Prázdninová téma - babka a stráženie deti
Ahojte, len tak na zamyslenie.
Stretla som dceru susedy, poznam ju od malicka, s jej mamou sme rovesnicky, byva o par domov dalej.
A ta dcera sa ma pytala ci jej nepostrazim dieta na dva tri dni lebo je chore. Necitim sa na to, mam sice dovolenku ale mam inu predstavu o jej traveni.
Tak dosla rec na jej mamu, bezne jej strazi cez rok, aj teraz sa na to spoliehala. Ale mama jej povedala ze strazi dve deti za peniaze skoro cele prazdniny. Ona je teraz v soku lebo pocitala s tym ze bude strazit aj jej dieta. Mama ze ok ale len zdrave. Nemoze zobrat chore vnuca ku dvom zdravym detom. Vsetky deti su skolkari. Dcera je nahnevana lebo to mama s nou vobec neprebrala a teraz nevie co robit, ocrku nechce brat, nema ju kto zastupit, v praci si uz dovolenky podelili. Muz jej robi v zahranici.
Este by mohol strazit jej otec ale ten ani pocut. Ze nech si to zeny vybavia. On chce mat klud. Ja som na strane babky, slubila, teraz nemoze len tak povedat ze nie. Ale mozno mohla dceru upozornit ze chore dieta nebude strazit
@lienka.7 postaral sa manžel, pretože sme na rodinu dvaja, keď som to potrebovala. TAkže asi tak. Mne rodičia tiež neskáču okolo riti a nie sú v pozore, či náhodou niečo nepotrebujem. žijú si svoj život.
@lienka.7 súhlasím s tebou. Moja babka s dedkom (mamini rodičia), ešte chodili do prace, ked ma museli strážiť, lebo mama riešila mladšiu chorlavu sestru.. Bud sa striedali pri mne, alebo v ich dome ešte žila dokonca prababka, ktorá mala 80ked som jej tam 2 ročná behala, tych 8-9 hodín somnou krásne a obdivuhodne zvládla... Chcem povedať len to, ze mam 30. Moja mama ma o chvíľu 60. Mojej mame bolo viac než veľkoryso pomáhane so stráženom nás vnúčat. Ja si z detstva viac pamätám čas u babky, ako čas doma. Bola som tam nonstop, veľmi často, nikdy sa nikto kvôli tomu nehadal. Babka nás mala štyroch (vnúčatá), pamätám si keď sme tam boli vsetci štyria aj 3 tyzdne (!!!), a všetko v poriadku... Naši sa rozhodli ze idú vygruntovat byt, vymaľovať, pomeniť skrine, tepovat koberce, čokoľvek veľké doma robili- šupli nás ku starým rodičom automaticky.. A dnes? Ja dnes moju mamu o takéto stráženie ci pomoc pri chorom druhom dieťati, nemôžem poprosiť.. Ani náhodou.. Aj keď je už doma na ztp (nie závažné ztp..), ale chce mať svoj kľud, čas trávi na internete alebo sa prechádza po meste.. Koľko razí plačem ze chcem poriadne doma do hĺbky upratať, ale pri dvoj a jedno ročnom dieťati to veru možné nieje. Nemam ani tu v okolí nikoho vhodného na stráženie, som často nervózna lebo robota mi trvá veľmi dlho, alebo niesom spokojná s poriadkom ktorý viem urobiť len narýchlo.. No proste asi to poznáte, a o čase pre seba alebo pre seba a manžela, to môžem len snívať.. . Áno, moja mama ešte mala pracovať, jej mama v jej veku už nepracovala, ale mne moja mama nijak nepomáha. Len sa s vnúčatami pohrať na návšteve 2 hodiny a papa... Takto to dnes je. Naše matky dostávali obrovsku pomoc, brali to ako samozrejmosť lebo súdržnosť, rodina a bla... A my? My nič.. Deti tu namne visia zdravé choré všelijaké, a nepomôže mi nik, o "prázdninách" na dva týždne, aby som poriadne upratala byt, môžem len snívať..nie každá z nás má 500e na súkromné jasličky..
@kvetinka75 no vidis, tak si si to mala zariadiť tak, ze nie ze ti skáču okolo riti, ale naopak, radi ti pomôžu keď budeš potrebovať. Je to iba uhol pohľadu- u mňa pomoc, u teba obskakovanie okolo riti. Verím, že keď budu tvoje deti veľké a starki budú potrebovať pomoc, tiez im povieš, že predsa nie sú povinní im skákať okolo riti, vsak?
@lienka.7 pockaj, ked budes babka a potom uvidis. Uz nie je doba, ked babky boli doma, dnes babky pracuju a tiez si chcu oddychnut a mat svoje konicky, co za deti nestihli. Neviem, preco by mladi mali od deti oddychovat a stary rodicia sa starat to ste si len vy mladi, akosi pomylili. A netrub tu o zlych vztahoch v rodinach, kde su rozumni ludia v rodine, problemy nemaju, lebo sa vzajomne chapu a cas s vnucatami si vedia zadelit tak, aby vsetci boli spokojni
@lienka.7 ak by som chcela pomohli by. Neviem, prečo by som im mala ja robiť program a hovoriť kedy mi majú pomáhať. Normálne sa navštevujeme, komunikujeme spolu. Nemusím si ja nič zariaďovať. A moje deti, keď starkí potrebujú pomoc, nemajú problém im pomôcť. Vlastne, oni pomoc ani nepotrebujú, zariadia si všetko sami a ak budú nevládni, postarám sa ja. Teba nemusí trápiť, že by niekto nedostal pomoc, ktorú potrebuje
@kvetinka75 prosim ta,ak tvoje dieta dovrsi 18 rokov,ake povinnosti ku nemu budes mat?
@tululu moje dieťa už má 18 rokov a nechápem tvoju otázku. Jáj myslíš k tomu môjmu komentáru, že majú povinnosti voči svojim deťom ? Písala som vychovať ich a to nie je na celý život, takže nechápem otázke
@kvetinka75 samozrejme, tak sa staraj behaj a zariaduj sama. My si v rodine pomôžeme vzajomne sami - a radi, vies.
@tululu ona? No predsa žiadne. Povie decku, ze nech neotravuje, ze uz sa s nim natahovala predsa dosť. A nech ani nepomysli na to, žeby mala postrazit vnúča. Ona to predsa "nepotrebovala", tak nebudú ani oni. Ona potrebuje predsa oddychovať. Chorá toto doba. Vďaka Bohu za moju rodinu, vztahy v nej, a dokonca aj širšiu, ktorá je taktiez ochotná pomôcť ak by bolo treba.
zobrať OČR, choré dieťa potrebuje mamu, navyše ku zdravým deťom dať choré ... to nepripadá do úvahy
@tululu ale v mnohých prípadoch je ten individualizmus nutný .
Môj otec pracuje .po práci má svojho časovo náročného koníčka ,ktorému sa venuje ,a ten sme už dko deti pociťovali tak ,že nikdy doma nebol .
A moja mama pracuje tiež .v domove dôchodcov ako opatrovateľka . Bude pracovať ešte 4-5 rokov . ( To bude môj najstarší syn pred maturitou )
Keď ma mama dovolenku ,nespytala sa ma jediný krát ,či mi treba s troma deťmi pomôcť .príde s jej mužom na víkend ,keď sa chcú zrelaxovať u nás na terase (bývajú v byte )
Keď má dovolenku , tak mi zavolá ,že sú ja ceste do Salzburgu (kde žije brat ) alebo idú na celý týždeň s ich kamošom na chatu .
Svokor detto , oracujuci .dôchodca ,ktorí ,keď má voľno ,tak má svoj program ,a ani nepovie kam ide ,a o pár dní len ukazuje fotky z Tatier ,Košíc ,Moravy ....
Ja by som veľmi rada prijala občas pomoc k mojim trom deťom .
Ibaže to práve naši rodičia si nastavili hodnoty ( a v okolí nie sme jediný takýto prípad )
A tak sme sa rokmi prispôsobili situácii .
Tiež by mi vela veci zjednodušilo fungovanie .
Keď sa objednávam k zubárovi ,zháňam najskôr opatrovanie pre 1,5 ročnú ,aby mi vôbec zubárka mohla ošetriť boľavý zub.
A vlastne ..ani mojím rodičom nik nestratil deti .boja som najstaršia ,starala som sa ja ,celé prázdniny . Takže ten vzorec bol už v rodine žiaľ .
@lienka.7 ja neviem čo sa tak rozdrapuješ. Môžeš si odpustiť tú tvoju aroganciu. Nám to takto vyhovuje a tvoj názor ma absolútne nezaujíma. Ja sa určite nemienim prispôsobovať niekomu druhému. Môj život si riadim sama a komu sa to nepáči - jeho problém. A nemaj obavy ja behať nemusím. V kľude mám čas na všetko, čo potrebujem a chcem. A moja rodina tiež
@kvetinka75 Pytala si sa ma,ake povinnosti maju stari rodicia k vnucatam,tym som chcela povedat,ze rovnake ako kazda z nas k dietatu,ktore dovrsi plnoletost.Pravne ziadne,ale moralne?To urcite.Ak moje deti,budu mat deti,tak je to moja krv a kym budem vladat,pomozem im.Druha vec su medzigeneracne vztahy,ktore detom ukazuju,ze stari rodicia maju iny pohlad na zivot,ze starnu,prichadzaju choroby a ze aj toto je kolobeh zivota.A tretia vec je,vymenit cas s vnucatom za posedenie pred Tv,lebo netvarme sa,ze velka cast dochodcov netravi cas prave takto,je smutne.Lebo vztahy su obohacujuce a obrusuju nas.Preto to povzdychnutie,ze nie,tisicrocia sme to ako ludia nezvladali samo,ale v klanoch,tlupach,osadach a rodinach.To je pre nas prirodzene,pomahat si.Preto som si tak povzdychla ohladom individualizmu.Ale som sa rozpisala,prepac 🙂
@zafir01 To je mi luto.Ale samozrejme,su a boli aj take pripady,kedy si clovek musi pomoct sam.Moja mama ide do predcasneho dochodku,lebo jej mama uz potrebuje scasti pomoc a chce vidiet svoje vnucata vyrastat a uzit si s nimi,kym sa da,zaroven uzasne pomoze,ak napr. vyskoci nieco necakane a potrebujeme vykryt den dva s detmi,inak byvame dalej,cize vacsinu riesime s muzom sami.Ale sama sa tak rozhodla,lebo chcela.Ja som narazala na takyto pripad,kedy dedo prejde okolo bytu vnucat,lebo nevladze,lebo vela robil na zahradke,lebo uz je stary a pritom sa po ceste zastavi v krcme a na druhy den ide na pol dna na hriby.A ano,ma na to pravo.Len je to smutne.A ospravedlnovat to tym,nech si kazdy robi co chce mi nepride spravne.Ale ocividne to poznas tiez,vsak.Vela veci clovek ovplyvnit vie,ale nechce,tak nech sme aspon k sebe uprimny.
@tululu ale prečo trávia toľko času pred TV? Ľudia sú dlhšie v práci, do dôchodku odchádzajú neskôr + zdr. problémy. Mnohí majú problémy sami so sebou, energiou, bolesti. A necítia sa na to, aby sa ešte o niekoho starali. Moja babka išla do dôchodku keď mala 54. Ja, ak pôjdem, ak vôbec pôjdem okolo 64ky. Ke´d príde človek domov z roboty, tak je veľakrát uťahaný ako pes. Ľudia robia fyzicky, ťahajú 12tky. chcú si oddýchnuť. Mám 63 ročnú kolegyňu. Občas má na starosti 10 ročného vnuka. 1 deň s ním napr. na kupku a hovorí, že má dosť. Unavená po celom dni. A potom šup do práce. Takže úplne chápem, ke´d niekto zapne TV a vypne pri ňom. Niekedy doslova, zaspí. Teší sa že o rok či 2 pôjde do dôchodku. A ak bude vládať, tak si vnuka bude brávať. Ak nie, no smola. A to jeuž väčší, nie 2-3 ročné dieťa, ktoré je náročnejšie
@kvetinka75 Beriem,ak sa na to neciti,ok.Ale myslim,ze aj zo zdravotneho hladiska je fajn sa premoct raz za cas a prejst sa s tym dietatom ku fontane,lebo ked uz chodi babka kazdy den do potrevin po cerstve pecivo,tak tu fontanu raz za tyzden da,pre vlastne dobro.Lebo ani mne sa nechce po sedavej praci na PC vstat a rozhybat,ale potrebujem to a premaham sa.Ja som sa vratila z vcerajsieho celodenneho vyletu na autobuse s detmi utahana,akoby som kopala v uranovej bani,proste deti su deti,takze pre dochodcu by to bol masaker.Ale vziat dieta na zmrzlinu,sadnut na lavicku a porozpravat sa,ved to je ludske,oddychove.Ja som mala babky,ktore nas nikdy nebrali na vylet,ale zapajali nas do domacich prac,do prac na zahrade,vecer si s nami zahrali karty a pexeso.Moja babka ma 86 a este si da clovece nehnevaj sa s mojimi detmi a to ma xy diagnoz a ledva dycha.Ale chce a vie,ze vztahy su to najdolezitejsie.Ale urcite sa zhodneme na tom,ze zvysujuci sa vek do dochodku je katastrofa...
@tululu ale veď autorke vadí, že sedia doma. To by zase bolo, že nikam nechodia. Treba to brať tak, že každý má svoje limity a niekto si jednoducho povie, mám toho dosť, v živote som sa toho nachodil, narobil, teraz je rad na druhých. NIe sme v koži tých druhých. A nevieme ako na tom my budeme. Nebudem za to odcudzovať druhého.
A na druhej strane, viem si živo predstaviť niektoré deti aké by boli nadšené, že ich niekto odtrhne od hry na mobile a zoberie na zmrzlinu. Vdnešnej dobe je aj to problém. Nie všade, ale v mnohých prípadoch určite
Bože ja som taká rada že my to máme v rodine tak že je to automatické 🙏nemusím ani babku jednu druhu prosiť rovno len prídem ku nim že potrebujem postrazit a postrazia myslela som že to všade tak ale asi nie ...a mňa by to úprimne veľmi vytočilo kebyže mi moja mama povie nemám čas nechce sa mi :D veď je na dôchodku cele dni a ešte má problém 😏
@mamamasama My sme s bratom cele prazdniny travili u babky na chalupe. Ved to je uplne normalne nie?
@kvetinka75 autorke vadi,ze sedia s vnuckou vkuse pri telke.vypnem a porozpravam sa,vytiahnem karty,hocico.rovnako sedim,oddychujem.je to parkrat do roka,nie kazdy den.a zial,takato babka nie je vynimka a je to proste skoda.
@tululu ale každý je nejaký. Tak buď to tomu človeku poviem a keď sa nič nezmení, tak buď sa s tým zmierim alebo nájdem inú náhradu na stráženie. Babke to takto očividne vyhovuje
@vamajka kedysi áno, ale predpokladám, že babky vo veku tvojej babky - keď ste tam chodievali, ešte pracujú. A to je podstatný rozdiel.
A keďže tu riešite hlavne to, ze dnesne babky (naše mamy) ešte pracujú a naše babky (mamy našich mam) pred 20/30timi rokmi už nepracovali- áno šli do dôchodku aj o 10 rokov skôr, ALE podľa mňa pracovali oveľa viac. V tej dobe ženy bežne robili v strojarstve, ZŤS závodoch, kadejakých špinavých fabrikách, kravinoch, atď. Prišli domov často na dedinu, spojmi vlakmi, žiadne auta, kde bolo: veľký dom, mega záhrada, chovali 10 druhov hydiny, kravy, kozy, ošípané, ale aj kone. A plus bola to aj doba, kedy mali rodiny viac detí.
Kdezto moja mama bola úradníčka, 8hodin v kancli, ano ťažké na psychiku, ale fyzicky nič. Prišla domov do panelakoveho bytu bez záhrady, bez hydiny ci kráv, ku LEN dvom deťom.
Takže asi takto. Áno, naše mamy pracujú dlhšie, ale v porovnaní s ich mamami, uz nepracujú až tak ťažko, viaceré už žijú v mestách, v panelákoch.. Kde sa potom zodrali tak, ze na 30tnickam nechcú/nevedia postrážiť na dva dni dieťa, netuším.
@zoja1234 ibaže v dnešnej dobe máš vo veku , keď dnešné ženy idú do dôchodku oveľa viac chorých ľudí. Už ľudia v produktívnom veku majú rôzne choroby. Možno sa fyzicky doma tak nenarobia, pretože poznám aj také ženy, ktoré fyzicky pracujú, doma makajú - záhrada, zvieratá, ale psychický tlak je niekedy ešte horší. A naše babky, kým sme mi boli u nich na prázdninách sa venovali domácnosti, hospodárstvu. Kdežto od dnešných sa chce, aby robili deťom program. Moja svokra ako zostala na dôchodku, prišlo onko ochorenie. Dostala sa z toho ale zostali následky. Takže to nemôžem porovnať s mojom babkou, približne v tom istom veku, keď bola úplne zdravá. Mnohí ľudia sú v omnoho horšom fyzickom a psychickom stave ako generácia pred nimi.
Tak ako sa mení mladá generácia, mení sa i stredná aj najstaršia, vývoj nezastavíme, rodinné reťazenia, zomknutosť sú zväčša menšie, než pred rokmi, (častokrát na škodu väčšiny obyvateľstva). V niektorých krajinách, trebárs v DE je to ešte očividnejšie.
Ak by sme aj chceli zakonzervovať niekdajšie status quo, nepodarí sa nám to dlhodobo, rodinné archetypy sa menia skokovo a hlavným dôsledkom sú i budú neosobnejšie vzťahy v rodinách.
@oliva276 takmer kazdy sa vzdy chcel,chce a bude chciet odpojit od dysfunkcnej rodiny,akurat kedysi to bolo takmer neuskutocnitelne,dnes to je relativne lahke.na druhej strane vidim kopec rodin,ktore maju pevne a zdrave vztahy a uvedomuju si to,pracuju na tom a odovzdavaju to dalsej generacii,cize snad ten vyvoj nebude len negativny.
Už ani babky nie su čo bývalí....čo bola voľakedy samozrejmosť je dnes nehorázne ako si to predstavuješ otravovať babku s vnučkou...no veď aj babka bude raz stará a skončí sama, alebo sa o nu budu starať cudzí ľudia. Naša babka nas mala skoro stále a vsetkych 5 vnúčat, naučila nás toho veľa, citil som sa u nej ako vo filme Vianočné oblatky 😁. Dnešne babky riešia same nezmysli. Kto ma pomôcť ak nie vlastná rodina?
@panonia nikto nie je taký ako kedysi. Ľudia sa menia. Stačí si pozrieť diskusie, kde ženy nadávajú na svokry. Tie sa potom majú trhať o vnúčence, keď sú im nevesty za chrbtom a všetko dirigujú? Čo dieťa jedlo, pilo, čo malo oblečené, čo robili, kde boli s kým boli? Nás šupli k babke a viac sa rodičia nestarali. Nikto nemal s ničím problém. Teraz dá babka dieťaťu koláč a ohneň na streche.
Zmenili sa aj deti. Nám stačil dvor, voda, záhrada, zvieratá. Kopa dnešných detí by sa nudila. Kolegyňa keď ohlási vnuka, že poď mi pomôcť poliať záhradu, tak len prevráti očami, že on má rozohratú hru. A keď mu nedá mobil, zase je zle. Ani na kúpalisku nedokáže bez neho byť.
Mne sa hlavne nepaci, ze v dnesnej dobe sa to berie, ze babicka ma vzdy ochotne vsetko svoje odlozit a vkuse sa starat o vnuca. Ani sa im to casto dopredu nepovie. Co babky nemaju vlastny zivot? Aj babky su casto ochotne, ale tiez nie vkuse a za kazdu cenu. V poslednej dobe mam pocit, ze deti vychovavaju babky a mamky ked sa rozhodnu ist na poharik alebo hocico, tak babka naklus. A babka ist na poharik nema narok, lebo sak co ked zavola dcera, ze treba deti strazit. Zodpovednost sa preniesla z rodicov na starych rodicov. Pritom stary rodic ma pomahat, nie mat tu hlavnu zodpovednost. Ja si pamatam, ze ked som bola mala, bolo to normalne o vzajomnej dohode, babky aj boli ochotne, aj postrazili, ale vela si zariadili rodicia aj sami a boli vdacni, ked babky pomohli. Ale nebralo sa to ako automaticke, ze ani nepoviem pomaly a davam deti babke kedy sa mi zachce. Je super, ked niekto pomoze, ale nemalo by sa to brat ako automaticke.

@mamamasama nie, ty si evidentne mimo. Ale ok, maj si pekny deň 😉