, kým idú spať veľmi nie je čo.
@nuska - ale zase to netraba tak dramatizovat...ved si predstav, že dieta je doobedu v skole...tak sedi, kresli, tvori..uci sa....poobede je v druzine..tam dtto...robi si ulohy, tvori...ty len prejdes ucivo, co brali a nechas mu trochu volnosti...nech je samo sebou...nech robi, co chce...tu už nejde o to, že sa dieťatu nevenujes...ale dieta ma v 7 rokoch ine potreby ako v 3...ty s nim nepotrebujes kresliť, modelovať...toho vsetkeho mal v skole dosť...on potrebuje priestor na psychohygienu..sport, alebo len tak nic nerobenie...nemusime mu predsa organizovat zivot do poslednej chvile...ono sa len treba odputat od toho, ze si prenho jedinou osobou na svete a pojde to...netvrdím, že je to lahke, ale ide to....
@margotka33 a neoplatilo by sa ti predat dom a byt s dcérkou v byte? mozno by ti ostalo tolko, ze by si si mohla v klude rozmysliet co dalej a pracu si vybrat.
My sme tiez preto v byte - aby sme boli blizko prace a mali kopu casu na seba
@eeffka prepac, ale nepoznas moju situaciu.. Co by sa zmenilo tym, ze predam dom a kupim byt v meste? 🙂 Nemusela by som platit ucty? Musela by som zacat platit niekoho na opatrovanie.. A pri kazdej chorobe vozit dieta na dedinuvk babke. Moja volba dom na dedine bola preto, lebo v pripade strazenia a choroby tu mam blizko rodicov, surodenca.. A skolu do ktorej a z ktorej zvladne cestu sama.. Pozri dat vypoved je najlahsia vec.. Len kto za mna zaplati ucty, poistky, skolu v prirode? Predat dom a kupit byt vobec nic neriesi.. 🙂 Mozno to, ze nebudem musiet kosit travnik kazdy tyzden a obcas vypliet zelinku z kvetov..
@zuzzii Ahoj, my to máme podobné ... máme síce len 1 dieťa ale manžel robí v Trnave a ja v BA, bývame v Miloslavove ... dochádzanie katastrofa ale stále mi to stojí za pokoj v rodinnom dome a záhradku kde sa môže malý bezstarostne hrať a šantiť ... Neporadím ti síce ako to zmeniť tiež mám pocit, že mi uteká čas medzi prstami ale verím, že sa to neskôr možno upokojí ... snáď keď nám postavia R7 🙂 🙂 hihi ... my sme s malým napr presunuli časť vecí do auta nakoľko tam trávime ráno aj poobede hodinu a pol ... takže ráno tam raňajkujeme a poobede sa rozprávame ako bolo, spievame si a tak ... proste si vypĺňame čas 🙂 Držím palce, neboj dobre bude 🙂
my mame dom, okrem bytu a akoze fajn dom, dvor, zahrada...hej este okrem tohoto jedneho dva dalsie k dispozicii
ale radsej som v byte, z kade mam napeso 9 minut do prace a deti jazdia kolobezkami do skoly....tiez blizkucko a pekne prostredie, zelen
s malym mam kam ist, som medzi detmi, medzi ludmi a vsetko pod nosom zlava zprava, blizko aj krasne vylety, cyklo trasy, rakuska priroda, vsetko po ruke
a vacsie deti tu maju kamosov, s ktorymi sa mozu stretnut, navstivit sa
moje vacsie deti uz na dvore bavi sediet tak den dva s knihou v ruke, priroda je pekna vec, ale nahanacka za pracou, skolami a teda podla toho, kde ten dom je, dispozicia dobreho lekara a dobrej skoly.....
no u nas jednoducho byt je v kurze viac
a na dom chodime relaxovat...samozrejme aj aktivne, ale najma ta turistika okolo
@libawet no pre mna je to obrovska pomoc a ulava, ked tu niekto za styri hodiny vygruntuje byt do lesku :D presne tak pedantne, ako to dokazem ja, ja som zatial so synom vonku, mozem tie styri hodiny vyuzit na uplne cokolvek co len chcem, vratim sa do vonaveho krasneho bytu a som v pohodicke
kazdy den mam co robit aj okrem tohoto velkeho upratovania pri troch detoch :D ale je to take odlahcene, udrziavacka, uplna paradicka
dva krat do roka mi pekne nablyska aj okna, vycisti tie velke sietky, ked sa menia uz
no jednoducho som spokojna a nejakym hovadinami sa nestiham zaoberat :D
a rozumiem si s nou, je to velmi zlata zenska
jo a na dome neupratujem vobec, tam si tiez davam vsetko upratovat a dokonca mi aj zahradu pokosia, ak sa tam nahodou neotocime dlhsie, co sa sem tam stane :D
@mima595 neviem no, kedysi ženy zvládali robotu aj deti a teraz je to problém, podľa mňa hlavne kvôli pohodlnosti. jasné, že ak je muž na vysokom poste a zarába veľmi veľa a dohodnú sa tak a žene to vyhovuje, nech je doma, nemám proti tomu nič. ale nepáči sa mi, že koľko chlapov maká ráno od piatej do večera do desiatej skoro každý deň alebo pracujú dlhodobo v zahraničí a v podstate dávajú len peniaze do rodiny, pritom z nej nemajú nič, lebo stále sú v práci a robia to preto, lebo žena sa robiť ísť nechce a jeden plat jednoducho chýba, nie každý má také šťastie že zarobí tisíce a má ešte aj voľný čas a toto podľa mňa nie je potom fér voči chlapom
@marsmykkok - ja by som to nestavala tak, že vtedy mamy stihali a boli v pohode...ono je vsetko relativne...moji rodicia mali 4 deti, svojpomocne postavili dom, mali prac. mietsa v statnej sprave...boli spokojni s tym, co mali...ale neboli sme na ziadnej zahranicnej dovolenke /a neboli doteraz, maju 60 rokov...moje deti boli už 8x/
ale nebol taky tlak na vychovu a abezpecnost...ja si pamatam..sme sa nastahovali do bytovky, ktora bola komplet novo postavena, kopec deti, kopec mamiciek..kocikovali sme aj susedkyne deti, teraz?? ani vlastna mama neda kocikovat 7-rocnej dieta...
mna mama nechvala doma s malym bratom /mala som 10 rokov...a nechala ma so spiacim novorodencom..ked sa zobudil, prebalila som ho, dalal flasu...a teraz?? kolko je tu mam, ktoré nechaju 10-rocne deti same doma aspon na 2 hodiny? ked aj do skoly ich vozia autom...do skoly...koho sa vozilo autom? to musel mať minimalne sadru na nohe, ked nie na oboch, aby niekoho viezli...proste neda sa porovnavat neporovnatelne....
je teraz super pesnicka Generace Y sa vola...spieva ju Ewa Farna myslim, že s Egom...a tam sa spieva...chceme všetko a hneď...nikomu sa nechce čakať...každy chce mať všetko a hneď a preto predávame svoj voľný cas a je len a len na nas, za kolko sme ochotný predať svoj voľný čas.....
ako tak citam tuto diskusiu, problem je zjavne v pristupe ludi... zmenila sa doba, zmenili sa ludia. najradsej by nikto nerobil nic ale uzivat si by chcel kazdy... ked som bola ja skolopovinna, rodicia zo seba nerobili taxikarov. do skoly sme chodili vsetci z blizkeho okolia - jedneho dvoch sidlisk. ked niekto chodil do skoly do susednej stvrte uz nam to bolo cudne, preco tak daleko. ale dnes niekto byva v petrzalke, robi v ruzinove a decko da do skoly do karlovky lebo vsak to je tam lepsie/gymnazium/bylingvalne... a potom sa cuduje ze na mostoch stravi 3 hodiny svojho dna! za dalsie od druhej triedy na zakladke so mnou nikto ulohy nerobil. vyzdvihla ma mama z druziny, ja som si sla pekne napisat ulohy a ona zatial nieco porobila. skontrolovala ulohy, skontrolovala ci mam nachystane veci v taske na dalsi den a sli sme sa spolocne aj s otcom najest. veceri sme travili spolu. jeden cas ked otec rozbiehal nove podnikanie bolo to horsie, chodieval domov o 6 az o 7 vecer, ale bolo to len obdobie. a vikendy vzdy cele spolu. a vzdy bolo u nas aj co jest, aj popratane aj vsetko. vychovavali ma ale aj viedli k samostatnosti. takze ako je to mozne? skratka da sa to, len si netreba zivot komplikovat mamonarstvom v podobe prace sice s vysokym platom ale pracovnym casom od nevidim do nevidim, ako aj mamonom v podobe domov v satelitoch odkial sa skratka neda cestovat v rozumnom case. A co je zle na skolke/skole rovno pri dome resp takej co je v pesej dostupnosti? Nic, len dnes vsetci hladaju nejaku prestiz ktora na konci dna bude im aj tym detom na prd, dalsi "mamon" v podobe kvazi "luxusnenho" vzdelania.
@littleslovak - sme sa trafili v rovnakom čase na rovnakú nôtu 😉
@littleslovak suhlasim s tebou, ale ked sme rastli my, tak bola ina doba. Susedia v bytovke sa poznali, na deti si dali navzajom pozor, deti nemali tolko zdravotnych problemov ako maju teraz a celkovo sme boli zodpovednejsi, lebo sa to dalo. U nas sme mali ihrisko asi 20 metrov od domu, mama na mna videla, mohla som tam chodit od 3-4 rokov sama, lebo aj tak tam boli vzdy nejaki znami z panelaku. Teraz mame najblizsie ihrisko 1.5 km, do skoly to ma mala 2.5 km v podstate vypadovka smerom z mesta, kde sa len ide popri ceste a okolo je par domov a to si dieta tak lahko same niekam nepustis, nehovoriac o nariadeniach, kedy by dieta zo ZS do urciteho veku ani same nenechali ist domov.
Vecer sa travil tiez pred telkou, ale to bol vyber medzi ctv a stv a mozno nejakym ruskym kanalom. Teraz mas 200+ kanalov, kazdy chce pozerat nieco ine, polovica deti ma v izbe pocitac a vlastny televizor a tak namiesto travenia casu spolocne, kazdy zalezie k sebe ... to bol raz pekny vtip, ked jeden hovoril, ze ked chce, aby sa stretla cela rodina, tak musi vypnut wifi a chvilku pockat 🙂
my mame ihrisko 120 m od vchodu a o 100 m dalej je skolka, za chrbtom velke trhovisko, vsetky obchody vo vzdialenosti saxaninej ruky, kupalisko je tu, cyklotrasa, krasne zelene aleje a skvela skola, kam deti chodia a teda pevne verim, ze aj toto skvrnatko tam bude chodit
ja urcite pojdem do prace po rodicovskej, ale neexistuje aby som sa dala obrat o tuto nadheru, ked mi dieta vyrasta a ja som toho spokojnou sucastou, do tych jeho troch rokov do prace urcite nepojdem, cakaju ma tam, pracujem tam uz velmi dlho a myslim, ze to budem mat teraz s tromi lahsie, ako predtym s dvomi na prvom stupni, alebo skolka skola....dvaja starsi su uz samostatnejsi
inak a veru s tou bezpecnostou je to pravda a tiez ma to stve, ale na dome hravaju deti na ulici pred domom bedminton a aj sa tam sankuju v zime :D takze este tieto retro casy na niektorych dedinach normalne existuju, treba si vybehnut niekam do takeho zabudnuteho kraja a vsetko sa vam to pekne vrati spet
aj sa tam hravaju spolocne deti zo susedstva
tu sa hravaju na dvoroch rozne deti a aj sa tak stretnu vacsinou v rovnakom case :D ale tak v dvoch rokoch zase nejake pevne priatelstva tu este nehrozia a starsie deti maju kamosov zo skol a kruzkov habakuk
@littleslovak ešte k tým školám, u nás máme najhoršiu základnú školu v okrese čo sa týka kvality a aj tak je kopa ľudí čo do nej chodilo celú školskú dochádzku, dostali sa na dobré školy (nebolo treba robiť deťom 9 rokov otroka a rozvážať ich hodiny denne, stačilo v poslednom roku zaplatiť pár hodín doučovania) a sú úspešní aj teraz, úspešnejší ako mnohí z tých výberových škôl. takže ľudia zbytočne robia deťom otroka a dobre že ho nerozvážajú do dalšieho štátu, pritom by stačilo keby chodilo do priemernej školy o dva paneláky dalej a jeho budúcnosť to neovplyvní. tak je to aj s krúžkami a všetkým, mala by rozhodovať hlavne vzdialenosť, a ani pre dieťa to neni super že chodí možno do najlepšej školy v kraji, ale kvôli cestovaniu nemá ani voľný čas.
všetko sa dá ked sa chce, bohužial mám pocit, že sa niekedy veľa vecí len komplikuje, lebo ľudia a hlavne ženy chcú všetko mať najšpičkovejšie, či už krúžky pre dieťa, školu, bývanie, auto a pritom najradšej by boli doma celý život a nerobili

@libawet - a ja zase želám všetkým ženám takého muža, ktorý by zarobil toľko, aby si mohli dovoliť pomocnicu v domácnosti, aby si žena mohla vyberať, či chce chodiť do práce, alebo ostať doma 😉